Ο Κουταλιανός του τραγουδιού ήταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος; Θρύλοι για τον μασίστα
Ο Κουταλιανός που μασάει σίδερα η σχέση του με τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και οι θρύλοι για τον μασίστα από την Κούταλη.
«Ο Κουταλιανός» είναι τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1972 σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική του Μάνου Λοΐζου και ερμήνευσε ο Γιάννης Καλατζής.
«Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός / τρένα σταματάει ο Κουταλιανός». Πολλά έκανε σύμφωνα με το τραγούδι ο Κουταλιανός αν και «στο τσαρδί του ο Κουταλιανός / τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά του μπρος».
Η αλήθεια είναι ότι αυτός για τον οποίο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραφε: «είναι παλικάρι ο Κουταλιανός / τίγρη και λιοντάρι ο Κουταλιανός», ήταν κάποιος που κάνεις δεν είχε αντιληφθεί. Ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει πει: «O “Κουταλιανός” – για μένα ήταν δεδομένη η αντιστοιχία με τον Παπαδόπουλο που μας τρομοκρατούσε όλους, και τη γυναίκα του τη Δέσποινα, που τον έκανε ότι ήθελε, αλλά βέβαια δεν το ήξερε κανείς τότε».
Η Λευτέρης Παπαδόπουλος λέγεται ότι εμπνεύστηκε από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τζίμης ο τίγρης». Ο Σπύρος Καλογήρου υποδύεται σε αυτή έναν μασίστα που κάποια στιγμή κυνηγούν η γυναίκα του με τον αδερφό της.
Αναφορές από Παλαμά, Κόντογλου
Βέβαια ο Παναγής Κουταλιανός ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Αναφέρεται σε αυτόν ο Κωστής Παλαμάς καθώς σε διήγημα του περιγράφει τη συνάντησή τους.
Επίσης, ο Φώτης Κόντογλου, μικρασιάτης λογοτέχνης και ζωγράφος, στην εφημερίδα Ελευθερία, όπου διατηρούσε μόνιμη εβδομαδιαία στήλη με τίτλο «Κυριακάτικα θέματα», έγραφε το 1951: «Μου φαίνεται πως κανένα όνομα δεν έδεσε τους Έλληνες μεταξύ τους ύστερα από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όσο ο Κουταλιανός.
Γιατί είχε μεγάλη σημασία, για μια φυλή ρημαγμένη, φτωχιά, σκόρπια σε κάθε μέρος του κόσμου, βασανισμένη και πολλές φορές στερημένη και πεινασμένη να βγάλει τον πιο χειροδύναμο άνθρωπο της οικουμένης, που έβαζε κάτω όλους τους παλληκαράδες που βγήκανε από έθνη πλούσια, δυνατά και καλοπερασμένα».
Το ίδιο .ετος -1951-, ο Φώτης Κόντογλου φιλοτέχνησε ένα πορτρέτο του Παναγή Κουταλιανού. Υπάρχει βέβαια το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ -γνωστός απλά ως Θεόφιλος- που χρονολογείται από το 1884 και σε αυτό ο Κουταλιανός απεικονίζεται με το κανόνι επ’ ώμου.
Ναυτικός από την Κούταλη
Ο Παναγής Κουταλιανός γεννήθηκε στην Κούταλη της Προποντίδας, το σημερινό Εκινλίκ, το 1847 και πέθανε το 1916. Φημισμένος παλαιστής. ναυτικός στο επάγγελμα, έδινε παραστάσεις στα λιμάνια. Ο θρύλος λέει ότι έδινε αγώνες φορώντας δέρμα τίγρης, την οποία υποστήριζε ότι είχε στραγγαλίσει σε αγώνα στο Μεξικό, κατ’ άλλους στην Τουρκία .
Την καριέρα του ακολούθησε ο Δημήτριος Μακρής Κουταλιανός. Η συγγενική τους σχέση είναι αδιευκρίνιστη. Απόγονος του Παναγή Κουταλιανού σίγουρα, πιθανότατα εγγονός του. Ο Δημήτρης (Τάκης) Μακρής πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1999 σε ένα ταξίδι του στη Ρόδο. Ήταν 89 ετών.
Κατά μία παράδοση ο πατέρας του Παναγή Κουταλιανού ήταν Κύπριος ναυτικός, το κουταλιανός ήταν παρατσούκλι, για το πραγματικό του όνομα υπάρχει η εκδοχή ότι ήταν Αντωνίου ενώ στις ΗΠΑ τον αποκαλούσαν Αντώνιο Παναή.
Άγκυρα με τα χέρια του
Ο θρύλος θέλει στα 19 του χρόνια και στο πρώτο ταξίδι με πλοίο να τράβηξε την άγκυρα του πλοίου με τα χέρια του. Έκανε επιδείξεις της δύναμής του λυγίζοντας σίδερα, σπάζοντας αλυσίδες, βράχια κλπ. Ένα από τα κατορθώματά του ήταν να κουβαλά τρία κανόνια, ένα στους ώμους και δύο στα πλευρά του δεξιά και αριστερά, ενώ ο ίδιος τα πυροδοτούσε και παρέμενε ατάραχος στη θέση του.
