Τάκης Κορωναίος: Πάντα θα χτυπά το κεφάλι του για το μεγάλο λάθος του

Eurokinissi

Ο πιτσιρικάς Παναγιώτης που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, λάτρεψε το μπάσκετ, λατρεύτηκε γι’ αυτό που έκανε στο παρκέ και μετανιώνει για μια απόφασή του.

«Καλώς τον Κορωναίο, τον Άγγελο το νέο», φώναζαν παντού όπου πήγαινε οι αντίπαλοι οπαδοί, κυρίως αυτοί του Ολυμπιακού. Κι ο Τάκης Κορωναίος «φτιαχνόταν» από το σύνθημα που προσπαθούσε να τον θίξει. Οι νεότεροι δεν τον πρόλαβαν, οι παλαιότεροι ξέρουν ότι μπάσκετ υπήρξε και πριν από τον Γκάλη και τον Γιαννάκη -προφανώς πριν από τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη- και η ύπαρξή του στηρίχτηκε σε κάποιες μορφές του αθλήματος όπως ο Ρεθυμνιώτης μεγάλος σκόρερ του ελληνικούς πρωταθλήματος.

Οι αντίπαλοι οπαδοί θεωρούσαν όταν τον έβλεπαν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού,  ότι θα κάμψουν το ηθικό του προσφωνώντας τον «Άγγελο το νέο». Το σύνθημα παρέπεμπε στην δραματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «Ο Άγγελος», την πρώτη που ασχολήθηκε με το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα, τους τρανς, τις «κακόφημες πιάτσες», καθώς και ολόκληρο το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας από την κοινωνία της εποχής. Ο Τάκης Κορωναίος… ωραίος σαν Άγγελος μεν, αρκετά δυνατός δε, έτσι ώστε να μην πτοείται από συνθήματα.

Πιτσιρικάς ο Παναγιώτης -γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου 1952- που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, λάτρεψε το μπάσκετ, λατρεύτηκε γι’ αυτό που έκανε στο παρκέ και γυρίζοντας το χρόνο πίσω έχει πάντα έναν λόγο να μετανιώνει για μια απόφασή του.

«Αν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης είναι οι καλύτεροι, ας ξεκινούν εκείνοι. Αν όμως είμαι εγώ ο καλύτερος, θέλω να ξεκινάω εγώ στην πεντάδα»

«Το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου», είχε πει το 2017 στην εφημερίδα «TA NEA». Αφορούσε μια απόφαση που πήρε το 1987. Έπαιζε στον Πανιώνιο, έκανε εξαιρετική χρονιά και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολίτης τον κάλεσε να συζητήσουν. Του πρότεινε να είναι ο τρίτος γκαρντ πίσω από Γκάλη και Γιαννάκη στην Εθνική ομάδα.

Ο Κορωναίος απάντησε: «Αν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης είναι οι καλύτεροι, ας ξεκινούν εκείνοι. Αν όμως είμαι εγώ ο καλύτερος, θέλω να ξεκινάω εγώ στην πεντάδα». Ο Πολίτβης προσπάθησε να τους εξηγήσει: «Τάκη, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Η αρχική πεντάδα είναι αυτή και μετά βλέπουμε».

Το μεγάλο λάθος

Τότε έγινε το λάθος. Ο Τάκης Κορωναίος αντέδρασε: «Ε, τότε, μπορείς να επιλέξεις έναν παίκτη, που δεν θα τον πειράζει να έρχεται από τον πάγκο. Εγώ δεν το δέχομαι. Αν είμαι εγώ καλύτερος, θέλω να ξεκινάω εγώ».

«Αν έπρεπε να αποφασίσω τώρα και όχι τότε, που ακόμη το αίμα μου έβραζε, θα πήγαινα στην Εθνική και ας ήμουν τελευταίος»

Κάπως έτσι, ο Μέμος Ιωάννου βρέθηκε στο ευρωμπάσκετ, ο Τάκης Κορωναίος όχι και αργότερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην εκπομπή «Euroleague Show» της ΕΡΤ, εξηγούσε: «Έχασα το Ευρωμπάσκετ από τον υπερβολικό εγωισμό μου και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου. Έβαλα τον εγωισμό πάνω από την εθνική ομάδα, που αποτελεί την ύψιστη τιμή για έναν αθλητή.

Θα ήταν ό,τι πιο ωραίο θα είχε συμβεί στην καριέρα μου αυτό το χρυσό μετάλλιο, αλλά το έχασα γιατί δεν συμβιβάστηκα να ξεκινάω από τον πάγκο πίσω από τον Γκάλη και τον Γιαννάκη. Όταν ωρίμασα και εκ των υστέρων έγινα και προπονητής, κατάλαβα το λάθος μου, αλλά πλέον ήταν αργά. Αν έπρεπε να αποφασίσω τώρα και όχι τότε, που ακόμη το αίμα μου έβραζε, θα πήγαινα στην Εθνική και ας ήμουν τελευταίος».

Ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο την Άνοιξη του 2021, καρδιοχτύπησε τον ίδιο και τους ανθρώπους του. Ευτυχώς ήξερε από σκληρές μάχες και τα κατάφερε και σε αυτή…

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Οκτωβρίου

2000: Ο Michael Schumacher τερματίζει πρώτος στην πίστα της Σουζούκα χαρίζοντας στην ομάδα της Ferrari τον πρώτο τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών μετά 21 χρόνια.

1999: Η Laila Ali, η νεότερη κόρη του Muhammad Ali, κάνει το επαγγελματικό της ντεμπούτο με νίκη εναντίον της April Fowler σε 31 δευτερόλεπτα και κέρδη 25.000 δολάρια στη Βερόνα της Νέας Υόρκης.

1994: Η Ελλάδα χάνει στο ΣΕΦ από τη Βραζιλία με 3-0 σετ και κατατάσσεται έκτη, με πρωταθλήτρια κόσμου την Ιταλία,.στο Cosmovolley, που ξεκίνησε στις 28/9 παράλληλα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Στον αγώνα αυτό, ο Σάκης Μουστακίδης αγωνίζεται για τελευταία φορά με την Εθνική συμπληρώνοντας, από το 1985, 413 διεθνείς συμμετοχές, ρεκόρ που θα αντέξει τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα.

1967: Διεξάγεται η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής όπου για πρώτη φορά αφ’ ενός μετέχουν 18 ομάδες, αφ’ ετέρου με απόφαση της χούντας μετέχει και μία εκπρόσωπος του κυπριακού πρωταθλήματος.

Τον Ολυμπιακό Κύπρου της χρονιάς αυτής θα διαδεχθούν, τα επόμενα χρόνια διαδοχικά, οι ΑΕ Λεμεσού (1968-69), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1969-70), ΕΠΑ Λάρνακας (1970-71), Ολυμπιακός Λευκωσίας (1971-72), Ομόνοια (1972-73) και ΑΠΟΕΛ (1973-74), που μάλιστα σε αντίθεση με τους άλλους πρωταθλητές Κύπρου, που πάντα βρίσκονται στις τελευταίες ή στις προτελευταίες θέσεις, θα τερματίσει 13η.

Ο απίθανος Mark Spitz

1967: Ο Αμερικανός Mark Spitz καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ πεταλούδα με 2:05.7 στο Δυτικό Βερολίνο. Μια ημέρα πριν, στους ίδιους αγώνες, έχει κάνει παγκόσμιο και στα 100μ πεταλούδα με 55.7. Είναι η χρονιά της κολύμβησης αλλά και της εμφάνισης του Spitz στους πίνακες των παγκοσμίων ρεκόρ, όπως και του άλλου μεγάλου, του Γερμανού Roland Matthes που κάνει ρεκόρ στο ύπτιο.

1967: Ολοκληρώνεται το 15ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στο Ελσίνκι που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα κατατάσσεται 12η με πρώτη την Σοβιετική Ένωση, αλλά ο Γιώργος Κολοκυθάς αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης στην πρώτη διάκριση Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο.

1965: Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, την Δυτική (GDR) και την Ανατολική (DDR).

1925: Η Eileen Joel, κόρη του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη αλόγων Jim Joel, γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει “ανοιχτή” κούρσα με την νίκη της στον αγώνα 4 μιλίων του Town Plate στο Newmarket. Στον αγώνα, που χρονολογείται από το 1665, συμμετέχουν 5 γυναίκες από τους 8 συνολικά τζόκεϊ.

1904: Για πρώτη φορά ξεκινούν αγώνες αυτοκινήτων σαν οργανωμένο σπορ. Ο George Heath κερδίζει το πρώτο Vanderbilt Cup.

1818: Δύο Βρετανοί μποξέρ είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν παραγεμισμένα γάντια.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News