Σαν σήμερα - Από Λαζαρίδης: Ένας Έλληνας ποδηλάτης, προμηθευτής της Γαλλικής αντίστασης

Ο άγνωστος στους περισσότερους Jean-Apotre Lazarides, ο ποδηλάτης Απόστολος Λαζαρίδης και ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας.

Jean-Apôtre Lazaridès ή Apo Lazaridès όπως τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι χρησιμοποιώντας μισό το δεύτερο όνομά του. Για εμάς του Έλληνες Απόστολος Λαζαρίδης καθώς Apôtre είναι ο Απόστολος στα Γαλλικά. Μάλλον σχετικά άγνωστος στη χώρα μας, περισσότερο γνωστός ο αδερφός του, Λουσιέν Λαζαρίδης, ο ελληνογάλλος ποδηλάτης, από τους κορυφαίους της εποχής του.

Ο Από πάντως είναι αυτός που αγάπησαν περισσότεροι οι Γάλλοι. Όχι μόνο ως ποδηλάτη. Γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1925, λάτρεψε την ποδηλασία και ανακάλυψε και άλλα οφέλη της πέρα από την αθλητική εκδοχή.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας, ο Από ήταν ένας από τους προμηθευτές και αγγελιοφόρους της γαλλικής αντίστασης. Με το ποδήλατό του περνούσε με άνεση τα βουνά που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι Γερμανοί. To mountain biking (ορεινή ποδηλασία) αποδείχθηκε ανίκητο απέναντι στους κατακτητές. Ο Λαζαρίδης πέθανε στη Νίκαια -συγκεκριμένα στις Κάνες-, στις 30 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 73 ετών.

Ο Λουσιέν γεννήθηκε στην Αθήνα και ο Απόστολος στο Pas-de-Calais. Οι γονείς τους έφυγαν από την Ελλάδα για τη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ο Κωνσταντίνος, ο πατέρας τους ήταν αρχιτέκτονας και ανθρακωρύχος. Η μητέρα τους Ιωάννα ήταν μοδίστρα στο σπίτι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κυανή Ακτή.

Εκεί ήταν που ο Από ανακάλυψε το ποδήλατο ενώ εργαζόταν σε έναν έμπορο ποδηλάτων. Θα μπορούσε όμως να ήταν και ζαχαροπλάστης, γιατί ήταν για λίγο υπάλληλος σε μια σοκολατοποιία στις Κάννες. Στα 17α γενέθλιά του, το 1942, πήρε μέρος στο «Premier Pas Dunlop» και ήταν ο νικητής.

Το 1946 ο Από Λαζαρίδης τερμάτισε πέμπτος στο “Ronde de France” και στη συνέχεια κέρδισε τον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς, το “La Course du Tour de France”, έναν αγώνα 1316 χιλιομέτρων από το Μονακό στο Παρίσι.

Τον αγώνα διοργάνωσε η ομάδα που αργότερα ανέλαβε την οργάνωση του Γύρου της Γαλλίας. Στο Tour του 1947, ο Λαζαρίδης τερμάτισε δέκατος αλλά κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία βουνού. Το 1948 τερμάτισε ένατος και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αποσύρθηκε το 1955 και μετακόμισε στις Κάννες, όπου ήταν πρόεδρος του Étoile Sportive de Cannes, του διάσημου συλλόγου ποδηλασίας.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Οκτωβρίου

2015: Ο Βαγγέλης Καναβός κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν κατηγορίας T20 με άλμα στα 13.70 (και νέο πανελλήνιο ρεκόρ) στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ

2014: Ο 34χρονος αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης δίνει ασίστ στον Σλότερ (μόλις στο 1ο λεπτό) απέναντι στην τουρκική Φενέρμπαχτσε/ Ούλκερ στην 3η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Euroleague 2014-15 και γίνεται ο πρώτος που φτάνει τις 1000 ασίστ στην διοργάνωση.

2011: Ο 24χρονος οδηγός της F1 Sebastian Vettel κερδίζει με την ομάδα της Red Bull το 17ο Grand Prix με το οποίο εγκαινιάζεται η πίστα Buddh International Circuit στο Νέο Δελχί. Πέραν της 11ης νίκης του στο 2011, ο Γερμανός σημειώνει pole position, τον ταχύτερο γύρο και συνεψή πρωτοπορία πετυχαίνοντας το πρώτο του “τέλειο Σαββατοκύριακο” ή όπως αλλιώς λέγεται ένα “grand chelem”, όρος που προέρχεται από το τένις.

