Σαν Σήμερα: Ύμνος του ΠΑΟΚ - Το δημιούργημα του Πειραιώτη Μίμη Τραϊφόρου και του... Κοκοβιού

«Σαν του ΠΑΟΚ την ομάδα, δεν υπάρχει στην Ελλάδα», έγραψε ο Πειραιώτης Μίμης Τραϊφόρος, και συνέθεσε ο Χανιώτης, Πέτρος Γιαννακός ή…. Κοκοβιός.

Το 1973, κυκλοφορεί ένας δίσκος 45 στροφών, της δισκογραφικής εταιρείας Virna που στη μια πλευρά του έχει ένα χασαποσέρβικο και στην άλλη την ορχηστρική εκδοχή του. Πρόκειται για τον τραγουδισμένο από τον Πέτρο Γκαρώνη, λαϊκό τραγουδιστή της εποχής, «Ύμνο του ΠΑΟΚ».

«Σαν του ΠΑΟΚ την ομάδα / δεν υπάρχει στην Ελλάδα / ομαδάρα δοξασμένη / και με δάφνες στολισμένη / που τα έντεκα παιδιά μας / τα ‘χουμε όλοι στην καρδιά μας», τραγουδούσε ο Γκαρώνης στον ύμνο, του οποίου τη μουσική υπογράφει ο Πέτρος Γιαννακός. Πρόκειται γα τον γεννημένο στα Χανιά το 1911 -Πέτρος Γιαννακάκης το κανονικό όνομά του- κωμικό ηθοποιό, στιχουργό, σκηνοθέτη και σεναριογράφο.

Πολύπλευρος καλλιτέχνης, ο Γιαννακός πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, σκηνοθέτησε παραστάσεις και επιμελήθηκε θεατρικές διασκευές. Λάτρης του ρεμπέτικου, οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως «Κοκοβιό». Αυτό ήταν το παρατσούκλι που απέκτησε όταν έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο σε ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα.

Ο Μίμης Τραϊφόρος και η Σοφία Βέμπο

Τους στίχους στον «Ύμνο του ΠΑΟΚ» υπογράφει ένα Πειραιώτης, ο Μίμης Τραϊφόρος. Γεννημένος στις 16 Οκτωβρίου 1913 στον Πειραιά, ο Μίμης Τραϊφόρος ήταν το μεγαλύτερο από τα 14 παιδιά της οικογένειάς του. Από μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ποίηση. Πήρε το δίπλωμα του ηθοποιού απ’ τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου ενώ φοιτούσε ταυτόχρονα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1934 πήγε στη Μάντρα του Αττίκ όπου εργάστηκε ως ποιητής και κονφερανσιέ και δύο χρόνια αργότερα (το 1936) στην μπουάτ Όαση. Το 1940 έγραψε για τη Σοφία Βέμπο το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά». Τότε γνώρισε τη θρυλική τραγουδίστρια, αγαπήθηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν. Οι στίχοι όλων σχεδόν των τραγουδιών τα οποία ερμήνευσε η Βέμπο γράφτηκαν απ’ τον Τραϊφόρο. Έχει γράψει πάνω από 350 επιθεωρήσεις και 10 πρόζες.

Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1998, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Kηδεύτηκε δυο μέρες αργότερα στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ύμνος του ΠΑΟΚ

Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
Μουσική: Πέτρος Γιαννακός
Πρώτη εκτέλεση: Πέτρος Γκαρώνης

Σαν του ΠΑΟΚ την ομάδα
δεν υπάρχει στην Ελλάδα
ομαδάρα δοξασμένη
και με δάφνες στολισμένη
που τα έντεκα παιδιά μας
τα `χουμε όλοι στην καρδιά μας.

ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ τρέμουν τ’ όνομά σου
και στο πέρασμά σου τρέμει όλη η γη.
ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ άλλη τέτοια ομάδα
σ’ όλη την Ελλάδα δε θα ξαναβγεί.

Ατσαλώνουν την ψυχή μας
οι χιλιάδες οπαδοί μας
γιατί τέτοια ενδεκάδα
δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Πρώτοι θα ανακηρυχθούμε
και στο μάτι θα τους μπούμε.

ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ τρέμουν τ’ όνομά σου
και στο πέρασμά σου τρέμει όλη η γη.
ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ άλλη τέτοια ομάδα
σ’ όλη την Ελλάδα δε θα ξαναβγεί.

Είσαι η δόξα του Βορρά μας
το καμάρι κι η χαρά μας
κι όλοι οι αντίπαλοί μας
τρέμουνε την δύναμή μας
και γι’ αυτό θ’ ακούνε Τούμπα
και θα κάνουν όλοι τούμπα.

ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ τρέμουν τ’ όνομά σου
και στο πέρασμά σου τρέμει όλη η γη.
ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ άλλη τέτοια ομάδα
σ’ όλη την Ελλάδα δε θα ξαναβγεί.

