Ζολτάν Βάργκα, ο... φυγάς Κρόιφ - Τον «τελείωσε» ο Ρεχάγκελ, έστησε ματς, πέθανε στο γήπεδο
Σαν σήμερα: – Νέος Κρόιφ, φυγάς, τον «τελείωσε» ο Ότο Ρεχάγκελ, πέθανε στο γήπεδο, Ζολτάν Βάργκα, Ουγγαρία.
Η απίθανη ιστορία του Ζολτάν Βάργκα, του Ούγγρου αστέρα, ο οποίος πέθανε σαν σήμερα -9 Απριλίου- το 2010 μέσα στο γήπεδο. Ο άνθρωπος που «δραπέτευσε» από την Ουγγαρία, μεταφέρθηκε σε πορτ παγκάζ για να παίξει στη Χέρτα, χαρακτηρίστηκε ως νέος Γιόχαν Κρόιφ και μίσησε όσο λίγοι τον δικό μας Ότο Ρεχάγκελ. Αυτός που φώναζαν Ζόλι.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ουγγρικού ποδοσφαίρου, για κάποιους ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Γεννήθηκε στο Βαλ στις 31 Δεκεμβρίου 1944, μετακόμισε γρήγορα στη Βουδαπέστη και σε ηλικία 11 έπαιζε στα τμήματα υποδομής της Φερεντσβάρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κυριακάτικοι ήρωες- Ποιος ντουμπλάρει τον «Μιζούρι» του Ολυμπιακού κι ο φίλαθλος Βέγγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Παντελής Καρασεβδάς – Ο Παναθηναϊκός του χρωστά τη Λεωφόρο – Η φράση «τα ίδια Παντελάκη μου»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ρολάν Γκαρός πετούσε «αλογόμυγα» και δεν έκανε τίποτα στο τένις
Σε αυτήν έπαιξε ο ξανθομάλλης μέσος έως το 1969 καθώς και στην Εθνική ομάδα. Το 1966 πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με προσωπική φρουρά καθώς κυκλοφορούσε η φήμη ότι οργάνωνε τη δραπέτευσή του από την κουμουνιστική Ουγγαρία. Ήταν τραυματίας, δεν αγωνίστηκε και δεν δραπέτευσε. Το έπραξε δύο χρόνια αργότερα με την Ολυμπιακή ομάδα. Μπήκε σε ένα αεροπλάνο στο Μεξικό και έγινε φυγάς.
«Αποφάσισα να τερματίσω την ερασιτεχνική ποδοσφαιρική μου καριέρα και να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Δύση στο μέλλον», έγραψε στην επιστολή του προς την Ουγγρική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Παραβίαση του Ολυμπιακού όρκου
Ο αγαπημένος των οπαδών έγινε αντι-ήρωας στην πατρίδα του σε ελάχιστο χρόνο. Οι μαθητές έγραφαν στα σχολεία εκθέσεις και καταδίκαζαν τις ενέργειες του Βάργκα. Το θέμα έκανε λόγο για «παραβίαση του Ολυμπιακού όρκου». Ένα τοπικό δικαστήριο καταδίκασε τον νεαρό σε θάνατο ερήμην επειδή διέφυγε από τη χώρα.
Ο Ούγγρος μέσος εγκαταστάθηκε στη Λιέγη και έκανε προπονήσεις με τη Σταντάρ. Ο πρόεδρος της Χέρτα Βερολίνου, Βόλφγκανγκ Χολστ, το έμαθε και αποφάσισε να πάρει τον νεαρό σταρ.
Το 1969, η Χέρτα είχε μόλις επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία μετά τον υποβιβασμό από την Μπουντεσλίγκα λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου αποδοχών και χρειαζόταν ενίσχυση. Όμως ο Βάργκα είχε δύο εμπόδια στο δρόμο του στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Πρώτον, σύμφωνα με τα έγγραφά του, είχε άδεια διαμονής μόνο στις χώρες της λεγόμενης Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο). Δεύτερον, η FIFA απέκλεισε τον παίκτη μετά από αίτημα της Ουγγαρίας.
Πέρασε τα σύνορα στο πορτμπαγκάζ
Αυτό δεν εμπόδισε τον Χολστ. Αφού συνάντησε τον Βάργκα πολλές φορές και τον έπεισε να ενταχθεί στη Χέρτα, ο Χολστ πέρασε τον παίκτη από τα σύνορα στο πορτμπαγκάζ του μέσα στη νύχτα. Και μετά τον βοήθησε να πάρει γερμανική άδεια παραμονής.
Μετά από αυτό, ο πρόεδρος της Χέρτα επικεντρώθηκε στην πίεση προς τη FIFA. Βρήκε στον Βάργκα «επίσημη δουλειά» σε μια από τις εταιρείες φίλου του. Του βρήκε και μια ερασιτεχνική ομάδα για να διατηρείται σε φόρμα. Το καλοκαίρι του 1970, η FIFA επέτρεψε τελικά στον Ούγγρο να παίξει ποδόσφαιρο. Τον Οκτώβριο του 1970, ο Ζόλταν Βάργκα βρέθηκε τελικά στο γήπεδο με τη φανέλα της Χέρτα.
Το μεγάλο σκάνδαλο
Έξυπνος και γρήγορος, βοήθησε τη Χέρτα να τερματίσει στην τρίτη θέση στην Μπουντεσλίγκα τόσο το 1970 όσο και το 1971 προτού εμπλακεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στημένων αγώνων στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όταν τελείωσαν οι έρευνες διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από πενήντα παίκτες από έξι συλλόγους (Χέρτα, Στουτγάρδη, Σάλκε, Αρμίνια Μπίλεφελντ, Ντούισμπουργκ και Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ), καθώς και δύο προπονητές και ένας αξιωματούχος του συλλόγου της Χέρτα, ήταν ένοχοι για στήσιμο αγώνων. Μαζί με δεκαεπτά συμπαίκτες του στη Χέρτα, ο Ζόλταν Βάργκα ήταν μεταξύ εκείνων που αποκλείστηκαν από το γερμανικό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος είχε πιαστεί να μιλά στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του στο ημίχρονο αγώνα και να ρωτά αν είχε να φτάσει τα χρήματα. Το Der Spiegel είχε αποκαλύψει τον διάλογο: «Ήρθαν τα λεφτά; – Όχι. – Αυτά τα γουρούνια θέλουν να τα μοιράσουν όλα χωρίς εμάς τους ξένους. Αλλά θα τους το χαλάσω».
Μετά από δύο χρόνια αποκλεισμό του επετράπη να αγωνιστεί, αλλά μόνο εκτός Γερμανίας. Πήγε στην Αμπερντίν το 1972 και ένα χρόνο αργότερα στον Άγιαξ ως αντικαταστάτης του Γιόχαν Κρόιφ που είχε φύγει για τη Μπαρτσελόνα. Όχι απλώς δεν ήταν ο νέος Κρόιφ, αλλά έφυγε ένα χρόνο αργότερα δανεικός στη Ντόρτμουντ. Εκεί τον βρήκε ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Ελλάδος παραμέρισε αμέσως τον Βάργκα. Μιλούσε με τα χειρότερα λόγια γι’ αυτόν.
Ο Ρεχάγκελ δεν τον ήθελε
Στην πρώτη προπόνηση στη Ντόρτμουντ -πριν αναλάβει ο Ρεχάγκελ- πήγαν περισσότεροι από 2.000 φίλαθλοι για να τον δουν και στο πρώτο ματς, 42.000. Προπονητής ήταν ο Κνέφλερ, αλλά υπήρξαν φήμες ότι δεν τα πήγαινε καλά με τους παίκτες, οι οποίοι έκαναν ότι μπορούσαν για να τον διώξουν με πρώτο τον Βάργκα.
Όταν ανέλαβε ο Ρεχάγκελ δεν τον χρησιμοποιούσε και λίγο αργότερα με δηλώσεις του, του έδωσε τη χαριστική βολή: «Οι μέρες των πλέι μέικερ όπως ο Νέτσερ και ο Βάργκα έχουν τελειώσει. Στην Μπουντεσλίγκα χρειαζόμαστε παίκτες που μπορούν να κάνουν τα πάντα και να διατηρήσουν τον ρυθμό», είχε πει.
Ο Ζόλταν Βάργκα μετακόμισε στην Άουγκσμπουργκ στη δεύτερη κατηγορία το 1976 και δεν επέστρεψε ποτέ στην πρώτη κατηγορία. Μετά την καριέρα του ήταν προπονητής γερμανικών συλλόγων κατώτερης κατηγορίας και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εργάστηκε στην Ουγγαρία, όπου δεν απειλούνταν πλέον με θανατική ποινή μετά την κατάρρευση του κομουνισμού. Το 2010, ο Βάργκα, 65 ετών, υπέστη καρδιακή προσβολή στο γήπεδο σε έναν αγώνα βετεράνων.
Το αντίο στον Άκη Τσόπελα
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος Άκης Τσόπελας ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί σε αρκετά ΜΜΕ («Αθλητική Ηχώ», «Βραδυνή», «Sportime», «Sportday», «Πράσινο Τύπο»), είχε συνεργασία με το «ΦΩΣ των Σπορ» και την «24 Media», ενώ είχε δουλέψει στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στο γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
2017: Με τρίποντο στη λήξη του αγώνα ο Russell Westbrook φτάνει τους 50 πόντους και οι Thunder κερδίζουν με 106-105 τους Denver Nuggets σημειώνοντας το 42ο triple-double στην σεζόν σπάζοντας το 55χρονο ρεκόρ του Oscar Robertson και 79ο στην καριέρα του.
2010: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο 31χρονος κωπηλάτης του ΝΑΟ Κέρκυρας Διονύσης Νικολούζος, κατά τη διάρκεια της προπόνησής του στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.
1995:Διεξάγεται το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου της IAAF στην Αθήνα. Νικητής στους άνδρες ο Κενυάτης Douglas Wakihuri με 2:12.01 και στις γυναίκες η Ρουμάνα Anuta Catuna με 2:31.10. Πρώτοι από τους Έλληνες, ο Σπύρος Ανδριόπουλος (28ος) και η Μαρία Πολύζου (41η).
Ο πιτσιρικάς Άλαν Σίρερ
1988: Ο Alan Shearer της Σαουθάμπτον γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής (17 ετών και 240 ημερών) που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα της Α’ Κατηγορίας εναντίον της Άρσεναλ.
1987: Για τρίτη φορά ο Wayne Gretzky σημειώνει 7 γκολ σε αγώνα του Stanley Cup και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στα playoffs του χόκεϊ ξεπερνώντας τον Jean Beliveau.
1976:Το Kingdome ανοίγει τις πύλες του με τον αγώνα ποδοσφαίρου Seattle – New York.
1965: Ανοίγει τις πόρτες του το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο του κόσμου, το Houston Astrodome, φιλοξενώντας τον πρώτο αγώνα μπέιζμπολ που γίνεται σε κλειστό γήπεδο Astros-Yankees (2-1). Στον αγώνα αυτόν ο Mickey Mantle κάνει το πρώτο του home run σε κλειστό γήπεδο.
1959: Οι Boston Celtics κερδίζουν το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα μπάσκετ στο NBA.
1945: Το NFL θεσπίζει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν κάλτσες σε όλους τους αγώνες.
1941: Ιδρύεται το Hall of Fame του γκολφ.
1912: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης μπέιζμπολ στο Fenway Park της Βοστόνης ανάμεσα στους Red Sox και στο Harvard.
1896: Ο 21χρονος Παντελής Καρασεβδάς, εθελοντής Μακεδονομάχος από τον Αστακό κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή με Στρατιωτικό Τυφέκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται