Ναδάλ - Τζόκοβιτς: Ο καλύτερος παίκτης στο χώμα απέναντι στον πιο... υποτιμημένο

Ναδάλ – Τζόκοβιτς: Ο καλύτερος παίκτης στο χώμα απέναντι στον πιο… υποτιμημένο για τον προημιτελικό του Roland Garros.

«Να ‘μαστε πάλι εδώ ξανά, παράξενη στιγμή, τη μέρα λέμε προσευχές τα βράδια κολασμένοι». Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς είναι και πάλι εδώ, ξανά, σε ένα αντάμωμα από τα πολλά που έχουν χαρίσει ανά τα χρόνια, σίγουρα στο πιο πολυφορεμένο και κατά πολλούς σπουδαιότερο rivalry της σύγχρονης εποχής του τένις.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την περσινή τους συνάντηση στον ημιτελικό του Παρισινού slam, ο Σέρβος και ο Ισπανός θα συναντηθούν για 59η φορά, με τον πρώτο να έχει πάρει τον αέρα αυτού του H2H μετρώντας πλέον 30 νίκες. Ο Ναδάλ εκμεταλλεύτηκε την απουσία του αντίζηλού του και έφτασε ως το φινάλε της διαδρομής στην Αυστραλία, για να πάρει κεφάλι στην κούρσα των περισσότερων Grand Slam με 21, κρατώντας πια στα χέρια του το πιο βασικό διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτήν την αέναη και λίγο ανούσια συζήτηση περί GOAT.

Ο Τζόκοβιτς πήρε την πρώτη μάχη πριν καν αρχίσει ο προημιτελικός

Στο «Φιλίπ Σατριέ» (απόψε στις 21:45) θα παραταχθούν συνολικά 41 major τίτλοι, σε έναν blockbuster και εν τέλει βραδινό προημιτελικό. Είναι γνωστό πως μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Ράφα Ναδάλ έχει να κάνει με το βαρύ top spin που έχουν τα χτυπήματά του, κάτι που ευνοείται σε συνθήκες απογευματινές με ήλιο και λιγότερη υγρασία.

Στην άτυπη «μάχη» που δόθηκε όλες αυτές τις ημέρες, επικράτησε η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας και ως φυσικό επακόλουθο ο Τζόκοβιτς που θα δει τον προημιτελικό να αρχίζει κάτω υπό το φως των προβολέων στις 21:45 Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό;

Με την μπάλα να είναι δεδομένα πιο βαριά λόγω της υγρασίας και να μην αναπηδά το ίδιο, ο Νόλε θα έχει το περιθώριο να μην τη βλέπει στο ύψος του ώμου του, όπως συνηθίζει στα παιχνίδια κόντρα στον Ναδάλ. Σε τέτοιες περίπου συνθήκες τον… διέλυσε πέρσι στον ημιτελικό τους, που ξεκίνησε λίγο νωρίτερα αλλά έδωσε την ευκαιρία στον Σέρβο να αποκαθηλώσει τον «βασιλιά του χώματος».

Πέραν όλων των άλλων ο Ναδάλ δε θα έχει τη δυνατότητα να πιέσει με τον ίδιο ζήλο πίσω από τη βασική του γραμμή, καθώς θα χρειαστεί έξτρα δύναμη ώστε να ανταπεξέλθει στο βάρος της μπάλας. Ήδη στην ομάδα του Ισπανού δείχνουν ενοχλημένοι, με τον Κάρλος Μόγια να δηλώνει πως στο Παρίσι πρέπει να ακούν τις απαιτήσεις του κατόχου 13 τίτλων, ενώ πολλή κουβέντα γίνεται γύρω από το πλέξιμο της ρακέτας του Ράφα και του κατά πόσο θα χαλαρώσει τις χορδές του (κάτι που δε συνηθίζει στη διάρκεια των τουρνουά) για να ανταπεξέλθει στις πιο βαριές συνθήκες.

Τον ξεγράφεις ποτέ τον Ναδάλ στο Roland Garros;

Ο άνθρωπος που έχει το απίστευτο ρεκόρ των 109 νικών με μόλις 3 ήττες, αλλά και 13 τίτλους στο Παρίσι μπορεί να θεωρείται αουτσάιντερ; Και όμως ναι! Τα χρόνια έχουν περάσει, ο Ναδάλ δήλωσε μόνος του πως δεν είναι ανώτερος όπως άλλες χρονιές, ενώ καλά καλά δέκα μέρες πριν το τουρνουά κανείς δε γνώριζε αν θα βρεθεί, ένεκα του τραυματισμού στο αριστερό του πόδι που τον ταλαιπωρεί χρόνια.

Στη Ρώμη δεν κατάφερε να παίξει ως το φινάλε και να φουσκώσει τα πανιά του ενδεχομένως, διεκδικώντας έναν τίτλο, αλλά το Roland Garros είναι άλλη ιστορία. Απέναντι στον Μπότιτς Φαν Ντε Ζάντσχουλπ για τον 3ο γύρο έπαιξε το καλύτερο τένις του μετά την Αυστραλία, όμως η ποιότητα του σερβίς/φόρχαντ από τον Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ, καθώς και τα δικά του λάθη τον έφεραν σε μειονεκτική θέση μέχρι να βγει ξανά ζωντανός και αλώβητος.

Δεν μπορείς με τίποτα να διαγράψεις τα πεπραγμένα του στο «Φιλίπ Σατριέ» και επ’ ουδενί να τον θεωρήσεις τελειωμένο, αλλά ο 36 -την Παρασκευή που μας έρχεται- Μαΐων Ράφα δεν μπαίνει μετά από πάρα πολύ καιρό όχι απλά ως φαβορί, αλλά ούτε ως το ισχυρό αουτσάιντερ στο κορτ, με τον συμπατριώτη του Κάρλος Αλκαράθ να παίρνει αυτόν τον ρόλο. Μέχρι αυτός, με τον πιο Ναδάλ τρόπο, να αποδείξει το αντίθετο, κάτι που έκανε πράξη εμφατικά στη Μελβούρνη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Ναδάλ δεν έχει αφήσει να καταλάβουμε πόσο καλός είναι στο χώμα ο Τζόκοβιτς

Όταν μιλάμε για χωμάτινες επιφάνειες αμέσως το μυαλό όλων πηγαίνει στον Ράφα Ναδάλ και όχι άδικα φυσικά, αφού η κυριαρχία του είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Όσοι αρέσκονται στο να αναπολούν το παρελθόν μπορεί να αναφέρουν και το όνομα του Μπιορν Μποργκ, ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχει κάποιος που -φαίνεται περίεργο- είναι αρκετά υποτιμημένος.

Το όνομα αυτού, Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος μετράει 16 παρουσίες στην τελική οκτάδα του Roland Garros από το 2006 και δύο κατακτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να είναι αναρίθμητες αν ο Ναδάλ δεν ήταν τόσο απόλυτος στο Παρίσι. Εξού και οι τίτλοι του στο χώμα είναι 18, κάτι που τον αφήνει πίσω σε σχέση με τους 32 του Μπιορν Μποργκ, των έξι Roland Garros εκ των οποίων τα τέσσερα συνεχόμενα.

Άλλωστε οι τίτλοι δε μετράνε το ίδιο στο σήμερα, αν συνυπολογίσει κανείς πως πολλά από τα τουρνουά ο Τζόκοβιτς τους θυσίαζε αρκετές φορές στον βωμό της καλύτερης προετοιμασίας για το Roland Garros. Ο Σέρβος αποτελεί άλλωστε τον παίκτη που έχει υποχρεώσει τον Ναδάλ σε δύο από τις τρεις ήττες του στο αγαπημένο του τουρνουά και γενικότερα ο μόνος που αντιστέκεται όλα αυτά τα χρόνια τόσο σθεναρά στο χώμα.

Για να πετύχει ένα ακόμα «θαύμα» απέναντι στον Ισπανό θα πρέπει να επαναλάβει την τακτική που εφάρμοσε και πέρσι, μετά από ένα σετ στον ημιτελικό. Ο Ναδάλ θα είναι έτοιμος για τα drop shot αλλά το ερωτηματικό των μεγάλων ράλι, ειδικότερα σε αυτές τις συνθήκες θα τον συνοδεύει, ενώ το backhand του καλείται να απορροφήσει την πίεση του Σέρβου, που από τη μεριά του θα επιζητά διαρκώς το έξτρα χτύπημα. Κάτι που με τον επιρρεπή στα λάθη φέτος Ναδάλ δεν είναι και συνθήκη που θα τον δυσαρεστήσει.

Να ‘μαστε πάλι εδώ ξανά λοιπόν, οι προσευχές θα τελειώσουν και οι δυο τους θα βγουν για ένα βράδυ κολασμένο, όπως προφητεύει με τους στίχους του ο Σωκράτης Μάλαμας. Ο νικητής ενδεχομένως να πάρει ως προίκα τον… κακό μπελά Αλκαράθ στον ημιτελικό, που λίγο νωρίτερα θα κληθεί να αποκλείσει τον Ζβέρεφ.

Η συνέχεια από τον τενιστικό… ναό του «Φιλίπ Σατριέ»!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News