Σαν σήμερα: Το τελευταίο άλμα του Τεντόγλου και το χρυσό που «έκλεψε» από τους Κουβανούς

Ένα τελευταίο άλμα. Ένα άλμα που έφερε τον Μίλτο Τεντόγλου από την τέταρτη θέση και εκτός βάθρου στην πρώτη και αγκαλιά με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου του 2021.

Η είσοδός του φαντασμαγορική, όπως και η γενικότερη παρουσία του στον μεγάλο τελικό. Ο ίδιος πάντα μετριόφρων θα πει πως «έκλεψε» το μετάλλιο από τον Κουβανό αθλητή Ετσεβαρία.

Ο Μίλτος όπως είπε και ο ίδιος εκ των υστέρων στις δηλώσεις του μετά τον μεγάλο τελικό δεν ήταν καλά. Ένιωθε περισσότερο αγχωμένος από τις άλλες φορές. Ίσως κια το γεγονός πως αγωνίστηκε πρωί κάτι που δεν τον βόλευε αφού εκείνος προτιμούσε το απόγευμα να έπαιξε τον ρόλο του.

Πρώτο άλμα καλό στα 8.11 μέτρα, με τα επόμενα δύο να βγαίνουν άκυρα, και τους Κουβανούς Μάσο και Ετσεβαρία να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Ο Μάσο με 8.21 πέρασε μπροστά, ενώ λίγο αργότερα ο Ετσεβαρία «πέταξε» στα 8.41 βάζοντας δύσκολα στους υπόλοιπους αθλητές.

Λίγο αργότερα ο Έντουαρντς κατάφερε να κάνει 8.15 και να ρίξει τον Τεντόγλου στην τέταρτη θέση, με τον Έλληνα πρωταθλητή να δείχνει σε σύγχυση, ενώ αμέσως μετά ο Κάθερες έριξε πέμπτο τον Τεντόγλου.

Κάπου εκεί ο Μίλτος γύρισε τον διακόπτη και με ένα άλμα στα 8.15 πέρασε στην τρίτη θέση πάνω από τον Έντουαρτς, αλλά ο Κάθερες με 8.18 πέρασε και πάλι στα μετάλλια.

Ο Τεντόγλου ετοιμάστηκε για την τελευταία του προσπάθεια. Το τελευταίο άλμα που έμελλε να του χαρίσει και το χρυσό μετάλλιο, αφού ο 23χρονος ταξίδεψε και με 8.41 πέρασε στην πρώτη θέση, πάνω από τον Ετσεβαρία, καθώς ο Μίλτος είχε καλύτερο δεύτερο άλμα.

Ο Ετσεβαρία έκανε μία τελευταία προσπάθεια όμως ο τραυματισμός του δεν του επέτρψε να το πραγματοποιήσει και έτσι ο Τεντόγλου έγινε Ολυμπιονίκης στο Τόκιο.

Χάλκινος και ο Πετρούνιας στο Τόκιο

2021: Μία ακόμη μεγάλη διάκριση, καθώς μετά το χρυσό στην Βραζιλία, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους με 15.200 βαθμούς και γίνεται ο δεύτερος Έλληνας αθλητής που είναι κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, μετά τον Δημοσθένη Ταμπάκο. Μάλιστα το συγκεκριμένο μετάλλιο ήταν ένας πραγματικός άθλος για τον Έλληνα πρωταθλητή που αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

2019: Η Bugatti γίνεται η πρώτη εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητο το οποίο πιάνει ταχύτητα 490χλμ./ώρα. Ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο της σειράς Chiron με οδηγό τον Βρετανό Άντι Γουάλας πέτυχε το ρεκόρ σε πίστα της Γερμανίας.

2015: Η πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης Ναταλία Μολχάνοβα δεν καταφέρνει να βγει στην επιφάνεια και αγνοείται όταν επιχειρεί ελεύθερη κατάδυση στην θάλασσα των Βαλεαρίδων, κοντά στο ισπανικό νησί Φορμεντέρα σε βάθος 30 με 40 μέτρα, χωρίς βατραχοπέδιλα, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολύ ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα. Η 53χρονη Ρωσίδα είχε «σπάσει» 41 παγκόσμια ρεκόρ και είχε τη δυνατότητα να κρατήσει την αναπνοή της για 9 λεπτά.

2013: Ο 66χρονος επιχειρηματίας Νίκος Σαλευρής, μεγαλομέτοχος της Καλλιθέας για περίπου 25 χρόνια, βρίσκεται νεκρός σε βράχια στην παραλία του Αλίμου. Ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο ενώ κολυμπούσε και ο αγνοείται ήδη δύο ημέρες. Ήταν ιδιοκτήτης των ομώνυμων φροντιστηρίων και υπό την προεδρία του ο σύλλογος έφθασε να αγωνίζεται μέχρι την μεγάλη κατηγορία.

2012: Οι ΗΠΑ σημειώνουν ολυμπιακό ρεκόρ σκοράροντας 156 πόντους εναντίον της Νιγηρίας (156-73). Η διαφορά των 83 πόντων καταρρίπτει αυτή των 72 που οι ΗΠΑ είχαν σημειώσει εναντίον της Ταϊλάνδης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Ο σταρ των New York Knicks Carmelo Anthony επιτυγχάνοντας 10/12 τρίποντα σημειώνει 37 πόντους σε διάστημα μόνο 14 λεπτών και 29 δευτερολέπτων, καταρρίπτοντας το αμερικάνικο ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος σε χρόνο μικρότερο των 3 περιόδων σε έναν αγώνα.

2012: Ο Αμερικάνος κολυμβητής Michael Phelps κατακτά το 16ο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο κερδίζοντας τον επίσης Αμερικανό Ryan Lochte στα 200μ. μικτή ατομική με 1:54.27 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και με την νίκη του αυτή γίνεται ο πρώτος άνδρας κολυμβητής που κερδίζει το ίδιο αγώνισμα σε 3 συνεχόμενες Ολυμπιάδες αλλά και κατακτά τον 5ο του ολυμπιακό τίτλο στην μικτή ατομική καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 4 τίτλων που μοιράζονταν ο Ούγγρος Tamas Darnyi και η Ουκρανή Yana Klochkova.

2008: Με απόφαση του ΔΣ της πόλης του Πύργου, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο μετονομάζεται σε “Γεώργιος Βασιλακόπουλος”. Ο Δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος τιμά τον Έλληνα παράγοντα του μπάσκετ, και πρόεδρο της FIBA Europe, λίγο πριν την έναρξη του ημιτελικού αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων (κάτω 18 ετών), όπου η Ελλάδα θα κερδίσει την Κροατία με 82-62. Την επόμενη ημέρα οι “μικροί” θα ανακηρυχθούν πρωταθλητές Ευρώπης κερδίζοντας τους Λιθουανούς με 57-50 στον μεγάλο τελικό.

1999: Το καλύτερο άλογο ιπποδρομιών της Αγγλίας τα τελευταία 25 χρόνια ο ”Dancing Brave” πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στην Ιαπωνία σε ηλικία 16 ετών. Σε ηλικία 3 ετών είχε εκλεγεί ευρωπαϊκό “Άλογο της Χρονιάς” όταν κέρδισε τα 2000 Guineas, Coral-Eclipse Stakes, King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes και το Prix de l’ Arc de Triomphe το 1986.

1998: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νέων & Νεανίδων στην Αμβέρσα του Βελγίου το οποίο ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου. Η Άρτεμις Δάφνη κατακτά δύο χάλκινα μετάλλια (στα 200μ ύπτιο με 2:19.41 και στα 400μ μικτή με πανελλήνιο ρεκόρ 4:53.69) και η Κατερίνα Μπλιάμου ένα χάλκινο (στα 200μ ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ 2:17.50) ενώ κατατάσσεται τέταρτη στα 100μ πεταλούδα με 1:02.44 καταρρίπτοντας το “στοιχειωμένο” ρεκόρ της Έλλης Ρουσσάκη με 1:02.86 από το 1987.

1998: Ο Ιταλός Marco Pantani κερδίζει τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας (Tour de France) σε 92 ώρες 49 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Η διοργάνωση κινδυνεύει να σταματήσει λόγω δύο απεργιών των αθλητών, έξι αποχωρήσεις ομάδων και την απέλαση της Festina Team από την Γαλλία διότι μέλη της βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν να επιβάλλουν νέο τεστ ντόπινγκ για την επόμενη διοργάνωση του 1999.

1992: Το “Canto Olympico” του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Καρθαγένης στην Τυνησία. Το έργο που έχει παραγγελθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, είναι βασισμένο σε μία ιδέα του Juan Antonio Samaranch και διατρέχει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το 5ο μέρος του πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα της Βαρκελώνης προ δεκαημέρου στις 23/7, προπαραμονή της έναρξης των αγώνων.

1992: Ο Ρώσος Vitaly Scherbo κερδίζει χρυσά μετάλλια στον ίππο, τους κρίκους, στους ασύμμετρους ζυγούς και στο άλμα συγκεντρώνοντας συνολικά έξι χρυσά, τα περισσότερα που έχει πάρει αθλητής της γυμναστικής σε μια ολυμπιάδα.

1974: Ο Σταύρος Τζιωρτζής στα 400μ εμπόδια με 50.1 και η Μαρούλα Λάμπρου στο άλμα σε μήκος με 6.62 (δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες που διεξάγονται στη Σόφια, λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

1972: Ο Mark Spitz κάνει το όγδοο και τελευταίο του παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα για τρίτη φορά με 1.87 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όπου έχει κερδίσει άλλα έξι χρυσά μετάλλια.

1935: Εκπρόσωποι της Πάλης, της Πυγμαχίας και της Άρσης Βαρών ιδρύουν την ΕΟΦΠΠΑΒ αυτονομώτας τα αθλήματα από τον ΣΕΓΑΣ. Μία εβδομάδα μετά, ο Κωνσταντίνος Ρουμπέσης θα ελεγεί πρόεδρος και η εοσυσταθείσα ομοσπονδία θα γίνει μέλος της FILA (Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πάλης) που είχε ιδρυθεί το 1912. Το 1951 η Πυγμαχία και το 1972 η Άρση Βαρών θα αυτονομηθούν με τη σειρά τους.

1932: Η Πολωνή Stanislava Walasiewicz, μετέπειτα Stella Walsh κερδίζει τα 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες αγωνιζόμενη με την Πολωνία. 48 χρόνια αργότερα, στις 4/12/1980, θα διαπιστωθεί ότι ήταν άνδρας ενώ, κατά παράδοξο τρόπο, στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, όταν θα χάσει από την Helen Stephens (USA), ο κόσμος θα κατηγορήσει την Stephens ότι είναι άνδρας και θα την υποχρεώσει σε ιατρική εξέταση

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News