Σαν σήμερα: Ο... Ευγένιος της Γιουβέντους, ο πρώτος προπονητής της, πήρε πρωτάθλημα μετά θάνατον

Τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στις 28 Ιουλίου!

Το 1920 η λέξη προπονητής ήταν μάλλον άγνωστη για τους περισσότερους στο ποδόσφαιρο. Ακόμα και σε ομάδες όπως η Γιουβέντους. Τότε, οι παίκτες συζητούσαν πριν από ένα ματς, αποφάσιζαν για την 11άδα, το σύστημα και έμπαιναν στον αγωνιστικό χώρο.

Το 1923, η Γιουβέντους προσλαμβάνει τον πρώτο αυθεντικό προπονητή της. Πρόκειται για τον 38χρονο τότε, Ούγγρο Ευγένιο -Ιένο- Κάρολι. Είναι ο άνθρωπος που σε μια διετία κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση όλων στο Τορίνο και να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα που ποτέ δεν είδε.

Η εποχή Ανιέλι

Το 1923, ο αντιπρόεδρος της FIAT, Εντουάρντο Ανιέλι εξελέγη πρόεδρος της Γιουβέντους. Η ομάδα είχε ήδη νέο γήπεδο και ο στόχος ήταν να κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημά της μετά από αυτό του 1905. Ο Κάρολι ήταν γνωστός στους Ιταλούς καθώς ως παίκτης της Εθνικής Ουγγαρίας είχε παίξει αντίπαλος της Ιταλίας. Εξαιρετικός μεσοεπιθετικός, αρχηγός της πανίσχυρης Εθνικής Ουγγαρίας, σταμάτησε το ποδόσφαιρο όταν ξέσπασε ο πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και μετά την ανακωχή του 1918 ξεκίνησε μια επιτυχημένη περίοδο προπονητικής στον σύλλογο στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του ως παίκτης την «Μ.Τ.Κ. Βουδαπέστης» αν και έπαιξε και στη Βουδαπέστη ΑΚ.

Το 1919 ο Κάρολι ανέλαβε τη Σαβόνα 1907 στο λιμάνι της Λιγουρίας, στη βορειοδυτική Ιταλία. Το 1923 ανέλαβε τη Γιουβέντους. Τα καθήκοντά του δεν ήταν αυτά ενός απλού προπονητή. Ήταν αυτά ενός χαρακτήρα που αργότερα αποκαλούνταν στους ποδοσφαιρικούς κύκλους -παίρνοντας τον ορισμό από το αγγλικό ποδόσφαιρο- «General Manager».

Ο ευγενής Ευγένιος…

Είχε γεννηθεί στο Sopron της Ουγγαρίας, την 1η Μαρτίου 1885, ονομαζόταν Jeno (Ιένο), δηλαδή Eugenio. Όνομα και πράγμα ο Κάρολι, φημιζόταν για την ευγένειά του, του τρόπους του, τη μόρφωσή του. Επίσης για τον άκαμπτο χαρακτήρα, αόριστα αυταρχικό, δίκαιο στην αντιμετώπιση των παικτών, εγκάρδιο με όλους. ακόμα κι αν έπρεπε να εκφράσει σκληρή κριτική. Ήξερε να εμπνέει σεβασμό και υπακοή. Θεωρήθηκε «εργασιομανής» και η περίοδος 1925-26 έμοιαζε να είναι η σεζόν της Γιουβέντους.

Τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, η Μπολόνια ήταν πρώτη στον άλλο όμιλο. Ο τελικός ήταν διπλός. Το πρώτο ματς, στη Μπολόνια στις 11 Ιουλίου 1926, έληξε ισόπαλο 2-2. Ο επαναληπτικός ορίστηκε στο Τορίνο στις 25 Ιουλίου και ήρθε 0-0. Ορίστηκε τρίτο ματς στο Μιλάνο την 1η Αυγούστου. Η Γιουβέντους νίκησε 2-1, πήρε το πρωτάθλημα, όμως ο Κάρολι δεν ήταν στη θέση του.

Στις 27 Ιουλίου -σαν σήμερα- ο Jeno Karoly πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στο Rivoli. Η Γιουβέντους τίμησε τη μνήμη του τεχνικού της παρέχοντας τα προς το ζην στα μέλη της οικογένειας του. Ο Κάρολι τάφηκε στο νεκροταφείο του Τορίνο. Στον τάφο τοποθετήθηκε μπρούτζινο ομοίωμα μπάλας. Πλέον θεωρείται ένας θρύλος της Γιουβέντους που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα με σεβασμό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News