Σαν σήμερα: Χουάν Κάρλος Ναβάρο - Όταν το μπάσκετ αποχαιρέτησε έναν καλλιτέχνη του αθλήματος

AMNA/EPA

Στις 17 Αυγούστου 2017 ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ανακοινώνει την απόσυρσή του από τα παρκέ, με το ευρωπαϊκό μπάσκετ να υποκλίνεται στον καλλιτέχνη του αθλήματος.

Η απόσυρση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο στις 17 Αυγούστου του 2017 από τα παρκέ, σηματοδότησε και το τέλος μίας εποχής μίας μεγάλης φουρνιάς του Ισπανικού μπάσκετ.

Ο 37χρονος La Bomba ανακοινώνει την απόσυρσή του, βάζοντας τέλος σε μία τεράστια καριέρα με αμέτρητους τίτλους στο παλμαρέ του.

Ο τελευταίος του χορός έρχεται στον μικρό τελικό του Eurobasket, στο ματς της Ισπανίας με την Ρωσία, με τον Ναβάρο να αποχαιρετά την ενεργό δράση με ένα χάλκινο μετάλλιο.

Ο 37χρονος κάνει γνωστό στον τύπο την απόφασή του γνωρίζοντας την αποθέωση από συμπαίκτες και τεχνικό τιμ, με τον ίδιο να μην μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

«Ο μικρός τελικός θα είναι το τελευταίο μου παιχνίδι. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για όσα ζήσαμε μαζί αυτά τα 17 χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος για όσα πετύχαμε. Θα προσπαθήσω να μην κλάψω. Έχουμε τη δυνατότητα να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο και ελπίζω στο αντίο μου να νικήσουμε και να ανέβουμε στο βάθρο. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα, κάναμε μια άσχημη ήττα στον ημιτελικό, αλλά πρέπει να ανασυνταχθούμε γιατί ένα μετάλλιο δεν είναι κάτι ασήμαντο».

Ο «Λα Μπόμπα» έκλεισε 20 χρόνια ως επαγγελματίας στην Μπαρτσελόνα, από τις 23/11/1997 μέχρι τις 10/6/2018, με ένα διάλειμμα τη σεζόν 2007/08, όταν έπαιξε στο ΝΒΑ.

Στο διάστημα αυτό κατέκτησε 35 τίτλους με τη φανέλα της ομάδας και κατέγραψε μια σειρά από ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα καταρριφθούν. Συνολικά μέτρησε 1.139 παιχνίδια και πέτυχε 13.609 πόντους, ενώ είναι και πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου αλλά και της Ευρωλίγκας, καθώς και τρίτος στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Ναβάρο κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα (2003, 2010), οκτώ φορές το πρωτάθλημα και επτά το Κύπελλο Ισπανίας. Παράλληλα πήρε δέκα μετάλλια με την εθνική Ισπανίας κατακτώντας δύο φορές το Ευρωμπάσκετ και μία το Μουντομπάσκετ, ενώ έγινε ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της Ισπανίας, έχοντας αγωνιστεί 240 φορές, ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει συνολικά 9 μετάλλια (3 χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα) σε Eurobasket, Mundobasket και Ολυμπιακούς αγώνες.

Το μπάσκετ έτσι χάνει έναν απίθανο παίκτη που έγραψε την δική του ιστορία στον αθλητισμό, με το φονικό του σουτ αλλά και τα περίτεχνα τελειώματα κοντά στο καλάθι, να γίνονται το σήμα κατατεθέν του.

2020: Ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού Σάββας Θεοδωρίδης πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών, μετά από νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία», και στο Metropolitan Hospital. Άρχισε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία από την Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1953, σε ηλικία 18 ετών, πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στον οποίο αγωνίστηκε έως το 1962, όταν κι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δράση.

Κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα (απ’ το 1955 έως το 1959) και ισάριθμα Κύπελλα, ενώ με τη φανέλα της Εθνικής αγωνίστηκε σε 12 αναμετρήσεις. Ακόμα και μετά το τέλος της καριέρας του όμως, παρέμεινε βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού, έχοντας διοικητικό ρόλο στην ομάδα για πάνω από 20 χρόνια, υπηρετώντας τους “ερυθρόλευκους” τόσο επί Σωκράτη Κόκκαλη, όσο κι επί Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην κηδεία του που θα γίνει 3 ημέρες μετά, θα παραστεί ο Μισέλ Πλατινί και ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ενώ τον επικήδειο θα εκφωνίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

2016: Ο Βραζιλιάνος, σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, Νεϊμάρ σημειώνει το πιο γρήγορο γκολ στα χρονικά των Ολυμπιακών τουρνουά σημειώνοντας το 1-0 εναντίον της Ονδούρας μόλις 14 δευτερόλεπτα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα.

2016: Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης απέναντι στη Γαλλία, ο Πάου Γκασόλ στην τέταρτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες σκαρφαλώνει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα μπλοκ. Ο Γκασόλ έχει… μοιράσει 45 τάπες αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον σπουδαίο Στόγιαν Βράνκοβιτς (44), την ώρα που οι Αντρέι Κιριλένκο (35), Άρβιντας Σαμπόνις (34) και Πάτρικ Γιούινγκ (33) ακολουθούν.

2008: Ο 23χρονος Michael Fred Phelps κερδίζει το 8ο ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στα 4×100μ μεικτή ομαδική και σπάει το ρεκόρ των 7 χρυσών σε μία ολυμπιάδα του Mark Spitz από το 1972. Στο Πεκίνο σημείωσε 7 παγκόσμια ρεκόρ (200μ ελεύθερο, 200μ πεταλούδα, 200μ μεικτή ατομική, 400μ μεικτή ατομική, 4×100μ ελεύθερο, 4×100μ μεικτή και 4×200μ ελεύθερο) και ένα ολυμπιακό ρεκόρ (100μ πεταλούδα).

2008: Ο Gabriel Agbonlahor της Aston Villa σκοράρει το δεύτερο πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Premier League σε διάστημα 8 λεπτών στην νίκη της ομάδας του επί της Manchester City με 4-1. Ο Robbie Fowler της Liverpool είναι ο μόνος που έχει σημειώσει γρηγορότερο χατ-τρικ όταν είχε σκοράρει 3 γκολ σε διάστημα 4 λεπτών και 33 δευτερολέπτων εναντίον της Arsenal (3-0) στις 28/8/1994.

2008: Οι Δημήτρης Μούγιος και Βασίλης Πολύμερος κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στην κωπηλασία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:11.72, οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη το χάλκινο στην κατηγορία ίνγκλινγκ της ιστιοπλοϊας και η Χρυσοπηγή Δεβετζή το χάλκινο στο άλμα τριπλούν με 15.23 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο της Ελλάδας στο τζούντο σε Ολυμπιακούς αγώνες, στα 81 κιλά όταν κερδίζει στον τελικό τον ουκρανό Roman Gontyuk στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Νίκος Γκούμας, μετά από νοσηλεία 27 ημερών λόγω λοίμωξης στους πνεύμονες, πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 ως το 1963. Η θητεία του συνδέθηκε με την επέκταση του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας (το οποίο φέρει τιμητικά το όνομά του) και την κατάκτηση του τίτλου το 1963, του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος της ΑΕΚ

1990: Ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοιας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας. Ένα χρόνο πριν, ο Έρτσος είχε κερδίσει πάλι την πρώτη θέση στο Φάληρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3/4 τόνων.

1981: Με πρωτοβουλία του Αναστάσιου Κεφαλέα, γενικού αρχηγού, και του Γιάννη Μαλακατέ, αρχηγού του ΠΑΟ και επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πλάκα ιδρύεται το τμήμα τοξοβολίας της ομάδας, το πρώτο τμήμα τοξοβολίας στην Ελλάδα. Την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθεί τμήμα τοξοβολίας στον Τριφυλλιακό και θα διοργανωθούν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες. Την ίδια χρονιά, η τοξοβολία θα ενταχθεί στην Σκοπευτική Ομοσπονδία (ΣΚΟΕ) έως ότου το 1998 δημιουργηθεί η Ομοσπονδία της Τοξοβολίας (ΕΦΟΤ).

1975: Πεθαίνει από έμφραγμα ο 48χρονος Σοβιετικός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Vladimir Kuts ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης κερδίζοντας τα 5000μ με 13:39.6 και τα 10.000μ με 28:45.6. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια άλλον αθλητή αντάξιό του στις μεγάλες αποστάσεις.

1940: Ο 29χρονος Billy Fiske, γεννημένος στην Νέα Υόρκη, πεθαίνει κατά την Μάχη της Αγγλίας, όταν το αεροπλάνο του έπιασε φωτιά την προηγούμενη και προσγειώθηκε απότομα. Ο Fiske ήταν ο πρώτος Αμερικάνος που κέρδισε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο όταν κέρδισε την πρώτη θέση στο bobsleigh στους Χειμερινούς Αγώνες του St Moritz το 1928, μία επιτυχία που επανέλαβε το 1932 στην Lake Placid. Επίσης, ήταν ο πρώτος Αμερικανός που σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πετώντας με την RAF εναντίον των Γερμανών, παρότι μόνο Βρετανοί μπορούσαν να υπηρετήσουν.

1938: Ο Henry Jackson Armstrong κερδίζει τον Lou Ambers στην κατηγορία των ελαφρών βαρών στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και γίνεται ο πρώτος πυγμάχος που κατακτά το τίτλο σε τρεις κατηγορίες (feather, welter και light).

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News