Ο Άρθουρ Ας πήρε 20 δολάρια για τον πρώτο Grand Slam τίτλο και πέθανε τζάμπα

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άρθουρ Άς ο μοναδικός μαύρος τενίστας που κέρδισε τον τίτλο στο Wimbledon (και όχι μόνο) και ο οποίος πέθανε σε ηλικία 49 ετών από AIDS.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άρθουρ Άς ο μοναδικός μαύρος τενίστας που κέρδισε τον τίτλο στο Wimbledon (και όχι μόνο) και ο οποίος πέθανε σε ηλικία 49 ετών από AIDS.

Ο Άρθουρ Ρόμπερτ Άσε Τζούνιορ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1943 στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Μικρός τίποτα δεν φανέρωνε ότι θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες.

Στη γειτονιά «κοκκαλιάρη» τον ανέβαζαν, «σκελετό» τον κατέβαζαν τα παιδιά. Κι όμως αυτός ο αδύνατος μαύρος έφτασε να κατακτήσει τρεις τίτλους στο Grand Slam και οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή για τρία συνεχόμενα χρόνια (1968–70 ) στο Davis Cup.

H καρδιακή προσβολή σε ηλικία 36 ετών

Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η μητέρα του πέθανε σε ηλικία 27 ετών. Το 1968 για την κατάκτηση του US Open πήρε μόλις 20 δολάρια καθώς, προκειμένου να διατηρήσει την ιδιότητα του ερασιτέχνη, παραιτήθηκε του χρηματικού επάθλου που ήταν 14.000 δολάρια.

Τον Ιούλιο του 1979, σε ηλικία 36 ετών, ο Ας υπέστη καρδιακή προσβολή. Υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια. Η μητέρα του πέθανε από καρδιαγγειακή νόσο και ο πατέρας του είχε υποστεί δυο καρδιακές προσβολές.

Ο καρδιακός καθετηριασμός αποκάλυψε ότι μια από τις αρτηρίες του ήταν εντελώς κλειστή, μια άλλη ήταν κατά 95% κλειστή και μια τρίτη κατά 50% σε δύο σημεία. Υποβλήθηκε σε τετραπλή επέμβαση μπαϊ-πας στις 13 Δεκεμβρίου 1979.

Ήταν στα πρόθυρα της επιστροφής του στο επαγγελματικό τένις όταν κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στο Κάιρο ένιωσε πόνους στο στήθος ενώ έτρεχε. Το 1983, χρειάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερη εγχείρηση για να διορθωθούν τα λάθη της προηγούμενης επέμβασης.

Η μόλυνση με τον HIV

Νόμιζε ότι όλα είχαν τελειώσει αλλά τότε ακριβώς άρχισε η περιπέτειά του. Τον Σεπτέμβριο του 1988, παρέλυσε το δεξί του χέρι. Μετά από διερευνητική χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και μια σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε τοξοπλάσμωση, μια ασθένεια που απαντάται συνήθως σε άτομα μολυσμένα με HIV.

Μια νέα εξέταση αποκάλυψε ότι ήταν θετικός στον HIV. Οι γιατροί του πίστευαν ότι προσβλήθηκε από τον ιό από τις μεταγγίσεις αίματος που έκανε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγχείρησης καρδιάς.

Ωστόσο αυτός και η σύζυγός του αποφάσισαν να κρατήσουν μυστική την ασθένειά του για χάρη της υιιοθετημένης κόρης τους, η οποία ήταν τότε δύο ετών. Το 1992, όμως αναγκάστηκε να ανακοινώσει δημόσια ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV.

Ένα χρόνο περίπου μετά, στις 6 Φεβρουαρίου 1993, πέθανε από πνευμονία σχετιζόμενη με το AIDS στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έκαναν ουρά για να περάσουν δίπλα από το φέρετρο. Τον κήδεψε ο ιερέας που είχε τελέσει το γάμο του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News