Γιάννης Ρίτσος: Σε ποια ομάδα έπαιξε φουτ μπώλ, η Άρσεναλ, οι ερπύστριες, ο Παυλής, ο Τζον

Eurokinissi

Ο ποιητής μπορεί να ταιριάξει την Άρσεναλ με τα Δεκεμβριανά. Ο Γιάννης Ρίτσος το έκανε όταν έγραψε «Μόνο την ιστορία σας, σκότωσαν τα κανόνια σας στην Ελλάδα του Δεκέμβρη».

Μπορεί να συναντηθούν όλα αυτά;. Το φουτ μπώλ -με την ορθογραφία του ποιητή-, η Αρσεναλ, οι ερπύστριες, ο Παυλής, ο Τζον, τα Δεκεμβριανά, ο πόλεμος, η ζωή, ο θάνατος… Ο ποιητής μπορεί και να τα ταιριάξει όλα…

Τέτοιος ήταν ο Γιάννης Ρίτσος. Αριστερός ως το κόκαλο. Όχι από αυτούς που θεωρούσαν ότι Αριστερά σημαίνει μίσος για το ποδόσφαιρο. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, το λάτρευε. Είχε παίξει και ο ίδιος στον Άτλαντα Θυμαρακίων, στη γειτονιά του Αγίου Νικολάου στην Αθήνα

Αυτός ο Αριστερός που άκουγε κλασική μουσική, έβαζε Μπαχ στο πικ απ όταν έγραφε ποιήματα είχε παίξει στον Άτλαντα, την ομάδα του εργοστασίου «ΑΤΛΑΣ», το οποίο από την ίδρυσή του το 1920 παρήγαγε τσιμέντο και τούβλα.

Ο Γιάννης Ρίτσος -γεννημένος 1η Μαΐου του 1909- δεν δήλωνε φίλος κάποιας ελληνικής ομάδας. Ήταν όμως λάτρης του ποδοσφαίρου και απολάμβανε τους αγώνες του πρωταθλήματος της Αγγλίας από την τηλεόραση.

Μόνο την ιστορία σας, σκότωσαν τα κανόνια σας στην Ελλάδα του Δεκέμβρη

Ο ποιητής έγραψε για ποδόσφαιρο. Η Άρσεναλ, το φουτ μπωλ, ο Τζον και κυρίως ο Παυλής συναντήθηκαν στο δημιούργημά του «Γειτονιές του Κόσμου».

Εκεί που ο ποιητής έλεγε:
Δεν τόμαθες ακόμη Τζον; Τα κανόνια σας
Μόνο την ιστορία σας, σκότωσαν τα κανόνια σας
στην Ελλάδα του Δεκέμβρη.

Ο Γιάννης Ρίτσιος που αγαπούσε να κολυμπά, να βλέπει το ηλιοβασίλεμα, ο μεγάλος ποιητής, ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς όταν το ΚΚΕ βρισκόταν στη παρανομία

Έγραφε για τον Δεκέμβρη του 1944:

«Τον είδες, Τζον, τον Παυλή; Δεν μπορεί θα τον είδες.
Μα κι αν δεν άκουσες κείνο το “ζήτω”
κι αν δεν πρόσεξες τη φλόγα των ματιών του,
θα το ‘νιωσες, δεν μπορεί να μην το ‘νιωσες
-καθώς περνούσαν οι ερπύστριες απάνω απ’ τον Παυλή-
θα το ‘νιωσες.
Κι έτσι σα να ‘δα που αναπήδησε το τανκ σου Τζον.
Ξέρεις για ποιον Παυλή σου λέω,
για κείνο το παιδί – θυμάσαι?
Για τον Παυλή σου λέω -Τι θόρυβος-
για κείνο το παιδί που πούλησε τα παπούτσια του
όταν οι Γερμανοί σκότωσαν τον Γιωργάκη.
Για κείνο το παιδί σου λέω που αγόρασε τη μπάλα,
τι θόρυβο που κάνουν Τζο τα κανόνια σας – πού να τ’ ακούσεις!
Για κείνο το παιδί
που ανήκε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Γιωργάκη.
Κι εσείς, Τζον, δεν αγαπάτε το φουτ μπώλ?
Όμορφα παίζετε – το ‘δαμε κάποιο βράδυ στον κινηματόγραφο
μασουλώντας στραγάλια και πασατέμπο
και φωνάζοντας “ζήτω”, Τζον, για την ομάδα σας.
Γιατί η ομάδα σας -η Άρσεναλ- έπαιζε Τζον πολύ όμορφα
κι εμείς αγαπάμε τα όμορφα Τζον, κι εκτιμάμε το δίκιο
κι εμείς χειροκροτάμε το καλό – όποιο να ‘ναι
και δεν μπορούμε να μην πούμε την αλήθεια -το σωστό σωστό–
η Άρσεναλ έπαιζε πολύ όμορφα.
Θ’ αγαπάς, Τζον, κι εσύ το ποδόσφαιρο
κι ο Παυλής έπαιζε όμορφα -μ’ όλο που ήταν ξυπόλυτος-
Είχε γερά ποδάρια – λίγο στραβά είναι αλήθεια, απ’ το ποδόσφαιρο,
πολύ γερά ποδάρια και πλεμόνια κι εξυπνάδα
και γερά κόκαλα, Τζο, δεν μπορεί, θα το ‘νιωσες!
Όμορφα που ‘παιζε ο Παυλής – ονειρευόμασταν δικοί και ξένοι
όταν τον βλέπαμε τ’ απόγιομα να παίζει
στο γήπεδο της γειτονιάς
με τις αγριομολόχες
ονειρεύομασταν πως μεθαύριο θα γίνει
ο αρχηγός του κόκκινου ποδοσφαίρου
της Λαϊκής μας Δημοκρατίας!
Γιατί ο Παυλής -αν και ξυπόλυτος- έπαιζε Τζο σ’ όλες τις θέσεις
τόσο που παραξενευτήκαμε, Τζον, που δεν τα κατάφερε
στο τελευταίο παιχνίδι του να δώσει μια κλωτσιά
από κείνες τις γνωστές του
και να τινάξει, Τζον, το τανκ σου ως το Λονδίνο
ώσμε την κούτρα, Τζον, του κ. Τσώρτσιλ σας.
Μα ήταν, βλέπεις, ξυπόλυτος. Τι να σου κάνει;
Σου μιλάω για τον Παυλή πού ‘χε πουλήσει τα παπούτσια του –
δεν αξιώθηκε από τότε, Τζον,
να ξαναβάλει παπούτσι στα ποδάρια του
κι έτσι ξυπόλυτος σκοτώθηκε ο Παυλής το Δεκέμβρη (…)».

Ο Γιάννης Ρίτσος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1990. Ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του, τη Μονεμβασιά.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 11 Νοεμβρίου

2018: O 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς κατακτά το NextGen ATP του Μιλάνου, νικώντας στον τελικό με 3-1 σετ τον Αυστραλό Άλεξ Ντε Μινόρ.

2012: Διεξάγεται ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. 100 χρόνια μετά τη γέννηση του βαλκανιονίκη καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής 26.000 δρομέων από όλο τον κόσμο.

Ο Κενυάτης Ράιμον Μπετ τερματίζει πρώτος με χρόνο 2:11:35 κάνοντας ρεκόρ αγώνα αλλά όχι κλασικής διαδρομής (Στέφανο Μπαλντίνι με 2:10:55 στις 29/8/2004), ενώ πρώτος Έλληνας τερματίζει ο Μιχάλης Παρμάκης. Στους δρόμους που διοργανώθηκαν παράλληλα νικητές ήταν οι Κωνσταντίνος Νακόπουλος με 15:24 στα 5χλμ. και Αμινέ Καντίρι με 31:50 στα 10χλμ.

1997: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 47 ετών, και έχοντας υποστεί δηλητηρίαση από εισπνοή τοξικών ουσιών σε εργοστάσιο παρασκευής χαρτιού όπου εργαζόταν, ο Rodney Milburn Junior, ο Aμερικανός αθλητής που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 110 μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, ισοφαρίζοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 13.24.

Ήταν κυρίαρχος στο αγώνισμα στη δεκαετία του 1970 και το 1971 είχε νικήσει στους Παναμερικανικούς Αγώνες, κάτι που του χάρισε τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στις ΗΠΑ. Όταν αποχώρησε από τους στίβους εργάστηκε σαν προπονητής, όμως αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κατέληξε άστεγος.

Πεθαίνει ο “Αττίλιο”

1994: Πεθαίνει ο Βασίλης Δουρίδας “Αττίλιο” από οξύ πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 52 ετών.

1980: Ο 38χρονος Μίμης Δομάζος αποχαιρετάει την Εθνική Ελλάδος στο 84’ του αγώνα εναντίον της Αυστραλίας (3-3) έχοντας μάλιστα πετύχει γκολ στο 68’. Όταν ο Αλκέτας Παναγούλιας τον αντικαθιστά, όλο το γήπεδο διαμαρτύρεται ρυθμικά φωνάζοντας “Μίμη μη φεύγεις” στο “στρατηγό” του ελληνικού ποδοσφαίρου που συμπληρώνει 50 συμμετοχές με την εθνική ομάδα και έχοντας σκοράρει 4 γκολ.

Ο Δομάζος είχε κάνει ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών στις 2/12/1959 στο φιλικό με τη Δανία (1-3), τη χρονιά δηλαδή που μεταγράφηκε στον ΠΑΟ από την Άμυνα Αμπελοκήπων. Στον πρώτο εκείνο αγώνα βρέθηκε δίπλα στον Θεοδωρίδη, τον Λινοξυλάκη, τον Πολυχρονίου, τον Νεστορίδη και τον Σιδέρη, που είχε κάνει ντεμπούτο ένα χρόνο πριν (3/12/1958) εναντίον της Γαλλίας (1-1).

1976: Ο Diego Maradona σημειώνει τα πρώτα του επίσημα δύο γκολ στην καριέρα του εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1963: Η Ελβετία έρχεται ισόπαλη 2-2 με την Γαλλία στο Παρίσι και ο Karl Rappan, ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής, κοουτσάρει την Ελβετία για τελευταία φορά. Είναι ο 77ος του αγώνας ως προπονητής με 29 νίκες και 36 ήττες και ανάμεσα στις επιτυχίες του είναι ο αποκλεισμός της ναζιστικής Γερμανίας (1-1 and 4-2) από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 και η σύλληψη της ιδέας για το Intertoto Cup, που ξεκίνησε το 1961.

1955: Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι όλοι οι κριτές των ολυμπιακών αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες.

1871: Γίνονται οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Αγγλίας αποκλειστικά από ομάδες που προέρχονται από το Νότο: Κρύσταλ Πάλας – Χίττσιν (0-0) και Σίβιλ Σέρβις – Μπαρνς, όπου όμως οι πρώτοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα.

1868: Οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Αμερική διεξάγονται στο κλειστό στάδιο Empire Skating Rink της Νέας Υόρκης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News