Σαν σήμερα: Από το «να τα παρατήσω όλα για σένα» στον Χορν, στην αγκαλιά οικογενειάρχη αθλητή η Εντίθ Πιάφ

ΑΠΕ

Η Εντίθ Πιάφ ερωτεύτηκε τον Δημήτρη Χορν, πριν παντρευτεί τον Έλληνα «Τεό Σαγαπό», βρέθηκε στην αγκαλιά του αθλητή που ήταν «Ζιντάν και Εμπαπέ μαζί» και είχε τραγικό τέλος.

Ο Δημήτρης Χορν και η Εντίθ Πιάφ συναντήθηκαν στο θέατρο Κοτοπούλη στις 18 Σεπτεμβρίου 1946, στην Αθήνα. Ήταν μετά την απίθανη παράσταση που είχε δώσει η Γαλλίδα σταρ. Αυτός ήταν 25 ετών, αυτή έκλεινε τα 31. Έρως κεραυνοβόλος, μάλλον ανεκπλήρωτος. Μάλλον με δεδομένο ότι ελάχιστα έγιναν γνωστά γι’ αυτή τη σχέση, αν υπήρξε σχέση.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1946, η Εντίθ Πιάφ γράφει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της στον Δημήτρη Χορν: «Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά!

Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα ‘θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα».

Λίγο αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου για την ακρίβεια του στέλνει τηλεγράφημα: «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση».

Τότε ο Δημήτρης Χορν ήταν νυμφευμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.

Η γνωριμία με τον Μαρσέλ Σερντάν

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο. Στις 8 Ιουλίου 1946, σε ένα κλαμπ στο Παρίσι, το διάσημο «Κλαμπ 5» στη Μονμάρτη. Είναι 4 η ώρα το πρωί, η Andrée Bigard γνωστή ως Dédé, γραμματέας της Πιάφ κατεβαίνει από το ταξί.  Στο κλαμπ η μεγάλη σταρ πίνει το ποτό της. Έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Η Dede της λέει ότι πρέπει να ξεκουραστεί και φεύγουν με το ίδιο ταξί. Μιλούν για κάποιον Μαρσέλ Σερντάν…, τον παντρεμένο πυγμάχο και πατέρα τριών παιδιών.

Στο συγκεκριμένο κλαμπ, το προηγούμενο βράδυ ο πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν γιόρταζε τη νίκη του επί του Χόλμαν Ουίλιαμς.  Σε αντίθεση με ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε, η συνάντηση ίσως δεν ήταν κάτι που καθόρισε η μοίρα.

«Όλα τα επιμελήθηκαν ο Πιάφ και οι άνθρωποί της», σύμφωνα με τον συγγραφέα Franck Roubaud-Abad, ο οποίος έχει ασχοληθεί όσο κανένας άλλο με τη ζωή του πυγμάχου. Λέει για την Πιάφ: «Ήθελε να γνωρίσει τον Σερντάν γιατί το μεγάλο αστέρι εκείνη την εποχή είναι αυτός και όχι εκείνη. Αυτός ήταν… Ζιντάν και ο Εμπαπέ μαζί».

Έρως κεραυνοβόλος και πάλι για την Πιάφ. Ο Σερντάν επιστρέφει προς στιγμήν στη σύζυγό του Marinette Lopez που την περιμένει στην Καζαμπλάνκα με τα τρία παιδιά τους. Όταν ο πυγμάχος χάνει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης από τον  Cyril Delannoit, εφημερίδα γράφει: «Η Πιάφ φέρνει κακή τύχη στον Cerdan».

Συναντιούνται πολύ γρήγορα στη Νέα Υόρκη και μετά στο Μαρόκο. Τον Δεκέμβριο του 1949, η Εντίθ Πιάφ ζήτησε από τον αγαπημένο της να έρθει μαζί της για άλλη μια φορά στη Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο με τον Μαρσέλ Σερντάν δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Στις Αζόρες θα κοπεί το νήμα της ζωής του αλγερινής καταγωγής Γάλλου πυγμάχου σε ηλικία μόλις 33 ετών, στις 27 Οκτωβρίου 1949.

Κυρίες και κύριοι, απόψε, τραγουδάω για τον Μαρσέλ Σερντάν

Τα θλιβερά νέα φθάνουν εκεί που τραγουδά η Εντίθ Πιάφ. «Κυρίες και κύριοι, απόψε, τραγουδάω για τον Μαρσέλ Σερντάν». Αλκοόλ, μορφίνη, απόπειρα αυτοκτονίας… Η Εντίθ Πιάφ είναι συντετριμμένη.

Tο 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία. Οι γιατροί της δίνουν για καιρό μορφίνη, στην οποία εθίζεται. Την ανακατεύει μαζί με αλκοόλ… Σε ένα κονσέρτο στη Γαλλία στις 13 Δεκεμβρίου 1959, κατέρρευσε επάνω στη σκηνή. Νέο τροχαίο το 1960. Χειρουργικές επεμβάσεις για γαστρικά έλκη και αιμορραγίες πεπτικού, μια νοσοκόμα της χορηγεί συνεχώς μορφίνη για τους πόνους.

Το 1960 τραγουδά «Non, Je Ne Regrette Rien» («Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα») του Σαρλ Ντυμόν και συνεχίζει να θριαμβεύει. Τρεκλίζει και παραπατά. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει «Τεό Σαγαπό» και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962. Στα 46 της εκείνη, στα 26 του εκείνος

Η Πιάφ «σβήνει» πάμφτωχη με πολλά χρέη στις 10 Οκτωβρίου 1963, μόλις στα 48 της χρόνια, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση. Ο σύζυγός της μεταφέρει την ίδια ημέρα του θανάτου της τη σορό της στη «δική της πόλη», το Παρίσι.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Οκτωβρίου

2020: Ο ΝΟ Βουλιαγμένης στην πρεμιέρα της Α1 των Ανδρών, επικρατεί με 8-7 του Ολυμπιακού στο Παπαστράστειο, τον οποίο αναγκάζει στην πρώτη του ήττα σε κανονική περίοδο μετά από 177 αγώνες. Η τελευταία ήττα των «ερυθρολεύκων» είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2012 για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Θύτης και πάλι ο ΝΟΒ, που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε και το νταμπλ.

2012: Ανακοινώνεται το πόρισμα της USADA για την υπόθεση του ποδηλάτη, Λανς Άρμστρονγκ σύμφωνα με το οποίο του αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι που είχε κατακτήσει στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων και των 7 Tour De France, λόγω χρήσης αναβολικών.

Εναντίον του κατέθεσαν 11 πρώην συναθλητές του οι οποίοι υποστήριξαν ότι προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του και τους πίεζε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ, απειλώντας τους με απόλυση σε περίπτωση άρνησης.

2004: Ο Θεόδωρος Συνοδινός εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης και γίνεται ο μόνος Έλληνας που υπήρξε Πρόεδρος των Ομοσπονδιών Πυγμαχίας και Πάλης.

2001: Ο Andy Cole σημειώνει το 23ο του ‘’ευρωπαϊκό’’ γκολ στον αγώνα Ολυμπιακού – Manchester United (0-2) για το Champions League και γίνεται ο πρώτος Άγγλος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ξεπερνώντας τον Bobby Charlton.

Συμφωνία με την SKODA

1993: Η Ξάνθη υπογράφει , βάσει της οποίας για τα επόμενα τρία χρόνια η ομάδα θα ονομάζεται SKODA Ξάνθη. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, που υιοθετεί αυτήν την πρακτική, και που θα αποδειχθεί τόσο επιτυχής, ώστε θα παραταθεί η διάρκεια της συμφωνίας.

1991: Διεξάγεται ο εναρκτήριος αγώνας της νεοσύστατης Premier League.

1987: Ο Βρετανός Tom McClean διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό κωπηλατώντας σε χρόνο ρεκόρ 54 ημερών και 18 ωρών.

1976: Ο 98χρονος Δημήτρης Ιορδανίδης γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που παίρνει μέρος σε μαραθώνιο όταν τερματίζει σε 7 ώρες και 33 λεπτά στην κλασική διαδρομή.

1966: Με κορυφαίο τον αρχηγό Ανδρέα Γαρύφαλλο, που σκοράρει το ένα γκολ (το άλλο ο Πατλάκας), ο Εθνικός κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 2-0 στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο μπροστά σε 2.500 φιλάθλους και προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ευρώπης του Πόλο, που θα διεξαχθεί στη Γερμανία τον επόμενο μήνα.

1964: Ξεκινούν οι 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 24 του ιδίου μήνα. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται στην Ασία. Συμμετέχουν 4.057 αθλητές και 683 αθλήτριες από 94 κράτη. Την Ολυμπιακή Φλόγα δεν ανάβει ένας αθλητής αλλά ο 19χρονος Ιάπωνας Yoshinori Sakai, μετέπειτα δημοσιογράφος, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 6/8/1945 την ημέρα που έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

1960: 16 παίκτες της ομάδας football του πολυτεχνείου της Καλιφόρνια σκοτώνονται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν κόβεται στα δύο και τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Toledo στο Οχάιο. “Διάσημος επιζών” ο Τέντ Τόλνερ, που στη συνέχεια θα γίνει προπονητής της Southern California (1983-1986).

1865: Ο John W. Hyatt πατεντάρει την μπάλα του μπιλιάρδου από ένα υλικό που μοιάζει με ελεφαντόδοντο.

1857: Δημιουργείται η American Chess Association στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News