Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Δεν είχε ζητήσει στάδιο και άλλαξαν τη διαθήκη του
Με τη διαθήκη του ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου «κατέλιπεν άπασαν την περιουσίαν του» για κάτι άλλο και όχι για στάδιο. Διαβάστε αν είναι Καυταντζόγλειο ή Καυτανζόγλειο, με ή χωρίς «τ» δηλαδή.
Στο 27 Οκτωβρίου 1960, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη παρουσία 40 χιλιάδων θεατών, του τότε βασιλιά Παύλου και της τότε Βασίλισσας Φρειδερίκης. Το Στάδιο είχε θεμελιωθεί 4 χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 26/10/1956 και είχε κατασκευαστεί με χρήματα που είχε αφήσει ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ή Καυταντζόγλου ή Καυτάνζογλος αν και η αλήθεια είναι ότι στη διαθήκη δεν ανέφερε κάτι για γήπεδο.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του σταδίου διαβάζουμε: «Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός. Στις 4 Νοεμβρίου του 1931, συντάσσει τη διαθήκη του, στην οποία αφήνει όλη την περιουσία του για την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη, Πανελληνίου Ηρώου, για τους αγωνισθέντες για την ελευθερία, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς ήταν και ο παππούς του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η απόφαση αυτή του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου έμελλε να οδηγήσει στην ανέγερση του Σταδίου, αφού θεωρήθηκε ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε μεγαλύτερη ανάγκη από σύγχρονες αθλητικές υποδομές.
Στην απόφαση αυτή είχαν πρωτοστατήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής. Για να τηρηθεί όμως το πνεύμα της διαθήκης του ευεργέτη αποφασίστηκε να ανεγερθούν στον χώρο του σταδίου προτομές της οικογένειας Καυτανζόγλου. Έτσι, με νομοθετικό διάταγμα του 1956 ορίζεται ότι η περιουσία του Ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου θα διατεθεί για την ανέγερση σταδίου. Τα κονδύλια που διατέθηκαν από το ίδρυμα Λυσίμαχου Καυτανζόγλου ανέρχονταν στα 22 εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Άλλα 14 εκατομμύρια διέθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ παραχωρήθηκαν 24,5 στρέμματα γης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα 85 από το Ελληνικό Δημόσιο».
Διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη Πανελληνίου Ηρώου
Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου πέθανε στις 15 Φεβρουαρίου 1932. Στη διαθήκη του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατέλιπεν άπασαν την περιουσίαν του διά την ανέγερσιν εν Θεσσαλονίκη «Πανελληνίου Ηρώου» των από της αλώσεως του Βυζαντινού Κράτους μέχρι τότε και εφεξής αγωνισθέντων και μαρτυρησάντων υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, επιστήμης και φυλής, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οποίων μέλος και χρηματοδότης υπήρξεν ο πάππος αυτού Ιωάννης Γούτα Καυτανζόγλου».
Γιατί ήθελε όμως την ανέγερση στην Θεσσαλονίκη, Πανελληνίου Ηρώου, ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου. Την εξήγηση μας δίνει το bog, thessmemory.wordpress.com. Σε αυτό διαβάζουμε για τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, πατέρα του Λυσίμαχου: «Ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου με το αρχιτεκτονικό του έργο συνέβαλε στη δημιουργία της νεοκλασική εικόνας της Αθήνας κατά το 19ο αιώνα. Σημαντικά έργα του είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, οι εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίας Ερήνης και Αγίου Γεωργίου Καρύτση, το οφθαλμιατρείο Αθηνών και άλλα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα.
Στην κορυφή του Σέιχ Σου
Ανάμεσα στα σχέδια που έκανε το 1838 ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου ήταν και το Ηρώο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά μετά από παλινωδίες της κρατικής αρχής αυτό το καλλιμάρμαρο μνημείο δεν στάθηκε δυνατό να ανεγερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα. Γι΄αυτό το λόγο ο γιος του Λυσίμαχος, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του πατέρα του και το οφειλόμενο χρέος προς τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης. Με μια διαφορά, το Ηρώον, ένα επιβλητικό κυκλικό αρχιτεκτονικό μνημείο με μαρμάρινες κολόνες, θα στηνόταν στην πατρίδα της οικογένειας Καυταντζόγλου, τη Θεσσαλονίκη. Έτσι, η μεγάλη περιουσία της οικογένειας με κληροδότημα διατέθηκε για την ανέγερση του Ηρώου που θα στηνόταν, σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, στην κορυφή του Σέιχ Σου…».
Το Ηρώο στην κορυφή του Σέιχ Σου δεν ανεγέρθηκε και το κληροδότημα του Λυσίμαχου Καυταντζόγλου έμεινε ανενεργό για χρόνια. Τη δεκαετία του 1950, συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή κι ο Θεσσαλονικιός εκδότης και πολιτευτής Πέτρος Λεβαντής έπεισαν τους κληρονόμους, συμφώνησαν να αλλάξει η «βούληση του διαθέτη» και άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του σταδίου που φέρει το όνομα της οικογένειας.
Αν σας μπερδεύει το γεγονός ότι κατά καιρούς το γήπεδο αποκαλείται Καυταντζόγλειο ή Καυτανζόγλειο -με ή χωρίς «τ» δηλαδή- υπάρχει και γι’ αυτό εξήγηση. Όπως αναφέρει ο Μάνος Ανδρουλάκης στην ιστοσελίδα sport-retro.gr, «ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου υπέγραφε ως Καυτανζόγλου ή Καυτάνζογλος, με αυτό το όνομα θέλησε να μείνει στην Ιστορία …».
