Ο σερ Ράμσεϊ του... Παναθηναϊκού, δόξασε την Αγγλία και εξευτελίστηκε από αυτή

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου: Ο σερ Αλφ Ράμσεϊ που πέρασε από τον Παναθηναϊκό, Εθνική Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σαν σήμερα -30 Απριλίου- το 1999 πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών χτυπημένος από Αλτσχάιμερ ο άνθρωπος που επινόησε το σύστημα 4-3-3, Sir Alf Ramsey σε οίκο ευγηρίας του Σάφολκ.

Φόρεσε την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας 31 φορές και σαν προπονητής την οδήγησε στην κατάκτηση του μοναδικού στην ιστορία της μουντιάλ, στις 30/7/66 και κέρδισε τους 69 από τους 113 αγώνες που έδωσε.

Ο σερ Αλφ Ράμσεϊ βρέθηκε κάποτε στη χώρα μας ως… σύμβουλος στον Παναθηναϊκό. Ήταν το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 1979 όταν έφτασε στην Αθήνα. Ο ρόλος του δεν ήταν ξεκάθαρος, αλλά τελικά ήταν προσωπικός σύμβουλος του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε αναλάβει τις τύχες του συλλόγου. Ο Ραμσεϊ μένει στον Παν αθηναϊκό με τον συγκεκριμένο ρόλο έως τις 17 Οκτωβρίου 1980. Μετά την περιπέτεια του στην Ελλάδα επιστρέφει στην Αγγλία και συνταξιοδοτείται.

Ο ρόλος του ανθρώπου της Θάτσερ

Ο Ράμσεϊ ήταν ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Αγγλίας όμως πέθανε πικραμένος λόγω ενός ανθρώπου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Αγγλίας δεν είχε το τέλος που του ταίριαζε λόγω της κακίας του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Χάρολντ Τόμπσον, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας Λέο ΜακΚίνστρι στο βιβλίο του: «Sir Alf: A Major Reappraisal of the Life and Times of England’s Greatest Football Manager».

Η δεκαετία του ’70 ήταν μια σκοτεινή δεκαετία για το αγγλικό ποδόσφαιρο, με προβλήματα όπως ο χουλιγκανισμός, η έλλειψη μετρητών και οι θλιβερές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας. Όμως, μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές αφορά την ίδια την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και το πρόσωπο του καθηγητή Sir Harold Thompson. Ήταν ένας καθηγητής χημείας στην Οξφόρδη, ο οποίος δίδαξε τη Μάργκαρετ Θάτσερ όταν αυτή ήταν φοιτήτρια. Ο σερ Χάρολντ ήταν αυταρχικός και σκορπούσε τον τρόμο. Ήταν αυτός που δρομολόγησε παρασκηνιακά την απομάκρυνση του Ράμσεϊ το 1974 καθώς βρισκόταν σε διάφορες θέσεις της Ομοσπονδίας πριν από τη Θάτσερ.

Ο Σερ Αλφ, παρά το γεγονός ότι κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αγγλία το 1966, αποχώρησε μετά από 11 χρόνια αδιάκοπης εργασίας και μια άνευ προηγουμένου επιτυχία με αποζημίωση 8.000 λιρών και μια πενιχρή σύνταξη 1.200 λιρών. Την τελευταία του χρονιά ως προπονητής της Αγγλίας, ο μισθός του ήταν 7.200 λίρες, δηλαδή λιγότερα χρήματα απ’ όσα έβγαζαν προπονητές στην Division 3. Ο διάδοχός του Don Revie πήρε μισθό 25.000 λίρες.

Ο Τόμπσον ήταν πάντα εχθρικός απέναντι στον Ράμσεϊ κι αυτό οφειλόταν σε σνομπισμό. «Πάντα με αποκαλούσε απλά Ramsey, κάτι που το έβρισκα προσβλητικό», είπε κάποτε ο Sir Alf.

Το πούρο του Τόμπσον

Ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην ανατολική Ευρώπη το 1972 ήταν ενδεικτικό της εχθρότητας μεταξύ των δύο ανδρών. Στο πρωινό, στο ξενοδοχείο της ομάδας ένα πρωί, ο Thompson κάπνιζε ένα μεγάλο πούρο. Οι παίκτες διαμαρτυρήθηκαν για τον καπνό και για λογαριασμό τους, ο Ράμσεϊ του ζήτησε να τον σβήσει. Ο Thompson το έκανε, αλλά εξοργίστηκε που έδειξαν τέτοια ασέβεια στο πρόσωπό του. Η μοίρα του σερ Άλφ ήταν προδιαγεγραμμένη από εκείνη τη στιγμή. Ο Thompson ξεκίνησε επαφές για να έχει έτοιμο το έδαφος. Ο αποκλεισμός από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον βοήθησε να αποσπάσει τις υπογραφές συναδέλφων του διευθυντών της FA και η απόλυση του Sir Alf συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 1974.

