Βινς Μάθιους: Ρατσισμός και ΔΟΕ - Ασέβεια στη σημαία ή αντιρατσιστική κίνηση;

Youtube

Ο Βινς Μάθιους και ο ξυπόλυτος Γουέιν Κόλετ στην επεισοδιακή, αλλά ελάχιστα γνωστή, απονομή στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 στο Μόναχο

Προφανώς η απονομή που έχει μείνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία είναι αυτή της κούρσας των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1968 στο Μεξικό. Τότε που ο Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ με υψωμένες γροθιές δήλωναν στήριξη στο κίνημα «Μαύρη Δύναμη».

Τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε ένα παρόμοιο αλλά και αρκετά διαφορετικό περιστατικό. Πρωταγωνιστές οι νικητές στην κούρσα των 400 μέτρων στο Μόναχο. Ο Βινς Μάθιους και Γουέιν Κόλετ. Ο Μάθιους ήταν ο νικητής με 44,66 και ο Κόλετ δεύτερος με 44,80.

Ο γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1947, Μάθιους ήταν ένας από τους καλύτερους Αφροαμερικανούς σπρίντερ που εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ανέπτυξε ιδιαίτερη αντιπαλότητα με τον μελλοντικό Ολυμπιονίκη Λι Έβανς. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην εφηβεία τους και στη συνέχεια μονομάχησαν πολλές φορές.

Το 1967 ο Έβανς ήταν πρώτος στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Βρέθηκαν αντιμέτωποι και δύο εβδομάδες πριν από τους αγώνες κριτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Στον προκριματικό έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 44,4 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ όμως δεν μέτρησε λόγω των μη εγκεκριμένων παπουτσιών του Μάθιους. Στον αγώνα κατάταξης ο Μάθιους νικήθηκε από τους Έβανς, Λάρι Τζέιμς και Ρον Φρίμαν.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Πόλη του Μεξικού, ο Μάθιους έτρεξε μόνο στη σκυταλοδρομία 4 × 400 μ.. Ήταν ο πρώτος από τους δρομείς των Ηνωμένων Πολιτειών. Πήραν το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ 2:56.16, το οποίο διήρκεσε για 20 χρόνια.

Ο Κόλετ ξυπόλυτος, στο πρώτο σκαλί του βάθρου

Μετά το Μεξικό, ο Μάθιους εγκατέλειψε τον στίβο για ένα χρόνο καθώς πάλευε με τα επαγγελματικά του και τον γάμο του. Επανήλθε γρήγορα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 στο Μόναχο ο Μάθιους ήταν ο νικητής. Αυτό που έγινε όμως στην απονομή ήταν το απίστευτο. Την ώρα της ανάκρουσης του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Κόλετ ξυπόλυτος, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου όπου βρισκόταν ήδη ο Μάθιους. Η απόλυτη ασέβεια στον ύμνο των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με τη συμπεριφορά τους. Συνεχής κίνηση, δεν κοίταξαν τις σημαίες, ξυνόντουσαν και έδειχνε ο ένας το μετάλλιο στον άλλο.

Ο κόσμος αντέδρασε. Οι περισσότεροι γιουχάρισαν τους πρωταγωνιστές. Αρκετοί έδωσαν την εξήγηση ότι επρόκειτο και πάλι για κίνηση στήριξης στη «Μαύρη Δύναμη» ακριβώς όπως είχε συμβεί το 1968.

Το Associated Press έκανε λόγω για “ασέβεια” και περιέγραψε το περιστατικό ως εξής: «Ο Κόλετ πήδηξε από το δεύτερο βάθρο στο πρώτο, δίπλα στον συναθλητή του. Στάθηκαν λοξά προ τη σημαία, στροβιλίζοντας τα μετάλλιά τους, με τον Μάθιους να του χαϊδεύει το πιγούνι. Οι ώμοι τους έπεσαν, δεν στάθηκαν όρθιοι ούτε κοίταξαν τη σημαία… Καθώς τα σφυρίγματα και οι φωνές συνεχίζονταν, ο Κόλετ ύψωσε τη σφιγμένη γροθιά προς το πλήθος πριν φύγει για τα αποδυτήρια».

Οι προσπάθειες να μην δοθεί αντιρατσιστικό χρώμα

Το παρασκήνιο ήθελε τον Μάθιους να είναι θυμωμένος με τον προπονητή Μπιλ Μπάουερμαν επειδή δεν τον ήθελε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον είχε αναγκάσει να προπονείται μόνος του σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Χρειάστηκε να κάνει αρκετές φορές μεγάλα ταξίδια για να πάρει μέρος σε διάφορους αγώνες.

Η Chicago Tribune ανέφερε ότι ο Μάθιους απευθύνονταν στο προπονητικό επιτελείο των ΗΠΑ και όχι στη σημαία ή στον Εθνικό Ύμνο.

«Ήμασταν τρελαμένοι με πολλά πράγματα. Δεν πιστεύαμε ότι θα εξελιχθεί έτσι. Μας ζητήθηκε να ζητήσουμε συγγνώμη. Δεν λυπάμαι πραγματικά για αυτό που έκανα. Λυπάμαι για τον τρόπο που το πήρε ο κόσμος. Αυτό που ξεκαθάρισα στην Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν ότι αν ήταν προσχεδιασμένο θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό. Ήταν απλώς κάτι που συνέβη».

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη μετά την τελετή ο Κόλετ ο εθνικός ύμνος δεν σήμαινε τίποτα για αυτόν. Εξήγησε ότι θεωρούσε λάθος να τιμήσει τον ύμνο λόγω του αγώνα που έδιναν οι Αφροαμερικανοί εκείνη την εποχή: «Δεν μπορούσα να σταθώ εκεί και να πως τις λέξεις γιατί δεν πιστεύω ότι είναι αληθινές. Μακάρι να ήταν. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια όμορφη χώρα, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε».

Ο ισόβιος αποκλεισμός

Οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν ισόβια από τους Ολυμπιακούς αγώνες από τη ΔΟΕ. Ο Χάρι Έντουαρντς, υπέρμαχος πολιτικών δικαιωμάτων, αθλητικός κοινωνιολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, είπε πολλά χρόνια αργότερα στον Guardian: «Ολόκληρη η ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος είναι γεμάτη από αντισημιτισμό και ρατσισμό». Η ΔΟΕ «πολεμούσε πάντα κάθε είδους διαμαρτυρία ή διαδήλωση που θα έτεινε να αναδείξει και να αμφισβητήσει ρατσιστικές δραστηριότητες ή ενέργειες».

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Δεκεμβρίου

2010: Ο 32χρονος Νεοζηλανδός William Trubridge, σπάει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση χωρίς βοήθεια με χρόνο 4 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, στην περίφημη Dean’s Blue Hole στις Μπαχάμες, φτάνοντας στο ιστορικό βάθος των 101 μέτρων ακολουθώντας μόνο ένα σχοινί-οδηγό και με μοναδική βοήθεια την ώθηση που του έδιναν τα χέρια και τα πόδια του και επιστρέφοντας στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας μόνο μια ανάσα.

1998: Αναγνωρίζεται από την ΓΓΑ η Ελληνική ομοσπονδία Softball (ΕΦΟΣ) η οποία είχε ιδρυθεί στις 14/09/1997. Τον Μάρτιο του 2001 θα συγκροτηθεί η πρώτη επίσημη εθνική ομάδα.

1996: Ο George Weah της Μίλαν τιμωρείται με 6 αγωνιστικές από την UEFA όταν με “κεφαλιά” σπάει τη μύτη του παίκτη της Πόρτο Jorge Costa.

1990: Ο Pete Sampras δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα 200.000 μάρκα από το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων που κέρδισε από το Compaq Grand Slam στο Μόναχο.

1982: Πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς και σε ηλικία 54 ετών ο Collin Chapman, ιθύνων νους της Lotus. Από το 1954 έχει αφοσιωθεί στην ομάδα της Lotus με μοντέλα Φόρμουλα 2. Το 1958 κάνει την εμφανισή του το πρώτο μοντέλο για Φόρμουλα 1. Το 1963, με οδηγό τον Jim Clark, κερδίζει το πρωτάθλημα με την Lotus 25 που είναι αποκλειστικό δημιούργημά του, ενώ στην συνέχεια πολλά μεγάλα ονόματα θα κερδίσουν νίκες για την ομάδα του όπως ο Hill, ο Rindt, ο Peterson, ο Andretti, ο Mansell και ο Fittipaldi. Λίγο πριν πεθάνει συνδέθηκε δυστυχώς με το σκάνδαλο του John De Lorraine χωρίς ποτέ να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομά του.

1981: Εγκαινιάζεται το Αθλητικό Κέντρο του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα, αντίστοιχο των καλύτερων ευρωπαϊκών.

1972: Οι Miami Dolphins γίνονται η πρώτη ομάδα στο NFL που τερματίζουν την κανονική περίοδο αήττητοι νικώντας στον 14ο αγώνα τους Baltimore Colts με 16-0.

1967: Ο Wilt Chamberlain σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Philadelphia Warriors με 143-123 επί των Chicago Bulls. Είναι το έβδομο υψηλότερο σκορ και η τελευταία φορά που πετυχαίνει τέτοιο σκορ στην καριέρα του.

1964: Πεθαίνει ο Αντώνης Καστρινός, πρώην βουλευτής της ΕΡΕ και πρώην πρόεδρος, αλλά ουσιαστικά και δημιουργός της Δόξας Δράμας.

1899: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Milan AC.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News