Σαν Σήμερα: Γρηγόρης Γεωργάτος - Όταν ο Μοράτι έδωσε 2,5 δισεκατομμύρια για να τον πάρει στην Ίντερ
Στις 11 Αυγούστου 1999 ο Γρηγόρης Γεωργάτος μετακομίζει στο Μιλάνο για την Ίντερ από τον Ολυμπιακό και γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.
Στις 11 Αυγούστου του 1999, ο Γρηγόρης Γεωργάτος υπογράφει στην Ίντερ από τον Ολυμπιακό για 2.5 δισ. δραχμές και γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.
Ο «Γκεό» όπως ήταν το παρατσούκλι του προερχόταν από μία εξαιρετική σεζόν με τους «ερυθρόλευκους» κατακτώντας το νταμπλ, ενώ είχε φτάσει μέχρι τους «8» του Champions League.
Στα 27 του χρόνια, όντας εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ της Ευρώπης παίρνει το αεροπλάνο για το Μιλάνο έτοιμος να γνωρίσει άλλες πολιτείες, άλλα ήθη και έθιμα, με τον ίδιο πάντως ν α μην έχει ιδιαίτερη πρεμούρα μπροστά στην προοπτική που του παρουσιαζόταν.
Ο ίδιος θα πει για την μεταγραφή του και τον τρόπο που εκείνη προχώρησε:
«Η ζωή μου αναστατώθηκε ξαφνικά εκείνο το βράδυ, ύστερα από το τηλεφώνημα του Πέτρου Κόκκαλη, με το οποίο με ενημέρωνε να ετοιμαστώ γιατί το Μιλάνο και η Ίντερ με περιμένουν. Κολακεύτηκα και μόνο σκεπτόμενος το γεγονός ότι θα αγωνίζομαι σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και θα έχω συμπαίκτες προσωπικότητες του αθλήματος όπως οι Ρονάλντο, Ζαμοράνο, Βιέρι».
Όλα όσα έκανε στο χορτάρι τον καθιστούσαν μοναδικό, ενώ το φαρμακερό αριστερό του πόδι και οι σέντρες ακριβείας, έκαναν τους Ιταλούς να δαπανήσουν ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής.
Ο Γεωργάτος αυτόματα γίνεται συμπαίκτης με τους Ιβάν Ζαμοράνο, Ρονάλντο το φαινόμενο και ένα σωρό παικταράδες.
Η συμβίωση με το «φαινόμενο» και τα ίδια ενδιαφέροντα
Ο Γεωργάτος από τις πρώτες κιόλας ημέρες έγινε συγκάτοικος στο ξενοδοχείο με τον Ρονάλντο, ενός εκ των κορυφαίων αν όχι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής εκείνη την εποχή. Οι δύο τους θα ξεκινήσουν να κάνουν παρέα, αφού αμφότεροι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.
Η ταχύτητα και τα αυτοκίνητα ήταν από τις κύριες συζητήσεις τους, ενώ μαζί έβλεπαν συνεχώς τηλεόραση.
Στην Ίντερ θα λατρευτεί από τους φιλάθλους του συλλόγου για το πάθος του, όμως ο διαφορετικός τρόπος ζωής τον έκανε να αφήσει το Μιλάνο και να επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, έναν χρόνο αργότερα.
2019: Η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Simone Biles κατακτά τον 6ο της τίτλο στο σύνθετο ατομικό με 118.500 βαθμούς στο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Γυμναστικής στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι και ισοφαρίζει το ρεκόρ της Clara Schroth Lomady από το 1952. Η χρυσή Ολυμπιονίκης κατάφερε αυτό που καμία αθλήτρια δεν είχε καταφέρει ποτέ μέχρι τώρα στο αγώνισμα της δοκού ισορροπίας. Επιχείρησε επιτυχώς έξοδο, με διπλό σάλτο προς τα πίσω, σε συνδυασμό με πλήρη διπλή περιστροφή.
2018: Η Μαρία Μπελιμπασάκη κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο. Η ελληνίδα αθλήτρια, τερμάτισε με 50.45, σημειώνοντας και νέο πανελλήνιο ρεκόρ, καθώς κατέρριψε το 50.56 της Φανής Χαλκιά από το 2004. Πρώτη η Τζουστίνα Σβιέτι-Έρσετικ από την Πολωνία με 50.41 και τρίτη η Λισανέ ντε Βίτε από την Ολλανδία με 50.77.
2016: Τα νησιά Φίτζι γράφουν ιστορία κατακτώντας το πρώτο τους Ολυμπιακού μεταλλίου, που είναι μάλιστα και… χρυσό στο ράγκμπι. Η εθνική ομάδα των Φίτζι, πρωταθλήτρια κόσμου στη συγκεκριμένη μορφή ράγκμπι, πήγε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ως το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο άθλημα και δικαίωσε τις προσδοκίες συντρίβοντας τη Μεγάλη Βρετανία στον τελικό με το μυθικό 43-7.
2016: Ο 31χρονος Μάικλ Φελπς κερδίζει το 4ο του χρυσό μετάλλιο στο Ρίο, στα 200μ. μικτή ατομική και ανεβάζει στα 22 τον συνολικό αριθμό των χρυσών ολυμπιακών του μεταλλίων και 26 στο σύνολο. Ο Φέλπς, γίνεται ο πρώτος και μοναδικός κολυμβητής στην ιστορία με 4 Ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Λεωνίδας ο Ρόδιος για 2.168 χρόνια. Ο Ρόδιος συμμετείχε για πρώτη φορά στην 154η Ολυμπιάδα το 164 π.Χ.
