Γιουσέιν Μπολτ - Όταν ο Τζαμαϊκανός κατέρριψε όλα τα ρεκόρ και μπήκε στο πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων

ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 Αυγούστου 2012, η μέρα που ο Γιουσέιν Μπολτ νίκησε τον χρόνο και μπήκε στο πάνθεον των σπρίντερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Αποτέλεσε και όχι άδικα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Γουσέιν Μπολτ να αφήνει το στίγμα του στην ιστορία του στίβου.

Ο Τζαμαϊκανός έμεινε για μία οκταετία στην κορυφή του αθλήματος και έγινε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, όντας ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου.

Ήταν στις 5 Αυγούστου του 2012, όταν ο Μπολτ κατάφερε να σπάσει ξανά τα χρονόμετρα καταρρίπτοντας το ρεκόρ που ο ίδιος είχε το 2008 με το εξωφρενικό 9.63 στα 100 μέτρα και μάλιστα κατάφερε να γίνει ο πρώτος σπρίντερ στην ιστορία μετά τον Καρλ Λιούις, που κατακτά δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο.

Ο Τζαμαϊκανός κατάφερε με μεγάλη άνεση με ξεφύγει από τους συναθλητές του, αφήνοντας πίσω του τον συμπατριώτη του Γιόχαν Μπλέικ που τερμάτισε με 9.75 και τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν με 9.79.

Μάλιστα και με τους δύο αυτούς αθλητές είχε ξεσπάσει μία άτυπη κόντρα και κατόρθωσε να δώσσει και στους δύο ένα πρώτης τάξεως μάθημα. Ο Μπολτ κατάφερε να μπει στο πάνθεον, γράφοντας την δική του ιστορία.

2021: Ο 31χρονος Τζαμαϊκανός Χανσλ Πάρτσμεντ πρωτεύει στον τελικό των 110μ μετ’ εμποδίων και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το μετάλλιο αυτό το οφείλει σε μία εθελόντρια, αφού την ημέρα του ημιτελικού (4/8) μπήκε σε λάθος λεωφορείο και απομακρύνθηκε από το στάδιο των αγώνων. Ζήτησε βοήθεια και η Τιάνα του έδωσε χρήματα για να πάει στο στάδιο με ταξί. Έτσι πρόλαβε τον αγώνα και προκρίθηκε στον τελικό.

2020: Ο Τάσος Παπαχρήστου πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφού έκανε τα πρώτα βήματά του στον κλασικό αθλητισμό, στράφηκε στο αθλητικό ρεπορτάζ, το οποίο και υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1982 από τον «Φίλαθλο» και συνέχισε για πολλά χρόνια στο «Έθνος» από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Εργάστηκε επίσης στον “ΑΝΤ1”, στη «Goal News», ενώ υπηρέτησε για περίπου 30 χρόνια το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και για αρκετά χρόνια το αντίστοιχο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

2016: Διεξάγεται η τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέϊρο με θέμα το περιβάλλον. Πάνω από 11.000 αθλητές που προέρχοονται από 207 χώρες και θα συμμετέχουν σε 28 αθλήματα εισέρχονται στο Μακαρανά με πρώτη να παρελαύνει η Ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο την Σοφία Μπεκατώρου, την πρώτη γυναίκα σημαιοφόρο στην ιστορία. Την ολυμπιακή Φλόγα ανάβει ο Βεντερλέι Ντα Λίμα, ο 3ος ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στην Αθήνα το 2004.

2016: Ο αθλητής της τοξοβολίας Κιμ Γου-τζιν από τη Νότια Κορέα συγκεντρώνει συνολικά 700 βαθμούς στις 72 βολές του και σημειώνει το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν ακόμα την τελετή έναρξης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κρατούσε ο συμπατριώτης του Ιμ Ντονγκ-Χιουν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με 699 βαθμούς. Ο Κιμ παίρνει την πρώτη θέση του γύρου κατάταξης και θα αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση των νοκ-άουτ τον 64ο αθλητή, τον Γκάβιν Σάθερλαντ από τη Ζιμπάμπουε, ενώ παράλληλα η Νότια Κορέα παίρνει την πρώτη θέση στο ομαδικό, μπροστά από τις ΗΠΑ.

