Ρενέ Λακόστ: Το διάσημο κροκοδειλάκι και η απίθανη ιστορία του

ΑΠΕ

Ο Ζαν Ρενέ Λακόστ εφηύρε τις ρακέτες από χάλυβα και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι τενίστες. Η ιστορία πίσω από το διάσημο κροκοδειλάκι.

Ο Ζαν Ρενέ Λακόστ υπήρξε ο άνθρωπος που… άλλαξε το τένις. Εκτός του ότι διέπρεψε ως τενίστας, το 1963 εφηύρε ρακέτες από χάλυβα, αλλά πολύ νωρίτερα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι τενίστες.

Ο Ρενέ Λακόστ -γεννήθηκε στο Παρίσι στις 2 Ιουλίου 1904 και πέθανε στο Saint-Jean-de-Luz στις 12 Οκτωβρίου 1996- πριν κάνει σταδιοδρομία τραγουδιστή και σχεδιαστή ρούχων, γνώρισε το τένις όταν ακόμα οι ρακέτες ήταν ξύλινες και οι τενίστες φορούσαν σχεδόν ότι οι παίκτες του κρίκετ. Λευκό μακρυμάνικο μπλουζάκι, φανελένια παντελόνια, κάποιες φορές προσέθεταν γραβάτα και πουλόβερ με λαιμόκοψη.

Πέρασαν αρκετά χρόνια για να εφεύρει ο Ρενέ Λακόστ τις ρακέτες από χάλυβα. Πολύ νωρίτερα όμως σχεδίασε το μακό μπλουζάκι Lacoste με σήμα το κροκοδειλάκι. Το έκανε το 1933 και η πώλησή του ξεκίνησε το 1934.

Ο Λακόστ είχε πάντα την άποψη ότι τα ρούχα που μέχρι τότε φορούσαν οι τενίστες ήταν άβολα. Τότε του ήρθε η ιδέα. Το 1979, σε συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό People, είχε πει: «Μια μέρα παρατήρησα τον φίλο μου, Μαρκήσιο του Χολμοντελέι, να φορά ένα μπλουζάκι πόλο στο κορτ. Να μια πρακτική ιδέα, είπα στον εαυτό μου». Τότε ο Λακόστ παράγγειλε σε Βρετανό ράφτη αρκετά βαμβακερά και μάλλινα πόλο και «σύντομα όλοι τα φορούσαν στο γήπεδο».

Πώς προέκυψε το συγκεκριμένο παρατσούκλι

Πρόσθεσε και το περιβόητο κροκοδειλάκι, το σήμα κατατεθέν και όλα πήραν τον δρόμο τους. Το κροκοδειλάκι προέκυψε από το παρατσούκλι του που ήταν «κροκόδειλος». Αυτό που δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο ήταν πώς προέκυψε το συγκεκριμένο παρατσούκλι.

Ένα σενάριο θέλει το παρατσούκλι να προέκυψε από τη…μυτερή μύτη του. Κάποιο άλλο με την υπομονή και επιμονή που είχε στο παιχνίδι του ή την αντοχή του. Υπάρχει όμως και η ιστορία με ένα στοίχημα.

Το 1927 υπάρχουν δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για τον «Κροκοδειλάκια». Είχε βάλει στοίχημα με τον αρχηγό της γαλλικής αποστολής του τουρνουά Davis Cup για έναν χαρτοφύλακα από δέρμα αλιγάτορα. Δεν κέρδισε το στοίχημα, αλλά το παρατσούκλι του έμεινε. Κι αυτός δεν το άφησε να πάει χαμένο.

Συνειδητοποίησε ότι μόλις είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό brand. Έβαλε στα ρούχα του το κροκοδειλάκι και όταν σταμάτησε το τένις, πρότεινε στον φίλο του Andre Gillier, ιδιοκτήτη εταιρείας πλεκτών, να ξεκινήσουν την παραγωγή. Γρήγορα τα μπλουζάκια πόλο με σήμα το κροκοδειλάκι έγιναν ανάρπαστα…

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Οκτωβρίου

2019: Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, χρυσός ολυμπιονίκης στους αγώνες του Ρίο, γίνεται ο πρώτος αθλητής που τερματίζει σε Μαραθώνιο σε λιγότερες από δυο ώρες. Ο 34χρονος Κενυάτης κάλυψε 42.2 χιλιόμετρα σε 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στο INEOS Challenge της Βιέννης. Η επίδοση του Κιπτσόγκε δεν προσμετράται ως παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας δε φέρει τη σφραγίδα της IAAF.

2014: Εγκαινιάζεται η πίστα του Σότσι, η τρίτη μεγαλύτερη μετά το Σπα του Βελγίου και του Σίλβερστοουν της Μεγάλης Βρετανίας με συνολικό μήκος 5848 μέτρα, με το ρώσικο grand prix της Φόρμουλα 1. Νικητής ο Λούις Χάμιλτον με Mercedes.

2013: Ο Φίλιππος Συρίγος, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητικούς δημοσιογράφους, πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο.

2013: Ρεκόρ από καταβολής των στατιστικών στην Α1 Βόλεϊ των Ανδρών κάνει ο Γιώργος Παπάζογλου του Εθνικού Αλεξανδρούπολης σημειώνοντας 13 μπλοκ στη Μίκρα στη νίκη της ομάδας του επί του Άρη με 2-3 για την πρεμιέρα της Volleyleague.

2003: Ο Michael Schumacher στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 όταν κατακτά την 8η θέση στο Grand Prix της Ιαπωνίας. Με αυτόν τον τίτλο φτάνει τους 6 και καταρρίπτει το ρεκόρ των 5 τίτλων του Juan Manuel Fangio που κρατούσε από το 1957.

1999: Πεθαίνει ο μεγαλύτερος σταρ του ΝΒΑ Wilt Chamberlain σε ηλικία 63 ετών.

Στην καριέρα του έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ όπως 100 πόντους σε έναν αγώνα (εναντίον των NY Knicks) στις 2/3/1962, 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα (εναντίον των Boston Celtics) στις 24/11/1960, 50.4 πόντους μέσο όρο και 48.5 λεπτά ανά αγώνα την περίοδο 1961-62, 47 συνεχόμενοι αγώνες, 32 αγώνες που σημείωσε πάνω από 60 πόντους (με τον δεύτερο παίκτη να έχει μόνο 19), 8.6 ασίστ μέσο όρο στην περίοδο 1967-68 και 1.045 αγώνες στο ΝΒΑ (χωρίς να αποβληθεί ποτέ με 5 φάουλ).

Με δυο διαιτητές

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε επίσημη διοργάνωση δυο διαιτητές διευθύνουν έναν αγώνα. Στο ματς του Κυπέλλου Ιταλίας Σαμπντόρια-Μπολόνια που γίνεται στην Γένοβα (και το οποίο διακόπτεται λόγω πτώσης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο), κάθε ρέφερι ελέγχει το μισό γήπεδο και οι δύο μαζί επεμβαίνουν στις επίμαχες φάσεις.

1996: Πεθαίνει ο θρυλικός Γάλλος τενίστας Rene Lacoste σε ηλικία 92 ετών. Υιός ενός πλουσίου κατασκευαστή αυτοκινήτων, σχεδίασε το κοντομάνικο μπλουζάκι polo με τον “κροκόδειλο” στο στήθος, από το ψευδώνυμο που του είχε δοθεί όταν ήταν παίκτης.

1995: Στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού, ο Κυριάκος Καραταϊδης αγωνίζεται σαν κεντρικός αμυντικός με την Εσπεράντε Ντελτόντε, ομάδα του Weah εναντίον της Ολύμπικ Κλαμπ του Sanchiz (2-3) στο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 θεατές, και σημειώνει αυτογκόλ.

1994: Ο Ντανιέλ Μπατίστα γίνεται ο πρώτος έγχρωμος στη Εθνική Ελλάδος, στον αγώνα Ελλάδα – Φινλανδία (4-0).

1979: Ο Larry Bird κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Boston Celtics.

1979: Ο 30χρονος Chris Ford των Boston Celtics σκοράρει το πρώτο τρίποντο του NBA στον αγώνα εναντίον των Houston Rockets στο Boston Garden. Ο κανονισμός του τριπόντου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1945 σε αγώνα του NCAA, μεταξύ των ομάδων Columbia και Fordham αλλά στο επαγγελματικό μπάσκετ ξεκίνησε να ισχύει την δεκαετία του ’60. Η FIBA θα εισάγει το τρίποντο το 1984.

1969: Η Sonja Henie γίνεται η πρώτη γυναίκα με τους περισσότερους τίτλους κερδίζοντας τον δέκατο ατομικό της τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Ολυμπιακοί αγώνες σε υψόμετρο

1968: Ξεκινούν οι 19οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μεξικό και ολοκληρώνονται στις 27/10. Το υψόμετρο της πόλης του Μεξικού και ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των αθλητών οδήγησαν την ΔΟΕ στην διοργάνωση “Ολυμπιακών Εβδομάδων” για 3 χρόνια (1965, 1966, 1967) πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια χρονική περίοδο που θα τελούνταν αυτοί, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους αθλητές να εγκλιματιστούν.

Μετέχουν 5.215 αθλητές και 844 αθλήτριες από 112 χώρες σε 18 αθλήματα. Για πρώτη φορά σε ολυμπιακούς αγώνες: οι δύο Γερμανίες παίρνουν μέρος χωριστά, γίνεται υποχρεωτική η ιατρική εξέταση των φύλων για τις αθλήτριες καθώς και ο έλεγχος ντόπινγκ όλων των αθλητών, ο στίβος καλύπτεται με πλαστική ύλη ταρτάν και τέλος αθλήτρια, και όχι αθλητής, η Enriquetta Basilio, ανάβει με την Ολυμπιακή Φλόγα το βωμό του σταδίου. Η Ροδεσία και η Ν. Αφρική δεν προσκαλούνται.

1953: Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο υπογράφει την πρώτη ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο της συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού. Στην Αμερικάνικη Βάση του Ελληνικού, και για την άθληση των στρατιωτών θα χτιστεί το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ με παρκέ στην Ελλάδα. Εκεί θα προπονείται η εθνική ομάδα μέχρι να κατασκευαστεί το Κλειστό της Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά και το 1961 ο “Τάφος του Ινδού”, τα οποία όμως θα έχουν συνθετικό δάπεδο.

1940: Ο Αμερικάνος ηθοποιός του βοουβού κινηματογράφου, Tom Mix, γνωστός ως “ο βασιλιάς των cowboys”, πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών, σε δυστύχημα, καθ’οδόν προς το Φοίνιξ της Αριζόνα, οδηγώντας ένα Cord 812 Phaethon του 1937, το πρώτο εμπροσθοκίνητο αυτοκίνητο, που κατασκευάστηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία Auburn.

1932: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο Ιωάννης Χρυσάφης, γυμναστής, επικεφαλής της ομάδας του Εθνικού ΓΣ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Γυμναστής στο Βαρβάκειο Λύκειο στην ηλικία των 20, προσπάθησε να εφαρμόσει το σουηδικό σύστημα γυμναστικής αντί του γερμανικού και η διαφωνία του με τους διοικούντες τον Πανελλήνιο, τον οδήγησε στον Εθνικό.

Έγραψε το “Εγχειρίδιο Σχολικής Γυμναστικής” και πολλά άλλα, μετέχοντας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος των Γληνού, Τριανταφυλλίδη κι Δελμούζου, με στόχο την εκγύμναση των Ελλήνων δίχως να δίνει έμφαση στον αγωνιστικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.

1923: Ο πρώτος διαγωνισμός πτώσης με αλεξίπτωτο γίνεται στο Mitchell Field στη Νέα Υόρκη.

1920: Στην τελευταία του ιπποδρομία, ο ”Man O’ War” κερδίζει τον ”Sir Barton” στο Kenilworth Park.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News