Ρενέ Χιγκίτα - Μια απαγωγή, φυλακή, ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Μια καθημερινή στην Κολομβία

Ο Ρενέ Χιγκίτα, μια απαγωγή, ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο Κάρλος Μολίνα και η φυλακή. Ιστορίες από μια απλή ημέρα στην Κολομβία.

Ο Χόρχε Ζαπάτα και η Μαρία Ντιοσελίνα Χιγκίτα κράτησαν για πρώτη φορά στα χέρα τους τον μικρό Ρενέ Χιγκίτα στις 27 Αυγούστου 1966. Στη γενέτειρά του, τη Μεντελίν ή Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας μετά την πρωτεύουσα Μπογκοτά και πρωτεύουσα του Διαμερίσματος της Αντιόχειας ουδείς γνώριζε ότι θα εξελισσόταν σε μια καλτ φιγούρα του ποδοσφαίρου.

Τα προβλήματα τον συνάντησαν πάντως σε μικρή ηλικία. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ήταν βρέφος, η μητέρα του πέθανε αργότερα όταν ήταν πολύ μικρός, οπότε τον φρόντισε η γιαγιά του.

Ο Ρενέ Χιγκίτα, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας με το παρατσούκλι «Ελ Λόκο» (ο τρελός) ήταν και σκόρερ -41 γκολ- και έγινε διάσημος για το λεγόμενο «χτύπημα του σκορπιού», όπου ο τερματοφύλακας βουτάει προς τα εμπρός φέρνοντας τα πόδια πάνω από το κεφάλι και στην πορεία αποκρούει και την μπάλα με δύο πόδια του.

Διάσημος για όσα έκανε εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά και μακριά από τα γήπεδα. Ο Χιγκίτα φυλακίστηκε το 1993 καθώς ενεπλάκη σε μια απαγωγή. Ενεργώντας ως ενδιάμεσος για τους βαρόνους των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ και Κάρλος Μολίνα, ενεπλάκη στην απελευθέρωση της κόρης του Μολίνα. Ήταν η εποχή που ο πρώτος είχε αρχίσει να χάνει τη δύναμή του και ο δεύτερος από στενός συνεργάτης του είχε αρχίσει να γίνεται άνθρωπος των αντιπάλων του.

Ο Χογκίτα ανέλαβε παράδοση των χρημάτων για τα λύτρα και έλαβε 64.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, κάτι που παραβιάζει τον κολομβιανό νόμο καθώς είναι αδίκημα το κέρδος από μια απαγωγή. Φυλακίστηκε για επτά μήνες πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Σχολιάζοντας την υπόθεση, είχε δηλώσει: «Είμαι ποδοσφαιριστής, δεν ήξερα τίποτα για τους νόμους περί απαγωγών».

Στο ντοκιμαντέρ του ESPN «The Two Escobars», ο Χιγκίτα ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη επειδή επισκέφτηκε τον Πάμπλο Εσκομπάρ στη φυλακή. Δήλωνε άλλωστε φιλος του.

Λόγω της φυλάκισης έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 1994. Πολλά χρόνια αργόυτερα βρέθηκε θετικός σε κοκαΐνη. Ήταν στις 23 Νοεμβρίου 2004 ενώ έπαιζε για την Aucas, μια ποδοσφαιρική ομάδα του Ισημερινού.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News