Τέντι Φλακ: Γρονθοκόπησε Έλληνα όταν τον πέρασε ο Σπύρος Λούης

Ο πρίγκιπας Νικόλαος συνέφερε με μπράντι και κρόκο αυγού τον Έντγουιν Φλακ, το «λιοντάρι της Αθήνας», που προσπέρασε στον Μαραθώνιο «φρέσκος και ξεκούραστος» Έλληνας.

Όταν ο Έντγουιν Χάρολντ Φλακ, πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1935 στη Μελβούρνη, οι γείτονές του θρηνούσαν για τον καλοσυνάτο κτηνοτρόφο. Ο αγαπημένος τους Τέντι, όπως τον αποκαλούσαν ήταν ένας ιδιοκτήτης φάρμας που έτρεφε βοοειδή στη Μελβούρνη και για πολλά χρόνια εργαζόμενος στο λογιστικό γραφείο της οικογένειάς του.

Για την Αυστραλία όμως ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Ήταν «το λιοντάρι της Αθήνας», ο πρώτος Ολυμπιονίκης της χώρας αν και για να μαθευτεί αυτό στην πατρίδα του χρειάστηκε νε να περάσουν κάποια χρόνια. Ο Φλακ στους Α’ Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα κατέκτησε 2 χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλιο -αν και τότε στους αθλητές δεν δίνονταν μετάλλια- και ήταν ο μοναδικός αθλητής από την Αυστραλία που είχε πάρει μέρος στους αγώνες.

Ο Φλακ γεννήθηκε 5 Νοεμβρίου 1873 στην Αγγλία και σε ηλικία 5 ετών η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αυστραλία και στο Μπέργουικ της Βικτώρια. Τελειώνοντας τις σπουδές του το 1892 κι αφού σπούδασε μεταξύ άλλων αρχαία Ελληνική ιστορία, δούλεψε στο λογιστικό γραφείο του πατέρα του. Ήταν αθλητής του συλλόγου Old Melburnians και πρωταθλητής σε αγώνες δρόμου στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτώρια. Σε ηλικία 21 ετών στάλθηκε στο Λονδίνο για περαιτέρω εκπαίδευση στη λογιστική δουλεύοντας στην εταιρεία Price Waterhouse (σήμερα PricewaterhouseCoopers), παράλληλα συνέχισε τον αθλητισμό όπου γράφτηκε σε σύλλογο του Λονδίνου με σκοπό να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στους Α’ Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα, βρέθηκε αφού χρειάστηκε να ταξιδέψει για έξι ημέρες με πλοίο και τρένο. Το πρώτο αγώνισμα, στο οποίο συμμετείχε ήταν τα 800 μέτρα όπου ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης με επίδοση 2.11.0″. Ακολούθησαν τα 1.500 μέτρα στα οποία ήταν πάλι πρώτος με επίδοση 4.33.2″ με δεύτερο τον Αμερικανό Άρθουρ Μπλέικ. Τρίτος ολυμπιονίκης ήταν στο διπλό του τένις με συμπαίκτη τυ τον Βρετανό Ρόμπινσον. Ηττήθηκαν στα ημιτελικά από το ζευγάρι Δ. Κάσδαγλη – Δ. Πετροκόκκινου. Συμμετείχε και στο μονό του τένις όπου αποκλείστηκε από τον Α. Ακρατόπουλο.

Στην Αυστραλία ελάχιστοι έμαθαν τότε για τις επιτυχίες του. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουν ότι ένας συμπατριώτης του είχε καταφέρει τόσα πολλά στην Αθήνα Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι Αυστραλοί δεν είχαν σε… υπόληψη του αγώνες εκείνη την εποχή.
Η ημερήσια εφημερίδα Sydney Morning Herald έγραφε τότε: «Ως αθλητικό φεστιβάλ, η όλη υπόθεση είναι μια φάρσα, μόνο που, όπως ο πύργος της Βαβέλ, έχει φέρει πολλές διαφορετικές εθνικότητες μαζί». Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο Φαλκ είχε αγωνιστεί με την ομάδα της Αγγλίας και μερικά χρόνια αργότερα η ΔΟΕ αναγνώρισε τις επιτυχίες του ως επιτυχίες της Αυστραλία. Αυτοί που τον αποκαλούσαν «λιοντάρι της Αθήνας» ήταν οι Βρετανοί. Το έκαναν για την παρουσία του στο τένις, αλλά και στον Μαραθώνιο.

Ο Μαραθώνιος ήταν ένα ακόμα άθλημα στο οποίο πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Αν και δεν πήρε μετάλλιο είναι μέρος της ιστορίας του αθλήματος. Ο Φλακ δεν είχε τρέξει ποτέ σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Σε επιστολή που έστειλε στον πατέρα του με ημερομηνία 18 Απριλίου 1896 -κατά πάσα πιθανότητα από την Πάτρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο- αναφέρει σημαντικά στοιχεία για το κλίμα που επικρατούσε στους αγώνες, αλλά και τον Μαραθώνιο. Αναφέρει ότι το πρωί τελέστηκε λειτουργία στην εκκλησία του Μαραθώνα, στην οποία προσεύχονταν να κερδίσει ένας Έλληνας.

Ο Φλακ αναφέρει ότι στη διάρκεια του αγώνα αρχικά προπορευόταν ένας Γάλλος. Το έφτασε περίπου στο 30ό χιλιόμετρο και λίγο αργότερα ο Γάλλος εγκατέλειψε.

Στο 34ο χιλιόμετρο ο Φλακ είπε σ’ έναν ποδηλάτη να τρέξει γρήγορα στο Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του. Οι 100.000 με το άκουσμα της είδησης πάγωσαν.

Στα 34 χιλιόμετρα, τον πέρασε ένας Έλληνας που «φαινόταν πολύ φρέσκος και ξεκούραστος». Ο Φλακ μόλις είχε πει σε έναν φίλο του ποδηλάτη να τρέξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο και να αναγγείλει τη νίκη του καθώς θεωρούσε ότι κανείς δεν τον ακολουθούσε. Λίγο αργότερα άρχισε να παραπαίει. Ο φίλος του φώναξε «Βοηθήστε τον, θα πέσει». Κάποιος έσπευσε, ο Φλακ, νόμιζε ότι δεχόταν επίθεση και χτύπησε έναν Έλληνα με γροθιές. Λίγες στιγμές αργότερα, τον φόρτωσαν σ’ ένα κάρο και τον μετέφεραν στο Στάδιο, όπου δέχθηκε τις περιποιήσεις του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου. «Μπήκα σε ένα κάρο και οδηγήθηκα στο γήπεδο που ήταν κατάμεστο», αναφέρει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας τον συνέφερε δίνοντάς του λίγο μπράντι κι έναν κρόκο αυγού

Τα χρόνια πέρασαν, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες επέστρεψε στην Μελβούρνη και στο λογιστικό γραφείο της οικογένειας, αγόρασε και μία φάρμα όπου έτρεφε βοοειδή. Δεν ξανά έτρεξε σε αγώνες αλλά εκπροσώπησε την Αυστραλία στην Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Αυστραλία έχει τιμήσει τον Φλακ κόβοντας γραμματόσημο με τη μορφή του το 1996 στην εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών αγώνων. Το όνομά του έχει δοθεί σε οδό κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ κι άγαλμα του υπάρχει έξω από το σχολείο του Μπέργουιν όπου είχε φοιτήσει και ο ίδιος.

Με πληροφορίες από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Society of Olympic Historians.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News