2003: Η πρωταθλήτρια Ελλάδας Αθήνα ΄90 πετυχαίνει την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση στα πλαίσια του 8ου ομίλου του UEFA Futsal Cup, κερδίζοντας τη Γκρακάνιτσα από τη Βοσνία με 7-3 (4-1). Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Λίτος (2), Μιχάλης (2), Τσάτσας, Μπισμπίκης, Μπούσμπουρας. Η Αθήνα΄90 θα τερματίσει στην τρίτη θέση του ομίλου της και θα αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το γρήγορο χατ-τρικ

1999: Ο επιθετικός της Σέλτικ Mark Viduka σημειώνει ένα από τα πιο γρήγορα χατ-τρικ στην Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας και ο Ian Wright συνεχίζει την παράδοση που τον θέλει να σκοράρει σε ντεμπούτο στη νίκη της Celtic επί της Kilmarnock με 5-1.

1996: Η Φενέρμπαχτσε σταματάει το για 40 χρόνια αήττητο της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όταν την κερδίζει με 1-0 σε αγώνα του Champions League.

1996: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δίνει το πρώτο του παιχνίδι ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στο Γιάντ Ελιάου ενάντια στο Ισραήλ για τα προκριματικά του Eurobasket 1997.

1979: Σκοτώνεται σε τροχαίο έξω από το Βελιγράδι ο 37χρονος Παντελής Νικολαϊδης, βουλευτής Πειραιά και πρωταθλητής του επί κοντώ στην δεκαετία του ‘60. Είχε πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά με 4.80, επίδοση που είχε επίσης επιτύχει στην Θεσσαλονίκη, στις 18/8/1968, δύο μήνες δηλαδή πριν από τους αγώνες.

1974: Ο Muhammad Ali κερδίζει με νοκ άουτ τον George Foreman στην Κινσάσα του Ζαίρ (μετέπειτα Δημοκρατία του Κονγκό). Ο αγώνας θα μείνει στην ιστόρια ως “Βροντή στην Ζούγκλα” και ο Ali θα γίνει ο δεύτερος πυγμάχος μετά τον Floyd Patterson που θα ανακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των βαρέων βαρών.

Έρχεται ο Λεφτέρ

1963: Έρχεται στην Αθήνα ο 38χρονος Τούρκος, ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης, γνωστός στην Ελλάδα ως Λευτέρης, που θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Αιγάλεω για μία περίοδο, αντικαθιστώντας μετά την 7η αγωνιστική τον Γαζή , αλλά και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παίζει όταν χρειάζεται.

Την περίοδο 1965-1966 θα αγωνιστεί με την ΑΕΚ σε 5 αγώνες σκοράροντας 2 γκολ αλλά θα αναγκαστεί να σταματήσει την καριέρα του μετά από τραυματισμό στον αγώνα με τον Ηρακλή.

1955: Ο Μίμης Στεφανίδης σημειώνει 25 πόντους αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Olimpia “Borletti” Milano νικώντας την Virtus Bologna την ίδια στιγμή που ο Κώστας Μουρούζης της Gira Ozzano σημειώνει 14 συντρίβοντας με 82-44 την Gimmastica Triestina και ο Φαίδων Ματθαίου της Ignis Varese 19 φέρνοντας ισοπαλία 56-56 με την Reyer Venezia. Και οι τρεις άσσοι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ιταλίας με τον πρώτο μάλιστα να έχει μεταγραφεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

1954: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπάσκετ με ρολόι 24 δευτερολέπτων ανάμεσα στους Σέλτικς και τους Ρότσεστες Ρόγιαλς. Η ιδέα των 24” ανήκει στον Λίο Φέρις, ιδρυτή των Buffalo Bisons, που έπαιζαν στην National Basketball League το 1946. Αυτό που έκανε ο Φέρις, ήταν να μετρήσει κατά μέσο όρο πόσες επιθέσεις έκανε μία ομάδα στην διάρκεια ενός αγώνα.

Κατέληξε στον αριθμό των 120. Εν συνεχεία διαίρεσε το σύνολο των δευτερολέπτων ενός 48λεπτου αγώνα μπάσκετ (2880) με το 120 και έτσι κατέληξε στον μαγικό αριθμό 24. Από την αρχή θα φανεί πόσο ευεργετική ήταν η ιδέα του για το μπάσκετ, καθώς σε ένα πρωτάθλημα που κατά μέσο όρο σημειώνονταν 79.5 πόντοι, η παραγωγικότητα αυξήθηκε στους 93.1.

1927: Ολοκληρώνονται οι αγώνες “Σόφια-Αθήνα”, που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, με αθλητές από τη βουλγάρικη πρωτεύουσα, που φθάνουν στην Αθήνα με έξοδα του ΣΕΓΑΣ. Οι Αθηναίοι κερδίζουν με 204 βαθμούς έναντι 128 των Βουλγάρων.

1900: Ανοίγει στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου στις ΗΠΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News