Ο Κλαούντιο Τζεντίλε «έσβησε» τον Μαραντόνα διότι «το ποδόσφαιρο δεν είναι για μπαλαρίνες»

Youtube

Κλαούντιο Τζετίλε, ο παίκτης που θα συνδέεται πάντα με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 από την Ιταλία. Δίπλα στον Ζίκο με τη σκισμένη φανέλα ή στον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Η Ιταλία ήταν πάντα συνδεδεμένη ποδοσφαιρικά με ένα στερεότυπο. Η χώρα του κατενάτσιο, της σκληρής άμυνας, των ισοπαλιών 0-0 και των νικών με μόλις 1-0. Ποδοσφαιρικά ήταν πάντα η σχολή που της ταίριαζε περισσότερο ο μακιαβελικός κυνισμός της φράσης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» -αν και μάλλον εσφαλμένα αποδίδεται αυτή στον Μιακιαβέλι και έχει τις ρίζες της στην Παπική εκκλησία- καθώς και της τοποθέτησης έντεκα παικτών πίσω από τη μπάλα.

Ακόμα η… καφενειακή προσέγγιση του σταθμευμένου λεωφορείου στην άμυνα και η ομάδα των έξυπνων φάουλ, όπου οι αμυντικοί χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να σταματήσουν τους αντιπάλους τους.

Αν ρωτήσετε έναν Ιταλό, ίσως και κάποιον εκτός Ιταλίας «ποιος παίκτης που να έχει τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά σου έρχεται στο μυαλό», το πιο πιθανό είναι ότι θα ακούσετε το όνομα Κλαούντιο Τζεντίλε.

Είναι μάλλον αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερο από ότι ο Γκαετάνο Σιρέα, ο Φράνκο Μπαρέζι, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Αλεσάντρο Νέστα κι ο Φάμπιο Καναβάρο.

Ο τίτλος του 1982

Είναι ο παίκτης που θα συνδέεται πάντα με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 από την Ιταλία. Προφανώς η σύνδεσή δεν είναι ανάλογη της αναγέννησης του Πάολο Ρόσι στη διοργάνωση, της εμπειρίας του Ντίνο Τζοφ, των ικανοτήτων του Μπρούνο Κόντι και του Τζιανκάρλο Αντονιόνι, της ενέργειας του Μάρκο Ταρντέλι και των τρεξιμάτων του Αντόνιο Καμπρίνι.

Στο μυαλό όλων θα είναι ο παίκτης δίπλα στον Ζίκο, αυτός που του τραβά τη φανέλα ή αυτός που σταματά τη «μπαλαρίνα» -έτσι τον είχε αποκαλέσει εμμέσως πλην σαφώς- Ντιέγκο Μαραντόνα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ο πιο παρεξηγημένος άνθρωπος του ιταλικού ποδοσφαίρου; Ο Τζεντίλε γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1953, μεγάλωσε στη Λιβύη -από ιταλούς γονείς- και βρέθηκε στην Ιταλία όταν ο Μουαμάρ Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία. Το παρατσούκλι του είναι Καντάφι, κάτι που δεν του αρέσει καθόλου.

Η Γιουβέντους τον πήρε από τη Βαρέζε το 1973 και έπαιξε με την «κυρία» για 11 χρόνια, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα, δύο κύπελλα Ιταλίας, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Στις 19 Απριλίου 1975 ο Τζεντίλε έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ιταλίας, με την οποία έχει 71 συμμετοχές. Παρά την φήμη του ότι ήταν ένας… ξυλοκόπος -επίσης συμπαθής καφενειακή έκφραση- αποβλήθηκε μόνο μία φορά στην καριέρα του κι αυτή όχι με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο

Η Ιταλία έχει κατακτήσει τέσσερα Μουντιάλ όμως ο τίτλος του 1982 στην Ισπανία είναι αυτός που είναι περισσότερο στις καρδιές των Ιταλών. Πέτυχε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό το χρωστά στον Τζεντίλε. Τρομερή σωματική διάπλαση, μεγάλο μουστάκι και ατόφιες ιταλικές αμυντικές τεχνικές διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του Τζεντίλε στο γήπεδο.

Μέρος της άμυνας της Γιουβέντους στο πλευρό των Αντόνιο Καμπρίνι, Γκαετάνο Σιρέα και πίσω από αυτούς τον βετεράνο τερματοφύλακα, Ντίνο Τζοφ.

