Ο πόλεμος των οπαδών ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που... έκαψε τη Λαμία!

Σαν Σήμερα: Ο πόλεμος των οπαδών ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που… έκαψε τη Λαμία! | Χάντμπολ

Σαν σήμερα, 29 Μαΐου 1453 έπεσε η Πόλη. Σαν σήμερα, 29 Μαΐου 2010 οι οπαδοί δύο ομάδων, που αντλούν την καταγωγή τους από τη Βασιλεύουσα, «άλωσαν» τη Λαμία. 

Οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες αποτελούν ευχή και κατάρα για την ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αφενός προσελκύουν πολύ περισσότερο κόσμο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μίντια, αφετέρου κουβαλούν μαζί τους όλες τις παθογένειες, όπως τη γκρίνια, την αντιπαλότητα και τους χούλιγκαν.

Η άφιξη του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο χάντμπολ

Το χάντμπολ χρόνια ζούσε ειρηνικά – πλην ελαχίστων περιπτώσεων – και μακριά από τα πολλά φώτα δημοσιότητας με τις παραδοσιακές δυνάμεις του: τον Φίλιππο, τον Ιωνικό, τον Δούκα, το Κιλκίς, τα Βριλήσσια, τον Πανελλήνιο.

Κάποια στιγμή ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αποφάσισαν να μπουν στο παιχνίδι, με fast track διαδικασίες, απορροφώντας τη θέση του Τρίτωνα (2000) και της Ηλιούπολης (2005) αντίστοιχα. Αργότερα το ίδιο έπραξε και ο Ολυμπιακός με το ΙΕΚ Ξυνή.

 Όντως οι δύο Δικέφαλοι ανανέωσαν το ενδιαφέρον για το άθλημα, δυνάμωσαν, άρχισαν να κατακτούν τίτλους, η Ομοσπονδία εξασφάλιζε πιο εύκολα τηλεοπτικές συμφωνίες και το κοινό του χάντμπολ αυξήθηκε σημαντικά. Αυτή είναι η ευχή.

Η κατάρα ήρθε όταν οι φανατικοί οπαδοί των δύο ομάδων, μετέφεραν στο άθλημα την αντιπαλότητά που κουβαλούν μαζί τους από το ποδόσφαιρο και τα άλλα ομαδικά σπορ.

Αυτή η κόντρα εκφράστηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου στη Λαμία το 2010.

Τα επιτελικά λάθη που οδήγησαν στην κόλαση της Λαμίας

Οι δύο ομάδες είχαν κληρωθεί να αναμετρηθούν το Σάββατο, 29 Μαΐου στον πρώτο ημιτελικό, στις 15:00. Ήταν μια περίοδος που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται εκτεταμένα το καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων. Ουσιαστικά ένα μεταβατικό στάδιο, πριν το καθολικό εμπάργκο, με κάθε παιχνίδι να εξετάζεται κατά περίσταση. Δυστυχώς, για το μεγάλο ματς του χάντμπολ δεν υπήρξε καμία πρόνοια και οπαδοί των δύο Δικεφάλων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και γειτονικές πόλεις ταξίδεψαν για να δουν το παιχνίδι.

Από το πρωί, στην πόλη της Λαμίας μύριζε φωτιά και στον αέρα υπήρχαν αποκαΐδια. Τι είχε συμβεί; Οπαδοί του ΠΑΟΚ (προφανώς ως αντίποινα για παλαιότερο περιστατικό), περίπου 100, είχαν επιτεθεί στο σύνδεσμο της ΑΕΚ, μαχαίρωσαν όσους βρήκαν μέσα και έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Οι φλόγες έκαψαν και ένα ΙΧ που βρισκόταν έξω από τα γραφεία, ένα περίπτερο και κάδους απορριμάτων.

Σημειωτεόν, η ΟΧΕ είχε ενημερώσει στη σύσκεψη για τα μέρα ασφαλείας για πιθανά επεισόδια και είχε προτείνει έλεγχος στα σημεία εισόδου της πόλης, αλλά και προστασία του ισχυρού συνδέσμου οπαδών της ΑΕΚ στην πόλη.

Το νέο διαδόθηκε άμεσα. Φίλοι της ΑΕΚ έσπευσαν να υπερασπιστούν τους ντόπιους συνδεσμίτες και ακολούθησε σύρραξη μεταξύ των δύο στρατών, που διέλυσε με χρήση δακρυγόνων η αστυνομία. Μάλιστα έγινε περισσότερες από 20 προσαγωγές και 16 συλλήψεις (6 από τον πυρήνα του ΠΑΟΚ και 10 της ΑΕΚ) , ενώ κάτοικοι της πόλης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακολούθησε ένα μπαράζ διαπραγματεύσεων μεταξύ ομοσπονδίας, αστυνομίας και τοπικών αρχών σχετικά με το αν το παιχνίδι έπρεπε να διεξαχθεί. Ο ταξίαρχος Διαμαντάκος επέμεινε να γίνει το παιχνίδι κανονικά, για να μην στρέψουν την οργή τους οι «στερημένοι» οπαδοί στην πόλη. Για να τηρηθεί η τάξη έφτασαν από την Αθήνα επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ενισχύσουν όσους είχαν έρθει από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Τα επεισόδια εντός του κλειστού

Πρώτοι εισήλθαν στο «Χαλκιοπούλειο» οι φίλοι του ΠΑΟΚ, συνοδευόμενοι από την αστυνομία, για να ακολουθήσουν γύρω στις 14:30 αυτοί της ΑΕΚ, που ήταν όμως ενισχυμένοι, καθώς είχαν έρθει κι άλλοι από την Αθήνα, παρά τους ελέγχους στα διόδια πριν και μετά τη Λαμία.

Ακολούθησε μπαράζ ανταλλαγής φωτοβολίδων και λίγο αργότερα γενική σύρραξη με τις δυνάμεις ασφαλείας απλά να παρακολουθούν, προφανώς για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεκάδες ξηλωμένα καθίσματα, πλακάκια και όποια άλλα αντικείμενα βρήκαν πρόχειρα οι χούλιγκαν, χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια. Έκαψαν το παρκέ, τραυμάτισαν την κοπέλα της γραμματείας, που δεν πρόλαβε να φύγει για να κλειδωθεί στα αποδυτήρια, όπως οι ομάδες, οι διαιτητές και δημοσιογράφοι. Επί 20 λεπτά οι οπαδοί δερνόντουσαν αλύπητα. Οι εξέδρες και το παρκέ γέμισαν αίματα. Ο αστυνομικός διευθυντής διέταξε την εκκένωση των εξεδρών. Χρειάστηκε μία ώρα για να εφαρμοστεί το πλάνο της εκκένωσης.

Ο απολογισμός ήταν 14 τραυματίες, οι 3 από αυτούς αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο κέντρο της πόλης δύο ώρες αργότερα με νέες καταστροφές σε βιτρίνες και αυτοκίνητα. Στο μόνο που συντάχθηκαν οι οπαδοί ήταν το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. 

Η μάχη σίγασε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις περιόρισαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο χώρο γύρω από το κλειστό γυμναστήριο.

Επενέβη εισαγγελέας, η οποία έγινε έξαλλη όταν οι διοικήσεις των δύο ομάδων την προσέγγισαν για να διαπραγματευτούν την τύχη όσων είχαν προσαχθεί.

Ο δε αστυνομικός διευθυντής απομακρύνθηκε στις επόμενες κρίσεις…

Η ειρωνία, ότι η πόλη από μέρες είχε γεμίσει με διαφημιστικές αφίσες όπου αναγραφόταν, «Στις 29 Μαΐου η Λαμία αλλάζει!». Επρόκειτο για καμπάνια ενός νέου εμπορικού κέντρου…

Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα

Το φάιναλ φορ της Λαμίας δεν έγινε ποτέ. Η ΟΧΕ, τιμώρησε με αποκλεισμό την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ από το Κύπελλο, πρόστιμο 120.00 ευρώ και 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και  αποφάσισε οι ομάδες που θα αγωνιζόντουσαν στον δεύτερο ημιτελικό, Δούκας και Βριλήσσια να συνθέσουν το ζευγάρι του τελικού. Το παιχνίδι έγινε στο κλειστό του Βύρωνα στις 11 Σεπτεμβρίου με νικητή τον Δούκα.

Έκτοτε, το φάιναλ φορ ή ο τελικός δεν έγινε ξανά στην πόλη της Λαμίας. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ αναμετρήθηκαν άλλες τέσσερις φορές σε τελικό (σε Πάτρα, Κέρκυρα, Πυλαία και Κοζάνη), με τις νίκες μοιρασμένες. Στο τρίτο από αυτά τα παιχνίδια στις 29 Μαρτίου 2015, στην Πυλαία, έδρα του ΠΑΟΚ, έγινε ξανά το λάθος να επιτραπεί η είσοδος σε οπαδούς και των δύο ομάδων. Το ματς διεκόπη μετά την ανταλλαγή φωτοβολίδων και άλλων ιπτάμενων αντικειμένων μεταξύ των οπαδών και ολοκληρώθηκε παρουσία μόνο των φιλάθλων που είχαν λάβει πρόσκληση από την Ομοσπονδία.

Τα λάθη, η οργή και η ελλιπής αστυνόμευση δεν έπαυσαν ούτε μετά την Πυλαία. Γίναμε όλοι μάρτρες πριν από λίγες μέρες στον τελικό του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News