Aλισον Φίλιξ: Το πρώτο βήμα για την καταξίωση

Στις 12 Αυγούστου 2005, η Άλισον Φίλιξ κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο σηματοδότησε την κυριαρχία της στα 200 μ. μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας.

Ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της χθεσινής Τελετής Λήξης στο Παρίσι. Η εμβληματική μορφή της Άλισον Φίλιξ δεν έλειψε, εντέλει, ούτε από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, παρότι η καριέρα της ολοκληρώθηκε με δόξα και τιμή πριν από δύο χρόνια στο Γιουτζίν.

Ο λόγος της παρουσίας της στο Stade de France ήταν η πρόσφατη εκλογή της ως εκπρόσωπος των αθλητών στη ΔΟΕ. Δεν θα έκανε σε κανέναν εντύπωση, πάντως, αν οι διοργανωτές τιμούσαν την Αμερικανίδα αθλήτρια μόνο για τα αθλητικά της επιτεύγματα. Θεωρείται πλέον μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου όλων των εποχών και αφορμή για να σας τη θυμίσουμε είναι η επέτειος του πρώτου χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε σε μεγάλη διοργάνωση.

Αυτό συνέβη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι, στις 12 Αυγούστου 2005. Μόλις στα 19 της χρόνια, η αθλήτρια-φαινόμενο όπως τη χαρακτήριζαν στις ΗΠΑ, είχε δικαιώσει όσους πίστευαν ότι θα άφηνε εποχή στο αγώνισμα. Ήδη ένα χρόνο νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Φίλιξ είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο πίσω από την Τζαμαϊκανή, Βερόνικα Κάμπελ, σημειώνοντας μάλιστα νέο παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων (22.18).

Η Φίλιξ δεν είχε πάει ως πρώτο φαβορί στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, παρότι ήταν η κάτοχος της καλύτερης επίδοσης της χρονιάς (22.13). Η χρυσή ολυμπιονίκης Κάμπελ θεωρούνταν επικρατέστερη, ενώ η Γαλλίδα, Κριστίν Αρόν, είχε σημειώσει τον καλύτερο χρόνο στα προκριματικά και τα ημιτελικά. Η εκκίνηση της Αμερικανίδας δεν ήταν η καλύτερη κι έτσι οι δύο βασικές της αντίπαλοι, μαζί με τη Βελγίδα Κιμ Γκεβάρ, έφτασαν πρώτες στο βιράζ.

Η Φίλιξ άρχισε να δείχνει τα δόντια της μόλις μπήκε στην τελική ευθεία. Χάρη στον μεγάλο διασκελισμό της κατάφερε να προσπεράσει όλες τις αντιπάλους της μετά το 150ό μέτρο και να τερματίσει πρώτη με χαρακτηριστική άνεση, σε χρόνο 22.16. Έγινε έτσι η πρώτη νεάνιδα στην ιστορία που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο στα σπριντ (100 ή 200 μέτρα)!

Ήταν η αρχή της καταξίωσης για την Φίλιξ, η οποία έμελλε να αφήσει το αποτύπωμά της στα 200 μ. τα επόμενα χρόνια. Αν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο έμεινε πάλι δεύτερη πίσω απ’ την Κάμπελ, διατήρησε τα πρωτεία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2007 στην Οσάκα και του 2009 στο Βερολίνο.

Το 2011 στην Νταεγκού δεν βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και περιορίστηκε στην τρίτη θέση, επέστρεψε όμως δυναμικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπου εκπλήρωσε τον στόχο της να αναδειχθεί χρυσή ολυμπιονίκης. Πρόσθεσε μάλιστα στο παλμαρέ της άλλα δύο χρυσά μετάλλια από τη συμμετοχή της στις σκυταλοδρομίες 4×100 και 4×400.

Μετά τον τραυματισμό της στον τελικό των 200 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2013 στη Μόσχα, που την άφησε αρκετούς μήνες εκτός δράσης, η Φίλιξ άρχισε σιγά-σιγά να επικεντρώνεται στα 400 μ., όπου είχε ήδη διαγωνιστεί με επιτυχία (δεύτερη στο Παγκόσμιο του 2011). Και το 2015 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Όταν ανακοίνωσε ότι θα έκανε διάλειμμα στην καριέρα της λόγω εγκυμοσύνης, το 2018, πολλοί πίστευαν ότι η καριέρα της πλησίαζε πια στο τέλος της. H Φίλιξ, μάλιστα, κατήγγειλε τη διάσημη εταιρία αθλητικών ειδών που ήταν χορηγός της, ότι εξαιτίας της απουσίας της από τους στίβους λόγω εγκυμοσύνης, της μείωσε κατά 70% το συμβόλαιο.

Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε την Αμερικανίδα αθλήτρια στην απόφαση να λανσάρει τη δική της μάρκα παπουτσιών για τρέξιμο (Saysh), χρησιμοποιώντας τα σλόγκαν «οι γυναίκες αξίζουν περισσότερα» και «ξέρω τη θέση μου». Το έκανε στις αρχές του 2021, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είχαν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Φίλιξ έκλεισε την καριέρα της με το χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αλλά και το χρυσό στη  σκυταλοδρομία 4×400 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στο Γιουτζίν – όπου κατέκτησε και το χάλκινο στη μικτή σκυταλοδρομία 4×400. Ήταν ένα ιδανικό φινάλε για την αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στα σπριντ και τις παρατεταμένες ταχύτητες.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Αυγούστου

2018: Ο Λευτέρης Πετρούνας αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για τέταρτη διαδοχική χρονιά, στη διοργάνωση που φιλοξενείται στη Γλασκώβη.

2017: Ο Γιουσέιν Μπολτ συμμετέχει στην τελευταία κούρσα της καριέρας του, τον τελικό της σκυταλοδρομίας 4×100 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Ωστόσο, λίγα μέτρα αφότου παίρνει στα χέρια του τη σκυτάλη αναγκάζεται να εγκαταλείψει λόγω της επιδείνωσης ενός μυϊκού τραυματισμού και το χρυσό μετάλλιο κερδίζει η ομάδα της Βρετανίας με νέο εθνικό ρεκόρ (37.47).

2016: Ο 35χρονος Αμερικανός κολυμβητής, Άντονι Έρβιν, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και γράφει Ιστορία ως ο γηραιότερος κολυμβητής που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ρεκόρ είναι και η απόσταση των 16 χρόνων από το προηγούμενο χρυσό του μετάλλιο στο αγώνισμα, το 2000 στο Σίδνεϊ.

2007: Η Εθνική μπάσκετ των εφήβων κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας, αφού στον τελικό ηττάται στις λεπτομέρειες από τη Σερβία με 92-89. Προπονητής είναι ο Νίκος Κεραμέας και βασικά στελέχη οι Κώστας Κουφός (αναδεικνύεται και MVP της διοργάνωσης) και Μάριος Ματαλόν.

2004: Τραυματίζονται σε τροχαίο με μηχανή μεγάλου κυβισμού οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, την παραμονή της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο αθλητές κατευθύνονταν στο Ολυμπιακό Χωριό για να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ και η απουσία τους οδηγεί τη ΔΟΕ στην απόφαση να τους αποκλείσει από τους αγώνες και να τους επιβάλει διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση. Ο Κεντέρης, ο οποίος είχε επιλεγεί ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος, αντικαθίσταται από τον ιστιοπλόο, Νίκο Κακλαμάνάκη. Το 2011 οι δύο αθλητές αθώωνονται ομόφωνα από τα πολιτικά δικαστήρια.

1998: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-1 την Ανόρθωση στο ΟΑΚΑ (11′ Γιαννακόπουλος, 33′ Λουτσιάνο/65′ Μιχαΐλοβιτς), στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Champions League. Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός αποσπά ισοπαλία 2-2 από τη Στεάουα στο Βουκουρέστι.

1984: Ο Πορτογάλος Κάρλος Λόπες κερδίζει τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες με χρόνο 2 ώρες 09:21. Πρόκειται για ολυμπιακό ρεκόρ, αλλά και για το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Πορτογαλίας στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

1970: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Παρί Σεν Ζερμέν, μετά από την συγχώνευση της Παρί και της Σταντ Σαν Ζερμέν

1964: Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του Απαρτχάιντ. Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.

1960: Ο Αμερικανός Ραλφ Μπόστον πηδάει 8.21 μ. στο Γουόλνατ και καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Τζέσε Όουενς στο μήκος, που άντεχε από το 1935 (8.13 μ.).

1953: Σημειώνεται ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας (7,3 Ρίχτερ), που πλήττει κυρίως τη Ζακυνθο και τη Λευκάδα. Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που τραυματίζονται είναι και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Σούλης Κίνλεϊ.

1936: Η Αμερικανίδα Μάρτζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη χρυσή ολυμπιονίκης όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από springboard στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News