Κατάφερε και διακρίθηκε σε τρία αγωνίσματα δρόμου (το στάδιο που ΄ταν 192 μέτρα στην Ολυμπία, τον διαυλο και τον οπλίτη δρόμου, όπου οι αθλητές έτρεχαν με εξοπλισμό που ζύγιζε πάνω από 20 κιλά). Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος όμως νίκησε στα τρία αυτά αγωνίσματα και στους επόμενους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (160 π.Χ., 156 π.Χ. και 152 π.Χ.) και έγινε ο μόνος που κατακτά και τα τρία αγωνίσματα σε τέσσερις σερί Ολυμπιακούς Αγώνες σε ηλικία 36 ετών.
2012: Η ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ με τους Carter, Frater, Blake και Bolt κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 4×100 με χρόνο 36.84 καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη η ομάδα των ΗΠΑ με 38.12 και τρίτη η ομάδα από το Τρινιντάτ & Τομπάγκο με 38.12.
2012: Η ομάδα γυναικών των ΗΠΑ κατακτά, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, νικώντας στον τελικό την Γαλλία με 86-50.
1999: Διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων Νότιας και Βόρειας Κορέας. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών σε αθλητικό επίπεδο.
1991: 33.000 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα προς τιμήν του Sir Matt Busby στο Old Trafford μεταξύ της Manchester United και της ομάδας της Β. Ιρλανδίας XI 1-1, όπου συγκεντρώνονται 250.000 λίρες για τον άνθρωπο που έκανε τους “Κόκκινους Διάβολους” μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη.
1984: Ο Carl Lewis ισοφαρίζει το ρεκόρ του Jesse Owens (1936) κερδίζοντας το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.83 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1984: Ο Άγγλος Sebastian Coe κάνει ολυμπιακό ρεκόρ στα 1500μ με 3:32.53 στο Λος Άντζελες ενώ δεύτερος τερματίζει ο Steve Kram με 3:33.40.
1984: Ο Ιάπωνας πρωταθλητής του τζούντο Yasuhior Yamashita κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες παρότι αγωνίζεται τραυματισμένος στο γόνατο από τα προημιτελικά. Πραγματικός θρύλος του τζούντο, ο Yamashita θα μείνει αήττητος για 7 χρόνια επιτυγχάνοντας 198 νίκες.
1982: Ο 17χρονος Σταύρος Καλαφάτης αγωνίζεται για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα χάντμπολ στους Βαλκανικούς Εφήβων της Άγκυρας. Ο μετέπειτα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Ανάπτυξης θα αγωνιστεί και με την Εθνική ανδρών μέχρι να μετακοπίσει για σπουδές στις ΗΠΑ.
1979: Ο 22χρονος Κώστας Κωστής, αθλητής του Πανελληνίου, μετέπειτα καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας, μεταξύ άλλων και του βιβλίου “Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας” ανακηρύσσεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά πρωταθλητής Ελλάδος στο δέκαθλο ανδρών με επίδοση 7.166 βαθμούς κατά την διάρκεια των αγώνων, που διεξάγονται στο Φάληρο (10-11/8), ενώ ώς έφηβος το 1976 είχε καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ στο ίδιο αγώνισμα.
1973: Ο Ρομαίν Αργυρούδης, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος επιθετικός του Ολυμπιακού, αντικαθίσταται με τον 20χρονο Ρολάν Κουρμπίς και συνεχίζει την καριέρα του στη Λανς, έχοντας σε δύο χρόνια σημειώσει 22 γκολ σε 50 αγώνες πρωταθλήματος, αλλά και δημιουργήσει ένα ισχυρό και δημοφιλές δίδυμο με τον Υβ Τριαντάφυλλο, επίσης εκ Γαλλίας. Ο Κουρμπίς, που ήλθε από την Αζαξιό, θα αγωνιστεί σε 4 αγώνες πρωταθλήματος και θα επιστρέψει το 1974 στην Γαλλία στη Σοσό, αλλά το όνομά του θα ξανακουστεί στην Ελλάδα όταν θα καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση στις 9 Ιουνίου 2006 για παράνομες μεταγραφές της Μαρσέιγ το διάστημα 1997-99.
1971: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) που διεξάγεται στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Ρώσος Valeri Borsov με 10.3”. Ατυχώς για τον πρωταθλητή μας θα δει πολλές φορές την πλάτη του Σοβιετικού που θα κυριαρχήσει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 1968 έως και το 1976 και θεωρείται ο κορυφαίος Ευρωπαίος σπρίντερ όλων των εποχών.
1965: Η 12χρονη Karen Yvette Muir γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ όταν κολυμπά τις 100 γιάρδες ύπτιο σε 8.7 δευτερόλεπτα στο Blackpool της Αγγλίας.
1953: Ο 17χρονος αριστερός μέσος Κώστας Πολυχρονίου μεταγράφεται στον Ολυμπιακό. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 5/5/1957 θα κάνει το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα, με την οποία θα αγωνιστεί 27 φορές.
1882: Η εφημερίδα “Ανεξαρτησία” δημοσιεύει: “χθες εν πλήρει μεσημβρία εγένετο παρανάλωμα του πυρός πέραν της γέφυρας κείμενου Αλκαζάρ”, αναφερόμενο στο ομώνυμο καφενείο. Πρόκειται για την πρώτη γραπτή μαρτυρία της ονομασίας, ενώ το 1915 μία δεύτερη πυρκαγιά θα ξανακαταστρέψει το καφενεδάκι Αλκαζάρ, που στις 15/4/1926 θα ξαναλειτουργήσει ως αναψυκτήριο από τον Λαρισαίο επιχειρηματία Ρωμύλο Αυδή. Ο όρος αλκαζάρ, που είναι αραβικής ρίζας, και ο όρος λάρισα που είναι πελασγικής είναι ταυτόσημοι και σημαίνουν “Κάστρο”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης