Σαν σήμερα: Ανδρέας Καρκαβίτσας- Έξαλλος με τον λαό που «σύμβολό του έκαμε τα ποδάρια» του Σπύρου Λούη
Ο αιρετικός, Ανδρέας Καρκαβίτσας κατά της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και ενοχλημένος από τη λατρεία για τον Μαρουσιώτη Μαραθωνοδρόµο, «καίοντας στα ποδάρια του θυµιάµατα».
Όταν ο Ανδρέας Καρκαβίτσας πέθανε από φυματίωση του λάρυγγα στις 24 Οκωβρίου του 1922, στην Αθήνα, σε ηλικία 57 ετών, ήταν πικραμένος για την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας με τη Μικρασιατική καταστροφή, που την είδε να συμβαίνει λίγο πριν πεθάνει.
Ο γεννημένος στια Λεχαινά -12 Μαρτίου 1865- λογοτέχνης ήταν παθιασμένος με τα πιστεύω του. Υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Ο Καρκαβίτσας ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου εκτός από θεατρικά έργα: διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, μελέτες, χρονογραφήματα, ιστορικά σημειώματα, ιστορικά ανέκδοτα, παιδικά βιβλία.
Επίσης, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής του, καθώς και με εφημερίδες στις οποίες προμήθευε πλήθος άρθρα που αφορούσαν τις συνήθειες και τα γνωρίσματα των διαφόρων τόπων της Ελλάδας.
Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα «Ο ζητιάνος», και η συλλογή διηγημάτων Λόγια της πλώρης, δυο έργα με τα οποία ο Καρκαβίτσας κατέκτησε μια θέση στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας.
Αυτά τα δυο έργα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτοτελώς καθώς και σε ανθολογίες νεοελληνικής πεζογραφίας.
Αποστρατεύτηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας
Στρατιωτικός γιατρός στο επάγγελμα, αποστρατεύτηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας — έπασχε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του από φυματίωση — το 1920, με το βαθμό του αρχίατρου. Ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική ζωή του τόπου, συμμετέχοντας στο εκστρατευτικό σώμα που πήγε στην Κρήτη κατά την Κρητική Επανάσταση του 1897, στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912–1913, στο Κίνημα στο Γουδί, κ.α.
Ελάχιστα προβεβλημένα είναι κάποια κείμενά του που αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κείμενα κόντρα στην κοινή γνώμη. Διαφωνούσε με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ενθουσασμός των Ελλήνων για τη νίκη του µαραθωνοδρόµου Σπύρου Λούη, τον είχε κάνει έξαλλο.
Αντιτίθεται στη λατρεία της ταχύτητας και του τσαρουχιού
Σε μελέτη του Λάµπρου Βαρελά, Επίκουρου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΑΠΘ), διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
«Την άνοιξη του 1896, εν µέσω του έξαλλου εθνικού ενθουσιασµού για τη νίκη του µαραθωνοδρόµου Σπύρου Λούη, αντιτίθεται στη λατρεία της ταχύτητας και του τσαρουχιού του νικητή και σχολιάζει καυστικά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, επειδή έτσι αποδείκνυε την ανωριµότητά της:
“Λαοί και άτοµα την πρόοδό τους σηµειώνουν µε τα ιδανικά και τα σύµβολά τους. Τη γοργότητα των ποδιών και τη βάναυση ρώµη, τον βαρύν όγκο των σαρκών καθώς και τα πηχιαία κόκκαλα µόνο ο πρωτογενής και βάρβαρος άνθρωπος εδόξασε κ’ εθεοποίησε. Μόνο εκείνου που ο αδρανής και απολιθωµένος ακόµη νους, δεν είνε ικανός να κεντηθή από άλλες λεπτότερες εντυπώσεις, να δεχθή άλλες υψηλότερες εκπλήξεις, εκπλήττεται εµπρός στο βάναυσο και το χυδαίο κ’ εκείνο ανακηρύττει ιδανικό του και σύµβολο.
[… ] Άρα ο ελληνικός λαός, τόσο ξετρελλαµένος τόρα για τη νίκη του Μαρουσιώτη Μαραθωνοδρόµου, τόσα καίοντας στα ποδάρια του θυµιάµατα και τόσο πιστεύοντας µ’ εκείνα να καταπλήξη τον κόσµο, δεν µαρτυρεί άλλο παρά πως ένδοξα επέρασε στο βρεφικό του στάδιο. Στα ποδάρια ακόµη βρίσκεται, στα ποδάρια! Η εξωτερική του όψις, τα φορέµατά του, οι τρόποι του. οι τέχνες και οι επιστήµες. οι τίτλοι και τ’ αξιώµατα, όλα κάθοντ’ επάνω του πρόσθετα και ξένα, χωρίς να έχουν καµµία σχέσι, χωρίς να φέρνουν καµµία ενέργεια στον εσωτερικόν άνθρωπο, στο µαλλιαρό και αναίσθητο χτήνος. Κάθοντ’ επάνω του είτε περνούν απ’ εµπρός του σαν τα γοργόφτερα πουλιά, σαν τα γαλάζια κύµατα του αιθέρος, που δεν σηµειώνουν καµµία στο γιαλί του παραθυριού µου εντύπωσι.
Ώστε οι δύο τρεις κραυγές που ακούσθηκαν µέσα στον τρελλό θόρυβον απελπισµένες κ’ ήθελαν να κοπάσουν τον θόρυβον αυτόν, δεν εσκέφθηκαν φαίνεται καθόλου τον σιδηρένιο νόµο της εξελίξεως. Επροτιµούσαν φαίνεται να ιδούν τον ελληνικό λαό να χαιρετίζη τη βάναυσην ύλη αλλά και να προσκυνή το πνεύµα και το αίσθηµα. Αυτά όµως είνε υψηλά ένστικτα και προϋποθέτουν λαό που ακολούθησεν όλα της εξελίξεως τα στάδια. Ο ελληνικός λαός όµως, µόνος του ετρανολάλησε τόρα µε τους άρχοντάς του και µε τους προύχοντάς του, ότι βρίσκεται ακόµη στο πρώτο του στάδιο. Σύµβολό του έκαµε τα ποδάρια. Αργότερα, µετά αιώνας αιώνων αν ζήση, ακολουθόντας το φυσικό και απαράβατο νόµο, θα φτάση και στην καρδία και στο κεφάλι ακόµη.
Και τότε θα δοξάση το πνεύµα.
Ας χαρή τόρα το νέο του σύµβολο!”.
Χλευάζει τον ναρκισσισµό των Ελλήνων
Κατά τη διάρκεια επίσης των Ολυµπιακών Αγώνων, συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα αποτελώντας µια παράφωνη νότα µέσα στο ενθουσιαστικό κλίµα από τις νίκες των ελλήνων αθλητών και σε άλλο άρθρο του («Ο Νάρκισσος», Εστία 16.4.1896) χλευάζει τον ναρκισσισµό των Ελλήνων για τις άχρηστες (για τα εθνικά ζητήµατα) νίκες των αθλητών και τονίζει ότι οι έλληνες θεατές κανονικά θα έπρεπε να χαίρονται µόνο για τη νίκη του αθλητή Καρασεβνταλή στη σκοποβολή, αφού µόνο αυτό το άθληµα/εξάσκηση θα ήταν χρήσιµο για την απελευθέρωση των αλύτρωτων περιοχών…».
Ο καθηγητής Λάμπρος Βαρελάς εξηγεί την στάση του Καρκαβίστα: «Μια αναµφισβήτητη ερµηνευτική γραµµή για πολλές από τις αιρετικές απόψεις του είναι –το έχουν επισηµάνει ορθά οι µελετητές του Καρκαβίτσα– η αθεράπευτη πατριδολατρία του, ο µεγαλοϊδεατισµός του και η µόνιµη έγνοια του για την απελευθέρωση των υπόδουλων περιοχών και την ένταξη των αλύτρωτων στο ελλαδικό κράτος….».
Με πληροφορίες από τη wikipedia και τη μελέτη του Λάµπρου Βαρελά, Επίκουρου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (ΑΠΘ).
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Οκτωβρίου
2015: Η Μπάγερν του Πεπ Γκουαρντιόλα κερδίζει 4-0 την Κολωνία στο Μόναχο, διευρύνοντας το απόλυτο σερί της στις 10 αγωνιστικές και φτάνοντας τις 1000 νίκες στην Bundesliga
2015: Ο Δημήτρης Ζησίδης κατακτά την τρίτη θέση στη σφαιροβολία στην κατηγορία F32 με βολή στα 7.79μ. στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ
2001: Ο Εθνικός Πειραιά ηττάται από τον Ατρόμητο 2-3 στο Εθνικό Στάδιο του Βύρωνα για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Στον αγώνα τηρείται ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αρακέν Ντεμέλο, παλαιού μεσοεπιθετικού του Παναθηναϊκού και του Ατρομήτου, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν σε ηλικία 55 ετών στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Ο Βραζιλιάνος παίκτης είχε αγωνιστεί με τον ΠΑΟ την περίοδο 1972-1974 έχοντας πετύχει 19 γκολ σε 37 αγώνες και με τον Ατρόμητο το 1974-1975 με 2 γκολ σε 12 αγώνες.
