Φέρτε αβγά και φρούτα, φάτε φάλαινες να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες. Και έγιναν...

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1948, οι Αγώνες της 14ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στο Λονδίνο των Ηνωμένου Βασιλείου από τις 29 Ιουλίου έως και τις 14 Αυγούστου. Η τελετή έναρξης έγινε σαν σήμερα -29 Ιουλίου- ενώ ήταν οι πρώτοι αγώνες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στους πρώτους μεταπολεμικούς Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν μέρος 59 χώρες με περισσότερους από 5.000 αθλητές στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη του Λονδίνου, η οποία φιλοξενούσε τους Αγώνες για δεύτερη φορά μετά το 1908. Ήταν επιθυμία του Βασιλιά Γεωργίου VI “να θεραπεύσει το πνεύμα του έθνους του” μετά από έξι χρόνια πολέμου.

Ο προγραμματισμός κράτησε λιγότερο από δύο χρόνια. Η ανθρωπότητα βέβαια ήταν ακόμα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ελπίζοντας σε μια συμπληρωματική πηγή εσόδων, η κυβέρνηση καλωσόρισε τέσσερις σημαντικούς εμπορικούς χορηγούς—Brylcreem, Coca-Cola, Guinness και Craven A—για να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Oι αγώνες της λιτότητας

Ήταν οι αγώνες της λιτότητας, όπως ονομάστηκαν. Απουσίαζαν η Γερμανία, η Ιαπωνία ως οι χώρες που ευθύνονταν για τον πόλεμο και η Ρωσία με απόφαση του Στάλιν. Ο εξοπλισμός για τα αθλήματα της γυμναστικής ήρθε δανεικός από την Ελβετία ενώ οι Καναδοί δώρισαν σανίδες από πεύκο για τους βατήρες καταδύσεων στην εσωτερική πισίνα του Γουέμπλεϊ. Τα οικοδομικά υλικά ήταν σε έλλειψη και έτσι δεν κατασκευάστηκαν Ολυμπιακό Χωριό ή νέοι χώροι. Οι ξένοι αθλητές στεγάζονταν σε στρατώνες και κοιτώνες κολεγίων ενώ μερικοί από τους Άγγλους αθλητές έραψαν τις δικές τους στολές.

Μεγάλα μέρη του Λονδίνου ήταν ακόμα ερείπια από τους βομβαρδισμούς, Μια πινακίδα καλωσορίσματος στο Harrow Road έγραφε: “Καλώς ήρθατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Αυτός ο δρόμος είναι μια επικίνδυνη ζώνη”. Το σύστημα μεταφοράς ήταν περιορισμένο καθώς οι αθλητές μεταφέρονταν σε εκδηλώσεις με λεωφορεία ή φέρι μποτ. Η προσφορά τροφίμων ήταν χαμηλή καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρισκόταν στα πρόθυρα της πείνας λόγω των κατεστραμμένων από τον πόλεμο αγρών και των σκληρών χειμώνων. Ενώ εξακολουθούσε να υπάρχει δελτίο στο φαγητό σε εθνικό επίπεδο, η μερίδα φαγητού για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε στις 2.600 θερμίδες την ημέρα κάτι που μέχρι τότε ίσχυε μόνο για τους εργαζόμενους στην αποκαλούμενη «απαραίτητη βιομηχανία», όπως οι εργάτες ορυχείων.

Mε κρέας φάλαινας

Οι Άγγλοι αθλητές συμπλήρωναν τη διατροφή τους με κρέας φάλαινας καθώς αυτό ήταν άμεσα διαθέσιμο και αποδείχτηκε καλή πηγή πρωτεΐνης. Οι επισκεπτόμενες Ολυμπιακές ομάδες έφεραν τα δικά τους τρόφιμα. Μάλιστα δώρισαν όλα τα πλεονάζοντα τρόφιμα σε νοσοκομεία του Λονδίνου μετά το τέλος των Αγώνων. Οι Αμερικανοί έστελναν αλεύρι κάθε 48 ώρες από τις ΗΠΑ και κατανάλωσαν 5.000 φιλέτα και 15.000 σοκολάτες κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι Γάλλοι έφεραν ένα ψυγείο αυτοκίνητο φορτωμένο με τρόφιμα για τους αθλητές τους. Σύμφωνα με το olympic.org, η Δανία δώρισε 160.000 αβγά και η Ολλανδία 100 τόνους φρέσκων φρούτων. Οι θεατές σε αυτούς τους αγώνες έπρεπε να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα. Μικροπωλητές δεν υπήρχαν πουθενά, ούτε χρήματα.

Καθώς αυτοί οι αγώνες έφτασαν στο τέλος τους, τα λόγια του βαρόνου Pierre de Coubertin, του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ακούγονται αληθινά: «Το σημαντικό πράγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή. Το βασικό στη ζωή δεν είναι να κατακτάς αλλά να παλεύεις καλά»….

Το πρώτο χρυσό στο 3Χ3

2021: Η Λετονία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 των ανδρών, επικρατώντας με 21-18 της Ρωσίας στον τελικό. Αυτό είναι και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία του αθλήματος στους άνδρες, καθώς το 3Χ3 εντάχθηκε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Σερβίας, που επικράτησε του Βελγίου με 21-10 στον αγώνα για τις θέσεις 3-4.

2017: Η Εθνική μπάσκετ γυναικών κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους 23ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που διεξάγονται στην Σαμψούντα της Τουρκίας νικώντας στον μεγάλο τελικό τη Λιθουανία με 67-50. Η Εθνική Ανδρών ηττήθηκε από την Ουκρανία στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 63-57 και κατέλαβε την 4η θέση.

2012: Η 23χρονη τριπλουνίστρια Βούλα Παπαχρήστου αναρτά στο Twitter το ρατσιστικό σχόλιο “Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό” με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των επικεφαλής της ΕΟΕ που, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια αυστηρότητας, θα την αποκλείσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

2011: Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών με προπονητή τον Γιώργο Μορφέση νικά με 9-8 την οικοδέσποινα Κίνα και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην υδατοσφαίριση στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου που διεξάγεται στην Σανγκάη. Πρόκειται για το πρώτο χρυσό του ελληνικού αθλητισμού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού αθλήματος.

2007: Ολοκληρώνεται στην Κρήτη το 19ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων (U16) το οποίο ξεκίνησε στις 20/7. Η Σερβία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 56-55.

2001: Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο ‘’El Campin’’ της Μπογκοτά και κατακτάει πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο 3 ατόμων, δυο εκ των οποίων ανήλικα παιδιά. 

2001: Η Εθνική υδατοσφαίρισης κατακτά την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της.

1999: Ο 34χρονος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Παναγιώτης Φασούλας σε συνέντευξή του δηλώνει ότι κρεμάει τα παπούτσια του βάζοντας τέλος σε μια επιτυχημένη καριέρα που ξεκίνησε το 1981.

Το κατόρθωμα του Carl Lewis

1996: Ο Carl Lewis κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και γίνεται ο δεύτερος μετά τον Al Oerter που κερδίζει την πρώτη θέση στο ίδιο αγώνισμα σε τέσσερις συνεχόμενες Oλυμπιάδες.

1989: Ο Κουβανός Javier Sotomayor γίνεται ο πρώτος αθλητής που υπερβαίνει τα 8 πόδια με 2.44 στο άλμα εις ύψος στο Πρωτάθλημα της Καραϊβικής στο Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος είχε και το 7-11 από το 1988 στην Ισπανία.

1978: Ο πρώτος αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου στον οποίο οι διαιτητές χρησιμοποιούν instant replay γίνεται μεταξύ των Philadelphia Eagles και Miami Dolphins.

1967: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της ΕΠΣΑ και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού και παππούς του μετέπειτα προέδρου της MIG και μετόχου του Παναθηναϊκού.

1963: Ξεκινά το πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας καλαθοσφαίρισης που για τελευταία χρονιά διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, με την συμμετοχή 7 ομάδων και τους αγώνες ΑΕΚ-Ανατόλια 53-51, Τρίτων–Άρης 89-80 και ΠΑΟ-Πανελλήνιος 95-85. Πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ΑΕΚ με 16 βαθμούς.

1899: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μοτοσυκλέτας στο Manhattan Beach της Νέας Υόρκης.

1874: Ο Άγγλος ταγματάρχης Walter Copton Winfield πατεντάρει το γήπεδο του τένις.

1751: Ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας για τον παγκόσμιο τίτλο διεξάγεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο Άγγλος πρωταθλητής Jack Slack κερδίζει τον Γάλλο Jean Petit σε 25 λεπτά.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News