Σαν σήμερα: Ο καπετάν Γλύξμπουργκ «επρώτευσεν και έκλαιεν όλη η βασιλική οικογένεια»

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Το χρυσό στη Ρώμη για τον Κωνσταντίνο, αλλά και τους Γεώργιο Ζαΐμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου στις 8 Σεπτεμβρίου 1960.

Το 1955, ο Κωνσταντίνος Β’ ήταν μόλις 15 ετών. Με απόφαση της μητέρας του Φρειδερίκης είχε διοριστεί πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Πέντε χρόνια αργότερα όριζε τον εαυτό του επικεφαλής της αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Επρόκειτο να πάρει μέρος στην ιστιοπλοΐα.

Ο καπετάν – Γλύξμπουργκ, κατάφερε και πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία “Ντράγκον” με 6.733 βαθμούς.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) διέκοψε το πρόγραμμά του στις 8 Σεπτεμβρίου 1960. To έκτακτο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ανεδείχθη Ολυμπιονίκης! Επρώτευσεν με το σκάφος του “Νηρεύς” και του απενεμήθη το χρυσούν μετάλλιον, ενώ ανεκρούετο ο Εθνικός Υμνος και έκλαιεν όλη η βασιλική οικογένεια».

Βέβαια ο Κωνσταντίνος που ήταν χομπίστας ιστιοπλόος δεν ήταν μόνος του. Μπορεί για τη βασιλική οικογένεια να ήταν απλά το πλήρωμα, όμως ο Γεώργιος Ζαΐμης και Οδυσσέας Εσκιτζόγλου ήταν εξαιρετικοί ιστιοπλόοι.

Ο πρώτος ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου τερμάτισε 8ος. Μαζί με τον Θεμιστοκλή Μαγουλά και τον Εσκιντζόγλου, ο οποίος ήταν πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας, πρωταθλητής Ευρώπης και Μεσογειονίκης.

Αναπληρωματική η πριγκίπισσα Σοφία

Στη Ρώμη, αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος ήταν η τότε πριγκίπισσα Σοφία. Η απονομή έγινε στο λιμάνι της Σάντα Λουτσία, στη Νάπολη από τον πρόεδρος της Ιταλίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι. Παρούσα η Φρειδερίκη, οι οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, έκλαιγε στη διάρκεια της τελετής.

Η Αθήνα σημαιοστολίστηκε, φωταγωγήθηκε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωσε: «Εν τω προσώπω του Διαδόχου ετιμήθη το όνομα της Ελλάδος. Εκφράζω την χαράν και την υπερηφάνειάν μου».

Οι αρχές υποδέχθηκαν τον θριαμβευτή στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, Έγινε παρέλαση στο Σύνταγμα και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στο μεγαλύτερο μέρος, μπροστά πήγαινε ο Κωνσταντίνος μόνος του και πίσω ο Εσκιτζόγλου, ο Ζαΐμης και η Σοφία…

Μετάλλια, στην σφαιροβολία

2016: Στην πρώτη μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η Ελλάδα πανηγυρίζει τα δύο της πρώτα μετάλλια, στην σφαιροβολία της κατηγορίας F32. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατακτά το χρυσό με βολή στα 10,39μ. σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ ενώ ο Δημήτρης Ζησίδης καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9,24μ. και ατομικό ρεκόρ. Την δεύτερη θέση παίρνει ο Lahouari Bahlaz από την Αλγερία με βολή 9.40μ..

2014: Ο αστέρας των Ρέιβενς της Βαλτιμόρης και πρωταθλητής Super Bowl το 2012, Ρέι Ράις, χάνει το συμβόλαιο του και αποβάλλεται από το NFL όταν η ιστοσελίδα TMZ δημοσιοποιεί ένα video στο οποίο φαίνεται ο 27χρονος να χτυπάει τη μνηστή του μέχρι που εκείνη πέφτει κάτω αναίσθητη σε ασανσέρ σε ξενοδοχείο στο Ατλάντικ Σίτι τον περασμένο Φεβρουάριο.