2000: Ο Ευάγγελος Μπακόλας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία (F33) με 7.89 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτος ο Τσέχος Roman Musil με 9.67 (παγκόσμιο ρεκόρ) και τρίτος ο Ahmad Makhseed από το Κουβέιτ με 7.54
Κόουτς Ντιέγκο Μαραντόνα
2000: Ο 39χρονος Diego Maradona αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Ατλέτικο Αλμάργκο αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της, Dardo de Marci
1996:Η Αργεντινή τενίστρια Gabriela Sabatini αποχωρεί από τα γήπεδα λόγω μεσογειακής αναιμίας
1994: Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Jorge Valdano χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τον Raul Gonzalez, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, σε ηλικία μόλις 17 ετών
1984: Η Steffi Graf δίνει τον πρώτο της επαγγελματικό αγώνα τένις
1977: Ο 17χρονος Steve Cauthen γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που τρέχει για 1 εκατομμύριο δολάρια σε έναν χρόνο
1971: Πεθαίνει από ασφυξία ο 35χρονος Ελβετός οδηγός Jo Siffert όταν το μονοθέσιο BRM που οδηγά βγαίνει από την πίστα του Brands Hatch και τυλίγεται στις φλόγες
Το ρεκόρ του Παπανικολάου
1970: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 στο Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος Βαλκάνιος αθλητής που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μεταπολεμικά. Το ρεκόρ θα αντέξει 22 χρόνια σαν πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ένας άλλος Χρήστος, ο Παλλάκης, με 5.52, σε άλλη μια σύμπτωση, όπου ο πήχυς είχε ζητηθεί να τοποθετηθεί δύο πόντους πιο κάτω και το ύψος του ξαναμετριέται.
1968: Η ομάδα ποδοσφαίρου του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας μεταβαίνει στην Μαδρίτη για να μετάσχει στο Διεθνές Τουρνουά Αθιγγάνων
1965: Ο Μίμης Παπαϊωάννου, δυσαρεστημένος με την ΑΕΚ, συνοδεύει τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα στη Γερμανία, ενώ μαζί τους είναι και ο νεαρός Χρήστος Νικολόπουλος. Ο Παπαιωάννου, που προσπαθεί να ακολουθήσει καριέρα τραγουδιστή και έχει ήδη ηχογραφήσει τον ύμνο της ΑΕΚ, θα επιστρέψει στα μέσα Δεκεμβρίου αλλά θα προλάβει τη σεζόν, που θα ξεκινήσει καθυστερημένα τον Νοέμβριο
1959: Ο Wilt Chamberlain ξεκινάει ένα ρεκόρ 799 συνεχόμενων αγώνων, στα οποία δεν θα αποβληθεί ούτε μια φορά με 5 φάουλ
1951: Ο 18χρονος Βαγγέλης Πανάκης μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό από την ΑΕ Καλογρέζας και τρία χρόνια μετά, στι 8/3/1954 θα κάνει ντεμπούτο με την Εθνική με την οποία θα αγωνιστεί 14 φορές και θα πετύχει 5 γκολ
1944: Πεθαίνει στη φυλακή σε ηλικία 67 ετών ο Louis Renault (ο τελευταίος των τριών αδελφών Renault που έστησαν τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία), ένα μήνα μετά τη σύλληψη του ως συνεργάτη των Ναζί
Ιδρυτική συνέλευση της ΕΛΠΑ
1924: Πραγματοποιείται η ιδρυτική συνέλευση της ΕΛΠΑ και πρόεδρος εκλέγεται ο καθηγητής Ιατρικής Βλαδίμηρος Μπένσης. Δύο χρόνια μετά, θα αναλάβει πρόεδρος ο Αντώνης Σταθάτος, που θα διατηρήσει τη θέση αυτή μέχρι τον θάνατό του (1955).
Ο αρχικός τίτλος είναι ΕΛΑ (Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου), στην συνέχεια όμως θα προστεθεί και η λέξη «περιηγήσεων» (ΕΛΑΠ) και για λόγους ευφωνίας ο αντιπρόεδρος Ν. Βλαχόπουλος θα αντιπροτείνει τα αρχικά ΕΛΠΑ. Η ΕΛΠΑ θα γίνει μέλος της FIA (Federation Internationale Automobile) το 1928.
1907: Σε αγώνα αερόστατου στο Σεν Λούις, το γερμανικό “Πόμμερν” καταλαμβάνει την πρώτη θέση κερδίζοντας το Κύπελλο James Gordon Bennett (2.500 δολάρια)
1901: Η 63χρονη Annie Edson Taylor πέφτει στον Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να επιζήσει μετά από ένα ταξίδι στους καταρράκτες μέσα σε βαρέλι
1857: Εγκρίνεται το καταστατικό του πρώτου ποδοσφαιρικού σωματείου στην ιστορία, της Sheffield στην Αγγλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'