Ολυμπιακοί Αγώνες: Η κατά τον Όθωνα «γελοία» πρόταση Ζάππα
Ο Ευαγγελής Ζάππας πλήρωνε για τη διοργάνωση αγώνων, όμως ο Όθωνας και οι συνεργάτες του έκαναν λόγο για «παράδοξη» και «γελοία» πρόταση και πολλά χρήματα – Τι συνέβη στις 19 Αυγούστου 1858.
Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης εκτός των άλλων υπήρξε και πρωτοστάτης στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολύ πριν από την καθιέρωση των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν το 1896 στην Αθήνα.
Πριν καν γεννηθεί ο βαρόνος -ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν γεννήθηκε το 1863-, ο Ζάππας ο οποίος είχε πολεμήσει στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη το 1821, εμπνευσμένος από την ιδέα του Αλεξάνδρου Σούτσου -η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων διατυπώθηκε για πρώτη φορά σε ποίημα του το καλοκαίρι του 1833- αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τους αγώνες.
Ήταν πλέον αρκετά πλούσιος έμπορος, εγκατεστημένος στο Βουκουρέστι, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1850 πρόσφερε τα χρήματα για τη διοργάνωση των αγώνων. Βέβαια υπήρξαν σημαντικά εμπόδια.
Ο Ζάππας έστειλε σχετική επιστολή στον Όθωνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει αγώνες στα πρότυπα των αρχαίων Ολυμπίων. Έδινε ένα εκατομμύριο φράγκα (σαράντα χιλιάδες χρυσές λίρες) για να γίνουν οι αγώνες. Ο Όθωνας φέρεται να συμβουλεύτηκε τον τότε υπουργό εξωτερικών και λόγιο Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή.
Η πρόταση Ζάππα χαρακτηρίστηκε «παράδοξη» και «γελοία», όμως τα χρήματα ήταν πολλά. Έτσι, ο Ραγκαβής, αν και αντίθετος με τη διεξαγωγή αγώνων, απάντησε: “Το σημερινό πνεύμα είναι διαφορετικό από εκείνο της Αρχαιότητας· τα σημερινά κράτη συναγωνίζονται στη βιομηχανία και τα προϊόντα και όχι στα στάδια”.
Πρότεινε μια διοργάνωση αγώνων παράλληλα με έκθεση γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων. Ο Ζάππας δέχθηκε και στις 19 Αυγούστου 1858 εκδόθηκε το βασιλικό διάταγμα που καθιέρωνε διαγωνισμούς με την επωνυμία Ολύμπια. Μερικές φορές αναφέρονται και ως Ζάππειες ολυμπιάδες. Το διάταγμα εκδόθηκε υπογεγραμμένο από την Αμαλία και ανέφερε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Ζάππα καθιερώνονταν γενικοί διαγωνισμοί με την επωνυμία Ολύμπια και αφορούσαν όλα τα προϊόντα βιομηχανίας, γεωργίας, κτηνοτροφίας.
Πηγές: Ε. Σκιαδάς, 100 χρόνια νεώτερη ελληνική ολυμπιακή ιστορία, Μ. Χρόνης, Ολυμπιακοί αγώνες, 28 αιώνες, ιστορία, αθλητισμός, πολιτισμός, wikipedia.
Το ασημένιο της Τζένγκο
2021: Το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 που διεξάγεται στην πόλη Ναϊρόμπι της Κένυας κατακτά η 18χρονη Ελληνίδα Ελίνα Τζένγκο με βολή στα 59.60 μέτρα. Νικήτρια στον αγώνα η Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία) με 61,46 μ.
2018: Η Εθνική ομάδα πόλο των εφήβων του Δημήτρη Κραβαρίτη κατακτά το χρυσό μετάλλιο νικώντας με 9-8 την Ισπανία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Εφήβων που διεξήχθη στην Ουγγαρία. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στους οικοδεσπότες Ούγγρους οι οποίοι επιβλήθηκαν στον μικρό τελικό με 14-13 επί της Σερβίας.
