Παντελής Καρασεβδάς – Ο Παναθηναϊκός του χρωστά τη Λεωφόρο – Η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου»
Σαν σήμερα: Παντελής Καρασεβδάς – Ο Παναθηναϊκός του χρωστά τη Λεωφόρο Αλέξάνδρας – Η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου».
Το 1946, σαν σήμερα -3 Μαρτίου- ο Παντελής Καρασεβδάς πεθαίνει στο σπίτι της ανιψιάς του στο Αγρίνιο. Η ακριβής ημερομηνία για την οποία υπήρξαν διαφωνίες, προκύπτει από την εφημερίδα Ριζοσπάστης και συγκεκριμένα το φύλλο της 15η Δεκεμβρίου 1946.
Ο αθλητισμός, η πολιτική αλλά και ο στρατός έχαναν μια σημαντική από κάθε άποψη προσωπικότητα. Επίσης, ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο χρωστά στον Καρασεβδά το γεγονός ότι απέκτησε γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1877. Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων, πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, αλλά και με σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες.
Φοίτησε στο γυμνάσιο της Πάτρας όπου ήταν από τους πρώτους αθλητές του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και δικηγόρησε κατά διαστήματα όταν το επέτρεπαν οι ποικίλες υποχρεώσεις του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ferucio Lamborghini, η σύζυγος τού Σήφη Βαλυράκη κι ο πίνακας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Έλληνας Ολυμπιονίκης έντεκα ετών και ένα «φάντασμα»
Ήταν χειμερινός κολυμβητής, έκανε άλματα και αγωνίσματα δρόμου στον Παναχαϊκό με πολλές διακρίσεις. Έφτασε τελικά στην κορυφή σαν αθλητής της σκοποβολής (τυφέκιο 200μ), όταν στις 28 Μαρτίου του 1896 κατέκτησε στο Καλλιμάρμαρο στάδιο το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, συγκεντρώνοντας 2.350 βαθμούς. Αργότερα διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών αγώνων από το 1924 μέχρι το 1935, καθώς και πρόεδρος του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου ΓΣ.
Έδωσε μάλιστα μάχη στη Δ’ Εθνοσυνέλευση (1924-1925) ώστε να εγκριθεί η παραχώρηση του αγρού Περιβόλας από τον Δήμο Αθηναίων στον Παναθηναϊκό. Η εγκριτική απόφαση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αρίθμ. 165/1924 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η ηγετική τετράδα του Παναθηναϊκού (Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Πανουργιάς) σε ένδειξη εκτίμησης τον εξέλεξε πρόεδρο του συλλόγου.
Ο στρατιώτης Παντελής Καρασεβδάς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Νεκρός σε παράγκα ο Γιώργος Καμάρας – Ποιο ήταν το πραγματικό όνομά του
Το 1897 βρέθηκε με την φοιτητική φάλαγγα στην Κρητική Επανάσταση. Εκεί συνδέθηκε με φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και στη Γαλλία στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το 1915 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής τάγματος της Λεγεώνας των Ξένων στην εκστρατεία των Δαρδανελίων όπου τραυματίστηκε. Τασσόμενος με τον Βενιζέλο και με το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, το 1918 κατέλαβε το Σκρα για λογαριασμό των Γάλλων. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία και υποστήριξε ενεργά και το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922.
Ο πολιτικός Παντελής Καρασεβδάς
Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1910 και έπειτα. Υπέρμαχος της δημοκρατίας, το 1924 εκφώνησε στη Βουλή τον ιστορικό του λόγο “Περί των προτερημάτων της Δημοκρατίας και των ελαττωμάτων της Βασιλείας” που προκάλεσε αίσθηση και διανεμήθηκε τυπωμένος σε όλη την Ελλάδα. Μέλος της ομάδας των Αριστερών Φιλελεύθερων εντός του κόμματος και σφοδρός αντιβασιλικός.
Το 1944 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση ανέβηκε στα βουνά της Ευρυτανίας όπου συμμετείχε στο ΕΑΜ και στη Βουλή των Κορυσχάδων της ΠΕΕΑ. Ήταν επικριτής της πολιτικής υπαγωγής του ΕΑΜ στη κυβέρνηση Μέσης Ανατολής και ζητούσε να ανακληθεί η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ και ενάντιος στη συμφωνία του Λιβάνου. Έβγαλε αργότερα λόγο στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ της 3ης Δεκεμβρίου 1944, όταν και ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά.
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»
Η συμμετοχή του στην Αντίσταση είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα θρύλος σύμφωνα με τον οποίο σε αυτή την εμμονή του οφείλεται η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημοσιογράφοι της εποχής έλεγαν αυτή τη φράση όταν μιλούσαν για τον Καρασεβδά και την επιμονή του να ασχολείται με πολλά πράγματα.
Μάλλον όμως η συγκεκριμένη φράση πηγάζει κάπου αλλού. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι οφείλεται στον Κρητικό, Παντελή Αστραπογιαννάκη. Όταν οι Ενετοί κυρίευσαν το νησί, έφυγε στο βουνό και με συμπατριώτες του κατέβαινε τα βράδια και έκανε «ζημιές» στους κατακτητές. Κάθε μέρα έλεγε στους συμπατριώτες του ότι φεύγουν οι κατακτητές. Με τον καιρό και αφού δεν άλλαζε κάτι, η Κρητικοί του έλεγαν: «Ξέρουμε τι θα πεις. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».
Για τη συγκεκριμένη φράση υπάρχει και η εκδοχή ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη «pendule». Πρόκειται για εκκρεμές ρολόι τοίχου, το οποίο όταν κάποιος σταματούσε με το χέρι του, έδειχνε μόνιμα την ίδια ώρα. Δηλαδή έδειχνε… «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», καθώς κάποιοι παρέφραζαν το pendule σε Παντελή.
Ο χρυσός Τεντόγλου
2019: Ο 20χρονος πρωταθλητής Μίλτος Τεντόγλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης.
2017: Ο 30χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2010, Κώστας Φιλιππίδης κατακτά το αργυρό και πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Βελιγράδι, σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.85μ..
2009: Το λεωφορείο, στο οποίο επιβαίνει η ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα, δέχεται επίθεση από 10-12 τρομοκράτες στην διαδρομή προς το γήπεδο για αγώνα test στην πόλη Lahore του Πακιστάν. Τουλάχιστον 6 αστυνομικοί, που συνοδεύουν το λεωφορείο, σκοτώνονται, μαζί με έναν οδηγό, ενώ 7 παίκτες και ο βοηθός προπονητή τραυματίζονται.
2000: Ο Lothar Matthaeus δίνει το 464ο και αποχαιρετιστήριο αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου εναντίον της Στουτγκάρδης για την bundesliga.
Το ντέρμπι του πόλο
2000: Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι στο πόλο Ολυμπιακός και Εθνικός βρίσκονται αντιμέτωποι για τον τελικό Κυπέλλου μετά από 44 χρόνια. Ο Εθνικός κερδίζει στην παράταση με πέναλτι του Καλαντώνα 12-11 και κατακτά το κύπελλο για 11η φορά σε ισάριθμους τελικούς.
1989: Συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω ο γενικός αρχηγός του Λεβαδειακού Καλομοίρης ενώ δίνει 1.500.000 δρχ στον διαιτητή Ακρίδα για τον αγώνα Λεβαδειακός-Λάρισα.
1985: Ολοκληρώνονται στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας οι αγώνες του 16ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.
1985: Ο Willie Shoemaker γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια όταν ιππεύοντας τον “Lord of War” κερδίζει το Santa Anita Handicap στην Arcadia της Καλιφόρνια.
Η πρώτη του Τάσου Μητρόπουλου
1976: Ο Τάσος Μητρόπουλος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Α’ Εθνική με τον Εθνικό.
1975: Σε μίτινγκ κλειστού στίβου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, η Francis Larrien κάνει δύο παγκόσμια ρεκόρ σε μια κούρσα, 4:09.8 τα 1500μ και 4:28.5 το μίλι.
1974: Ο Ολυμπιακός νικά τον Φωστήρα με 11-0 δημιουργώντας ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνκής Κατηγορίας.
1974: Πέφτει αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών στην Γαλλία και σκοτώνονται 346 επιβάτες. Ένας από αυτούς είναι ο 33χρονος Βρετανός John Cooper, αργυρός ολυμπιονίκης στα 400μ το 1964 στο Τόκιο.
1928: Ο Ronnie Dix της Bristol Rovers, σε ηλικία 15 ετών και 180 ημερών, γίνεται ο νεότερος παίκτης που σημειώνει γκολ στην football league στην νίκη της ομάδας του επί της Norwich για την 3η κατηγορία της Αγγλίας.
1875: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας χόκεϊ σε κλειστό γήπεδο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Πέντε χρόνια μετά, θα ξεκινήσει και το επίσημο πρωτάθλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα