Στάση του Νίκα - Σύγκρουση οργανωμένων οπαδών

Στάση του Νίκα: Σαν σήμερα η μεγαλύτερη σύγκρουση οπαδών στον Ιππόδρομο. Κάηκε η μισή Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες νεκροί.

Σαν σήμερα η εξέγερση που έμεινε στην ιστορία, η «Στάση του Νίκα» στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Αν και στις συνειδήσεις των ανθρώπων δεν έχει μείνει ως σύγκρουση οργανωμένων οπαδών, στην πραγματικότητα ήταν ακριβώς αυτό.

Ελάχιστα έχει περάσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως σύγκρουση οργανωμένων οπαδών. Στην πραγματικότητα περί αυτού επρόκειτο. Ήταν η πιο βίαιη ταραχή στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με τη μισή σχεδόν πόλη να καίγεται ή να καταστρέφεται καiι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να σκοτώνονται. Ήταν σαν σήμερα, το 532 η «Στάση του Νίκα» – στάση σημαίνει εξέγερση και είχε σύνθημά της την κραυγή «Nίκα» των φιλίππων του Ιπποδρόμου- στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

Οι «σύνδεσμοι»

Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου. Είχαν δημιουργηθεί ειδικά για τις αρματοδρομίες, δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Ρούσσοι (Κόκκινοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι ομάδες που εξακολουθούσαν να διαθέτουν κάποια επιρροή και πολιτική δύναμη ήταν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Οι αυτοκράτορες συχνά υποστήριζαν τη μία ομάδα έναντι της άλλης. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση.

Κάποτε είχαν καταδικαστεί, με την κατηγορία της δολοφονίας, σε απαγχονισμό στον ιππόδρομο μέλη Βενετών και Πρασίνων αλλά εξαιτίας κάποιων προβλημάτων της αγχόνης, γλίτωσαν κι οι δύο.

Ο Ιουστινιανός και οι φόροι

Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό, δυσαρεστημένοι από νέους, βαρείς φόρους που αυτός είχε επιβάλει και τον ψαλιδισμό των δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία. Απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ιωάννη του Καππαδόκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.

Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τον Τριβωνιανό και τον Ιωάννη Καππαδόκη, αλλά η έκκλησή του στον Ιππόδρομο δεν πέτυχε και ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας ο Υπάτιος, ανιψιός του Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α’.

Τον έπεισε η Θεοδώρα

Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Πόλη, αλλά η σύζυγός του, η Θεοδώρα τον έπεισε να παραμείνει. Ο Ιουστινιανός διέταξε τότε τους στρατηγούς του, τον Βελισάριο και τον Μούνδο να καταστείλουν την εξέγερση. Αυτοί δωροδοκώντας κάποιους αρχηγούς των στασιαστών τους έφεραν με το μέρος του αυτοκράτορα, προκαλώντας έτσι διχόνοια μεταξύ των στασιαστών. Σε κάθε περίπτωση, οι εξεγερθέντες εγκλωβίστηκαν στον Ιππόδρομο, όπου και σφαγιάστηκαν. Οι πηγές αναφέρουν ως θύματα συνολικά περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες στασιαστές. Την επομένη, διατάχθηκε να εκτελεσθούν ο Υπάτιος και ο αδελφός του, ενώ η περιουσία τους δημεύθηκε, όπως και πολλών συγκλητικών που εξορίστηκαν επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση.

Συνέπειες της εξέγερσης ήταν η ενίσχυση της αυτοκρατορικής εξουσίας και ο περιορισμός της δύναμης των δήμων.

Ο μπασκετμπολίστας Μπάρακ Ομπάμα

2017: Το NBC News παρουσιάζει συνεντεύξεις αναφερόμενες στην καριέρα του προέδρου Barrack Obama ως παίκτη της ομάδας μπάσκετ του ιδιωτικού σχολείου Punahou High της Χαβάι το 1979. Το παρατσούκλι του αμερικανού πρόεδρου ήταν “Barry O’Bomber” από τα jump shots που έκανε και έπαιζε με το νούμερο 23, πολύ πριν το νούμερο αυτό γίνει διάσημο από τον Michael Jordan.

2016: Ο 37χρονος πρώην πρωταθλητής Εφήβων το 1995 στο ατομικό και ομαδικό στο ξίφος ασκήσεως Χρήστος Χαραλαμπίδης χάνει τη ζωή του σε τροχαίο στη Φλώρινα όπου βρισκόταν για τις γιορτές.

