Σπύρος Σκούρας - Πεθερός του Σωκράτη Κόκκαλη, ηγετική μορφή της ΑΕΚ

Σαν σήμερα: Σπύρος Σκούρας, ο πεθερός του Σωκράτη Κόκκαλη, ηγετική μορφή της ΑΕΚ

Η θρυλική «Κουίντα» στη Φωκίωνος Νέγρη ήταν στο φόρτε της. Το μέρος στο οποίο ο Κώστας Βουτσάς και η Αλίκη Βουγιουκλάκη χόρευαν σέικ ήταν το στέκι όλης της κοσμικής Αθήνας. Μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να συναντούσε κάποιος τον Αριστοτέλη Ωνάση ή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Πιο συχνά θα συναντούσε τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ένα από εκείνα τα βράδια, κάπου εκεί στην Κυψέλη, συνάντησε κι αυτός την Σοφία Σκούρα.

Έρωτας κεραυνοβόλος για τον μετέπειτα ηγέτη του Ολυμπιακού και την κόρη του Σπύρου Σκούρα. Θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1969 ενώ το 1970 θα γεννηθεί ο Πέτρος Κόκκαλης.

Κάπως έτσι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα γίνει γαμπρός του Σπύρου Σκούρα. Πρόκειται για τον ιδρυτή της «Σκούρας Φιλμ», ο οποίος πέθανε στις 26 Ιουνίου –σαν σήμερα- 1981, σε ηλικία 63 ετών.

Μεταξύ άλλων ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ (1949-50) και του Πανελληνίου, την εποχή που η ομάδα είχε στις τάξεις της τους Αρ. Ρουμπάνη, Π. Μανιά, Θ. Χολέβα, Κ. Παπαδήμα και Μ. Στεφανίδη. Ήταν για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος και γενικά θεωρείται ιστορική μορφή για τους «κιτρινόμαυρους».

Η σχέση με τον Σκούρα της 20th Century Fox

Ήταν ανιψιός του Σπύρου Σκούρα, πρόεδρου για 20 χρόνια (1942-62) της 20th Century Fox, που με τους αδερφούς του Γιώργο και Κώστα (Τσαρλς), βασικό χορηγό της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες, από το Σκουροχώρι Ηλείας, έφτασαν στο Saint Louis το 1910, και μέσα σε μία εικοσαετία διηύθυναν 500 θέατρα, πολλά από αυτά nickelodeons (δηλαδή με είσοδο ένα nickel = 5 cents).

Ο πεθερός του Σωκράτη Κόκκαλη και παππούς του Πέτρου Κόκκαλη, διηύθυνε την «Σκούρας Φιλμ» στην Ελλάδα, που είχε ο πατέρας του Δημήτρης, ο μεγαλύτερος αδερφός των τριών «μεταναστών», ενώ ήταν ιδρυτής και εκδότης του εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού «Πρωταθλητής».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ διαβάζουμε για το γήπεδο «Νίκος Γκούμας»: «Κατά τη διάρκεια του Πολέμου, το γήπεδο λεηλατήθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Όμως, αμέσως μετά την απελευθέρωση το γήπεδο της ΑΕΚ άρχισε να παίρνει ξανά ζωή και να επεκτείνεται. Ένας φίλος της ΑΕΚ με μεγάλη και ιδιαίτερη κοινωνική δραστηριότητα σε εκείνα τα δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, ο Σπύρος Σκούρας, βοήθησε από το πόστο του προέδρου του συλλόγου το 1945 να αποκτήσει το γήπεδο μόνιμη περιμάνδρωση. Αυτή ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, με πρόεδρο πια τον εκ των ιδρυτών Αιμίλιο Ιωνά. Μάλιστα το 1946 κατασκευάστηκαν και οι πρώτες εξέδρες από την πλευρά του Αλσους, εκεί όπου για δεκαετίες βρισκόταν η θύρα 3…».

Φινάλε για τον Βασίλη Σπανούλη

2021: Ο 39χρονος Βασίλης Σπανούλης ανακοινώνει μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Instagram ότι βάζει τέλος στην 22χρονη καριέρα του έχοντας κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία των σκόρερ αλλά και των πασέρ στην Euroleague.

2021: Η ισπανική ομοσπονδία αποφασίζει να αλλάξει τη δομή του Copa del Rey, καθιερώνοντας τα μονά παιχνίδια έως τον τελικό της διοργάνωσης. Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση και οι ημιτελικοί της νέας διοργάνωσης θα είναι μονοί. Με αυτό τον τρόπο, οι Ισπανοί προσπάθησαν να αποφύγουν την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ, το οποίο αποφάσισε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

2019: Ο μεγάλος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, ο δις 3ος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1988, Μπάμπης Χολίδης, αφήνει αιφνιδίως, μέσα στο σπίτι του, την τελευταία του πνοή πριν συμπληρώσει τα 63 του χρόνια. Το 1968 ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο αγώνισμα κι από τότε έλαβε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες (Μόντρεαλ 1976, Μόσχα 1980, Λος Άντζελες 1984 και Σεούλ 1988). Από το 1998 μέχρι και το 2000 υπήρξε προπονητής της Εθνικής ομάδας ανδρών, μαζί με τον Δημήτρη Θανόπουλο και τον Αριστείδη Γρηγοράκη. Ο δρόμος του Μενιδίου, όπου κατοικούσε, έχει ονομαστεί οδός Μπάμπη Χολίδη, όπως και το δημοτικό γήπεδο Αχαρνών.

2019: Η 134η Σύνοδος της ΔΟΕ στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της στη Λωζάνη εξέλεξε ως Μέλος της για την Ελλάδα τον Σπύρο Καπράλο με 60 ψήφους (επί 64) πρώτον από τους επιλεγέντες 10 χωρών. Στην ιστορία της ΔΟΕ (από το 1894) 12 προηγήθηκαν: Δ. Βικέλας (1894), Α. Μερκάτης (1900), Γ. Αβέρωφ (1926), Ν. Πολίτης (1930), Α. Βολανάκης (1933), Ι. Κετσέας (1946), βασιλιάς Κωνσταντίνος (1963), Π. Λάππας (1965), Ε. Πετραλιάς (1975), Ν. Νησιώτης (1978), Ν. Φιλάρετος (1981), Χ. Νικολάου (1986).

Η απόσυρση του Λιονέλ Μέσι

2016: Η Χιλή νικά την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (0-0 καν.) και κατακτά το επετειακό Copa America που διεξάγεται στα γήπεδα των ΗΠΑ. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής Λιονέλ Μέσι, που έχασε το ένα από τα δύο πέναλτι, ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από την Εθνική Αργεντινής.

2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνει γκολ στον αγώνα Πορτογαλία – Γκάνα (2-1) στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και γίνεται ο πρώτος Πορτογάλος που πετυχαίνει γκολ σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα.

2011: Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δίνεται στον Λόφο της Πνύκας συναυλία της Έλλης Πασπαλά με δημιουργίες των Β. Τσιτσάνη, Μ. Χατζιδάκη, Μ. Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος έχει και την Μουσική Διεύθυνση. Ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος βραβεύει τον Jacques Rogge, πρόεδρο της ΔΟΕ, τον οποίο και ανακηρύσσει δια βίου Επίτιμο Πρόεδρο της Ακαδημίας, τον Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της ΕΟΕ και τον Λάμπη Νικολάου, μέλος της ΔΟΕ.

2011: Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην 110χρονη ιστορία της στην Nacional B, την 2η Κατηγόρια ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

2008: Ο Xavi πετυχαίνει το πρώτο γκολ στον δεύτερο ημιτελικό του Euro 2008 Ισπανία – Ρωσία (3-0) στο Ernst Happel της Βιέννης, το οποίο είναι το 500ο γκολ στην ιστορία του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος.

2001: Με τη νίκη της επί της Βουλγάρας Lubomira Bacheva με 2-1 σετ, η Λένα Δανιηλίδου γίνεται η πρώτη ελληνίδα τενίστρια που περνάει στον β’ γύρο του Wimbledon.

Έτοιμο το Millenium

1999: Εγκαινιάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας το υπερσύγχρονο στάδιο Millenium με τον αγώνα ράγκμπι Ουαλία-Νότιος Αφρική. Στις 18/8/1999 η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα ανακοινώσει πως οι αγώνες του Κυπέλλου από το 2001 έως το 2003 θα διεξαχθούν σε αυτό το γήπεδο λόγω ανακατασκευής του Wembley.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ Αλέξης Τομπουλίδης σκοτώνεται σε τροχαίο στην Χαλκιδική.

1992: Ο Kim Vilfort πετυχαίνει το 2ο γκολ για την Δανία και το 200ό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον τελικό της διοργάνωσης, Δανία – Γερμανία (2-0) που διεξάγεται στο στάδιο Ούλεβι στο Γκέτεμποργκ.

1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ου Eurobasket από την Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Ντομ Σπόρτοβα του Ζάγκρεμπ.

1979: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Muhammad Ali σε ηλικία 37 ετών ανακοινώνει ότι αποχωρεί οριστικά από τα ρινγκ.

1977: Ο Στέλιος Αγγλούπας γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 60μ στη δισκοβολία με 60.08 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο έφορος του αγωνίσματος Θανάσης Δαλιάνης, λίγες μέρες αργότερα, θα αμφισβητήσει την απόφαση υποστηρίζοντας ότι ο δίσκος ήταν ελλιποβαρής, ισχυρισμό που όμως δεν θα καταφέρει να τεκμηριώσει. Το παγκόσμιο ρεκόρ (70.86) της δισκοβολίας που κατέχει ο Mac Wilkins είναι ακόμα 10μ εμπρός από τα πανελλήνια όπως μια δεκαετία πριν στις δόξες του Oerter και του Sylvester.

1954: Τα περισσότερα γκολ σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται στον αγώνα Αυστρία-Ελβετία (7-5) για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας στη Λωζάνη.

1951: Πάνω από 75.000 θεατές γεμίζουν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για να παρακολουθήσουν τους Harlem Globetrotters σε αγώνα επίδειξης σε μια από τις μεγαλύτερες προσέλευσης θεατών σε αγώνα μπάσκετ.

1906: Ο Γάλλος Ferenc Szisz με Renault κερδίζει το πρώτο Grand Prix αυτοκινήτων, το γαλλικό Grand Prix, με μέση ωριαία ταχύτητα 63 μιλίων.

1819: Ο W.K. Clarkson Jr. πατεντάρει το ποδήλατο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News