Κατά τη διαμονή του στο Περού ήταν γυμναστής αλόγων που τα εκπαίδευε για παραστάσεις, αναφέρεται ότι μιλούσε εκτός από ελληνικά και τουρκικά, ισπανικά αγγλικά και γαλλικά.
Το 1870 πήγε στη Γαλλία όπου πολέμησε εθελοντής με τους Γάλλους στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο και παρασημοφορήθηκε. Αργότερα μετανάστευσε στη Νότια Αμερική όπου παντρεύτηκε και έκανε μία κόρη ή κατά μία άλλη εκδοχή τέσσερις γιους με την Ιταλίδα, Γενοβέζα, σύζυγο του, κατά άλλη εκδοχή Περουβιανή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Κωνσταντινούπολη.
Από την Κύπρο, από τη Λήμνο…
Η κυπριακή παράδοση αναφέρει ότι ήταν γιος του Γιώργου Παλλήκαρου από το Ριζοκάρπασο,. Ο Γιώργος Παλλήκαρου ταξίδευε από την Κωνσταντινούπολη στην Κύπρο και σε μια στάση στην Κούταλη γνώρισε τη βοσκοπούλα Ζαχαρένια.
Την άφησε έγκυο χωρίς να το ξέρει και το παιδί ήταν ο Παναγής. Το 1896 ο Παναγής πήγε στο νησί για επίδειξη αλλά και να γνωρίσει τον πατέρα του τον οποίο βρήκε και ήταν το ίδιος χειροδύναμος με αυτόν. Στην Κύπρο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγραψε το ποίημα “το τραγούδι του Παναγή Κουταλιανού”.
Άλλος θρύλος αναφέρει ότι πατέρας του ήταν ο Λημναίος Αντώνης Καλλιοτζής, ναυτικός, που ο Παναγής δεν τον γνώρισε αφού πέθανε όταν η Ζαχαρένια ήταν έγκυος σε κάποιο ταξίδι του. Φωτογραφίες του σήμερα στολίζουν τα καφενεία της Νέας Κούταλης Λήμνου, ενώ προς τιμήν του έχει στηθεί άγαλμα στην πλατεία του χωριού.
Χάλκινο η Αλεξάνδρα Δήμογλου
2012: Η Αλεξάνδρα Δήμογλου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. της κατηγορίας Τ13 στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου με ατομικό ρεκόρ 56.91. Το χρυσό μετάλλιο κερδίζει η Κουβανή Ομάρα Ντουράντ με 55.12 και το αργυρό η Τυνήσια Σομάγια Μπουσαΐντ με 56.83.
2012: Ο Αριστείδης Μακροδημήτρης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας S2 με επίδοση 2:21.04 στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το χρυσό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ κερδίζει ο Κινέζος Γιανγκ Γιανγκ με 2:03.71, και το αργυρό ο Ρώσος Ντμίτρι Κοκάρεφ με 2:16.46.
2012: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο της κατηγορίας S13 με επίδοση 1:01.10 στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το χρυσό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ κερδίζει ο Λευκορώσος Ιχάρ Μπόκι με 56.97, και το αργυρό ο Νοτιοαφρικανός Τσαρλς Μπάουερ με 59.92.
2006: Ο 36χρονος Αμερικανός τεννίστας Andre Kirk Agassi χάνει στον 3ο γύρο του US Open από τον Γερμανό Benjamin Becker με 3-1 σετ (5-7, 7-6, 4-6, 5-7) και αποχαιρετά το τέννις. Στην καρίερα του έχει 8 τίτλους σε τελικό Grand Slam, νίκες και στα τέσσερα διαφορετικά Grand Slam, 17 νίκες σε τελικούς Masters Series και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
2006: Ο 32χρονος Γάλλος Sebastian Loe, πρώην πρωταθλητής Γαλλίας στη γυμναστική, κερδίζει το Ράλλυ Ιαπωνίας πετυχαίνοντας την 27η νίκη της καριέρας του και γίνεται ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες ξεπερνώντας τον Κάρλος Σάινθ, που έχει 26, δικαιώνοντας το προσωνύμιο του Michael Schumacher των αγώνων ράλλυ.
Ήττα στον τελικό
2006: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται δευτεραθλήτρια κόσμου στο μπάσκετ χάνοντας στον τελικό του Worldbasket της Ιαπωνίας με 70-42 από την Ισπανία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διάκριση σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία της Ελλάδος, ενώ η Εθνική έχει σημειώσει μέχρι τον τελικό 8 σερί νίκες και καμία ήττα, και έχει αποκλείσει στα ημιτελικά την ομάδα των Η.Π.Α.
2005: Ο Βασίλης Πολύμερος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας που διεξάγεται στην Ιαπωνία (29/8 – 4/9).
