ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η... γυμνή Καταρίνα Βιτ -Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού και η Stasi

H πρώτη αθλήτρια που φωτογραφήθηκε γυμνή, η Katarina Witt, καταγεγραμμένη στα αρχεία της Stasi ως πληροφοριοδότης, στην οποία το κομουνιστικό καθεστώς έδωσε άδεια να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Την 1η Δεκεμβρίου 1998, η ανατολικογερμανίδα Katarina Witt, πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και χρυσή ολυμπιονίκης στους Χειμερινούς Αγώνες του 1984 (Σεράγεβο) και του 1988 (Κάλγκαρι), εμφανίζεται γυμνή στο περιοδικό Playboy.

Είναι δύο ημέρες πριν από τα 33α της γενέθλια (γεν. 3/12/1965) και το περιοδικό γίνεται ανάρπαστο. Η Witt που εκτός από ολυμπιονίκης κέρδισε 4 παγκόσμια και 6 ευρωπαϊκά χρυσά και θεωρείται η πιο επιτυχημένη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ όλων των εποχών, ήταν καταγεγραμμένη στα αρχεία της Stasi ως πληροφοριοδότης.

«Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού», ανέφερε για την Καταρίνα Βιτ το αμερικανικό περιοδικό TIME με δεδομένο ότι το κομουνιστικό καθεστώς της έδωσε την άδεια να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Η κορή του αγρότη και της φυσιοθεραπεύτριας, ήταν ουσιαστικά υπό παρακολούθηση από τη διαβόητη Στάζι, τη μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας, από την ηλικία των οκτώ ετών. Ο φάκελός της αριθμούσε περίπου 3.000 σελίδες. Το 1988, έχοντας βγάλει πολλά χρήματα εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ πληρώνοντας στο κράτος της Ανατολικής Γερμανίας 3,2 εκατομμύρια δολάρια που είχε κερδίσει από χορηγίες. Κράτησε 800.000 δολάρια.

Η δουλειά της στα media από τότε που σταμάτησε τον αθλητισμό περιλαμβάνει μία cameo εμφάνιση στην ταινία Τζέρι Μαγκουάιρ, με τον Τομ Κρουζ και τη Ρενέ Ζελβέγκερ έναν μικρό ρόλο στο Ronin, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και το 2012 ήταν κριτής στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου Dancing on Ice.

Έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία που φωτογραφήθηκε γυμνή, με την αμοιβή της να φτάνει 750.000 δολάρια.

Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας 5-2 και… ύποπτο

2004: Με χατ-τρικ του Βαγγέλη Μάντζιου ο Πανιώνιος κερδίζει την Ντιναμό Τυφλίδας με 5-2 ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου. Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του Κυπέλλου UEFA αλλά 5 χρόνια μετά θα κριθεί από τον ειδικό ανακριτή της UEFA Πέτερ Λιμάχερ ως ο πρώτος ύποπτος, μίας σειράς 200 διεθνών αναμετρήσεων σε τουλάχιστον 9 χώρες, για στημένα ματς. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής η UEFA θα ενημερώσει την ΕΠΟ τον Απρίλο του 2011 ότι ορισμένοι ελληνικοί αγώνες κρίνονται από “σοβαρά ύποπτοι” έως “διεφθαρμένοι”, οι οποίοι μαζί με τους αγώνες που θα υποδείξει ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης θα προκαλέσουν την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.

1999: Πεθαίνει ο Σοβιετικός άλτης Volodomir Yashchenko σε ηλικία 40 ετών από κύρωση του ήπατος. Το 1977, σε ηλικία μόλις 18 ετών, σε μήτινγκ εφήβων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ πέρασε το 2.33 σπάζοντας το ρεκόρ των 2.30 του Αμερικανού Dwight Stones. Το 1978 στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου στο Μιλάνο έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2.35 και το 1979 στον ανοιχτό στίβο έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2.34.

1998: Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων για πρώτη φορά μετά το 1960 όταν κερδίζει την βραζιλιάνικη Βάσκο ντα Γκάμα 2-1 στο Τόκιο.

1997: Η Βούλα Πατουλίδου παρουσιάζει το βιβλίο της “Έκρηξη Ψυχής” στη γιορτή του Συλλόγου Ολυμπιονικών, στην οποία βραβεύεται μαζί με την ομάδα πόλο του ΝΟ Βουλιαγμένης, τον Εθνικό ΓΣ, τον Λάμπρο Παπακώστα και την Κατερίνα Κόφφα.

1997: Η πόλη του Διδυμοτείχου αποφασίζει να στήσει ανδριάντα του χάλκινου πρωταθλητή του “Αθήνα ’97” στον ακοντισμό Κώστα Γκατσιούδη.

1996: Ο Σκωτσέζος Colin Montgomerie είναι ο πρώτος που κερδίζει το ”Million Dollar Challenge”, το πιο ακριβό βραβείο στο γκολφ αξίας ενός εκατομμυρίου.

1996: Σημειώνεται ο 7.000.000ος πόντος στο ΝΒΑ.

1992: Ο γκαρντ των Washington Michael Adams κάνει ρεκόρ τριπόντων στο ΝΒΑ όταν σημειώνει το 795ο του στον αγώνα Bullets-San Antonio (119-106). Το ρεκόρ ανήκε στον Louie Dampier που είχε σημειώσει 794 με το Kentucky στο ΑΒΑ και το San Antonio στο ΝΒΑ.

1991: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού “Ποδηλάτης”, θερμός υποστηρικτής του αθλήματος του mountain bike στην Ελλάδα.

1981: Ο Kareem Abdul Jabbar γίνεται ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ όταν σημειώνει τον 26.712ο πόντο του ξεπερνώντας τον Oscar Robertson στον αγώνα LA Lakers-Utah Jazz (117-86). Το 1984 θα ξεπεράσει και τον πρώτο σκόρερ Wilt Chamberlain όταν θα σημειώσει 31.259 πόντους και θα κλείσει την καριέρα του με σύνολο 37.387 πόντων.

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ στον ΠΑΣ Γιάννινα 

1979: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ, πρώην Πολωνός διεθνής, αλλά και προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του (1976-1978), όπου μάλιστα διαδέχθηκε τον Κάζιμιρ Γκόρσκι, αναλαμβάνει προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γκμοχ είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα και από το συγγραφικό του έργο, αφού το βιβλίο του «Αλχημεία Ποδοσφαίρου» έχει μεταφραστεί και διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ από τον Μάϊο του 1978.

1973: Ο Jack Nicklaus κερδίζει το Walt Disney World Open Championship και γίνεται ο πρώτος γκόλφερ που φτάνει τα 2 εκατομμύρια δολάρια κέρδη στην καριέρα του. Θα γίνει και ο πρώτος που θα κερδίσει τα 3, 4 και 5 εκατομμύρια.

1969: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Χαρίλαος Βασιλάκος, αργυρός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου Δρόμου της Αθήνας (3.06.03) πίσω από τον Σπύρο Λούη.

1967: Ο Wilt Chamberlain κάνει αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ με 22 άστοχες ελεύθερες βολές.

H Le Equipe  πριν γίνει Le Equipe

1892: Η “Le Velo”, η πρώτη σε κυκλοφορία γαλλική αθλητική εφημερίδα στο τέλος του 19ου αιώνα, κυκλοφορεί για πρώτη φορά. Ενώνοντας αθλητικό με ειδησιογραφικό και πολιτικό ρεπορτάζ, θα επιτύχει μία κυκλοφορία 80.000 φύλλων ημερησίως και είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το πράσινό της χρώμα. Ο “αριστερός”εκδότης της Pierre Giffard είναι υποστηρικτής του Alfred Dreyfus ενώ πολλοί διαφημιστές, όπως οι Comte Jules-Albert de Dion (ιδιοκτήτης των αυτοκινήτων DeDion-Bouton), Edouard Michelin και Adolphe Clement που είναι εναντίον του σταδιακά θα αποσύρουν τις διαφημίσεις από την εφημερίδα και θα υποστηρίξουν την δημιουργία της αντίπαλης εφημερίδας “L’Auto”. Η “Le Velo” θα σταματήσει την κυκλοφορία της μέσα στα επόμενα πέντε έτη (1904) και η “L’Auto” που θα τυπώνεται σε κίτρινο χαρτί, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μετονομαστεί σε “Le Equipe”.

1863: Εγκρίνεται ο πρώτος κανονισμός της Football Association που περιλαμβάνει 14 κανόνες. Το 1898 οι κανόνες θα φτάσουν τους 17.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikepedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News