2012: Διεξάγονται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αγώνες πυγμαχίας γυναικών με την συμμετοχή 36 αθλητριών από 23 διαφορετικές χώρες σε 3 κατηγορίες: fly weight (51kg), light weight (60 kg) και middle weight (75 kg), στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, με πρώτες την Ρωσίδα Elena Savelyeva και την Κορεάτισα Hye Song Kim. Με την προσθήκη της γυναικείας πυγμαχίας στο πρόγραμμα των Αγώνων, οι γυναίκες αγωνίζονται σε όλα τα αθλήματα στο Λονδίνο 2012.

2012: Ο Βρετανός Charles Ainslie γίνεται ο πρώτος ιστιοπλόος που κερδίζει μετάλιο σε 5 Ολυμπιάδες και δεύτερος (μετά τον Δανό Paul Elvstrom) που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια, όταν κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Finn στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

1997: Η 25χρονη Τασούλα Κελεσίδου, φαβορί για μετάλλιο, αποκλείεται από τον τελικό της δισκοβολίας με βολή 59.22 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου “ΑΘΗΝΑ 97”. Μαζί με τον προπονητή της Κώστα Σπανίδη θα περπατήσουν όλη τη Λεωφόρο Κηφισίας από το ΟΑΚΑ μέχρι τους Αμπελοκήπους επανασχεδιάζοντας όλη την προετοιμασία της αθλήτριας που στα επόμενα χρόνια θα αναδειχθεί αργυρή στα Παγκόσμια του 1999 και του 2003 και αργυρή ολυμπιονίκης στο Σίδνεϋ (2000).

1997: Ο Παναγιώτης Στρουμπάκος με 1:45.69 προκρίνεται στα ημιτελικά των 800μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου “Αθήνα 97” και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει πρόκριση σε δρόμους ημιαντοχής σε τέτοια διοργάνωση.

1991: Ιδρύεται η ΕΣΑΚ (Ένωση Σωματείων Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) μετά από εισήγηση της υφυπουργού αθλητισμού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά τον Ιούλιο του 1991, όταν ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος 1958 με βασικό άξονα τη θεσμοθέτηση του αμειβόμενου / επαγγελματικού μπάσκετ. Την αμέσως επόμενη περίοδο η ΕΣΑΚ θα διοργανώσει το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ της Α1. Το 1998 μετονομάζεται σε ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών).

1970: Η Manchester United γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που κερδίζει αγώνα στα πέναλτι (4-3) στον ημιτελικό του Watney Cup απέναντι στην Hull City (κανονική διάρκεια 1-1).

1967: Η Εθνική Ομάδα Εφήβων 4×100 αποτελούμενη από τους Στρατή, Μελισσαρόπουλο, Βιρβιδάκη και Λοϊζίδη κατατάσσεται δεύτερη στους διεθνείς αγώνες Βουλγαρία-Ελλάδα που διεξάγονται στην Σόφια με επίδοση 42.8, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων, καταρρίπτοντας το προηγούμενο 43.1 της 27/7/1966 που είχε γίνει σε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη.

1962: Ο Βασίλης Σύλλης κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στα 400μ. με 47.7 στους αγώνες CISM στο Hertogenbosch, μια επίδοση που θα περάσουν 8 χρόνια για να καταρριφθεί.

1954: Διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για το Boxing Hall of Fame. Ανάμεσα στους 24 μποξέρ από την μοντέρνα περίοδο είναι οι Jack Dempsey, Joe Louis, Henry Armstrong και στους 15 από την πρώτη περίοδο οι John L. Sullivan, Jim Corbett και Jack Johnson.

1936: Ο Αφροαμερικανός Jesse Owens κερδίζει το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στα 200μ με 20.7 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και αναγκάζει τον Adolf Hitler να αποχωρήσει δυσαρεστημένος από το στάδιο.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News