Μετά από τις σύντομες περιπέτειές του στη Μπέρμιγχαμ και στον Παναθηναϊκό, ο Ράμσεϊ αποσύρθηκε με μια μικρή σύνταξη, ζώντας στο λιτό σπίτι του στο Ίπσουιτς πριν υποκύψει στο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον  Άλαν Μπολ, το νεότερο μέλος της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1966, και τον καλύτερο παίκτη του τελικού με την τότε Δυτική Γερμανία, η μεταχείριση προς τον Σερ Άλφ ήταν «το πιο απίστευτο πράγμα που συνέβη ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο».

Φεύγε η Άννα Ξερικού

2017: Η βολλεϊμπολίστρια Άννα Ξερικού, πεθαίνει στο Μπελέμ της Βραζιλίας σε ηλικία 45 ετών, μετά την επιπλοκή που παρουσίασε η υγεία της από εγχείρηση στο στομάχι για την τοποθέτηση του λεγόμενου «γαστρικού μανικιού». Υπήρξε από τις κορυφαίες πασαδόρους που ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ. Η καριέρα της περιλάμβανε ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, ΖΑΟΝ, Μίλωνας, Δραπετσώνα και Άγιος Σώστης, ενώ το 2011 βοήθησε τον Πανναξιακό να προαχθεί στην Α2 Γυναικών. Ακόμη, ήταν διεθνής και πρωταθλήτρια στο beach volley.

2008: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την ΑΕΚ με 4-1 για τα play-offs του πρωταθλήματος SuperLeague. Πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα που δίνει το τριφύλι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που θα μετακομίσει στο ΟΑΚΑ εν αναμονή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό.

2006: Το ρεκόρ των 105 βαθμών στην ιστορία όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που κατείχε από το 1998 η Sunderland σπάει από την Reading (106 βαθμοί) μετά τη νίκη της επί της QPR στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του βρεταννικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο σκηνοθέτης των φιλμ “Κόκκινα Φανάρια”, “Κορίτσια στον Ήλιο”, κλπ. Το 1956 γύρισε το πρώτο του φιλμ με τίτλο “Οι Άσσοι του Γηπέδου” με πρωταγωνιστές τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Ανδρέα Μουράτη, Κώστα Λινοξυλάκη, Στάθη Μανταλόζη, Λάκη Πετρόπουλο και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ήταν του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η μουσική του Αργύρη Κουνάδη.

2005: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” Πάνος Γεραμάνης που είχε ξεκινήσει σαν αθλητικογράφος στο “ΦΩΣ” το 1962.

1995: Ο 28χρονος Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Μουκάντι Τσιμάγια αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο στον αγώνα εναντίον του Πανελευσινιακού από πνευμονικό οίδημα και απουσία ασθενοφόρου.

Μαχαιριά στη Monica Seles

1993: Η Monica Seles τραυματίζεται με μαχαίρι στην πλάτη στο Αμβούργο από οπαδό της Steffi Graf. Ο τραυματισμός κρατάει τη Seles αρκετό διάστημα εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της (στις 3/6) από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

1987: Η Ashrita Furman κάνει 8.341 τούμπες καλύπτοντας απόσταση 12 μιλίων.

1940: Η Belle Mastell γίνεται η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας διαιτητής σε αγώνα πυγμαχίας.

1939: Ο παίκτης του μπέιζμπολ Lou Gehring δημιουργεί ρεκόρ όταν κάνει την 2.130ή συνεχόμενη εμφάνισή του (από το 1925) με την ομάδα της Νέας Υόρκης.

1938: Το BBC καλύπτει τηλεοπτικά ολόκληρο τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, Πρέστον -Χάντερσφιλντ (1-0) από το Wembley. Ο πρώτος όμως αγώνας που καλύπτει το BBC είναι το Άρσεναλ-Έβερτον από το τέλος του 1936. Επίσημα το BBC εκπέμπει για πρώτη φορά στις 2/11/1936.

1925: Ο Ολυμπιακός, ενάμισι μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο του αγώνα στο Ποδηλατοδρόμιο κερδίζοντας την ομάδα του γαλλικού πλοίου “Jeanne d’Arc” με σκορ 5-0.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News