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 27 Οκτωβρίου
2018: Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της ομάδας του με την West Ham (1-1) για την 10η αγωνιστική της Premier League, ο ιδιοκτήτης της Leicester Vichai Srivaddhanaprabha, σκοτώνεται ακαριαία στα 61 του χρόνια στην συντριβή του ελικοπτέρου του στο πάρκινγκ του King Power Stadium, εξαιτίας μηχανικού προβλήματος.
2016: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την Μπασκόνια εκτός έδρας με 90-95 για την τέταρτη αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Euroleague και ο Βασίλης Σπανούλης μοιράζοντας 15 ασίστ φτάνει τις 984 και φιγουράρει στη δεύτερη θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της EuroLeague ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά (977) και ακολουθώντας μόνο τον Δημήτρη Διαμαντίδη (1.255 σε 278 αγώνες).
Επίσης, οι 15 ασίστ συνιστούν την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην ιστορία του θεσμού μετά τους Στέφαν Γιόβιτς του Ερυθρού Αστέρα (19 ασσίστ στις 12-11-2015: εναντίον της Μπάγερν) και του Μάρκους Ουίλιαμς του Ερυθρού Αστέρα (17 ασσίστ στις 21-11-2014 εναντίον της Γαλατάσαραϊ). Παράλληλα σπάει και το δικό του ρεκόρ ασίστ σε ένα παιχνίδι, το οποίο κρατούσε από τις 11/5/2015. Τότε είχε μοιράσει 10 ασίστ κόντρα στη Λιμόζ.
2015: Η Δήμητρα Κοροκίδα κατακτά την πρώτη θέση στην σφαιροβολία F53 με επίδοση 4 μέτρα 36 εκατοστά που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ.
2000: Το Eurosport βραβεύει τους Ευρωπαίους χρυσούς Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ στο Sporting Club του Μόντε Κάρλο. Ανάμεσά τους και οι 4 χρυσοί Έλληνες Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχιασβίλι, Κώστας Κεντέρης και Μιχάλης Μουρούτσος.
Τι χάλκινο του Ζήση Μπαμπανάση
1991: Ο Ζήσης Μπαμπανάσης παίρνει το χάλκινο μετάλλιο, και πρώτο στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στη Βιέννη.
1990: 54.569 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Μεγάλη Βρετανία – Αυστραλία (19-12) στο Wembley, στη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε διεθνή αγώνα ράγκμπι που παίζεται εκτός Αυστραλίας.
1968: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Απόλλωνα με 1-0 με τον Αντώνη Αντωνιάδη στην πρώτη του εμφάνιση με τους πράσινους, να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ και μοναδικό της αναμέτρησης, και ο οποίος αγωνιζόμενος με πλαστικές τάπες, γλυστράει συνέχεια στο βροχερό τεραίν προκαλώντας σχόλια . Ο Γιώργος Γονιός που έχει επίσης μεταγραφεί την σεζόν αυτή, θα πετύχει 18 γκολ έναντι 3 του Αντωνιάδη, αλλά από την επόμενη περίοδο και για μία δεκαετία, ο “ψηλός” θα είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού.
1965: Για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 1-1 με τη Δανία στη Κοπεγχάγη με γκολ του Γιώργου Σιδέρη.
1962: Η Αυστραλή κολυμβήτρια Dawn Fraser γίνεται η πρώτη γυναίκα που κολυμπά τα 100μ σε λιγότερο από ένα λεπτό με επίδοση 59.9.
Πεθαίνει ο Φίλιππος Κουράντης
1952: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 48 ετών ο Φίλιππος Κουράντης, ο αμυντικός του Ολυμπιακού και της Εθνικής, με την οποία αγωνίσηκε 12 φορές, ενώ έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Βουλγαρίας (1-1) στη Σόφια στις 30/6/1929, στον δεύτερο δηλαδή αγώνα της ιστορίας της Εθνικής Ελλάδος.
1946: Ο Γαλλο-Αλγερινός παγκόσμιος πρωταθλητής (113 νίκες, 4 ήττες) στην πυγμαχία Marcel Cerdan σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο του συντρίβεται κοντά στις Αζόρες. Όλοι οι επιβαίνοντες χάνουν την ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης και της διάσημης βιολίστριας Ginette Neveu. Ο Cerdan, που έχει δεσμό με την τραγουδίστρια Edith Piaf, πήγαινε στην Αμερική για να αντιμετωπίσει τον Jake LaMotta, η ζωή του οποίου θα γίνει ταινία τον 1980 με τίτλο “Raging Bull”.
1940: Παραμονή της κήρυξης του ελληνοιταλικού πολέμου, η ΕΦΟΑ πραγματοποιεί την τελευταία της προπολεμική Γενική Συνέλευση. Πολλά από τα ηγετικά της στελέχη θα βρεθούν στην αρχή στον πόλεμο και κατόπιν στην αντίσταση και η ομοσπονδία θα επαναδραστηριοποιηθεί στις 13/05/1946.
1925: Ο Fred Walter πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Ολων: Τον Ολυμπιακό δεν θα τον δείτε ποτέ «όμηρο» και «σκλαβωμένο»
- Ολυμπιακός: Τι χάνει από τον Βεζένκοφ, τι κερδίζει με τον Πίτερς
- Εβανς: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στα παρκέ
- Λάσο: Η επική αντίδραση όταν έμαθε για την απουσία του Βεζένκοφ
- Ολυμπιακός: Το απίθανο 19/19 και το σπάνιο... 11/19 του Βεζένκοφ