Νταν Γεωργιάδης: Ο προπονητής που είπε στον Δομάζο, «να πάτε σπίτι σας, κύριε»

Νταν Γεωργιάδης και Εθνική ομάδα. Ο προπονητής που έδιωξε τον Μίμη Δομάζο.

Είναι από αυτές τις ιστορίες που αποκτούν με τα χρόνια, τη μορφή θρύλου. Πρωταγωνιστεί ο Νταν Γεωργιάδης, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα το 1998 και ο Μίμης Δομάζος.

Γυρίζουμε πίσω στο 1969. Ο Γεωργιάδης ήταν προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, η οποία έπαιζε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 στο Μεξικό. Τον Μάιο του 1969, ο Γεωργιάδης έδιωξε τον Μίμη Δομάζο από την αποστολή στο εντός έδρας 2-2 με τη Ρουμανία, εξαιτίας απειθαρχίας. Ο Δομάζος δεν φορούσε εντός του ξενοδοχείου το προβλεπόμενο σακάκι με το εθνόσημο, αλλά φόρμα. Ακολούθησε ο διάλογος μεταξύ τους:

Γεωργιάδης: Πού πάτε έτσι, κύριε;

Δομάζος: Για πρωινό, κύριε, δεν μου έφεραν το φούτερ.

Γεωργιάδης: Να πάτε να το βρείτε αμέσως, κύριε.

Δομάζος: Πού να το βρω, κύριε;

Γεωργιάδης: Να πάτε σπίτι σας, κύριε.

Όπως εξελίχθηκε ο όμιλος, η Ελλάδα έχασε την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 στο Μεξικό για μόλις ένα βαθμό διαφορά από τη Ρουμανία, στην οποία αρκούσε και η ισοπαλία κατά τη μεταξύ τους αναμέτρηση του Νοεμβρίου που ολοκλήρωνε το πρόγραμμα. Στο Βουκουρέστι, η ελληνική ισοφάριση για το τελικό 1-1 ήρθε στο 50′ από το… Δομάζο, με το Γεωργιάδη να έχει ήδη αντικατασταθεί από το Λάκη Πετρόπουλο το καλοκαίρι.

Το ρεκόρ της ΑΕΚ

2000: Στον αγώνα ΑΕΚ-Σαβίνσκι (68-44) για το Κύπελλο Σαπόρτα, η ΑΕΚ ισοφαρίζει το 30χρονο ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης στα κύπελλα Ευρώπης. 44 πόντους είχε δεχθεί την περίοδο 1970-71 στην προκριματική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ραμπάτ του Μαρόκο (95-44).

1991: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας τένις του Australian Open (5 ώρες και 11 λεπτά) παίζεται μεταξύ του Boris Becker και του Omar Kamporese.

1980: Οι σκύλοι εισάγονται στα ελληνικά σώματα ασφαλείας και επιτρέπεται η χρήση τους στα γήπεδα.

1961: Ο Valeriy Brumel καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.23 στη Μόσχα. Για 10 χρόνια, μέχρι το 1971, θα παραμείνει κάτοχός του καταρρίπτοντάς το συνολικά 5 φορές, ανεβάζοντας το στο 2.28, έως ότου καταρριφθεί στις 3/7/71.

1958: Ο William O’Ree των Boston Ruins είναι ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στο NHL.

1953: Ο πρώτος αγώνα της Formula 1 που γίνεται στη Λατινική Αμερική φιλοξενείται στο Μπουένος Άιρες και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Στον 32ο γύρο η Ferrari του Nino Farina παρασύρει και σκοτώνει 10 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.

1923: Ψηφίζεται το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Με την αλλαγή αυτή η 16η Φεβρουαρίου «βαφτίζεται» 1η Μαρτίου, έτσι ώστε να διορθωθεί ένα λάθος 13 ημερών που έχει δημιουργηθεί στους υπολογισμούς από τη στιγμή που πρωτοεφαρμόστηκε, το 45 μ.Χ., από τον Ιούλιο Καίσαρα με την βοήθεια του Έλληνα Σωσιγένη.

1886: Οργανώνεται το Hockey Association στην Αγγλία.

1879: Η Αγγλία κερδίζει την Ουαλία με 2-1 στο Kennington Oval στην πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρησή τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News