Η Ιταλία ξεκίνησε εκείνο το Μουντιάλ σε ένα εύκολο όμιλο με Πολωνία, Καμερούν και Περού. Ζορίστηκε, αλλά προκρίθηκε με κακές εμφανίσεις που έκανε όλους να περιμένουν την καταστροφή της «Squadra Azzurra» στον επόμενο γύρο στον όμιλο με τα φαβορί του τουρνουά, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Η Αργεντινή είχε πάρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τους πρωταθλητές του 1978 όπως ο Οσβάλντο Αρντίλες, ο Ντανιέλ Πασαρέλα, ο Μάριο Κέμπες και ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ο μόνος που μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή

Ο προπονητής της Ιταλίας, Έντζο Μπέαρτζοτ έπρεπε να σταματήσει τον Μαραντόνα. Ο Τζεντίλε ήταν ο μόνος που μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Τα κατάφερε στις 29 Ιουνίου 1982 στο Στάδιο Σαρία της Βαρκελώνης και άνοιξε τον δρόμο για τη νίη της Ιταλίας με 2-1. Με πολλά τάκλιν, 11 φάουλ μόνο στο πρώτο ημίχρονο και μια κίτρινη κάρτα

Ο Τζεντίλε δέχτηκε έντονη κριτική μετά τον αγώνα από τον Τύπο σε όλο τον κόσμο. Απάντησε λέγοντας «το ποδόσφαιρο δεν είναι για μπαλαρίνες».

Μετά το παιχνίδι, η Ιταλία εξέπληξε ξανά την ποδοσφαιρική υφήλιο. Νίκησε τη Βραζιλία, την Πολωνία και τη Δυτική Γερμανία για να κατακτήσει τον τίτλο. Έγινε η πρώτη χώρα που κέρδισε τον τίτλο αφού νίκησε τους τρεις τελευταίους πρωταθλητές, τη Βραζιλία του 1970, τη Δυτική Γερμανία του 1974 και την Αργεντινή του 1978.

«Δεν ήμουν πολύ καλός στο να παίζω ποδόσφαιρο. Αλλά ήμουν πολύ καλός στο να μην αφήνω του άλλους να παίζουν ποδόσφαιρο», είχε πει ο Μπόμπι Τσάρλτον για τον εαυτό του. Θα μόρούσε να το είχε πει και για τον Κλαούντιο Τζεντίλε.

Η βραδιά του Γιάννη Φουντούλη

2020: Η Φερεντσβάρος κατακτά το κύπελλο Ουγγαρίας στην υδατοσφαίριση, νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό την Τσόλνοκ με 19-18 στα πέναλτι (κ.α. 13-13).

Ο διεθνής Έλληνας πολίστας Γιάννης Φουντούλης σκοράρει συνολικά επτά φορές, πέντε στον κανονικό αγώνα και δύο στη «ρώσικη ρουλέτα» και είναι αυτός που ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι χαρίζοντας στην ομάδα της Βουδαπέστης το τρίτο διαδοχικό τρόπαιο και 20ο συνολικά στην ιστορία της διοργάνωσης, της οποίας είναι πλέον πολυνίκης, ξεπερνώντας την Ουίπεστ.

2006: Εγκαινιάζεται στη Λευκωσία το Ολυμπιακό Μέγαρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, παρόντων των Κίκη Λαζαρίδη, προέδρου της ΚΟΕ και του Μίνωα Ξ. Κυριακού, προέδρου της ΕΟΕ.

2004: Επτά μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίζονται όταν το τουριστικό λεωφορείο που τους μεταφέρει στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες συγκρούεται με φορτηγό στο “Πέταλο του Μαλλιακού”. Ο “ΑΘΗΝΑ 2004” ματαιώνει το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Αγώνων

2004: Η Ανθή Καραγιάννη κατακτά το αργυρό μετάλλιο με επίδοση 1:00.13 στα 400μ Τ13 ενώ στην κολύμβηση ο Χρήστος Ταμπαξής κατακτά το χρυσό μετάλλιο με 1:22.20 και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης το αργυρό με 1:42.34 στα 100μ ελεύθερο S1.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το αργυρό με 24.97 στα 50μ ελεύθερο S13, η Μαρία Καλπακίδου με 1:28.30 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 50μ ύπτιο S2 και ο Γιώργος Καπελλάκης το χάλκινο στα 50μ ύπτιο (S2) με 1:11.46 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2003: Σκοτώνεται ο 25χρονος οδηγός Δημήτρης Κολιοπάνος, γιος του βουλευτή Θεόδωρου Κολιοπάνου, όταν χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλυ που γίνεται στην Πελοπόννησο.

Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ

2002: Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης βραβεύεται από τον ΠΣΑΤ, δια χειρός Πέτρου Λινάρδου, για την προσφορά του ως αθλητικός συντάκτης.

2001: Μετά από 3 χρόνια απουσίας ο Michael Jordan επιστρέφει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Washington Wizards. Οι απολαβές του για τον πρώτο χρόνο του διετούς συμβολαίου του θα δοθούν υπέρ των πληγέντων της 11ης Σεπτεμβρίου από την τρομοκρατική ενέργεια στο World Trade Center της Νέας Υόρκης.

2000: Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στη δισκοβολία με βολή 65.71 μέτρα. Στο ίδιο αγώνισμα η Στέλλα Τσικούνα έρχεται πέμπτη με 64.08 και η Κατερίνα Βόγγολη ένατη με 61.57.

2000: 800.000 Αυστραλοί παρακολουθούν τον τελικό των 400μ γυναικών και την κατάκτηση της πρώτης θέσης από την Αυστραλή Cathy Freeman.Το ποσοστό αυτό (86.7%) αποτελεί ρεκόρ τηλεθέασης σε ένα αγώνισμα και ξεπεράστηκε μόνο από την τελετή έναρξης στις 15/9.

Το χρυσό του Μιχάλη Μουρούτσου

2000: Ο 20χρονος Μιχάλης Μουρούτσος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ όταν κερδίζει τον Ισπανό Gabriel Esparza με 4-2 στον τελικό των 58 κιλών του Τάε Κβον Ντο.

2000: Μετά από 13 χρόνια συνεχών επιτυχιών, ο Ρώσος Alexander Karelin χάνει στην παράταση στον τελικό των 130 κιλών της ελληνορωμαϊκής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ από τον Αμερικανό Rulon Gardner με 1-0 στα σημεία (ο δεύτερος πόντος που παραχωρεί ο Karelin σε 10 χρόνια).

1994: Ο Chad Hundeby διασχίζει την Μάγχη κολυμπώντας σε χρόνο ρεκόρ 7 ωρών και 17 λεπτών.

1992: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Nigel Mansell κερδίζει το Πορτογαλικό Grand Prix (σε έναν αγώνα που δεν έχασε την πρώτη θέση ούτε για μια στιγμή) και σημειώνει την 9η νίκη του στη σεζόν της Φόρμουλα 1.

1990: Τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνιση του Βασίλη Χατζηπαναγή εναντίον της Βαλένθια στην Ισπανία.

1983: Ο Larry Bird υπογράφει 7ετές συμβόλαιο με τους Boston Celtics έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Νίκη με Γιούτσο

1972: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την Κάλιαρι στη Σαρδηνία με 1-0 με γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 8’ και προκρίνεται στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αφού έχει κερδίσει και στο Φάληρο με 2-1.

1972: Ένα απίστευτο λάθος του Ρώσου διαιτητή Libatov ευνοεί στιγμιαία τον Παναθηναϊκό, που έχει χάσει στη Σόφια από την ΤΣΣΚΑ με 2-1 και κερδίζει στη Λεωφόρο με 2-1 με γκολ των Juan Veron και του Araken Demelo.

Ο αγώνας πάει στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Ο διαιτητής διακόπτει την διαδικασία των πέναλτι μετά το 7ο θεωρώντας ότι ο ΠΑΟ χάνει ακόμα και αν ευστοχήσει σε όλα τα κτυπήματα που υπολείπονται. Ο ΠΑΟ κάνει ένσταση μετά την λήξη του αγώνα αποδεικνύοντας ότι μαθηματικά είχε πιθανότητες ισοπαλίας και ο αγώνας επαναλαμβάνεται στις 26/10/72 όπου η ΤΣΣΚΑ προκρίνεται με 2-0.

1936: Πενήντα κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4×100μ και 4×400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1923: Διεξάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι 20οι Πανιώνιοι Αγώνες με διοργανωτή τον Πανιώνιο και συμμετέχοντες από την Πόλη και την Αίγυπτο.

1908: Ιδρύεται στο Flint του Michigan η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, σαν θυγατρική της Buick, από τον William C. Durant. Το 1911 ο Durant μαζί με τον Louis-Joseph Chevrolet θα ιδρύσουν την Chevrolet Motor Car Company, η οποία στις 2/5/1918 θα εξαγοραστεί από την General Motors.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News