2013: Η Ελλάδα κερδίζει την Ισπανία με 8-5 (1-2, 1-2, 2-2, 1-2) στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Κωνσταντινούπολη και ανακηρύσσεται και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην υδατοσφαίριση νεανίδων.

2012: Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορίας F54/55/56 του ακοντισμού στους Παραολυμιακούς Αγώνες του Λονδίνου με καλύτερη φετινή επίδοση 27.37. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο Μεξικάνός Αλμπέρτο Ζεπέντα Φέλιξ με 28.07 ενώ το αργυρό ο Ρώσος Αλεξέι Κουζνέτσοφ με 27.87.

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με χρόνο 4:23.59 κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ ελεύθερο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2004: Αναβάλλεται λόγω του τυφώνα Ιβάν στα νησιά της Καραϊβικής ο αγώνας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006 μεταξύ των εθνικών ομάδων του Αγίου Βικεντίου και των Νήσων Σαιντ Κιτς & Ντέιβις.

Πεθαίνει η Γερμανίδα σκηνοθέτης Leni Riefenstahl

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 101 ετών η Γερμανίδα σκηνοθέτης Leni Riefenstahl. Ένθερμη οπαδός του Hitler, η Riefenstahl ανέλαβε να γυρίσει μεταξύ άλλων και μια ταινία (”Olympia”) με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Σε αυτήν χρησιμοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή κινηματογραφικές τεχνικές (κινούμενη κάμερα, κλπ).

2002: Η Γιουγκοσλαβία κατακτά την πρώτη θέση στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολης νικώντας την Αργεντινή 84-77 σε έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στην παράταση. Είναι ο πέμπτος τίτλος (δεύτερος συνεχόμενος) για τους πλάβι.

1999: Ο John McEnroe αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αρχηγού της εθνικής ομάδας τένις των ΗΠΑ και διαδέχεται τον Tom Gullikson.

1995: Ξεκινάει στον Πειραιά και την Πάτρα το Eurovolley. Η Ελλάδα θα τερματίσει στην έβδομη θέση

1990: Η Gabriela Sabatini κατακτά τον πρώτο της τίτλο σε Grand Slam όταν κερδίζει στον τελικό του US Open την Steffi Graf με 6-2, 7-6.

1988: Ο Κουβανός Javier Sotomayor κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.43.

1982: Η Marita Koch, η Ulrike Meyfarth και ο Daley Thompson καταρρίπτουν αντίστοιχα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 400μ (48.16), στο ύψος (2.02) και στο δέκαθλο (8743β.) κατά τη διάρκεια του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο ΟΑΚΑ.

1974: Ολοκληρώνεται το 11ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ολίμπικο της Ρώμης που ξεκίνησε στις 2 του ιδίου μήνα. Πρώτη φορά τελούνται τα 3χλμ γυναικών.

Αργυρό για τον Χατζηπαυλή

1972: Ο Ηλίας Χατζηπαυλής κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία με σκάφη τύπου FINN με 71 βαθμούς ποινή έναντι 58 του πρώτου νικητή Γάλλου Serge Maury και 74.7 του τρίτου Ρώσου Viktor Potapov στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1961: Η ΑΕΚ σημειώνει τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της στο ελληνικό πρωτάθλημα επί του Αιγάλεω με 8-0.

1958: Η Βρετανίδα Alayson Gibbons δημιουργεί ρεκόρ 24 ωρών κολυμπώντας 42.05 μίλια σε 25άρα πισίνα.

1888: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες της νεοσύστατης football league στην Αγγλία με καλύτερο τον αγώνα Derby – Bolton 6-3.

1868: Δημιουργείται το New York Athletic Club. Γίνονται οι πρώτοι ερασιτεχνικοί αγώνες στίβου, διατυπώνονται κανόνες για τους αγώνες και χτίζεται το πρώτο γήπεδο από ασβόλη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News