Πατρίς Εβρά, 23 αδέρφια, κακοποιήθηκε στα 13, πούλησε ναρκωτικά, τον έσωσε το ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα: Πατρίς Εβρά, με 23 αδέρφια, κακοποιήθηκε στα 13, πούλησε ναρκωτικά. τον έσωσε το ποδόσφαιρο.

Όταν στις 15 Μαϊου -σαν σήμερα- το 1981, στη Σενεγάλη ήρθε στον κόσμο ο μικρός Πατρίς Λατίρ Εβρά, για την οικογένεια του μάλλον ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Άλλωστε μιλάμε για μια οικογένεια με… 24 παιδιά.

Ο Πατρίς ήταν το νεότερο από τα οκτώ παιδιά που απέκτησαν μαζί ο πατέρας του Cyprien Evra και η μητέρα του Juliette από το Πράσινο Ακρωτήρι. Η μητέρα του είχε τρία ακόμα παιδιά από το πρώτο γάμο της και ο πατέρας του άλλα δεκατρία.

«Ο πατέρας μου δεν έβλεπε, τηλεόραση. Έκανε παιδιά», έχει γράψει στη βιογραφία του (I Love This Game: The Autobiography) ο Γάλλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. που έπαιξε σε Μαρσαλά, Μόντσα, Νις, Μονακό, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μαρσέιγ και Γουέστ Χαμ. Για πολλούς το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου μπακ αν και ξεκίνησε την καριέρα του αγωνιζόμενος ως επιθετικός. Μια μορφή των γηπέδων με ενδιαφέρουσα ιστορία και έξω από αυτά.

Tρεις γάμοι, δύο διαζύγια κι ένα μωρό κάθε χρόνο

Γιος διπλωμάτη από τη Γουινέα, γεννήθηκε στη Σενεγάλη και μετακόμισε στο Βέλγιο όταν ήταν ενός έτους. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στο Παρίσι, το μέρος όπου θα περνούσε τα παιδικά του χρόνια ο Εβρά. Λογικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει προνομιακή ανατροφή, αλλά τρεις γάμοι, δύο διαζύγια και ο ερχομός ενός μωρού σχεδόν κάθε χρόνο για την οικογένεια, σήμαινε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και πολλά άλλα. Η οικογένεια είχε ασπαστεί μια μορφή καθολικισμού και ο πατέρας του Πατρίς είχε αντιμουσουλμανικές απόψεις.

Σε ηλικία δέκα ετών, ο μικρός Πατρίς ταξίδεψε στο Ντακάρ της Σενεγάλης για να υποβληθεί σε περιτομή ενώ μέσω μιας τελετής που έμοιαζε με πάρτι. «Δεν ήταν μια χαρούμενη εμπειρία, ήμουν πολύ… δυτικαναθρεμένος», θυμάται και φυσικά δεν θέλει από τότε ούτε να ακούει για τη Σενεγάλη.

Ήρθε και η απόφασή του να παίξει στην Εθνική Γαλλίας αντί της Σενεγάλης και τα πράγματα έγιναν χειρότερα.«Με αποκαλούσαν πίθηκο…, προδότη του έθνους με εμμονή στα χρήματα», αναφέρει ο Εβρά κάνοντας λόγο για μια μορφή αντεστραμμένου ρατσισμού.

Μιλά πέντε γλώσσες

Πίσω στα παιδικά χρόνια τού Εβρά, σε επικίνδυνες γειτονιές, ο νεαρός Πατρίς έπαιρνε εντυπωσιακούς βαθμούς στο σχολείο, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα γλωσσικό χάρισμα. Αυτά έλεγαν οι δάσκαλοί του, αυτό μαρτυρούν οι πέντε γλώσσες που μιλά άπταιστα-γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά αλλά και ότι έμαθε Κορεάτικα από τον καλό φίλο του και συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρκ Τζι-σουνγκ.

Στα 13 του, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και η ζωή του έγινε ακόμα πιο δύσκολη. «Μου άρεσαν τρία πράγματα πριν παίξω ποδόσφαιρο. Το να πουλάω ναρκωτικά. Να ζητιανεύω μπροστά σε μαγαζιά για χρήματα και να δουλεύω σε κατάστημα που πουλούσε τηλεοράσεις. Το ένα δεν είναι αλήθεια, βρείτε το. Θα σας διευκολύνω. Δεν πούλησα ποτέ τηλεοράσεις. Τα άλλα δύο είναι αλήθεια. Ήμουν 13 ετών. Όταν μας εγκατέλειψε ο πατέρας μου ήταν ένα χάος η ζωή μου. Θυμάμαι ότι μερικές φορές ακόμη και τα μεσάνυχτα, όταν πετούσαν τα κρύα μπέργκερ, πηγαίναμε στον κάδο για να τα πάρουμε».

Η σεξουαλική κακοποίηση και το ποδόσφαιρο

Την ίδια εποχή έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίηση από δάσκαλό του: «Η σεξουαλική κακοποίηση στην ηλικία των 13 είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μου. Απλώς νιώθεις ντροπή για τον εαυτό σου. Όταν δεν εμπιστεύεσαι την εξουσία, επειδή ήταν ο διευθυντής στο σχολείο μου, απλά δεν εμπιστεύεσαι κανέναν άλλο».

Η ζωή του άλλαξε όταν το ποδόσφαιρο αποφάσισε γι’ αυτόν: «Το ποδόσφαιρο με έσωσε. Όταν ήμουν 17 ετών, ταξίδεψα στην Ιταλία. Θυμάμαι όταν φτάσαμε και καθόμασταν όλη την ώρα και μας σέρβιραν φαγητό. Μπήκα στο δωμάτιό μου. Φόρεσα μια αθλητική φόρμα και τηλεφώνησα στη μαμά μου και είπα “μαμά, εδώ είναι σαν τον παράδεισο, οι άνθρωποι μας σερβίρουν φαγητό, είναι δύο πιρούνια στη μία πλευρά, δύο μαχαίρια στην άλλη πλευρά”. Αυτή είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχω».

Ο Πατρίς Εβρά κατηγόρησε κάποτε τον Λουίς Σουάρες για ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Κατηγορήθηκε και ο ίδιος για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον αντιπάλων ενώ πρόσφατα μίλησε για την ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Parisien» είπε μεταξύ άλλων: «Όταν ήμουν στην Αγγλία, έφεραν κάποιον να μιλήσει στην ομάδα για την ομοφυλοφιλία. Κάποιοι από τους συμπαίκτες μου είπαν “αυτό είναι κατά της θρησκείας μου, αν υπάρχει κάποιος ομοφυλόφιλος στα αποδυτήρια, αφήστε τον να φύγει από τον σύλλογο”, όπως και άλλα τέτοια σχόλια. Εκείνη τη στιγμή είπα στον εαυτό μου “Σκάσε”». Έπαιξα με ποδοσφαιριστές που ήταν γκέι. Μου είπαν την αλήθεια τους πρόσωπο με πρόσωπο, διότι φοβούνται να μιλήσουν δημόσια. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο παίκτες ανά σύλλογο που είναι γκέι. Αλλά στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αν πεις ότι είσαι γκέι, τελείωσες».

Το αντίο του Ούμπιδες

2021:  Ο Αργεντίνος Χαβιέ Ούμπιδες μπαίνει αλλαγή στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του με τον Ατρόμητο εναντίον του Βόλου στο Περιστέρι σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στην νίκη της ομάδας του (1-0).

2018: Ο Ολυμπιακός επικρατεί στον Πειραιά με 9-6 της Βουλιαγμένης, κάνει το 3-0 στη σειρά των τελικών και κατακτά το πρωτάθλημα στην Α1 υδατοσφαίρισης γυναικών. Ο τίτλος αυτός είναι ιστορικός για τις “ερυθρόλευκες” του Χάρη Παυλίδη, καθώς γίνονται η πρώτη ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια για πέμπτη σερί χρονιά, ενώ ολοκληρώνουν και το ιστορικό νταμπλ, καθώς νωρίτερα μέσα στη χρονιά κατέκτησαν και το παρθενικό κύπελλο Ελλάδας.

2016: Ο βελγο-ολλανδός οδηγός αγώνων Μαξ Φερστάπεν περνάει πρώτος την καρό σημαία του Γκραν Πρι της Ισπανίας και γίνεται ο νεότερος οδηγός που κερδίζει γκραν-πρι της Φόρμουλα 1, σε ηλικία 18 ετών και 228 ημερών.

2011: Ολοκληρώνεται στην Πορτογαλία η Γενική Συνέλευση της FIBA Europe. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος βραβεύεται για την συνεισφορά του στο μπάσκετ κατά τις δύο θητείες του ως πρόεδρος και ανακηρύσσεται Επίτιμος Πρόεδρος της FIBA Europe.

Αυτοκτονεί ο Samuel Wanjiru

2011: Ο 25χρονος Κενιάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Samuel Wanjiru, που στην ηλικία των 18 ετών έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του ημιμαραθωνίου, αυτοκτονεί πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Nyahururu.

2004: Η Arsenal δημιουργεί ρεκόρ τερματίζει στην πρώτη θέση αήττητη όντας η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει από την σύσταση της Premier League το 1992 και η δεύτερη στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος μετά την Preston North End που τερμάτισε αήττητη σε 22 αγώνες την περίοδο 1888-89. Σε 38 αγώνες συγκέντρωσε 90 βαθμούς, 11 περισσότερους από την δεύτερη Chelsea, πετυχαίνοντας 26 νίκες και παραχωρόντας 12 ισοπαλίες ενώ σημείωσε 73 γκολ και δέχτηκε μόνο 26

2004: Μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών, ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.848 μ., υψώνοντας την ελληνική σημαία μαζί με την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Παύλος Τσιαντός, οι οποίοι θα εκπληρώσουν την αποστολή τους μετά από δύο μήνες προσπάθειας.

2002: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τη Λεβερκούζεν 2-1 στον τελικό του Champions League στο Hampden Park της Γλασκώβης, παρουσία 50.000 θεατών. Σε τρεις τελικούς Champions League οι ”μερένγκες” (με τους Zidane, Raul, Figo και Roberto Carlos) έχουν κατακτήσει ισάριθμα τρόπαια.

Μεταγραφή για ένα βράδυ

1993: Ο Ricci Thews, το αστέρι του ΝΒΑ, έρχεται για ένα βράδυ στην Αθήνα και παίζει με τον Άρη εναντίον του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος κάνοντας χρήση του δικαιώματος της αλλαγής ξένου. Ο ΠΑΟ κερδίζει με 96-89 έχοντας στις τάξεις του τον Νίκο Γκάλη.

1983: Η Ελλάδα κερδίζει με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με γκολ των Αναστόπουλου, Κωστίκου και Παπαϊωάννου. Η Εθνική, αυτή την εποχή, με προπονητή τον Χρήστο Αρχοντίδη, έχει αρκετές διεθνείς επιτυχίες όπως η ισοπαλία με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ και η νίκη με 1-0 στη Δανία.

1970: Ο Γιώργος Σιδέρης υπογράφει συμβόλαιο με την Βελγική Antwerp έναντι μηνιαίων αποδοχών ύψους 30.000 δρχ., ποσό τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής και ο Ολυμπιακός εισπράττει 1.5 εκατομμύριο για να επιτρέψει την μεταγραφή.

1963: Η Tottenham Hotspur γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο όταν κερδίζει την Ατλέτικο Μαδρίτης με 5-1 στο Ρότερνταμ και παίρνει το Κύπελλο Κυπελλούχων.

1962: Το πρώτο γήπεδο του μπέιζμπολ, το Union Grounds, ανοίγει τις πύλες του στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.

1949: Στον πρώτο της επίσημο αγώνα μπάσκετ η Εθνική ομάδα νικά την Ολλανδία με 46-28, στο Κάιρο, στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Με την ομάδα αγωνίζεται ο Φαίδων Ματθαίου, που σκοράρει 8 πόντους, ενώ χαρακτηριστικό των αγώνων που διεξάγονται σε ανοιχτό γήπεδο στην Ηλιούπολη, είναι ότι, όταν φυσσάει, γεμίζει το έδαφος με άμμο από την έρημο. Πρόκειται για τον πέμπτο αγώνα της ομάδας, οι πρώτοι τέσσερις όμως είναι φιλικοί με πρώτον αυτόν της 25/6/1936. Ο Ματθαίου θα αγωνιστεί με την εθνική ομάδα 44 φορές και θα πετύχει 539 πόντους.

1935: Τελειώνει ο πρώτος γύρος της Ισπανίας που ξεκίνησε στις 29 Απριλίου. Τερματίζουν 29 από τους 50 ποδηλάτες που πήραν μέρος καλύπτοντας 14 ειδικές διαδρομές 3.425 χιλ. Νικητής ανακηρύσσεται ο Βέλγος Gustave Dellor με 120:01.0 ώρες.

1932: Ο Παναθηναϊκός υφίσταται τη βαρύτερη ήττα του στο Πρωτάθλημα Ελλάδας, με 7-0 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Η “ρεβάνς” θα πραγματοποιηθεί μετά από 41 χρόνια, όταν το «τριφύλλι» θα συντρίψει τους «κίτρινους» 7-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις 11/2/1973.

1844: Ο Stuart Perry από τη Νέα Υόρκη πατεντάρει την βενζινοκίνητη μηχανή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News