  • Ο δίσκος στην κεντρική φωτογρφία είναι από το discogs.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο παλαιός πρωταθλητής Αυτοκινήτου Ταχύτητας Μάκης Σαλιάρης. Ήταν επίσης ο ιδρυτής «Αυτοκίνησης», ενός από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα club της Αθήνας τη δεκαετία του 1980, άριστος μουσικός, έχοντας παίξει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και με τον Έρικ Κλάπτον, και ζωγράφος.

2011: Ο 33χρονος Dan Wheldon, δύο φορές νικητής του Indy 500, υποκύπτει στα τραύματά του, μετά από καραμπόλα 15 αυτοκινήτων στα Indy 300 στην πίστα του Λας Βέγκας.

2010: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Νίκος Φάσουρας, σέντερ της ομάδας του Περιστερίου από το 1986 μέχρι το 1996 με 98 συμμετοχές (στην Α1 και την Α2) και 9 με την εθνική ομάδα των ανδρών.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ούγγρος Laszlo Papp, ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε 3 συνεχόμενα ολυμπιακά μετάλλια (1948, 1952, 1956). Υπήρξε επίσης ο πρώτος πυγμάχος από το ανατολικό μπλοκ που έγινε επαγγελματίας.

Πρεμιέρα με Ρεάλ-Ολυμπιακός

2000: Ο αγώνας Ρεάλ-Ολυμπιακός (75-73) εγκαινιάζει το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Eυρωλίγκα που διοργανώνεται από την ULEB. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από την FIBA και απαρτίζεται από 24 ομάδες.

1999: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που γίνεται στην Κίνα.

1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα και η τέταρτη πιο πολύνεκρη στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Υπεράριθμα εισιτήρια στο κατάμεστο από 50.000 θεατές “Εστάντιο Νασιονάλ Ματέο Φλόρες” στην Γουατεμάλα Σίτι πριν από τον αγώνα Γουατεμάλα – Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ’98 προκαλούν συνωστισμό στις κερκίδες με περισσότερους από 85 νεκρούς και 180 τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

1992: Ο Magic Johnson παίζει το πρώτο του επαγγελματικό παιχνίδι μετά την αποχώρησή του

1968: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.35 αλλά κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Bob Seagren με 5.41.

«Μαύρη Δύναμη» (Black Power).

1968: Οι μαύροι Αμερικανοί αθλητές των 200μ Tommie Smith (1ος) και John Carlos (3ος) ανεβαίνουν στο βάθρο της απονομής με υψωμένη τη γροθιά σε μαύρο γάντι και σκύβοντας το κεφάλι, χαιρετώντας με τον τρόπο που χαιρετά η ριζοσπαστική οργάνωση των νέγρων “Μαύρη Δύναμη” (Black Power).

Οι δύο αθλητές αποκλείονται στη συνέχεια από τους αγώνες με απόφαση της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ δύο μέρες μετά. Στην δεύτερη θέση του βάθρου είναι ο Αυστραλός Peter Norman που φοράει κονκάρδα της Μαύρης Δύναμης και που θα αναλάβει δράση κατά του αποκλεισμού των μειονοτήτων μόλις γυρίσει στην πατρίδα του.

1952: Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Εύα”, της πρώτης ελληνικής νεορεαλιστικής ταινίας, σκοτώνεται στην περιοχή του Μαραθώνα ο Δημήτρης Κομίνης, πατέρας του αθλητικού φωτορεπόρτερ Κώστα Κομίνη, όταν οδηγώντας το τζιπ του πατάει μία νάρκη που έχει ξεμείνει από τον πόλεμο. Σαν από θαύμα σώζεται ο πρωταγωνιστής Μάνος Κατράκης που προτιμάει να μετακινηθεί με τα πόδια.

Η ταινία που είναι παραγωγή της “Κομίνης Φίλμς” και σκηνοθετεί η Μαρία Πλυτά, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (η πρώτη του μουσική επένδυση σε ταινία), σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη και πρωταγωνιστές, εκτός του Κατράκη, τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Αλίκη Γεωργούλη και Αλέκο Αλεξανδράκη, θα ολοκληρωθεί και θα ανέβει στους κινηματογράφους λίγους μήνες μετά.

1920: Ο τζόκεϊ Gordon Richards κάνει το ντεμπούτο του στο Lingfield Park. Στην 34χρονη καριέρα του θα κερδίσει 4.870 από τις 21.843 κούρσες και θα κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή 26 φορές.

1910: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών Stanley Ketchel πυροβολείται και πεθαίνει στο Conway του Μιζούρι.

1899: Επίσημοι κανόνες για το γυναικείο μπάσκετ διατυπώνονται για πρώτη φορά. Τον καιρό αυτό το γυναικείο μπάσκετ είναι πιο δημοφιλές από το ανδρικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News