Πύρρος Δήμας: «Αντίο» με τέταρτο μετάλλιο και αποθέωση

Ανατριχίλα προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο αποχαιρέτισαν τον Πύρρο Δήμα οι Έλληνες φίλαθλοι, μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στις 21 Αυγούστου 2004.

Ορισμένες φορές οι λέξεις είναι πράγματι φτωχές για να περιγράψουν τις εικόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «αντίο» των Ελλήνων φιλάθλων στον Πύρρο Δήμα, στις 21 Αυγούστου 2004 στη Νίκαια.

Ο κορυφαίος και δημοφιλέστερος τότε Έλληνας αθλητής, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην άρση βαρών. Περιορίστηκε στην τρίτη θέση στην κατηγορία των 85 κ., αφού είχε κατέβει λαβωμένος στον αγώνα κι απέτυχε να σηκώσει τα 205 και τα 207,5 κιλά στο επολέ-ζετέ.

Όμως και το χάλκινο μετάλλιο δεν ήταν λίγο. Ο Δήμας ήταν ο πρώτος αρσιβαρίστας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ανέβαινε  στο βάθρο για τέταρτη φορά.

Αμφιβάλλουμε αν γνώριζαν αυτήν τη λεπτομέρεια οι 6.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν εκείνο το βράδυ το «Σπίτι της Άρσης Βαρών». Σίγουρα, πάντως, γνώριζαν ότι εκείνος ήταν ο τελευταίος αγώνας του Πύρρου και βρίσκονταν εκεί για να τον ευχαριστήσουν για όσα είχε κάνει για την Ελλάδα, από το 1992 και μετά.

Γι’ αυτό και ήταν βέβαιο ότι θα τον αποθέωναν ακόμα κι αν δεν κατάφερνε να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Το γεγονός, όμως, ότι ο Δήμας κατάφερε να βρεθεί στο βάθρο, πρόσφερε στην ελληνική αθλητική ιστορία μία συγκλονιστική στιγμή.

Οι ιαχές «Ελλάς-Ελλάς» και «Πύρρος-Πύρρος» την ώρα που ο Γιάννης Σγουρός παρέδιδε το χάλκινο μετάλλιο στο «Λιοντάρι της Χειμάρρας», δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.

Ο κόσμος δεν έλεγε να σταματήσει. Ο δαφνοστεφανωμένος Δήμας κοιτούσε συγκινημένος την εξέδρα, όπου βρισκόταν η σύζυγός του, Αναστασία (που έφυγε πρόωρα απ’ τη ζωή το 2018) και τα τρία τους παιδιά. Και παράλληλα σήκωσε το χέρι του ευχαριστώντας τους υπόλοιπους Έλληνες για το συγκινητικό «αντίο».

Λίγο νωρίτερα, μετά την τελευταία προσπάθεια της καριέρας του, είχε βγάλει τα παπούτσια του και τα είχε αφήσει μπροστά στην μπάρα με τα 207,5 κιλά. Μετά το τέλος της απονομής, ο Έλληνας ολυμπιονίκης ανέβηκε ξανά στο πλατό μαζί με τα παιδιά του, που φορούσαν φανέλες με τον αριθμό «4» (που συμβόλιζε τα ολυμπιακά του μετάλλια) τυπωμένο και στις δύο πλευρές.

Ο άξιος νικητής, ο Γκιόργκι Ασανίτζε από τη Γεωργία και ο δεύτερος, ο Αντρέι Ριμπάκου από τη Λευκορωσία, επισκιάστηκαν από την ακτινοβολία του πιο επιτυχημένου αθλητή στην ιστορία της άρσης βαρών. Αλλά κι αυτοί ακόμα θα έχουν να το λένε.

Ξέρουμε. Πολλοί θα μας πείτε για την κατοπινή πορεία του Δήμα στην πολιτική και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του και την κριτική που του ασκούν οι πρώην συναθλητές του για τα πεπραγμένα του στην ομοσπονδία της άρσης βαρών.

Τα στερνά μπορεί πράγματι να τιμούν τα πρώτα, όμως τα συναισθήματα που προκάλεσε εκείνη η απονομή, πριν από ακριβώς 20 χρόνια, δεν σβήνουν με τίποτα.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Αυγούστου

2022: Ο Λευτέρης Πετρούνιας αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για έκτη φορά (μετά το 2015, το 2016, το 2017, το 2018 και το 2021) και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ούγγρου, Κρίστιαν Μπέρκι.

2019: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 4-0 τη ρωσική Κρασνοντάρ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και εξασφαλίζει ουσιαστικά από τον πρώτο αγώνα την πρόκριση στη φάση των ομίλων του Champions League. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Γκερέρο (30′), Ραντζέλοβιτς (78′, 85′) και Ποντένσε (89′).

2016: Ο Κενυάτης, Ελιούντ Κιπτσόγκε, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο, το αγώνισμα με το οποίο πέφτει η αυλαία του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στον τελικό του μπάσκετ ανδρών, οι ΗΠΑ με κορυφαίο τον Κέβιν Ντουράντ (30 π.) συντρίβουν με 96-66 τη Σερβία και ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατακτά η Ισπανία, που νικά με 89-88 την Αυστραλία. Στο πόλο ανδρών, τέλος, η Σερβία επικρατεί με 11-7 της Κροατίας και κατακτά το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο άθλημα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

2004: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα 470 της ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Λίγες ώρες αργότερα, η Τασούλα Κελεσίδου κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία, με βολή στα 66.68 μ.

1995: Η Χριστίνα Θαλασσινίδου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο συγχρονισμένης κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βιέννης.

1971: Η 16χρονη Λόρα Μπόου γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κερδίζει το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Γκολφ.

1958: Η Ρουμάνα Γιολάντα Μπάλας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στ ύψος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στοκχόλμης με νέο ρεκόρ αγώνων (1.77 μ.). Με αυτήν τη νίκη αρχίζει η κυριαρχία της στο αγώνισμα που θα κρατήσει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Τόκιο.

1935: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Άγγλος τενίστας Τζον Χάρτλεϊ, ο οποίος είχε κατακτήσει δύο από τις πρώτες διοργανώσεις του διάσημου τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον (1879, 1880).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News