2001: Ο Κώστας Πετρόπουλος παραιτείται από προπονητής της Εθνικής Ελλάδος μετά την ”ήττα-αυτοκτονία” από την Γερμανία 75-80 και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας.
2000: Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά μπάσκετ “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” νικώντας στον τελικό την Ρωσία με 69-65. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δημήτρης Παπανικολάου.
1994: Σε 19 δευτερόλεπτα κερδίζει ο Daniel Himinez τον Harald Geier στην κατηγορία πτερού σημειώνοντας το πιο γρήγορο νοκ άουτ όλων των εποχών για τον παγκόσμιο τίτλο στο μποξ.
1994: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο του στομάχου ο Μπίλι Ράιτ, ο μέσος της Γουλβς (541 συμμετοχές, 19 γκολ) και της Εθνικής Αγγλίας (105 συμμετοχές, 3 γκολ).
Σκοτώνεται ο Gaetano Scirea
1989: Σκοτώνεται στα 36 του χρόνια ο Gaetano Scirea, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς λίμπερο όλων των εποχών, σε τροχαίο στην Πολωνία όπου πήγε να κατασκοπεύσει την Βίντζεβ Λοτζ, αντίπαλο της Γιουβέντους.
1978: Ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ για πρώτη φορά στον αγώνα Αιγάλεω – ΑΕΚ (0-2).
1974: Ο γκαρντ του NBA Oscar Robinson αποχωρεί από την ενεργό δράση.
1972: Ο Mark Spitz τερματίζει πρώτος στα 100μ ελεύθερο κερδίζοντας το 6ο του χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
1967: Ο Αμερικάνος γκόλφερ Francis Ouimet πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών. Έγινε ευρέως γνωστός όταν κέρδισε το US Open το 1913 παίζοντας ως ερασιτέχνης εναντίον των “επαγγελματιών” Βρετανών Harry Vardon και Ted Ray. Θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που έφερε το γκολφ στην Αμερική, ένα άθλημα που την κυριαρχία του είχαν οι Βρετανοί.
Η νίκη του το 1913 θα γίνει βιβλίο το 2002 από τον Mark Frost με τίτλο “the greatest game ever played”, και θα γυριστεί σε ταινία το 2005.
Ο αθλητής που στην Μικρασιατική Καταστροφή θεωρήθηκε χαμένος
1964: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Δημητρός Καραμπάτης, πολυσύνθετος αθλητής στίβου του Πανιωνίου, παγκόσμιου ρέκορντμαν της ελληνικής δισκοβολίας (38.94μ.), βαλκανιονίκης και κάτοχος πολλών πανελληνίων ρεκόρ, με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιάδες (1920, 1924, 1928).
Στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922) θεωρήθηκε χαμένος αλλά κατάφερε να ξεφύγει και να φτάσει στην Κύπρο απ’ όπου ειδοποίησε τηλεγραφικά ότι ζει.
Το 1925 η διάσημη Σμυρνιά φωτογράφος Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη) τον αποθανάτισε σε μία σειρά με τίτλο: “Σπουδή ενός άνδρα στην Ακρόπολη”, που έχει μείνει ιστορική.
1960: Εκπέμπει από τον χώρο της ΔΕΘ ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός και το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
1956: Ο ”Swaps” τελειώνει την καριέρα του με νίκη στο Washington Park Handicap στην Ουάσινγκτον. Αργότερα θα ανακηρυχθεί “Άλογο της Χρονιάς”.
Ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1
1950: Ο Ιταλός Emilio Giuseppe “Nino” Farina γίνεται ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 όταν κερδίζει το 80 γύρων ιταλικό Grand Prix στην Μόντσα, το έβδομο Grand Prix και τελευταίο στη σειρά για την σεζόν 1950 της Φόρμουλα 1, που ξεκίνησε στις 13/5 στο Silverstone.
1938: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι.
1935: Ο Andrew Varipapa δημιουργεί ρεκόρ στο μπόουλινγκ με 2.652 πόντους σε 10 αγώνες.
1935: Ο Sir Malcolm Campbell οδηγεί το πρώτο αυτοκίνητο που ξεπερνάει τα 300 μίλια την ώρα (301) στο Bonneville Salt Flats της Utah.
1925: Παίζεται ο πρώτος διεθνής αγώνας χάντμπολ, Αυστρία-Γερμανία 6-3 στο Halle.
1923: Η κολυμβήτρια Gertrude Ederle κάνει 7 ρεκόρ Αμερικής σε μια ημέρα.
1921: Δημιουργείται η πρώτη λίγκα του μπόουλινγκ στις ΗΠΑ.
1892: Η Νιούτον Χιθ (μετέπειτα Manchester United) δίνει τον πρώτο της αγώνα εναντίον της Blackburn Rovers στο Έντγουντ Παρκ και χάνει με 3-4.
1881: Ο Richard Sears κερδίζει το πρώτο US men’s singles tennis tournament.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης