Εκτέλεση του αθλητή Μιχάλη Καραολή μετά από δίκη με κατήγορο τον Ραούφ Ντενκτάς

Ήταν ξημερώματα Τετάρτης 10 Μαΐου -σαν σήμερα- του 1956. Στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, δύο παλικάρια, ο Ανδρέας Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Καραολής στάθηκαν μπροστά στον ιερέα των φυλακών. Εξομολογήθηκαν, κοινώνησαν και ακολούθησαν το δρόμο δίχως γυρισμό που τους είχε επιβάλει ο νόμος της βασίλισσας Ελισάβετ…

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ή έχουν ακουστά την οδό Καραολή και Δημητρίου στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη και διάφορες άλλες πόλεις. Ο Μιχαλάκης Καραολής από το Παλαιχώρι Ορεινής στη Λευκωσία, γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1933 ήταν 23 ετών την ημέρα της εκτέλεσης. Αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών), της οργάνωσης που έδρασε κατά τη χρονική περίοδο 1955-1959 στην Κύπρο, με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Καραολής ήταν δρομέας των 800 μέτρων στον ΑΠΟΕΛ. Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του συνεργάτη των Άγγλων, αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλή

Όσον αφορά τον Ανδρέα Δημητρίου, κατηγορήθηκε για εκτέλεση Άγγλου στις 28 Νοεμβρίου 1955, στην Αμμόχωστο και κλοπή πολεμικού υλικού από τις Αγγλικές στρατιωτικές αποθήκες Αμμοχώστου στις οποίες εργαζόταν. Γεννημένος στις Λεμεσό το 1934, ήταν 22 ετών όταν εκτελέστηκε. Μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση η οποία απορρίφθηκε. Καμία τύχη δεν είχε και η αίτηση για χάρη, την οποία υπέβαλαν οι δικηγόροι του στον Κυβερνήτη Χάρτινγκ και στη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Για την καταδίκη του Μιχαλάκη Καραολή -στη δίκη αναφερόταν ως Καρολίδης- υπήρξαν Βρετανικά έγγραφα από τα οποία προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν Τούρκοι ψευδομάρτυρες, οι οποίοι εισέπραξαν χίλιες λίρες έκαστος. Αυτό προέκυψε από όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, σε διάλεξη που έδωσε το 2019.

Δίκη – εξπρές

Επρόκειτο για δίκη-εξπρές. Σύμφωνα με τον Χρίστο Κληρίδη, ο Μιχαλάκης Καραολής συμμετείχε στην επιχείρηση της εκτέλεσης του Ηρόδοτου Πουλλή, όμως το αποδεικτικό υλικό δεν επαρκούσε για την καταδίκη του. Έφτασε στην αγχόνη μέσα σε μόλις 8 ½ μήνες. Στη δίκη, δημόσιος κατήγορος ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, μετέπειτα ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τότε αναπληρωτής Εισαγγελέας Γενικών Υποθέσεων (Acting Solicitor General). Η καταδίκη στηρίχθηκε σε τρεις Τούρκους μάρτυρες, οι οποίοι «αναγνώρισαν» τον Καραολή ως τον δολοφόνο.

Μάρτυρες υπεράσπισης διαβεβαίωσαν ότι δεν ήταν ο Μιχάλης Καραολής ένας εκ των παρόντων στο όλο συμβάν, όμως το δικαστήριο απέρριψε τις μαρτυρίες. Ο Κληρίδης υποστήριξε ότι ο Καραολής ήταν στην επιχείρηση, αλλά οι μαρτυρίες που υπήρχαν δεν ήταν αρκετές, νομικά, για την καταδίκη.

«Είναι κατά τη γνώμη μου σαφές», υποστηρίζει ο Χρίστος Κληρίδης, «ότι η αγγλική δικαιοσύνη και στα τρία στάδια δεν ήθελε να απαλλάξει τον Καραολή, αλλά ήθελε να τον καταδικάσει. Απέρριψε τα πολύ δυνατά επιχειρήματα της Υπεράσπισης. Το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης βαρύνει τον αρχιδικαστή Hallinan C.J., τα ευρήματα του οποίου δύσκολα ανατρέπονται κατ’ Έφεση».

«Δεν γίνεται! η εκτέλεση αυτή πρέπει να γίνει»

Ως προς τα πραγματικά γεγονότα, ο κ. Κληρίδης παραθέτει στην εισήγησή του απόσπασμα από το βιβλίο «Πεθαίνοντας για την Ελευθερία», 2η έκδοση 1999, τόμος 1ος, Μιχαλάκης Καραολής, σελ. 76 εκδόσεων Χρ. Ανδρέου, όπου ο Α.Π. αναφέρει τα εξής:

«Η συγκέντρωση της «Αλάμπρας» (΄σ.σ. αίθουσα κοντά στον χώρο εκτέλεσης του Πουλλή όπου πραγματοποιούσαν εκδήλωση οι παλαιές συντεχνίες -ΠΕΟ) είχε στο μεταξύ τελειώσει και ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί. Ήταν 12:15 μ.μ. όταν βρισκόμασταν κοντά στο Ζαχαροπλαστείο του Στεφανίδη μαζί με τους Γιωρκάτζη και Λεωνίδα Στεφανίδη. Ο Γιωρκάτζης, εξοργισμένος, μας φώναζε «Δεν γίνεται! η εκτέλεση αυτή πρέπει να γίνει». Εμείς ήμασταν απογοητευμένοι και πολύ στενοχωρημένοι. Ακριβώς όμως την ώρα εκείνη είδαμε τον Πουλλή να κατευθύνεται προς τη στοά που οδηγούσε στην είσοδο της «Αλάμπρας». Στη γωνιά ακριβώς ήταν τότε το περίπτερο του Χαριτωνίδη. Ο Πουλλής βάδιζε με γοργό βήμα και μόλις βρέθηκε μπροστά από το περίπτερο έσκυψε προς τη θυρίδα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή εγώ βρέθηκα πίσω του, είχαμε τρέξει προς τα εκεί με τον Καραολή, γιατί υποψιαστήκαμε ότι ο Πουλλής θα πήγαινε μέσα στην «Αλάμπρα», οπότε ήταν αδύνατο να τον κτυπήσουμε, αφού στην είσοδό της βρίσκονταν αστυνομικοί, οι οποίοι την ώρα εκείνη ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν. Ο Πουλλής είχε γυρισμένη την πλάτη του προς εμένα και έτσι όπως ήμουν πίσω του, σε απόσταση ενός μέτρου περίπου, ανέσυρα το περίστροφό μου με το δεξί μου χέρι, το έβαλα κάτω από το αριστερό σαν σταυρό και του έριξα τον πρώτο πυροβολισμό που τον έπληξε στην πίσω δεξιά πλευρά. Τον είδα να ξαφνιάζεται και να στρίβει προς εμένα, οπότε του έριξα τον δεύτερο και αμέσως μετά τον τρίτο πυροβολισμό. Ο δεύτερος πυροβολισμός τον έπληξε στον δεξιό του ώμο, ενώ ο τρίτος στην καρδιά αφού είχε στο μεταξύ στρίψει για καλά προς το μέρος μου. Ο Καραολής, που ήταν πίσω μου δεξιά, έριξε επίσης μερικούς πυροβολισμούς που φαίνεται ότι δεν έπληξαν τον Πουλλή».

Με πληροφορίες από philenews.com.

Φεύγει ο Διαμαντής Πατέρας

2009: Πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ, και πατέρας του προέδρου του ΠΑΟ Νικόλα. Λίγες ώρες μετά, η ομάδα θα αγωνιστεί εναντίον του ΠΑΟΚ, στον πρώτο αγώνα των play-offs, με μαύρο περιβραχιόνιο και ο Γιώργος Καραγκούνης θα του αφιερώσει το μοναδικό γκολ.

2006: Ο Ολυμπιακός κατακτά το ντάμπλ νικώντας την ΑΕΚ με 3-0 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Παγκρήτιο Στάδιο και ο τερματοφύλακάς του Αντώνης Νικοπολίδης γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατακτά 3 συνεχόμενα νταμπλ (με δύο διαφορετικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό).

2000: Η Αγγλική Λίγκα Ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του γκολ εκτός έδρας, ευνοώντας την διαδικασία των πέναλτι.

2000: Ο 29χρονος Αμερικανός Jim Courier ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση μετά από 13 σεζόν επαγγελματικής καριέρας όπου κατέκτησε 23 τίτλους με 2 Roland Garros και 2 Australian Open. Στις 10/2/1992 ανέβηκε στο πρώτο σκαλί της παγκόσμιας κατάταξης όπου παρέμεινε για 58 εβδομάδες.

Το Κύπελλο στην ΑΕΚ

2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος όταν κερδίζει με 3-0 τον Ιωνικό στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του.

1999: Η Νιγηρία αποσύρει την υποψηφιότητά της να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2000 ώστε να βοηθήσει την Νότιο Αφρική να αναλάβει μεγάλη διοργάνωση.

1999: Ο Ιρλανδός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών Steve Collins αποφασίζει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση όταν καταρρέι την ώρα της προπόνησης.

1987: Ξεκινάει στο Ποσειδώνιο στη Θεσσαλονίκη το 5ο FINA CUP (Παγκόσμιο Κύπελλο Πόλο) και θα ολοκληρωθεί στις 17/5. Η Ελλάδα θα τερματίσει όγδοη (τελευταία), χωρίς νίκη, ενώ πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η Γιουγκοσλαβία. Πρώτος σκόρερ με 28 γκολ ο Ισπανός Manuel Estiarte.

1980: Ο Paul Allen της Γουέστ Χαμ γίνεται ο νεότερος σε ηλικία παίκτης (17 ετών και 256 ημερών) που παίζει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας και κατακτά τον τίτλο του κυπελλούχου.

1969: Η Αμερικάνικη και η Εθνική λίγκα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ανακοινώνουν την απόφαση να συγχωνευτούν για την περίοδο 1970-71 δημιουργώντας 2 περιφέρειες των 13 ομάδων η κάθε μία.

1886: Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίζει να δίνει καπελάκια στους παίκτες που εμφανίζονται σε διεθνείς αγώνες κι έτσι επικρατεί ο όρος “caps” ως συνώνυμος των διεθνών συμμετοχών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News