2016: Ο άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς Παού Γκασόλ φτάνει τους 3.331 πόντους, ευστοχώντας σε τρίποντο, στο 8:49 του ημιτελικού με τις ΗΠΑ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πριν το εναρκτήριο τζάμπολ του ημιτελικού με τις ΗΠΑ, ο Γκασόλ μετρούσε 3.319 πόντους και χρειαζόταν 11 γα να ξεπεράσει τους 3.330 του «Έπι». Φτάνοντας τους 12 πόντους, 1.11΄΄ πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ανεβαίνει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Ισπανίας, αφήνοντας δεύτερο τον θρυλικό Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο.
2016: H Κατερίνα Στεφανίδη χαρίζει στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν με άλμα στα 4.85 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ γυναικών, αφήνοντας 2η με το ίδιο ύψος αλλά παραπάνω αποτυχημένα άλματα την Αμερικανίδα Μόρις και 3η τη ΝεοΖηλανδή Μακ Κάρτνεϊ στα 4.80. Αυτό είναι το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Λούη, Τσικλητήρα, Πατουλίδου, Κεντέρη, Τσουμελέκα και Χαλκιά.
2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το ”στοιχειωμένο” ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400μ (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.
2001: Με τη νίκη του στο Grand Prix της Ουγγαρίας, ο Michael Schumacher εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Alain Prost με 51 νίκες σε Grand Prix και 4 παγκόσμιους τίτλους.
2001: Η Εθνική εφήβων πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας 8-7 την Κροατία στον τελικό της διοργάνωσης που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
1995: Ο Mike Tyson κερδίζει τον Peter McNeilly σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Tyson αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.
1993: Ο Sergei Bubka κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην Στουτγκάρδη.
1981: Ο Αμερικανός Renaldo Nehemiah σπάει στη Ζυρίχη το φράγμα των 13 δευτερολέπτων στα 110μ εμπόδια με 12.93.
O George Davis είναι αθώος
1975: Το γκράφιτι “O George Davis είναι αθώος” συνοδεύει τους βανδαλισμούς στο γήπεδο κρίκετ του Headingley το οποίο σκάφτηκε από οπαδούς του George Davis που ήταν στην φυλακή για ένοπλη ληστεία. Ως αποτέλεσμα, ο αγώνας κρίκετ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας ματαιώνεται αλλά τον Μάιο του 1976 ο Davis θα ελευθερωθεί λόγω αμφοβολιών και το σλόγκαν θα χρησιμοποιηθεί ως τίτλος για ένα τραγούδι στο live άλμπουμ των “Sham 69’s” το 1978 και οι Duran Duran θα τραγουδήσουν το 1981 το “George Davis is coming out”.
1975: Πεθαίνει στις ΗΠΑ σε ηλικία 78 ετών ο Χρήστος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη το 1930.
1958: Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη. Η Γερμανία εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρισμένη. Το καθεστώς αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989).
1952: Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο 33χρονος ξανθός μέσος της ΑΕΚ αποχωρεί από την ενεργό δράση, αλλά θα παραμείνει στην ομάδα. Με την εθνική ομάδα αγωνίστηκε 10 φορές και σκόραρε ένα γκολ, ενώ έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική στην πρώτη εκτός έδρας νίκη της με την Παλαιστίνη (3-1 στο Τελ Αβίβ) στις 21/1/1938.
1909: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας στην αγωνιστική πίστα της Ινδιανάπολης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το νέο δίδυμο Μπιανκόν, Πιρόλα και τα μπράβο του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός: Το... πεντάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
- Ολυμπιακός: Τι γίνεται με Ράιτ - Ποια η απόφαση του Μπαρτζώκα
- Καιρός: Προ των πυλών νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τo Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα για τη Euroleague και το Άρης - ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος