Βλαντίμιρ Γιατσένκο: Το δράμα ενός τεράστιου αθλητή

«Κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του και είπε κάτι. Άκουσα μόνο: “Γόνατο, γόνατο”», είπε η Ταμάρα Μπίκοβα για τον Βλαντιμίρ Γιατσένκο. Μετά ήρθε το μετααλκοολικό κώμα…

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να λένε ότι υπήρξε ένας αθλητής που είχε γεννηθεί για να κερδίσει το ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 και να φτάσει το ρεκόρ στα 2.50 μέτρα. Ο Βλαντίμιρ Γιατσένκο όμως δεν κατάφερε τίποτα από αυτά και είχε πρόωρο και τραγικό τέλος.

Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1959 στην πόλη Ζαπορίζια της σημερινής Ουκρανίας, τότε της ΕΣΣΔ. Ήταν μια απλή σοβιετική οικογένεια που δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στο τοπικό εργοστάσιο αλουμινίου και η μητέρα του ταχυδρόμος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικής αγωγής του σχολείου του, Vladimir German, οι πρώτες αθλητικές εμπειρίες του είχαν να κάνουν αρχικά με το χάντμπολ και αργότερα με το τρέξιμο σε μεσαίες αποστάσεις. Όταν μια φορά ηττήθηκε από έναν συμμαθητή του, ο καθηγητής τον συμβούλεψε να ασχοληθεί με το άλμα εις ύψος. Ήταν ήδη 14 ετών.

Λίγα χρόνια αργότερα, στα 20 του, ήταν τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, κάτοχος τριών παγκόσμιων ρεκόρ. Ήταν το 1979 και ο Σοβιετικός άλτης έπρεπε να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα σύμφωνα με ένα σχέδιο που είχε αναπτύξει ο προσωπικός του προπονητής Vasily Telegin.

Η θεραπεία του γόνατος

Το κύριο μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η θεραπεία του γόνατος, με το οποίο ο Yashchenko αντιμετώπιζε προβλήματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του θριάμβου, το 1978, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μιλάνο, όπου ο αθλητής πήδηξε με τον παλιό τρόπο, την τεχνική Στραντλ -ποτέ δεν έμαθε την τεχνική Φόσμπερι- αγωνίστηκε με ενοχλήσεις, αλλά έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2.35 μ.! Για εκείνη την εποχή, ήταν κάτι απίστευτο, κάτι φανταστικό.

Ήταν ένα θαύμα της φύσης ο Βλαντίμιρ Γιατσένκο. Σε ηλικία 14 ετών, στην πρώτη προπόνηση, πήδηξε 1.70 μ., χωρίς τεχνική, χωρίς προετοιμασία. Στα 17 του έσπασε το ρεκόρ Νέων του μεγάλου Valery Brumel και στα 18 του στο Ρίτσμοντ, σε ένα μίτινγκ μεταξύ των ομάδων Νέων της τότε ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών με 2.33 μ.! Με την εμφάνιση αστέρα του Χόλιγουντ και την ευχέρεια του στα αγγλικά, έγινε παγκόσμιος σούπερ σταρ σε μια στιγμή.

Το 1979 όμως η σκληρή πραγματικότητα δοκίμαζε τον Vladimir Yashchenko. Ο προπονητής του Βλαντίμιρ Τέλεγκιν πίστευε ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας (1980), ο αθλητής θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει πλήρως τις εμφανίσεις σε οποιαδήποτε τουρνουά, να αναρρώσει ήρεμα και στη συνέχεια, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και, το σημαντικότερο, μπροστά στους ηγέτες της ΕΣΣΔ, να πάρει αυτό που όλοι θεωρούσαν ότι του ανήκε, δηλαδή το χρυσό μετάλλιο.

Κατέστρεψε ολόκληρη την καριέρα και τελικά τη ζωή του

Όμως άλλοι αποφάσιζαν. Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1979 δεν περιλαμβανόταν στα πλάνα του Γιατσένκο. Ο Τέλεγκιν ήταν διακοπές όταν ο Ανατόλι Στριζάκ, επικεφαλής προπονητής της ομάδας στίβου της ΕΣΣΔ , είπε στον Γιατσένκο ότι θα έπρεπε να αγωνιστεί στους προκριματικούς αγώνες στο Κάουνας. Ο Γιαστσένκο το έκανε και κατέστρεψε ολόκληρη την καριέρα και τελικά τη ζωή του.

Ο παλιός αθλητής και μετέπειτα δημοσιογράφος, Βασίλι Παρνιάκοφ, δημοσιοποίησε αργότερα ένα απόσπασμα της προσωπικής αλληλογραφίας του με την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ολυμπιονίκη της Σεούλ, Ταμάρα Μπίκοβα. Ήταν μάρτυρας του μοιραίου άλματος που διέκοψε την καριέρα του Γιατσένκο.

«Ήμουν παρούσα τη στιγμή που τραυματίστηκε. Ο καιρός ήταν βροχερός και κρύος. Ο Βλαντίμιρ ήταν υπέρβαρος, δεν είχε προπονηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και απλά δεν ήταν έτοιμος να πηδήξει. Σχεδόν όλοι οι καλοί άλτες της χώρας συμμετείχαν στα άλματα», θυμάται η Tamara Bykova: «Όλοι πήδηξαν, αν δεν κάνω λάθος στα 2,24 μ., Ο Γιατσένκο δεν ήθελε να είναι στο περιθώριο και ως εκ τούτου πήρε μέρος κι αυτός.

Μετά το άλμα, με δυνατά επιφωνήματα, έτρεξε έξω από την αίθουσα. Έτρεξα πίσω του. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα εκείνη τη στιγμή. Τον έψαχνα στο σκοτεινό διάδρομο. Περνώντας τρέχοντας από τις πόρτες των γραφείων, τον βρήκα στριμωγμένο σε μια γωνία, κάλυψε το πρόσωπό του με τα χέρια του και είπε κάτι. Άκουσα μόνο: “Γόνατο, γόνατο”…».

Από το Κάουνας, ο Yaschenko στάλθηκε στο νοσοκομείο με σωστή διάγνωση. Αλλά η επέμβαση, η οποία έγινε από τον χειρουργό Zoya Mironova, ήταν ανεπιτυχής. Απαιτήθηκε επανεγχείρηση. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, επίσης ανεπιτυχής. Η κατάσταση του χειροτέρεψε. Είχε πλέον ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι επεμβάσεις στην Αυστρία και η τραγωδία

Η αθλήτρια Anna-Lisa Prokop και ο σύζυγός της, ορθοπεδικός, πρότειναν να χειρουργηθεί στην κλινική του διάσημου ορθοπεδικού Hans Baumgartner στο Σάλτσμπουργκ. Η Πρόκοπ και ο σύζυγός της ανέλαβαν όλα τα έξοδα. Στην Αυστρία υποβλήθηκε σε δύο επιτυχημένες επεμβάσεις, σχεδόν επανασυναρμολογώντας το γόνατο του. Μετά από μακρά αποκατάσταση, ο Βλαντίμιρ μπόρεσε να επιστρέψει στους αθλητικούς χώρους το 1981, αλλά χωρίς επιτυχία. Το μέγιστο ύψος που πήδηξε ήταν 2,10 μ. το 1983.

Τότε συνέβη μια νέα τραγωδία. Το 1983, στη Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά επίδειξης, ο Γιατσένκο γλίστρησε σε βρεγμένο χόρτο. Οι χιαστοί σκίστηκαν και πάλι.

Ο αθλητισμός είχε τελειώσει για το γελαστό παιδί που πλέον δεν χαμογελούσε. Δεν άφηνε κανέναν να τον βοηθήσει και είχε μόνιμα ένα ποτήρι στο χέρι. Δεν είχε πια κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή. Στις 30 Νοεμβρίου 1999 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε μετααλκοολικό κώμα. Ήταν πλέον αργά. Ήταν μόλις 40 ετών.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Ιανουαρίου

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο άλτης του τριπλούν Adhemar Ferreira da Silva, ο μοναδικός Βραζιλιάνος αθλητής που στέφθηκε χρυσός ολυμπιονίκης σε δυο συνεχόμενες Ολυμπιάδες, το 1952 στο Ελσίνκι με άλμα 16.22μ (παγκόσμιο ρεκόρ) και το 1956 στη Μελβούρνη.

1992: Πεθαίνει στα 28 του χρόνια από καρδιά ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Juan Gilberto Funes στην Αργεντινή.

1986: Ο Denis Savard των Black Hawks ισοφαρίζει το ρεκόρ του πιο γρήγορου γκολ στο NHL του είχε ο Claude Provost του Montreal από το 1957 στο 4ο δευτερόλεπτο.

1977: Ξεσπούν διαδηλώσεις στο Ισραήλ εναντίον της Γαλλίας για την απελευθέρωση του Aboud Daoud, υπεύθυνου, όπως πιστεύεται, για το μακελειό στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972.

1966: Το ΔΣ της ΑΕΚ κάνει δεκτό το αίτημα του 36χρονου άσσου Κώστα Νεστορίδη, που έχοντας έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο της ομάδας Κλεάνθη Μαρόπουλο εξαιτίας του παραγκωνισμού του, ζητάει να μεταγραφεί σε ομάδα του εξωτερικού. Ο Νεστορίδης, που με την ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 250 αγώνες και σημέιωσε 224 γκολ, θα επιστρέψει από την Μελβούρνη ένα χρόνο μετά και θα αγωνιστεί με τον Βύζαντα Μεγάρων.

1966: Ο Red Auerbach κερδίζει τον 1000ο του αγώνα ως προπονητής των Boston Celtics.

1960: Ο Dolph Schayes των Syracuse Nationals γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής που ξεπερνάει τους 15.000 πόντους στην καριέρα του.

1957: Η εταιρεία Wham-O παράγει το πρώτο φρίσμπι.

1957: Η Carol Mandel των Chicago γίνεται ο πρώτη γυναίκα που κάνει την καλύτερη επίδοση στο skeet shooting ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες με 3 παγκόσμια ρεκόρ.

1906: Το NFL νομιμοποιεί το forward pass.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News