Σαν Σήμερα: Ο εφιάλτης του Παρ Ζέτερμπεργκ - «Γινόμουν πιο αδύναμος, πάντα διψούσα, έχανα βάρος»
Ο εφιάλτης που νίκησε ο Παρ Ζέτερμπεργκ, δεν σταμάτησε το ποδόσφαιρο και πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα Βελγίου με την Άντερλεχτ και τρια πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό.
Στα 19 του ο Παρ Ζέτερμπεργκ έπαιζε στην Άντερλεχτ και στα όνειρά του έβλεπε τον αυτό του να γράφει ιστορία σε αυτό που πάντα αγαπούσε, το ποδόσφαιρο. Ξαφνικά έζησε τον εφιάλτη. Τραυματίστηκε στο πόδι αλλά η πληγή δεν επουλωνόταν. «Γινόμουν όλο και πιο αδύναμος, πάντα διψούσα, έχανα βάρος», είχε περιγράψει αυτή την περίοδο.
Ο Σουηδός που γνωρίσαμε στον Ολυμπιακό έχασε σε δύο εβδομάδες οκτώ κιλά. Πήγε για εξετάσεις αίματος, οι οποίες αποκάλυψαν ότι το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο από το κανονικό. Έπασχε από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου 1.
Ο προπονητής του και οι άνθρωποι της Άντελεχτ του είπαν ότι η διάγνωση σήμαινε ότι η επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε τελειώσει. Αυτό επιδείνωσε την ούτως ή άλλως κακή ψυχολογία του. Ευτυχώς η Άντρλεχτ τον έστειλε στον καθηγητή Harry Dorchy, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Queen Fabiola στις Βρυξέλλες.
Η καριέρα του σώθηκε και σύντομα… άνθισε.
«Ο Dr Dorchy εξήγησε την κατάσταση πολύ καθαρά και έσωσε την ποδοσφαιρική μου καριέρα», είχε πει αργότερα ο Ζετερμπεργκ. Του έδωσε μια συγκεκριμένη δόση ινσουλίνης τέσσερις φορές την ημέρα για να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Το πόδι του θεραπεύτηκε. Στη συνέχεια έγινε μέρος της καθημερινής ρουτίνας οι ενέσεις που δεν εμπόδιζαν το πρόγραμμα της προπόνησής του. Η καριέρα του σώθηκε και σύντομα… άνθισε.
Ακόμα και σήμερα ο γεννημένος στις 14 Οκτωβρίου 1970, Παρ Ζέτερμπεργκ εξακολουθεί αυτή τη ρουτίνα ενέσεων. Ο διαβήτης δεν του έκοψε το ποδόσφαιρο. Τα κατάφερε και με το παραπάνω και πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα Βελγίου με την Άντερλεχτ (1994, 1995, 2000, 2004, 2006) και τρια πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2001, 2002, 2003).
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Οκτωβρίου
2019: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών η Σοφία Κοκοσαλάκη, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας με έδρα το Λονδίνο, που είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για περισσότερα από 7000 άτομα στις τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μεταξύ των οποίων και της Μπιόρκ.
2019: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει με πέναλτι για την Πορτογαλία κόντρα στην Ουκρανία, κάνοντας το 2-1, στο Κίεβο και φτάνει τα 700 γκολ στην καριέρα του. Ο Πορτογάλος έχει σημειώσει πέντε γκολ με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, 118 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 450 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, 32 με τη Γιουβέντους και 95 με την Πορτογαλία.
2018: Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στην Αργεντινή. Ο Eλβετός παράγοντας εκτελούσε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της FIBA από το 2003, ενώ το 2010 το συμβόλαιό του ανανεώθηκε ως το 2022 και η νέα συμφωνία θα τον κρατούσε στην ίδια θέση για 28 χρόνια. Υπήρξε μέλος της FIBA από το 1994.
2017: Η 27χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης στο επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη ανακηρύσσεται κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017 στο γκαλά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που διεξάγεται στο Βίλνιους και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κερδίζει τόσο υψηλή διάκριση.
Σερβία – Αλβανία και ένα drone
2014: Στο 41ο λεπτό του αγώνα Σερβία – Αλβανία για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και με το αποτέλεσμα 0-0, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με σημαία που φέρει αλβανική επιγραφή και απεικονίζει τη λεγόμενη «μεγάλη Αλβανία» εμφανίζεται πάνω από τον αγωνιστικό χώρο. Όταν φτάνει χαμηλά ο Μίτροβιτς το αρπάζει και αφαιρεί τη σημαία.
Η ενέργεια εξοργίζει τους Αλβανούς, που του ορμούν και ακολουθεί γενική σύρραξη, με εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Με καθυστέρηση μισής περίπου ώρας ο Άγγλος διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον θα διακόψει την αναμέτρηση.
2012: Ο 43χρονος Αυστριακός Felix Baumgartner σπάει το φράγμα του ήχου κάνοντας ελεύθερη πτώση από 39.000 μέτρα φτάνοντας τα 1,342 χλμ/ώρα (1.24 Μάχ) σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Το ρεκόρ μέχρι τώρα κατείχε ο αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο, από ύψος περίπου 31 χιλιάδων μέτρων.
Συνολικά, με το άλμα του, ο Μπαουμγκάρτνερ σπάει άλλα τρία παγκόσμια ρεκόρ: Πρώτον, αυτό του ύψους της μεγαλύτερης ελεύθερης πτώσης που έχει ποτέ επιχειρηθεί από άνθρωπο. Δεύτερον, αυτό της απόστασης για την πιο μεγάλη σε μήκος ελεύθερη πτώση. Kαι, τρίτον, ρεκόρ ύψους για το υψηλότερο σημείο στο οποίο μπορεί να ανέβει άνθρωπος με αερόστατο. Το προηγούμενο ρεκόρ έφτανε τα 34.800 μέτρα.
2012: O Παναγιώτης Σπύρου, ένας εκ των κορυφαίων καρδιοχειρουργών της Ελλάδας και πρώην πρόεδρος τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 76 ετών.
2000: Ο επιθετικός της Cross Farm Park, Lee Todd, μουρμουρίζει μιλώντας άσχημα όταν ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα στη σέντρα και δέχεται την κόκκινη κάρτα μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα Taunton East Reach Wanderers – Cross Farm Park Celtic καταγράφοντας την πιο γρήγορη αποβολή στο ποδόσφαιρο.
Η Ελένη Βλάχου και αθλητική συντάκτρια
1995: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών η Ελένη Βλάχου, κόρη του Γεωργίου Βλάχου, δημοσιογράφου και ιδρυτή της εφημερίδας “Καθημερινή” και εγγονή του Άγγελου Βλάχου, πολιτικού και λογοτέχνη. Σε ηλικία 25 ετών έχει σταλεί στο Βερολίνο από την εφημερίδα του πατέρα της σαν αθλητική συντάκτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όπου είναι η νεότερη από τις 56 γυναίκες ανταποκρίτριες.
Το 1951 με τον θάνατο του πατέρα της ανέλαβε τα ηνία της “Καθημερινής” και δέκα χρόνια μετά, στις 9/10/1961, εξέδωσε την “Μεσημβρινή”, ενώ στις 21/4/1967 με αφορμή το Απριλιανό Πραξικόπημα διέκοψε την κυκλοφορία όλων των εντύπων της, στα οποία περιλαμβάνονταν το περιοδικό “Εικόνες” και οι εκδόσεις “Γαλαξίας” και διέφυγε στην Αγγλία όπου ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση.
Σαν χρονογράφος υπέγραφε με το “Ε.” ενώ της άρεσε πολύ το σκάκι και έπαιζε τακτικά με τον Σπύρο Μαρκεζίνη που διετέλεσε πρωθυπουργός για ενάμισυ χρόνο το 1973.
1979: Ο Wayne Gretzky σημειώνει το πρώτο του γκολ στο NHL.
1973: O τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 Σκωτσέζος Jackie Stewart σε ηλικία των 34 ανακοινώνει την αποχώρησή του και την επιθυμία του να γίνει σχολιαστής για το ABC-TV. Η εμπλοκή του στους αγώνες ήταν η οικογένειά του που εμπορευόταν αυτοκίνητα Jaguar και ο μεγαλύτερός του αδερφός Jimmy που ήταν οδηγός και συμμετείχε στο Βρετανικό Grand Prix το 1953.
Όταν όμως o Jimmy τραυματίστηκε σε ατύχημα στο Le Mans η οικογένειά του αποθάρρυνε τον Jackie ο οποίος ασχολήθηκε με τη σκοποβολή και σχεδόν έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς χάνοντας την τελευταία στιγμή την συμμετοχή του στην ομάδα του 1960.
1968: Ο Αμερικανός Jim Hines, που στις 20/6/68 έχει αναδειχθεί μαζί με άλλους τρεις αθλητές ως οι πρώτοι που σπάνε το φράγμα των 10″ στα 100μ, κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με 9.95.
1960: Ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές καθιερώνονται στην Ελλάδα με κυβερνητική απόφαση. Θα ισχύσουν από την ποδοσφαιρική περίοδο 1961-62.
Δυο… Ελλάδες ταυτόχρονα
1951: Στο Vellodrome της Μασσαλίας η Ελλάδα χάνει με 1-0 από την Β’ Γαλλίας σε φιλικό αγώνα. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παίκτες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και έχει προπονητή τον Γιάννη Χέλμη. Την ίδια στιγμή μία άλλη Εθνική, βασισμένη σε παίκτες του Ολυμπιακού κερδίζει με 4-0 τη Συρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
1916: Ο Long Jim Barnes της Philadelphia γίνεται ο πρώτος που κερδίζει το πρωτάθλημα της Professional Golfers Association.
1878: Δύο ομάδες από το Σέφιλντ παίρνουν μέρος στον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου που γίνεται κάτω από το φως των προβολέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα