Αουγκούστο Πινοσέτ: «Βίασε» και το ποδόσφαιρο - Ματς με μια ομάδα

ΑΠΕ

Το βίντεο μιας γελοίας ποδοσφαιρικής παράστασης από τον δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, τον άνθρωπο που στην κηδεία του έγιναν δύο νεκρώσιμες πομπές.

Ο Χιλιανός ιατρός και πολιτικός Σαλβαδόρ Αλιέντε έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος μαρξιστής που έγινε πρόεδρος χώρας μέσω ανοικτών εκλογών. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Χιλής από το 1970 έως το 1973.

Παρά την ευρεία δημοτικότητα του, ο Αλιέντε δεν είχε συμπάθειες στις τάξεις των βιομηχάνων της χώρας και κυρίως του στρατού. Επίσης η CIA, ήταν προφανώς δυσαρεστημένη με μια δημοκρατικά εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση και πιθανό σύμμαχο της κομουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης. Κάπως έτσι, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών  των ΗΠΑ υποστήριξε ένα πραξικόπημα από τον στρατό της Χιλής το 1973 με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ.

Στα τρία χρόνια μεταξύ της εκλογής του Αλιέντε και της πτώσης του, η CIA ξόδεψε περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια σε ανατρεπτικές επιχειρήσεις στη Χιλή. Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον κατέλληγε με τον τελευταίος να λέει «δεν φαίνεται ότι έχουμε βάλει το χέρι μας  σε αυτό».

Κρυμμένος στο προεδρικό μέγαρο μετά το πραξικόπημα, ο Αλιέντε έκανε μια τελευταία ακραία ομιλία προς το έθνος. «Ζήτω η Χιλή! Ζήτω ο λαός! Ζήτω οι εργαζόμενοι!», είπε πριν αυτοκτονήσει με ένα AK-47 – υποτίθεται δώρο από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο- ή πριν δολοφονηθεί.

Ο «βιασμός» του ποδοσφαίρου

Η χούντα του Πινοσέτ ανέλαβε δράση. Κι όπως συμβαίνει πάντα άρχισε να διεισδύει και στο ποδόσφαιρο, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο από τη χρήση απλώς των γηπέδων ως εγκαταστάσεις εγκλεισμού, αλλά και σε μεμονωμένες ομάδες και παίκτες.

Αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν ένας αγώνας φάντασμα, ένας αγώνας παρωδία, κάτι παρανοϊκό, πραγματικά γελοίο. Ήταν το φθινόπωρο του 1973. Η Χιλή και η τότε Σοβιετική Ένωση θα διεκδικούσαν σε διπλούς αγώνες την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1974. Το πρώτο ματς έγινε στη Ρωσία. Οι παίκτες της Χιλής ταξίδεψαν αφού ενημερώθηκαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, οι οικογένειές τους, που είχαν μείνει στην πατρίδα θα είχαν πρόβλημα. Κανείς δεν μίλησε. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι έπαιξαν πολύ καλά, βοήθησε κι ένας αντικομουνιστής διαιτητής και ήρθε το 0-0 στη Ρωσία.

Ο επαναληπτικός ορίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1973 στο Εστάδιο Νασιονάλ, το γήπεδο -όπως και τα περισσότερα της χώρας- που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου κρατούντο, βασανίζονταν αντιφρονούντες και κάποιοι θανατώνονταν. Η Σοβιετική Ένωση ζήτησε αρχικά ο αγώνας να διεξαχθεί σε άλλη χώρα. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Όταν έγινε γνωστό τι συνέβαινε στο Νασιονάλ, ζήτησε άλλο γήπεδο. H FIFA πήγε να το ελέγξει και τα βρήκε όλα καλά κάτι που φυσικά ήθελε και η χούντα του Πινοσέτ.

