Μάικλ Φελπς: Όταν κέρδισε το πρώτο από τα 23 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια
Ο Μάικλ Φελπς άρχισε στις 14 Αυγούστου 2004 στην Αθήνα τη μακρά διαδρομή του για την ανάδειξή του ως του πλέον επιτυχημένου αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι φίλαθλοι που βρέθηκαν το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2004 στο ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, για να παρακολουθήσουν τους τελικούς της πρώτης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, συνειδητοποίησαν χρόνια αργότερα ότι είχαν γίνει μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής.
Πρωταγωνιστής ήταν ο Μάικλ Φελπς, ο ανερχόμενος σταρ της πισίνας από τις ΗΠΑ, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μικτής ατομικής με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (4:08.26). Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για τον 19χρονο κολυμβητή. Το πρώτο απ’ τα συνολικά 23 που θα κατακτούσε μέχρι το 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κερδίζοντας (με διαφορά) τον τίτλο του πιο επιτυχημένου αθλητή στην υπεραιωνόβια ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!
Ήταν μια αναμενόμενη νίκη για τον Φελπς, ο οποίος είχε θριαμβεύσει στη «μεγάλη» μικτή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 στη Βαρκελώνη, ενώ ήταν και ο κάτοχος του προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ με 4:08.41. Η μεγάλη διαφορά που απέκτησε από τους διώκτες του από το κατοστάρι της πεταλούδας, δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφιβάλλει ότι θα ήταν ο νικητής.
Κι ο ίδιος φάνηκε να αντιμετωπίζει την επικράτησή του ως κάτι απλό. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όμως, μάλλον συνειδητοποίησε ότι είχε κατακτήσει το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο κι άρχισε να το πανηγυρίζει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Είχε θέσει, άλλωστε, έναν πολύ φιλόδοξο στόχο ερχόμενος στην Αθήνα. Να κατακτήσει οκτώ χρυσά σε ισάριθμα αγωνίσματα και να σπάσει το ρεκόρ του συμπατριώτη του, Μαρκ Σπιτς, ο οποίος είχε ανέβει επτά φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 1972 στο Μόναχο.
Ο στόχος αυτός θα χανόταν το επόμενο κιόλας βράδυ, όταν η εκπληκτική ομάδα της Νοτίου Αφρικής στα 4×100 ελεύθερο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στην τρίτη θέση τις ΗΠΑ του Φελπς. Ο Αμερικανός κολυμβητής, πάντως, θα ολοκλήρωνε την παρουσία του στην Αθήνα με έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια, δείχνοντας ότι ο μεγάλος στόχος που είχε θέσει ήταν εφικτός.
Τον υλοποίησε τελικά το 2008 στο Πεκίνο, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το ρεκόρ του Σπιτς. Με 14 χρυσά μετάλλια σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (τρεις τυπικά, αφού στα 15 του είχε συμμετάσχει και στο Σίδνεϊ, όπου είχε καταταγεί πέμπτος στα 200 μικτή) ήταν ήδη ο πιο διακεκριμένος αθλητής στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά είχε ακόμα μέλλον μπροστά του.
Αν και γνώρισε ήττες και το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο, ο Φελπς ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του με 23 χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια. Κι έχει αφήσει το ρεκόρ του πιο επιτυχημένου αθλητή όλων των εποχών σε δυσθεώρητα ύψη.
Πώς, λοιπόν, να μη σε πιάνει δέος στη σκέψη ότι η μακρά αυτή διαδρομή είχε αρχίσει ένα ζεστό βράδυ στην Αθήνα; Ιδίως αν βρισκόσουν εκεί;
Στο αγώνισμα των 400 μέτρων μικτής στις 14 Αυγούστου 2004, έχει ιστορική αξία και για την ελληνική κολύμβηση. Ο Γιάννης Κοκκώδης έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κέρδισε την πρόκριση σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 1896! Σημείωσε, μάλιστα, νέο πανελλήνιο ρεκόρ (4:16.56) και προκρίθηκε με τον πέμπτο καλύτερο χρόνο απ’ όλες τις σειρές.
Στον τελικό δεν μπόρεσε, φυσικά, να συναγωνιστεί τον Φελπς και τους άλλους δύο αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο, τον Αμερικανό Έρικ Βεντ και τον Ούγγρο Λάσλο Τσεχ. Κατέλαβε ωστόσο την τιμητική έκτη θέση, που ήταν μία από τις κορυφαίες για Έλληνα αθλητή στην πισίνα μέχρι τα κατορθώματα του Απόστολου Χρήστου, πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 14 Αυγούστου
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Μπιλ Ράσελ, θρύλος των Μπόστον Σέλτικς κι ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.
2016: Ο Νοτιοαφρικανός Γουέιντ Φαν Νίκερκ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καταρρίπτοντας μάλιστα με 43.03 το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον, που άντεχε από το 1999 (43.18). Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Γιουσέιν Μπολτ γίνεται ο πρώτος σπρίντερ στην ιστορία που κατακτά τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. (9.81).
2005: Ο Ρασίντ Ραμζί από το Μπαχρέιν κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 800 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Ελσίνκι, λίγες ημέρες μετά την πρωτιά του και στα 1.500 μ. Πρόκειται για το πρώτο νταμπλ χρυσών μεταλλίων στις μεσαίες αποστάσεις σε διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 και τον Νεοζηλανδό, Πίτερ Σνελ.
2003: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο παλαίμαχος Γερμανός ποδοσφαιριστής, Χέλμουτ Ραν. Έχει μείνει στην Ιστορία ως ο σκόρερ του νικητήριου γκολ της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954 κόντρα στην Ουγγαρία.
1994: Τρεις Ισπανοί μοιράζονται τα μετάλλια στον Μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου του Ελσίνκι. Το χρυσό κατακτά ο Μάρτιν Φιζ, το ασημένιο ο Ντιέγκο Γκαρθία και το χάλκινο ο Αλμπέρτο Χουζδάδο.
1993: Ο Αμερικανός, Μαρκ Πλάτζες, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Στουτγάρδης, αφού με μια εκπληκτική αντεπίθεση στα δύο τελευταία χιλιόμετρα αφήνει δεύτερο τον Λούκετς Σβαρτμπόι από τη Ναμίμπια. Ο γεννημένος στη Νότιο Αφρική Πλάτζες είχε πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα μόλις τρεις εβδομάδες πριν τους αγώνες, αν και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ από το 1988.
1988: Πεθαίνει στα 90 του ο Έντσο Φεράρι, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.
1983: Ο Σεργκέι Μπούμπκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στο Ελσίνκι, με άλμα στα 5.70 μ. Πρόκειται για το πρώτο από τα έξι χρυσά που θα κατακτήσει ο Μπούμπκα στις ισάριθμες πρώτες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
1981: Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της Προοδευτικής (ως ποδοσφαιριστής και προπονητής), φεύγει από τη ζωή σε βαθιά γεράματα. Μόλις δύο μήνες νωρίτερα είχε γεννηθεί ο εγγονός του που έμελλε να πάρει το όνομά του και να κάνει μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό και το εξωτερικό, φτάνοντας και στην κατάκτηση του Euro 2004 με την Εθνική Ελλάδας.
1971: Η Δυτικογερμανίδα χρυσή ολυμπιονίκης του πεντάθλου το 1968 στο Μεξικό, Ίνγκριντ Μίκλερ, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι με νέο ατομικό ρεκόρ που είναι παράλληλα και ρεκόρ αγώνων (6.76 μ.).
1936: Η ομάδα της οκτάκωπου με πηδαλιούχο των ΗΠΑ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, νικώντας με ελάχιστη διαφορά τις βάρκες της Ιταλίας και της Γερμανίας. Η ιστορία των εννέα μελών του αμερικάνικου πληρώματος, από τα πρώτα τους βήμα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον μέχρι την κατάκτηση της κορυφής, καταγράφεται λεπτομερώς στο βιβλίο «The Boys In the Boat» του Ντάνιελ Τζέιμς Μπράουν, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο από τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
1936: Στον τελικό του πρώτου τουρνουά μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ΗΠΑ επικρατούν του Καναδά με 19-8. Το χρονόμετρο των τριάντα δευτερολέπτων για την εκδήλωση επίθεσης δεν έχει εισαχθεί ακόμη κι αυτό έχει ως συνέπεια το μπάσκετ να παίζεται με σκοπιμότητα και το σκορ να μένει σε χαμηλά επίπεδα.
1932: Ολοκληρώνονται οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξενούνται στο Λος Άντζελες. Οι ΗΠΑ κερδίζουν την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 44 χρυσά, 36 ασημένια και 30 χάλκινα, έναντι 12 χρυσών, 12 ασημένιων και 12 χάλκινων της δεύτερης Ιταλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Το νέο δίδυμο Μπιανκόν, Πιρόλα και τα μπράβο του Μεντιλίμπαρ
- Παναθηναϊκός: Το... πεντάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
- Ολυμπιακός: Τι γίνεται με Ράιτ - Ποια η απόφαση του Μπαρτζώκα
- Καιρός: Προ των πυλών νέο βαρομετρικό χαμηλό με βροχές και καταιγίδες
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε τo Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα για τη Euroleague και το Άρης - ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος