Γεώργιος Κατσάνης, ο ήρωας των Ελληνικών Δυνάμεων Κύπρου που έδωσε το όνομά του στο κλειστό του Ηρακλή

Στο θρυλικό «Κατσάνειο» η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή έγραψε μεγάλες στιγμές δόξας. Ήταν το εφαλτήριο που την οδήγησε σε πέντε Final Four του Champions League και τρεις τελικούς.

Στο «Κατσάνειο» τα «λιοντάρια» της χρυσής ομάδας του Ηρακλή δεν φοβήθηκαν απέναντι σε κανένα ευρωπαϊκά μεγαθήριο, τιμώντας έτσι τον ήρωα του ελληνικού στρατού Γεώργιο Κατσάνη που πέθανε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σαν σήμερα στις 21 Ιουνίου του 1974 και προς τιμήν του το κλειστό του «γηραιού» φέρει το όνομά του.

Από αθλητής στίβου στον Ηρακλή, στη Σχολή Ευελπίδων

Ο Κατσάνης γεννήθηκε στο Σιδηρόκατρο του Νομού Σερρών το 1934. Είχε καταγωγή από την Ανατολική Θράκη. Σε ηλικία 14 ετών, κι αφού η οικογένειά του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, γράφτηκε στο τμήμα στίβου του Ηρακλή. Διακρίθηκε κυρίως στα σπριντ στα 100 και στα 200 μέτρα και με την ομάδα 4×100 του «γηραιού», αλλά και στο μήκος.

Στα 18 του πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή Ευελπίδων, που ήταν το όνειρό του και το 1956 κατατάχθηκε στο Σώμα Καταδρομών.

Το 1966 ως λοχαγός της 31ης Μοίρας Καταδρομών βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο ως Ταγματάρχης, έπειτα από δικό του αίτημα, όπου ανέλαβε τη Διοίκηση της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έδρευε στο Μπέλλα Πάις.

Με την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο να επίκειται ο Κατσάνης έλεγε σε φίλο του στην Κερύνεια λίγους μήνες πριν: «Μη φοβάστε, θα πέσουμε, αλλά δεν θα φύγουμε, να σας αφήσουμε στα χέρια των Τούρκων».

Η μοιραία μέρα

Την Κυριακή 21 Ιουλίου του 1974, η Μοίρα που διοικούσε ο αντισυνταγματάρχης πλέον Κατσάνης, ύστερα από σφοδρές μάχες ανακαταλαμβάνει την τοποθεσία του Αγίου Ιλαρίωνα στο όρος Πενταδάκτυλο. Ο ίδιος όμως πέφτει νεκρός από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή στην προσπάθεια υπεράσπισής του στρατοπέδου από την αβοήθητη Μοίρα του.

Το άψυχο κορμί του θάφτηκε σε έναν ομαδικό τάφο. Μετά την κατάληψη του βόρειου τμήματος της Κύπρου, τα οστά του έμειναν εκεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακριβώς την τοποθεσία.

Εντοπίστηκαν μαζί με άλλους πέντε πεσόντες άνδρες του το 2017, ύστερα από υπόδειξη της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, που έδειξε ιδιαίτερη θέρμη τα τελευταία χρόνια στο θέμα των αγνοουμένων του πολέμου και έχει γίνει στόχος ακροδεξιών τουρκοκυπριακών ομάδων.

Η ύστατος αποχαιρετισμός στον Έλληνα ήρωα

Τα οστά του Κατσάνη επέστρεψαν τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ελλάδα και ενταφιάστηκαν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου δεσπόζει η προτομή του.

Σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, ο Ερντέν Οζέντερ, διοικητής των Τουρκοκύπριων πολεμιστών στη θέση Πετρομούθια, που αντιμετώπισε την επίθεση της  33ης Μοίρας είπε πως ήταν αυτός που έδωσε εντολή στον ελεύθερο σκοπευτή του να σημαδεύσει τον Έλληνα αξιωματικό.

Ο Παναθηναϊκός αποκτά γήπεδο

1924    Με το ψήφισμα 165 Α/21.7.1924 της 4ης Συντακτικής Συνέλευσης παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της “Περιβόλας” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από το 1921.

Το 1933 θα αποκτήσει σκεπαστή κερκίδα ενώ θα αποκτήσει χορτάρι πρώτο από όλα τα γήπεδα στην Ελλάδα. Το 1981 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης θα το μετονομάσει σε «Απόστολος Νικολαϊδης», τιμώντας έτσι τον μεγάλο παράγοντα του ΠΑΟ και του ελληνικού αθλητισμού που πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 1980

1928    Η Πολωνέζα Χαλίνα Κονόπατσκα γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο σε αγώνισμα στίβου. Ήταν στη δισκοβολία με επίδοση 39.62 μ. που αποτέλεσε και παγκόσμιο ρεκόρ.

1992    Ο Μάικ Πάουελ στο υψόμετρο του Σεστριέρε της Ιταλίας πηδά στο μήκος 8.99 μ., αλλά η επίδοση δεν αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς φυσούσε ευνοϊκός άνεμος 4.4 μ.δευτ. Παραμένει ωστόστο το μεγαλύτερο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ στο αγώνισμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News