Τελικά η Σοβιετική Ένωση δεν πήγε ποτέ στη Χιλή. Πήγαν όμως στο γήπεδο οι Χιλιανοί παίκτες, οι διαιτητές, 20.000 οπαδοί και στρατιώτες. Μάλιστα το ματς άρχισε κανονικά, έγινε σέντρα, μπήκε κι ένα γκολ με τον αρχηγό Φραντσίσκο Βαλντές, απλά χωρίς αντίπαλο. Η Χιλή του προκρίθηκε στο Μουντιάλ άνευ αγώνα.

Δύο εξίσου μεγάλες νεκρώσιμες πομπές

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα θύματα του Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή. Επί των ημερών του, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι βασανίστηκαν σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Για την 17χρονη χιλιανή χούντα (1973-1990), ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.

Παρά το γεγονός ότι ο Πινοσέτ υποστήριξε την Αγγλία στο πόλεμο με την Αργεντινή, τον Οκτώβριο του 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, μετά από επίσκεψη του σε ιδιωτική κλινική με σκοπό να εγχειρισθεί. Η Ισπανία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων. Τελικά όμως η Αγγλία στις 2 Μαρτίου 2000 επέστρεψε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία με δικαιολογία την κακή του υγεία. Στις αρχές του 2005 το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής για τις ίδιες κατηγορίες τον αθώωσε. Στις 23 Νοεμβρίου 2005 ο Πινοσέτ κατηγορούμενος για φορολογικές απάτες τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στις 3 Δεκεμβρίου 2006 υπέστη καρδιακή προσβολή. Σε νοσοκομείο της πόλης του Σαντιάγο του έκαναν εγχείριση καρδιάς. Ο Πινοσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 91 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κηδεία του υπήρχαν δύο εξίσου μεγάλες νεκρώσιμες πομπές, μία με υποστηρικτές και μία με πολέμιούς του.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 10 Δεκεμβρίου

2021: O 15χρονος καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Νεοκλής Αβδάλας κάνει το ντεμπούτο του (1:47 συμμετοχή 1/2 δίποντα) στην Euroleague εναντίον της Άλμπα (82-67) σε ηλικία 15 ετών και 10 μηνών και 6 ημερών και γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που σκοράρει στην Euroleague αφήνοντας πίσω του, τον Γεωργιανό Μανούτσαρ Μαρκοϊσβίλι.

Ο παλαίμαχος πλέον αθλητής έκανε ντεμπούτο μικρότερος από τον Αβδάλα, ωστόσο χρειάστηκε σχεδόν έναν χρόνο για να πετύχει τους πρώτους πόντους στη διοργάνωση σε αγώνα της Μπένετον Τρεβίζο, όντας 15 χρονών, 11 μηνών και 7 ημερών στις 24/10/2002.

2020: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του ΅Ερυθρού Αστέρα με 79-81, σημειώνοντας 14 πόντους ξεπερνά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4321 πόντοι) και γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, είτε με την μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που είχε μέχρι τις αρχές του 2000, είτε ως Ευρωλίγκα όπως είναι η σύγχρονη μορφή της με 4.323 πόντους.

2003: Στον αγώνα Γιουβέντους – Ολυμπιακός (7-0), ο γάλλος David Trezeguet της Γιουβέντους σημειώνει το 3-0 που είναι και το 3,000o γκολ στην ιστορία του Champions League.

2000: Η Ισπανία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Davis νικώντας με 3-1 την ομάδα της Αυστραλίας στην Βαρκελώνη.

Η πρώτη σαλιγκαροδρομία

1999: Διεξάγεται στην Αγγλία η πρώτη σαλιγκαροδρομία σε παμπ του Λονδίνου. Η ώρα που χρειάστηκαν τα ”αργά” σαλιγκάρια να τερματίσουν ανάγκασε πολλούς από τους θαμώνες να μεθύσουν, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τον νικητή.

1999: Ο αρχηγός της Αυστραλίας Steve Waugh γράφει ιστορία όταν γίνεται ο πρώτος αθλητής στο κρίκετ που συμπληρώνει μία εκατοστάρα (century) (100 ρόνια – runs) εναντίον όλων των κρατών μετά από ένα εξαιρετικό σερί στην πρώτη ημέρα του πρώτου τεστ εναντίον της Ινδίας.

1999: Ο 34χρονος Αυστραλός Michael Doohan, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στις μοτοσυκλέτες 500cc, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους αγώνες λόγω τραυματισμού σε σύγκρουση στις 7/5/99 στην Ισπανία.

1998: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τη Μανρέσα με 63-58 στο ΟΑΚΑ και συμπληρώνει 9 στις 9 νίκες στην Eυρωλίγκα, σπάζοντας το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα (8 στις 8). Ο ΠΑΟ θα ανεβάσει τον πήχυ στα 14/14.

1997: Τελευταία εμφάνιση του Τάσου Μητρόπουλου με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ. Ο απολογισμός του είναι 459 αγώνες και 51 γκολ στην Α’ Εθνική με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ (είναι ο μόνος που έπαιξε και στους 3 μεγάλους του κέντρου), Ηρακλή, Απόλλωνα Αθηνών και Βέροια, 15 αγώνες και 1 γκολ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και 77 συμμετοχές με 8 γκολ με την Εθνική ομάδα.

1996: Ιταλοί στρίπερς ανακοινώνουν ότι θα δημιουργήσουν ομάδα ποδοσφαίρου με προπονητή παλαιό ποδοσφαιριστή με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπίες.

1996: Ο Πορτογάλος Paulo Futre, γνωστός για τις εναέριες τούμπες του μετά από κάθε γκολ, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 30 ετών λόγω τραυματισμού στο γόνατο.

Πεθαίνει ο Στέλιος Κυριακίδης

1987: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Φιλοθέη ο Στέλιος Κυριακίδης. Ο Κύπριος αθλητής μεγάλων αποστάσεων είχε ξεκινήσει τον αθλητισμό από την ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, αναδείχθηκε 6 φορές βαλκανιονίκης ενώ μετείχε με την Ελληνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 και το 1948. Σε ηλικία 36 ετών τερμάτισε πρώτος στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο 2.29.27. Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε συλληφθεί από τους Γερμανούς αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν έμαθαν ότι είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

1979: Ο Αργεντινός Juan Ramon Rocha μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών. Το 1982 στις 29/9 θα αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τους “παράνομα” ελληνοποιημένους ποδοσφαιριστές Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ.

1977: Στην δεύτερη χρονιά του στις πίστες, ο Steve Cauthen γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει 6 εκατομμύρια δολάρια σε μια σεζόν όταν ιππεύοντας την ”Little Hapiness” κερδίζει την 6η κούρσα του Adequate. Θα ανακηρυχθεί “Αθλητής της Χρονιάς” για το 1977 από το Sports Illustrated, το Associated Press και το Sporting News και θα πάρει 3 Eclipse Awards.

1973: Για πρώτη φορά μετά το 1885 δυο άνδρες τενίστες, οι Smith και Connors, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

1967: Ο 19χρονος Χρήστος Ιακώβου του Παναθηναϊκού σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στο ντεβελοπέ στην κατηγορία των 75 κιλών κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος.

1926: Πρόταση του Jules Rimet για τη μελέτη της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχέδιο υποβάλλεται στη Ζυρίχη, ολοκληρωμένο από την επιτροπή, στις 25/2/1927.

1845: Ο 23χρονος Σκωτσέζος εφευρέτης Robert Thomson πατεντάρει το ελαστικό με αέρα, 43 χρόνια πριν από την επανεφεύρεσή του από τον John Boyd Dunlop. Για πολλά χρόνια, ο κόσμος θα πιστεύει ότι ο Dunlop είναι ο εφευρέτης στον οποίο θα κατοχυρωθεί η πατέντα στις 7/2/1888, η οποία όμως θα κηρυχθεί άκυρη λόγω της προηγούμενης του Thomson.

1810: Ο Βρετανός Tom Cribb κερδίζει στον 40ο γύρο τον Αφροαμερικανό Tom Molineaux στο πρώτο διαφυλετικό πρωτάθλημα πυγμαχίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News