2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατακτά την Χρυσή Μπάλα 2013, φτάνοντας στην κορυφή του πλανήτη για 2η φορά στην καριέρα του (2008 με την Manchester United), σταματώντας το σερί των 4 ετών του Μέσι. Ο Ρονάλντο έγινε έτσι ο πρώτος Πορτογάλος που παίρνει την Χρυσή Μπάλα για δεύτερη φορά, με τους Εουζέμπιο και Λουίς Φίγκο να έχουν πάρει από μία φορά.

Αποχωρεί ο Μάικλ Τζόρνταν

1999: Ο αστέρας του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν, ανακοινώνει την αποχώρηση του από το άθλημα για δεύτερη φορά.

1995: Το America 3 γίνεται το πρώτο γυναικείο πλήρωμα που κερδίζει το America’s Cup Race κερδίζοντας στην πρώτη κούρσα τον 4 φορές πρωταθλητή Dennis Connor κατά 69 δευτερόλεπτα.

Το ΑΕΚ – Ολυμπιακός που έγινε δυο φορές

1991: Ο αγώνας ποδοσφαίρου ΑΕΚ – Ολυμπιακός διακόπτεται από τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό με σκορ 1-2 όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη λόγω των δακρυγόνων. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας επαναλαμβάνεται ένα μήνα μετά στη Ρόδο και η ΑΕΚ κερδίζει με 1-0 με γκολ του Μπατίστα.

1989: Πεθαίνει ο καθηγητής διαιτησίας FIFA Νίκος Σαββαρής, ο πρώτος που καθιέρωσε την κριτική των φάσεων κάθε αγωνιστικής στην ΕΤ2 στην εκπομπή του Στράτου Σεφτελή.

1985: Ο 99χρονος Ελβετός Otto Bucher γίνεται ο γηραιότερος παίκτης του γκολφ που σκοράρει a hole-in one.

1984: Ο Wayne Gretsky σημειώνει ρεκόρ σκοραρίσματος σε 45 συνεχόμενα παιχνίδια.

1972: Ψηφίζεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα μπορεί να γίνει επαγγελματίας διαιτητής μπέιζμπολ.

Όταν η κακοκαιρία δεν είχε όνομα

1968:  Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Ο υδράργυρος κατεβαίνει στους -24 βαθμούς στο Κάτω Νευροκόπι και στους -22 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό Εύελπις, με 16μελές πλήρωμα.

1962: Ο Wilt Chamberlain των Philadelphia Warriors σημειώνει 73 πόντους –ρεκόρ για το NBA- στη νίκη των Warriors επί των Chicago Bulls με 135-117.

Το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά

1898: Με τον τίτλο «Κατηγορώ» δημοσιεύει η εφημερίδα “L’ Aurore” την επιστολή του Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Felix Faure σχετικά με την υπόθεση Dreyfus, ένα πολιτικό σκάνδαλο που δίχασε την Γαλλία την δεκαετία 1890 και στην αρχή του 1900. Ο Γάλλος αξιωματικός Alfred Dreyfus που ήταν φυλακισμένος στο Νησί του Διαβόλου στην Γαλλική Γουιάνα δίχασε την γαλλική κοινωνία σε αυτούς που τον υποστήριζαν και σε αυτούς που τον καταδίκαζαν. Με τους πρώτους ήταν ο Pierre Giffard, εκδότης της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας “Le Velo”, ο οποίος θα “τιμωρηθεί” για την υποστήριξή του στον Dreyfus από τους αντίπαλους κατασκευαστές όταν θα σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω της διαφήμισης στην εφημερίδα του και θα την δει να κλείνει μέσα σε 5 έτη (1904).

1896: Ανοίγει στο Παρίσι το πρώτο γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων με κόστος 3 φράγκων την ώρα ή 30 φράγκων την ημέρα.

1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Ένα από τα θέματα της επιτροπής είναι η ανεύρεση πόρων. Η μεγαλύτερη δωρεά είναι αυτή του Γεωργίου Αβέρωφ, 920.000 χρυσών δραχμών, για την περάτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η γέννηση του Κωστή Παλαμά

1859: Γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας, Κωστής Παλαμάς. Μεταξύ των έργων του ο Ολυμπιακός ύμνος, σε μουσική του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα.

1832: Ο Βρετανός επαγγελματίας παίκτης του κρίκετ, Thomas Lord, πεθαίνει στην ηλικία των 77 ετών. Έπαιξε κρίκετ πρώτης κατηγορίας από το 1787 μέχρι το 1802. Ήταν ο ιδρυτής (το 1814) του Lord’s Cricket Ground στο St. John’s Wood του Λονδίνου που φιλοξενεί το παλαιότερο αθλητικό μουσείο του κόσμου.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News