Λουδοβίκος Σούτερ: «Πατρινός» Ολυμπιονίκης από την Ελβετία

Λουδοβίκος Σούτερ, ο Ελβετός που «η πόλη της Πάτρας τίμησε όσο όλους τους Έλληνες, μέλη του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου που κέρδισαν μετάλλια».

Μια μυστηριώδης ύπαρξη. Αυτό έμοιαζε να είναι ο Λουδοβίκος Σούτερ (Jules Alexis Louis Zutter) ένας Ελβετός Ολυμπιονίκης, στην γυμναστική στους αγώνες της Αθήνας το 1896.
Ελάχιστα είναι γνωστά γι’ αυτόν με κάποιους Ελβετούς μάλιστα να αναφέρουν ότι μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες χάνουν τα ίχνη του ή τον μπερδεύουν με τον αδερφό του Αλέξη, για τον οποίο αναφέρουν ότι ήταν καθηγητής γυμναστικής στην Πάτρα.

Γεννημένος στις Λε Ποντ-ντε-Μαρτέλ της Ελβετίας στις 2 Δεκεμβρίου του 1865, φέρεται να είναι ένας από τους δύο Ελβετούς αγωνιζόμενους στην Αθήνα και έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης της χώρας του. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, ίσως με δικά του έξοδα για να επισκεφθεί και τον αδεφό του, ο οποίος ζούσε στην Πάτρα.

Ο Pierre Lagrue, παριζιάνος ιστορικός αθλητισμού και συγγραφέας γράφει για τον Λουδοβίκο Σούτερ ή Λουί Ζουτέρ:

«Είναι ο πρώτος Ολυμπιονίκης της χώρας του και αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Ας αποτίσουμε λοιπόν φόρο τιμής στον Louis Zutter, πόσο μάλλον που η πορεία του είναι μοναδική. Το 1896, στους Αγώνες της Αθήνας, έγινε ο πρώτος Ελβετός που στέφθηκε Ολυμπιονίκης κερδίζοντας το αγώνισμα του πλάγιου ίππου. Ο Louis Zutter κέρδισε μπροστά από τους Γερμανούς Hermann Weingärtner και Conrad Böcker και έναν Ελβετό που εκπροσωπούσε τη Βουλγαρία, τον Charles Champaud. Κατά τη διάρκεια αυτών των Αγώνων της Αθήνας, ο Λούις Ζάτερ κατετάγη δεύτερος στους παράλληλους ζυγούς (δίζυγο) και στο γυμναστικό άλμα. Στην πραγματικότητα, ο Louis Zutter ήταν σίγουρα Ελβετός, αλλά ζούσε στην Ελλάδα, στην Πάτρα, από το 1893 και εκπροσωπούσε τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Παναχαϊκή Αθλητική Ένωση). Το ταξίδι λοιπόν δεν ήταν μακρύ και η πόλη της Πάτρας τον τίμησε όσο όλους τους Έλληνες, μέλη του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου που κέρδισαν μετάλλια στους Αγώνες αυτούς».

Αυτά γράφει λοιπόν ο Pierre Lagrue ενώ στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το 1897 με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου η οικογένεια Σούτερ εγκατέλειψε την Ελλάδα και επέστρεψε στην Ελβετία. Υπάρχουν και δημοσιέυματα σύμφωνα με τα οποία ο πατέρας του και όχι ο αδερφός ονομαζόταν Αλέξης και ήταν γυμναστής στην Πάτρα.

Πάντως, στη μαρμάρινη πλάκα με Ολυμπιονίκες που έχει τοποθετήσει η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή στην πλατεία «Δ. Τόφαλος» στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο γήπεδο της στην Αγυιά δεν αναφέρεται το όνομά του.

Η ανακοίνωση της ΠΓΕ τον Απρίλιο του 2021 έκανε λόγο για τον Δημήτρη Τόφαλο και τη μεγάλη ιστορία του. «Ωστόσο, ο σύλλογος μας τιμά παράλληλα και τους υπόλοιπους 11 (!!!) στο σύνολο Ολυμπιονίκες μας, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε ειδική μαρμάρινη πλάκα».

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 2 Δεκεμβρίου

2020: Η 36χρονη Γαλλίδα διαιτητής Stephanie Frappart, που στις 14/5/2019, είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που «σφύριξε» σε ευρωπαϊκό Super Cup, στην αναμέτρηση μεταξύ της Liverpool και της Chelsea στην Κωνσταντινούπολη, γίνεται η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα Champions League Ανδρών, τον αγώνα Juventus – Dynamo Kiev (3-0) για την 5η αγωνιστική του Champions League. Στον αγώνα αυτό ο Cristiano Ronaldo σημειώνει ένα γκολ για την Juventus και φτάνει τα 750 γκολ στην καριέρα του.

2008: Ο Cristiano Ronaldo ανακηρύσσεται “European Footballer of the Year” για το 2008 από το περιοδικό France Football. Είναι ο πρώτος Πορτογάλος, ο πρώτος παίκτης βρεταννικής ομάδας μετά τον Michael Owen το 2001 και ο τέταρτος παίκτης της Manchester United, μετά τους George Best το 1968, Bobby Charlton το 1966 και Denis Law το 1964, που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Les Shannon. Το 1971 ήρθε στην Ελλάδα σαν προπονητής του ΠΑΟΚ με τον οποίο κατέκτησε 2 φορές το Κύπελλο Ελλάδος (1972 και 1974). Στην συνέχεια πήγε στον Ηρακλή (1975-76), τον ΟΦΗ (1979-80 & 1982-84) και το 1984 διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού και του Αιγάλεω.

2002: Πρώτη έκδοση του περιοδικού ”Ring Sports” με εξώφυλλο τον πρωταθλητή του kickboxing Μιχάλη Ζαμπίδη.

«Εδώ που φτύνετε πολύ γρήγορα θα γλείφετε»

1979: Ο Άρης κερδίζει με 79-78 τον Ηρακλή και ο Νίκος Γκάλης αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Φορά την φανέλα με το νούμερο 7, που εργότερα θα αντικατασταθεί από το Νο 6 και σημειώνει 30 πόντους. Στο σχόλιο των δημοσιογράφων ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης είναι ατομιστής ο Ανδρέας Πεταλίδης δηλώνει: “Προσέξτε τι θα γράψετε, γιατί εδώ που φτύνετε πολύ γρήγορα θα γλείφετε”.

1972: Ξεκινάει στο Olympia Grand Hall του Λονδίνου το πρώτο Olympia Show Jumping Championships, το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά ιππασίας δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου.

1971: Ο Λάμπης Τσιριγωτάκης παίρνει συνέντευξη από τον George Best , που θα δημοσιευτεί την επόμενη ημέρα στην Αθλητική Ηχώ με τίτλο «νοιώθω έρωτα για τη μπάλλα» και παράλληλα σχολιάζει τον συμπαίκτη του στην Εθνική Β.Ιρλανδίας Μπίλι Μπίγκαμ, που είναι προπονητής στην Εθνική Ελλάδος.

1959: Σε φιλικό αγώνα στη Λεωφόρο η Ελλάδα χάνει από τη Δανία με 3-1 με σκόρερ τον Στέλιο Σεραφείδη.

1950: Ο Νοτιοαφρικανός Vic Toweel κάνει ρεκόρ σε νοκ-ντάουν σε έναν αγώνα όταν ρίχνει κάτω τον Βρετανό Danny O’ Sullivan 14 φορές σε 10 γύρους στο τελικό για την κατηγορία bantam στο Γιοχάνεσμπουργκ.

1934: Ο πέντε φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης Johnny Weismuller (3 χρυσά το 1924, 2 το 1928 και 24 παγκόσμια ρεκόρ) πρωταγωνιστεί στην ταινία “ΤΑΡΖΑΝ”. Το 1922 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε λιγότερο από 1 λεπτό στα 100μ.

1907: Ιδρύεται η Football Players’ & Trainers’ Union που το 1958 θα μετονομαστεί σε Professional Footballers’ Association.

1905: Ο πρόεδρος της Αμερικής Theodore Roosevelt παρακολουθεί έναν αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου Army-Navy (6-6) κατά τον οποίο 11 παίκτες τραυματίζονται, και απειλεί να καταργήσει το σπορ αν δεν θεσπιστούν κανόνες για την σωματική ασφάλεια των παικτών.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News