Πύρρος Δήμας: Όταν πέρασε τα σύνορα και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα

Στις 7 Φεβρουαρίου 1991, το αστυνομικό δελτίο της ημέρας έκανε λόγο για 83 φυγάδες από την Αλβανία που είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια μέσα απ’ τα ελληνοαλβανικά σύνορα στα Ιωάννινα. Ένας από αυτούς ήταν ο Πύρρος Δήμας!

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, διαβάζοντας το αστυνομικό δελτίο της 7ης Φεβρουαρίου του 1991, ότι ένας από τους 83 φυγάδες από την Αλβανία που είχαν περάσει τα σύνορα της χώρας μας, θα εξελισσόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές.

Ένας από αυτούς που αψήφησαν το μισό μέτρο χιόνι που είχε σκεπάσει την περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων στα Ιωάννινα για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, ήταν ο Πύρρος Δήμας! Γνωστός αθλητής της άρσης βαρών στην Αλβανία, είχε εντοπιστεί από τον τότε πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας, Γιάννη Σγουρό και τον προπονητή, Χρήστο Ιακώβου τον Μάιο του ’90, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άαλμποργκ.

Αυτοί εντυπωσιάστηκαν από το ταλέντο του, εκείνος διψούσε να βρεθεί στη χώρα καταγωγής του και όταν μίλησε μαζί τους, το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι. Ο Σγουρός ανέλαβε δράση για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και σαν σήμερα το 1991, ο Πύρρος βρισκόταν πια εντός της ελληνικής επικράτειας! Εντάχθηκε στον Μίλωνα, πρόεδρος του οποίου ήταν ο επικεφαλής της ομοσπονδίας, αλλά η περιπέτειά του δεν είχε (φυσικά) τελειώσει.

Ο Σγουρός χρειάστηκε να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξασφαλίσει στον Δήμα την ελληνική υπηκοότητα, κάτι που κατάφερε περίπου ένα χρόνο μετά τον ερχομό του και λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Τότε άρχισε να γίνεται για πρώτη φορά λόγος στα ΜΜΕ για έναν αθλητή με μεγάλο ταλέντο που θα μπορούσε να διακριθεί στους αγώνες, χωρίς και πάλι να διανοείται κανείς αυτό που θα ακολουθούσε.

Με τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αμέτρητες διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ο Δήμας θεωρείται σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αρσιβαρίστες όλων των εποχών σε όλο τον κόσμο. Για την Ελλάδα, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Το χρυσό μετάλλιο στη Βαρκελώνη, το πρώτο για τη χώρα μας μετά το 1980, δεν έδωσε ώθηση μόνο στην άρση βαρών, αλλά σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό, σε συνδυασμό με την απίστευτη νίκη της Βούλας Πατουλίδου, λίγες μέρες αργότερα. Κι αν ζήσαμε μια εποχή που χάναμε το μέτρημα των ολυμπιακών μεταλλίων που κέρδιζαν οι αθλητές μας, τεράστιο μερίδιο είχε αυτός ο νεαρός, ο οποίος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα πριν από 33 χρόνια.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Φεβρουαρίου

2023: Ο Λεμπρόν Τζέιμς ξεπερνά τους 38.387 πόντους του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και ανεβαίνει στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

2007: Ο Τζον Αμίτσι, γνωστός από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που παραδέχεται ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

1994: Ο Μάικλ Τζόρνταν υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα μπέιζμπολ των Γουάιτ Σοξ.

1988: Ο Θωμάς Μαύρος πετυχαίνει δύο εντυπωσιακά γκολ και οδηγεί τον Πανιώνιο στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-0. Το αποτέλεσμα προκαλεί την απομάκρυνση του Τάις Λίμπρεχτς από τον πάγκο των «ερυθρόλευκων», δυόμισι μήνες μετά την επεισοδιακή μετακίνησή του από τον ΠΑΟΚ.

1970: Ο Τζορτζ Μπεστ πετυχαίνει έξι γκολ στην εκτός έδρας νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Νορθάμπτον με 8-2 για το Κύπελλο Αγγλίας. Ισοφαρίζει έτσι το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σεδ έναν επίσημο αγώνα της Γιουνάιτεντ που κατέχει από το 1911 ο Χάρολντ Χολς, ο οποίος είχε σκοράρει έξι φορές στο 8-4 επί της Σουίντον για το Τσάριτι Σιλντ.

1942: Με ηγέτη τον Σεβερίνο Βαρέλα, τον επιθετικό που αγωνιζόταν φορώντας τραγιάσκα, η Ουρουγουάη κατακτά το Κόπα Αμέρικα για όγδοη φορά στην ιστορία της. Στον καθοριστικό αγώνα που διεξάγεται στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο, η «Σελέστε» επικρατεί 1-0 της Αργεντινής με γκολ του Σαπιραΐν στο 57ο λεπτό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News