Λίνφορντ Κρίστι: Ο Βρετανός σπρίντερ που έριξε τη σκόνη του στους Αμερικάνους

Στις 15 Αυγούστου 1993 ο Λίνφορντ Κρίστι εδραίωσε την κυριαρχία του στα 100 μέτρα με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης, αφήνοντας πίσω του τον Καρλ Λιούις και τους υπόλοιπους Αμερικανούς.

Όταν ο Λίνφορντ Κρίστι τερμάτισε τέταρτος στον μνημειώδη τελικό των 100 μέτρων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1991 στο Τόκιο, έχοντας σημειώσει ευρωπαϊκό ρεκόρ (9.92), είχε αναρωτηθεί αν είχε νόημα να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος έναν χρόνο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Τότε που σε ηλικία 32 ετών έκανε τη μεγάλη έκπληξη με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, τερματίζοντας μπροστά από τους Αμερικανούς, Ντένις Μίτσελ και Λιρόι Μπάρελ.

Ένας μόνο αστερίσκος υπήρχε για το αν ο Βρετανός – γεννημένος στην Τζαμάικα – σπρίντερ ήταν πράγματι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο. Το 1992 δεν είχε αντιμετωπίσει τον Καρλ Λιούις. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 1988 είχε αποτύχει να προκριθεί μέσω των «τράιαλς» των ΗΠΑ τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα.

Την επόμενη χρονιά, πάντως, ο Λιούις έκανε δυναμικό comeback κερδίζοντας την πρόκριση και στις δύο αποστάσεις των σπριντ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης. Στις 15 Αυγούστου 1993, λοιπόν, ο Κρίστι έδωσε το απόλυτο τεστ. Και το πέρασε με άριστα.

Όχι μόνο κέρδισε καθαρά το χρυσό μετάλλιο, βελτιώνοντας κι άλλο το ευρωπαϊκό ρεκόρ (9.87) και αγγίζοντας το παγκόσμιο του Λιούις απ’ το Τόκιο (9.86). Αλλά είδε πίσω απ’ την πλάτη του τον μεγάλο αντίπαλό του να τερματίζει τέταρτος με 10.02, πίσω από τους άλλους δύο Αμερικανούς: τον Αντρέ Κέισον (9.92) και τον… σταθερό στις τρίτες θέσεις Μίτσελ (9.99)!

Ήταν η στιγμή της απόλυτης καταξίωσης για τον Κρίστι, ο οποίος σε ηλικία 33 ετών και 135 ημερών έγινε ο γηραιότερος νικητής της «κούρσας της μιας ανάσας» σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες – ρεκόρ που κατέρριψε ο 35χρονος Τζάστιν Γκάτλιν το 2017.

Η νίκη του Βρετανού σπρίντερ δεν συνιστούσε έκπληξη. Από τους προκριματικούς γύρους φαινόταν ότι υπερείχε σαφέστατα του Λιούις, ενώ ο Κέισον εμφανιζόταν ως ο πιο απειλητικός απ’ τους Αμερικανούς. Ο Κρίστι είχε νικήσει καθαρά τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 1991 και στο μίτινγκ του Γκέιτσχεντ, δύο εβδομάδες πριν το μεγάλο ραντεβού της Στουτγάρδης – ο Λιούις, μάλιστα, είχε τερματίσει τρίτος, πίσω και από τον Τζον Ντράμοντ.

Η πονεμένη ιστορία με το ντόπινγκ

Το debate για το ποιος ήταν ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου τελείωσε στις 15 Αυγούστου 1993. Οι όποιοι αμφισβητίες του Κρίστι δεν είχαν κάτι άλλο να πουν και αρκούνταν πλέον να θυμίζουν την εμπλοκή του σε μία περίεργη υπόθεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στη Σεούλ.

Στα ούρα του Βρετανού σπρίντερ είχαν ανιχνευθεί μεταβολίτες ψευδοεφεδρίνης μετά τη συμμετοχή του στους προκριματικούς των 200 μέτρων, λίγες μέρες μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ του Μπεν Τζόνσον. Ο Κρίστι είχε ευνοηθεί από εκείνο το συνταρακτικό γεγονός (το μετάλλιό του αναβαθμίστηκε από χάλκινο σε ασημένιο), τώρα όμως βρισκόταν ο ίδιος κατηγορούμενος.

Δήλωσε αθώος στο πειθαρχικό όργανο της ΔΟΕ και ισχυρίστηκε ότι τα υψηλά επίπεδα της απαγορευμένης ουσίας στον οργανισμό του, οφείλονταν σε ένα ρόφημα τζίνσενγκ που είχε πιει. Με ψήφους 11-10 απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών, όμως η «ρετσινιά» είχε μείνει.

Ο Κρίστι θριάμβευσε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1994 στο Ελσίνκι, αλλά από την επόμενη χρονιά άρχισε η πτώση. Η αποκαθήλωση απ’ τον παγκόσμιο θρόνο έγινε με κρότο, αφού τερμάτισε έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995 στο Γκέτεμποργκ. Και το 1996 στην Ατλάντα απέτυχε με ακόμα χειρότερο τρόπο να υπερασπιστεί τον τίτλο του χρυσού ολυμπιονίκη. Με δύο άκυρες εκκινήσεις αποβλήθηκε απ’ τον τελικό, τον οποίο κέρδισε ο Καναδός, Ντόνοβαν Μπέιλι.

Τα χειρότερα, όμως, ήλθαν τον Φεβρουάριο του 1999. Βρέθηκε θετικός στη ναδρολόνη σε έναν έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε κατά τη συμμετοχή του σε ένα μίτινγκ κλειστού στίβου στο Ντόρτμουντ. Το παράδοξο ήταν ότι μετά την Ατλάντα ο Κρίστι είχε ουσιαστικά κρεμάσει τα παπούτσια του. Συμμετείχε περιστασιακά σε κάποια διεθνή μίτινγκ και είχε αναλάβει ήδη να προπονεί νεότερους αθλητές, όπως ο μετέπειτα ολυμπιονίκης Ντάρεν Κάμπελ.

«Εάν πήρα αναβολικά θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος λόγος. Τώρα πια είμαι ουσιαστικά παλαίμαχος», είχε δηλώσει ο Κρίστι. Ωστόσο, η IAAF τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των κανόνων περί ντόπινγκ και τον τιμώρησε με διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση. Κάτι που είχε συνέπεια να του επιβληθεί και ισόβιος αποκλεισμός από τη Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή!

Σε πρόσφατο αφιέρωμα του BBC στο πρόσωπό του, ο Κρίστι δήλωσε ότι δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ που του έχει προκαλέσει το στίγμα του ντόπινγκ. Εξελίχθηκε σε «μαύρο πρόβατο» του βρετανικού στίβου, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι μεγάλο ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και ο Σεμπάστιαν Κόου, άσπονδος φίλος του απ’ την εποχή που συνυπήρχαν στην εθνική ομάδα της Βρετανίας.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 15 Αυγούστου

2022: Ο Απόστολος Χρήστου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (24.36). Δεύτερος μένει o Ιταλός, Τόμας Τσέκον, με 24.40.

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γκερντ Μίλερ, ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Βασικός σέντερ φορ της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας που κατέκτησε πρώτα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 και κατόπιν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, έγραψε Ιστορία και με την Μπάγερν Μονάχου, με την οποία πέτυχε 566 γκολ σε 607 συμμετοχές και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης (1974, 1975, 1976). Το 1970 κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα, ενώ επί 32 χρόνια διατήρησε την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (14 γκολ).

2019: Ο 18χρονος ποδηλάτης Κωνσταντίνος Λιβανός κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο κεϊρίν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας Εφήβων που διεξάγεται στη Φρανφούρτη.

2016: Ο Λευτέρης Πετρούνιας συγκεντρώνει 16.000 στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Ο Βραζιλιάνος Ζανέτι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 15.766 βαθμούς και ο Ρώσος Αμπλιάζιν την τρίτη με 15.700. Πρόκειται για το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στην ενόργανη γυμναστική μετά το χρυσό του Δημοσθένη Ταμπάκου το 2004 στην Αθήνα. Ο Πετρούνιας γίνεται επίσης ο δεύτερος αθλητής μετά τον Ταμπάκο που κάνει το triple crown στους κρίκους, κατακτά δηλαδή πρωτιές σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2008: Η Νεοζηλανδή Βάλερι Άνταμς κατακτά το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Είναι το πρώτο από τα τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια της Άνταμς στο αγώνισμα, αφού ακολούθησε άλλο ένα χρυσό, το 2012 στο Λονδίνο, ένα ασημένιο το 2016 στο Ρίο κι ένα χάλκινο το 2021 στο Τόκιο.

2004: Η εκπληκτική τετράδα της Νοτίου Αφρικής κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 4×100 ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (3:13.17), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Ολλανδία (3:14.36) και στην τρίτη τις ΗΠΑ (3:14.62). Μέλη της ομάδας είναι οι Νιλς Σούμαν, Λίντον Φερνς, Ντάριαν Τάουνσεντ και Ρικ Νίθλινγκ.

1996: Η UEFA αποφασίζει την αύξηση των ομάδων του Champions League από 16 σε 24 την περίοδο 1997-98.

1995: Η Μόνικα Σέλες νικά με 2-0 σετ την Κίμπερλι Πο (6-0, 6-3) στο Τορόντο, στον πρώτο αγώνα της μετά τον σοβαρό τραυματισμό της στην πλάτη τον Απρίλιο του 1993, όταν ένας μανιακός οπαδός της Στέφι Γκραφ την είχε μαχαιρώσει στην πλάτη.

1993: Με τη νίκη του Βρετανού Ντέιμον Χιλ στο γκραν πρι της Ουγγαρίας, καταγράφεται το πρώτο ζεύγος πατέρα και γιου που κερδίζει από έναν έστω αγώνα στη Formula 1. Ο πατέρας του ήταν ο Γκρέιαμ Χιλ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1962 και το 1968, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα το 1975.

1992: Ο Μπράιαν Ντιν της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ σημειώνει το πρώτο γκολ στη νεοσύστατη Premier League, στο πέμπτο λεπτό του αγώνα της ομάδας του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1).

1979: Ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα εμπόδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας με χρόνο 50.67.

1972: Η Αιθιοπία ανακοινώνει ότι μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Ροδεσίας

1970: Η Πατ Παλίνκας γίνεται η πρώτη γυναίκα που αγωνίζεται σε επαγγελματικό αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, με την ομάδα των Ορλάντο Πάνθερς.

1936: Η 17χρονη Ρι Μάστενμπρουκ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Πρόκειται για το τρίτο χρυσό που κατακτά η Ολλανδή κολυμβήτρια στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ύστερα από εκείνα στα 100 ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4×100, ενώ έχει κι ένα ασημένιο στα 100 ύπτιο.

1936: Με ανανεωμένη σύνθεση σε σχέση με την ομάδα που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934, η Ιταλία κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Στον τελικό επικρατεί της Αυστρίας με 2-1 στην παράταση (70′, 92′ Φρόσι/79′ Καϊνμπέργκερ).

1932: Ο πυγμάχος Τζακ Ντέμσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και γνωρίζει την ήττα από τον Κινγκ Λεβίνσκι.

1858: Με το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα «περί συστάσεως των Ολυμπίων» θεσπίζονται γενικοί αθλητικοί διαγωνισμοί κάθε τέσσερα χρόνια με την επωνυμία «Ολύμπια». Τον θεσμό χρηματοδοτεί ο Ευαγγέλης Ζάππας και οι αγώνες μένουν γνωστοί στην ιστορία ως «Ζάππειες Ολυμπιάδες».

1852: Το κροκέ εισάγεται στην Αμερική από την Αγγλία και γίνεται πολύ δημοφιλές περισσότερο σαν κοινωνικό γεγονός παρά σαν αθλητικό, αφού γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται μαζί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News