Νίκη Μπακογιάννη: Η μαγική βραδιά με το ασημένιο μετάλλιο και το Ρεκόρ Γκίνες

Στις 3 Αυγούστου 1996 η Νίκη Μπακογιάννη κατέκτησε το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στο ύψος, με μια επίδοση που της χάρισε ένα πρωτότυπο Ρεκόρ Γκίνες.

Το σερί των ανέλπιστων ολυμπιακών μεταλλίων από τα κορίτσια στον στίβο, συνεχίστηκε στις 3 Αυγούστου 1996. Λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το θαύμα της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη, τη μιμήθηκε η Νίκη Μπακογιάννη.

Η Λαμιώτισσα άλτρια του ύψους δεν κατόρθωσε να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο, όμως και το ασημένιο που κατέκτησε πίσω από τη σταρ του αθλήματος, Στέφκα Κοσταντίνοβα, ήταν μια άνευ προηγουμένου επιτυχία. Πολύ περισσότερο επειδή η Μπακογιάννη χρειάστηκε να ξεπεράσει τρεις φορές τον εαυτό της για να το εξασφαλίσει.

Με ατομική επίδοση 1.97 μ. είχε ταξιδέψει στην Ατλάντα η πρωταθλήτριά μας και ρεαλιστικό στόχο την πρόκριση στον τελικό. Και κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ της σταματώντας, εντέλει, στα 2.03 μ., που όμως ήταν αρκετά για να τη φέρουν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Η προοπτική του μεταλλίου άρχισε να αχνοφαίνεται όταν η Μπακογιάννη έσπασε για πρώτη φορά το πανελλήνιο ρεκόρ στον τελικό, περνώντας το 1.99 μ. με τη δεύτερη προσπάθεια. Το εξασφάλισε στο επόμενο κιόλας ύψος, όταν πέρασε τα 2.01 μ. (πάλι με τη δεύτερη προσπάθεια) και λίγο αργότερα απέτυχαν να το υπερβούν η Ιταλίδα, Αντονέλα Μπεβιλάκουα και η Ρωσίδα, Γελένα Γκουλιάγεβα.

Τα θαύματα, όμως, δεν είχαν τελειώσει και το χάλκινο δεν ήταν αρκετό για την Μπακογιάννη, η οποία πέρασε τα 2.03 μ. με την τρίτη προσπάθεια! Όχι μόνο έριξε στην τρίτη θέση την Ουκρανή, Ίνχα Μπαμπάκοβα, αλλά συνέχισε να απειλεί ακόμα και τη μεγάλη Στέφκα Κοσταντίνοβα που είχε περάσει με την πρώτη το συγκεκριμένο ύψος και κρατούσε στα χέρια της το χρυσό μετάλλιο.

Η Βουλγάρα αθλήτρια, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας, πιάστηκε από τον τηλεοπτικό φακό να χειροκροτεί αυθόρμητα το επιτυχημένο άλμα της Μπακογιάννη, παρότι αυτό σήμαινε παράταση στην αγωνία της. Και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο ήταν το μοναδικό που έλειπε από το πλούσιο παλμαρέ των διακρίσεων της.

Η Κοσταντίνοβα πέρασε τελικά με τη δεύτερη τα 2.05 μ. και εξασφάλισε το χρυσό, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να υπερβεί για τέταρτη φορά τα όριά της. Ήταν, όμως, ασημένια ολυμπιονίκης, επίτευγμα που κανείς δεν περίμενε πριν τους αγώνες.

Χωρίς να το γνωρίζει εκείνη την ώρα, η Μπακογιάννη είχε κερδίσει και μια θέση στο περίφημο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες όταν πέρασε τον πήχυ στα 2.03 μ. Είχε πηδήσει 33 εκατοστά ψηλότερα από το σωματικό της ύψος (1.70 μ.), τη μεγαλύτερη διαφορά από κάθε άλλη αθλήτρια στον κόσμο!

Μπορεί τα χρόνια που ακολούθησαν να μην πέτυχε παρόμοια διάκριση (πέρα από ένα ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1997), η Μπακογιάννη έγραψε Ιστορία εκείνο το βράδυ, αφού έγινε μόλις η δεύτερη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πανελλήνιο ρεκόρ των 2.03 μ. δεν έχει απειληθεί ακόμα από άλλη Ελληνίδα άλτρια του ύψους και παραμένει το τρίτο μακροβιότερο στον στίβο γυναικών, πίσω από το 22.67 της Κατερίνας Κόφφα στα 200 μέτρα και φυσικά το 12.64 της Βούλας Πατουλίδου στα 100 μέτρα εμπόδια.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Αυγούστου

2021: Ο Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο συντρίβοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση στα 45.94. Στη δεύτερη θέση αφήνει τον Αμερικανό, Ρέι Μπέντζαμιν και στην τρίτη τον Βραζιλιάνο, Άλισον Ντος Σάντος.

2017: Η Παρί Σεμ Ζερμέν πραγματοποιεί την ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο αφού δαπανά 222 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα. Το συνολικό ποσό της μεταγραφής, εάν προστεθεί ο ετήσιος μισθός των 30 εκατ. ευρώ που αξιώνει ο παίκτης (το διπλάσιο απ’ όσο αμοιβόταν στην Μπαρτσελόνα) και τα πριμ που θα λάβουν ο ατζέντης κι ο πατέρας του παίκτη (από 38 εκατ.), ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

2010: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 50 ετών η Ελένη Πολυχρονίδου, εξέχουσα προσωπικότητα της ρυθμικής γυμναστικής, προπονήτρια από τις πρώτες ημέρες του αθλήματος στην Ελλάδα (1982).

2008: Η Ελλάδα νικά την Λιθουανία με 57-50 στον μεγάλο τελικό και κατακτά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (κάτω 18 ετών) που ολοκληρώνεται σε Πύργο και Αμαλιάδα. Βασικά στελέχη της Εθνικής μας είναι μεταξύ άλλων ο Κώστας Σλούκας και ο Νίκος Παππάς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται και στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

2002: Η Ελλάδα πανηγυρίζει για το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωπαικό Πρωτάθλημα κολύμβησης. Το κατακτά η ομάδα 4×200 ελεύθερο των ανδρών, την οποία αποτελούν οι Θανάσης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρης, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης, οι οποίοι τερματίζουν στην τρίτη θέση πίσω από την Ιταλία και τη Γερμανία.

1996: Η Ρωσία Σβετλάνα Μαστέρκοβα κάνει νταμπλ στα χρυσά μετάλλια των μεσαίων αποστάσεων, αφού μετά τα 800 κερδίζει και τα 1.500 μέτρα.

1992: Ο Καναδός Μαρκ Μακόι κάνει την έκπληξη στον τελικό των 110 μέτρων με εμπόδια των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 13.12. Το μεγάλο φαβορί, ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής, Κόλιν Τζάκσον, μένει έβδομος.

1989: Ο Χόρχε Βελάσκεζ γίνεται ο πέμπτος τζόκεϊ που φτάνει τις 6.000 νίκες, όταν κερδίζει την τρίτη ιπποδρομία στο Arlington International Racecourse ιππεύοντας την τρίχρονη «Maddie Bumpo».

1984: Η Αμερικανίδα, Μέρι Λου Ρέτον, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, ύστερα από σκληρή μάχη με τη Ρουμάνα, Εκατερίνα Σάμπο (79.175 έναντι 79.125). Μόλις πέντε εβδομάδες πριν τους αγώνες η Ρέτον είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, κατάφερε όμως να αγωνιστεί και να κερδίσει τη μάχη χάρη στα «δεκάρια» των κριτών για τις προσπάθειές της στο έδαφος και το άλμα.

1980: Ολοκληρώνονται οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα με μια εντυπωσιακή Τελετή Λήξης, από την οποία ξεχωρίζει η στιγμή που η μασκότ της διοργάνωσης, το αρκουδάκι Μίσα, απογειώνεται από το στάδιο και χάνεται στον ουρανό. Οι αγώνες επισκιάστηκαν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

1948: Ο Αμερικανός Μελ Πάτον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και ο συμπατριώτης του, Μπάρνι Γιούελ, το ασημένιο, συνεχίζοντας για τρίτη διαδοχική διοργάνωση την παράδοση των ΗΠΑ στο αγώνισμα. Το χάλκινο μετάλλιο κατακτά ο Παναμέζος Λόιντ Λα Μπιτς. Πρόκειται για το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για τον Παναμά και οποιαδήποτε χώρα της Κεντρικής Αμερικής γενικότερα.

1852: Στον πρώτο κωπηλατικό αγώνα μεταξύ πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, το Harvard νικά το Yale

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News