Ο «κουραμπιές» Κωνσταντίνος Τσικλητήρας που προστάτευαν «αόρατες χείρες»
Την 10η Φεβρουαρίου -σαν σήμερα- του 1913 πεθαίνει ο αθλητής του Πανελληνίου ΓΣ Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, λίγους μήνες μετά την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.
Την 10η Φεβρουαρίου -σαν σήμερα- του 1913 πεθαίνει ο αθλητής του Πανελληνίου ΓΣ Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, λίγους μήνες μετά την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.
Είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με 3.37μ.. Ο Τσικλητήρας δεν είχε δεχτεί ειδική αντιμετώπιση και προσπαθούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Την ιδιότητα του «κουραμπιέ» -έτσι αποκαλούσαν περιφρονητικά όσους έμεναν πίσω στην Αθήνα- την απεχθανόταν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γ. Ιβάνωφ – Πώς ο ήρωας του Ηρακλή δεν σκότωσε τον Μουσολίνι – Η προδοσία, η εκτέλεση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αντώνης Καστρινός, ο αντιστασιακός… κόσμημα για τη Δόξα Δράμας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Άνοιξη της Πράγας, ο Εμίλ Ζάτοπεκ και η δήλωση μετάνοιας
Στις 4 Οκτωβρίου 1912, όταν κηρύχθηκε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, πήρε φύλλο πορείας για το «9ο Σύνταγμα, ως λοχίας 8ου Λόχου Πεζικού» σε στρατόπεδο Τούρκων αιχμαλώτων στη Λάρισα, όμως αρχικά παρέμεινε στην Αθήνα ως λοχίας-εκπαιδευτής, γεγονός που τον λύπησε. Σε επιστολή του στον πατέρα του ανέφερε, «…Το κατ’ εμέ ίσως τας ημέρας αυτάς να αναχωρήσωμεν διά Θεσσαλονίκην ή διά να απελευθερώσουμε κάποιο άλλο μέρος της Μακεδονίας. Ακόμη και διά φρούρησιν καθώς όλοι οι άνδρες του λόχου είναι αγύμναστοι. Δυστυχώς είχα σταλεί στη Λάρισα για υπηρεσία και έτσι ο λόχος μου έφυγε για το μέτωπο και δεν ήμουν εις Αθήνας…».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πέτρο Λινάρδο τον προστάτευαν «αόρατες χείρες» από την αποστολή του στο μέτωπο. Τον Νοέμβριο του 2012 έγραφε στο Βήμα: «Οι προϊστάμενοί του είχαν προφανώς λάβει διαταγή άνωθεν να αποκλείουν κάθε σοβαρό κίνδυνο για το ίνδαλμα του έθνους. Στο βάθος ο τότε πρίγκιπας Νικόλαος, ιδιαίτερα θερμός φίλαθλος, και ο πρόεδρος του Πανελληνίου ΓΣ Σπ. Λάμπρος, ισχυρότατος ανήρ των αθλητικών πραγμάτων της εποχής. Η «προστασία» της ζωής του Τσικλητήρα σχετιζόταν και με τη συμμετοχή του στους προσεχείς Ολυμπιακούς του 1916 (Βερολίνο) που τελικά δεν έγιναν λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Στις 6 Νοεμβρίου 1912, ο Τσικλητήρας έγραφε στον πατέρα του, έγκριτο γιατρό της Πύλου: «….Ευρίσκομαι ακόμη εδώ και προσπαθώ συνεχώς να φύγω για το μέτωπο. Αλλά, καθώς φαίνονται τα πράγματα, δεν θέλουν να με στείλουν εις τον πόλεμον. Αυτό το έμαθα από έναν αξιωματικό. Δεν κάνω άλλη δουλειά παρά να γυμνάζω τους νεοσύλλεκτους….», ενώ σε άλλη επιστολή του αναφέρει, «…Φαίνεται ότι είναι αδύνατον να πολεμήσω. Τους είπα να με στείλουν, έστω, εις το επιτελείο του διαδόχου. Επί ματαίω…». Τέλος στις 11 Νοεμβρίου 1912, σε επιστολή στην μητέρα του γράφει, «…Με έκαναν επιλοχία του σιτιστή του λόχου και ως εκ τούτου θα είμαι εκτός μάχης… Οι παρακλήσεις σου προς τον Θεόν εισηκούσθησαν… Από όπου υπάγομεν θα σας γραφώ. Εδώ εις τας Αθήνας ήμουν καταστενοχωρημένος διότι με γνωρίζουν όλοι και μου λέγουν “εσύ είσαι ακόμη εδώ;”. Ήτο μεγάλη ντροπή για μένα….»
Ο θάνατος
Αρρώστησε μετά την μετάθεση του στην Ήπειρο, και νοσηλεύτηκε για λίγες μέρες σε ένα κρεβάτι εκστρατείας, ενώ ο πρίγκιπας Νικόλαος έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην Αθήνα. Η διάγνωση ήταν ότι είχε προσβληθεί από φυματιώδη μηνιγγίτιδα και νοσηλεύτηκε σε ένα δωμάτιο Α’ θέσεως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στην κλινική του Πανεπιστημιακού καθηγητή Σπύρου Λιβιεράτου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
2021: Ο μεγαλοϊδιοκτήτης και ιπποπαραγωγός Θεόδωρος Νάνος πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών. Από το 2005, συνέδεσε το όνομά του με τις ελληνικές ιπποδρομίες. Με πάνω από 120 ίππους στο ενεργητικό του, με ένα ιπποφορβείο πρότυπο και με ένα σταύλο κόσμημα για τον χώρο των ιπποδρομιών καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους ιδιοκτήτες της εποχής.
2009: Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), διαδεχόμενος τον Μίνωα Κυριακού, ενώ πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) εκλέγεται ο Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Η επιτυχία του Stojakovic
2002: Ο Predrag Stojakovic γίνεται ο πρώτος ξένος (σερβοέλληνας) που κατακτά τίτλο σε διαγωνισμό του ΝΒΑ All star weekend κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριπόντων.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Πέτρος Παναγιωταράκος, το Νο 12 του Παναθηναϊκού και αρχηγός των Κολοκυθά, Πολίτη, Κυρίτση, Ιορδανίδη, Βασιλακόπουλου. Στις 14/11/1962 έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (70-81) και συμπλήρωσε 54 συμμετοχές με 404 πόντους.
1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο νεαρός αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελπίδων Παναγιώτης Κατσούρης, την παραμονή του αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ξάνθη.
1996: Ο πρώτος αγώνας μεταξύ του Gary Kasparov και του ηλεκτρονικού υπολογιστή της IBM, Deep Blue, ξεκινάει στην Φιλαντέλφια της Πενσυλβάνια. Ο αγώνας θα κρατήσει μία εβδομάδα (μέχρι τις 17/2), 6 παιγνίδια θα παιχτούν και ο Gary Kasparov θα κερδίσει με 4-2.
1992: Η Bonny Blair γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στα 500μ speed skating σε 2 συνεχόμενες Ολυμπιάδες.
1991: Ο αγώνας Ολυμπιακός – Αθηναϊκός διακόπτεται στο 88ο λεπτό όταν οπαδοί των ερυθρολεύκων εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης του σκορ (2-2 από 2-0) εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους παίκτες του αντιπάλου. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση δύο βαθμών.
1933: Ο Primo Carnera κερδίζει με νοκ άουτ τον Ernie Schaaf στον 13ο γύρο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι θεατές και ο Τύπος θα κατηγορήσουν ότι ο αγώνας ήταν στημένος αλλά λίγο αργότερα ο Schaaf θα πεθάνει λόγω της δυνατής γροθιάς του Carnera.
1891: Είκοσι επτά διακεκριμένα μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύουν τον Πανελλήνιο υλοποιώντας μια ιδέα του Νικολάου Κοτσελόπουλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται