Ρόζμαρι Άκερμαν: Η Ανατολικογερμανίδα που έγραψε ιστορία στην άλλη πλευρά του Τείχους
Στις 26 Αυγούστου 1977 ο κόσμος είδε για πρώτη φορά μια γυναίκα να υπερβαίνει τα 2.00 μ. στο άλμα εις ύψος. Ήταν η Ανατολικογερμανίδα Ρόζμαρι Άκερμαν και το κατάφερε στην άλλη πλευρά του Τείχους του Βερολίνου.
Τα άλματα στα 2.00 μ. δεν είναι δεδομένα για τις αθλήτριες του ύψους ακόμα και σήμερα. Ακόμα και στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε σ’ αυτό το ύψος (με νικήτρια την Ουκρανή, Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ).
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι δέος προκάλεσε η Ρόζμαρι Άκερμαν στις 26 Αυγούστου 1977, όταν έγινε η πρώτη αθλήτρια που έσπασε το φράγμα των δύο μέτρων και μάλιστα χρησιμοποιώντας τον παλιό παλμό, το straddle (διασκελισμός ή πιο λαϊκά, «ψαλίδι»).
Η Ανατολικογερμανίδα αθλήτρια, η οποία κυριαρχούσε στο αγώνισμα από το 1974 και είχε αναδειχθεί χρυσή ολυμπιονίκης το 1976 στο Μόντρεαλ, είχε γράψει ιστορία στην άλλη πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, του απόλυτου συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη.
Ο αγώνας στον οποίο σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ των 2.00 μ. είχε διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Το ίδιο στάδιο που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και το οποίο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διάσπαση της Γερμανίας, βρισκόταν στο δυτικό κομμάτι της πάλαι ποτέ πρωτεύουσας.
Σήμερα η λεπτομέρεια αυτή μοιάζει ασήμαντη. Τότε, όμως, ο συμβολισμός ήταν μεγάλος. Ιδίως σε μία εποχή που η Ανατολική Γερμανία δεν είχε δημιουργήσει τη βιομηχανία αχτύπητων αθλητών (όπως θα έκανε στα ’80s) και βρισκόταν ακόμα στη σκιά των Δυτικών. Από τη Δυτική Γερμανία, άλλωστε, προερχόταν και η Ούλρικε Μάιφαρτ, χρυσή ολυμπιονίκης το 1972 στο Μόναχο.
Το γεγονός ότι η Άκερμαν επέμενε να πηδάει με straddle, σε μια εποχή που είχε πια κυριαρχήσει ο νέος παλμός που είχε εισαγάγει απ’ το 1968 ο Ντικ Φόσμπερι, καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακό το επίτευγμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που περνά τα 2.00 μ.
Η ηρωίδα μας γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1952 ως Ρόζμαρι Βίτσας. Στα τέλη του 1974 παντρεύτηκε τον παίκτη του χάντμπολ, Μάνφρεντ Άκερμαν και πήρε το επώνυμό του με το οποίο καταγράφηκε στην ιστορία του αθλητισμού. Λίγο καιρό πριν τον γάμο της, βέβαια, είχε καταρρίψει για πρώτη φορά το παγκόσμιο ρεκόρ με 1.94 μ. (1.93 μ. το παλιό της Βουλγάρας, Γιορντάνκα Μπλαγκόεβα), το οποίο βελτίωσε κατά έναν πόντο όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Τότε ήταν και η πρώτη φορά που επικράτησε της Ιταλίδας, Σάρα Σιμεόνι, η οποία θα εξελισσόταν στη μεγάλη της αντίπαλο τα επόμενα χρόνια. Η Άκερμαν τη νίκησε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 (1.93 μ. έναντι 1.91 μ.), όμως η Σιμεόνι της πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στις 4 Αυγούστου 1978, όταν πέρασε τα 2.01 μ. στην Μπρέσια.
Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πράγας, στις 31 Αυγούστου 1978, σήμανε την αλλαγή σκυτάλης. Η Σιμεόνι πέρασε τα 2.01 μ. με τη δεύτερη προσπάθεια και απέκτησε το προβάδισμα για το χρυσό. Η Άκερμαν πέρασε κι αυτή το ίδιο ύψος στην τρίτη της προσπάθεια, όμως την ώρα που το σώμα της ακούμπησε το στρώμα, ο πήχυς έπεσε (όχι κατά τους πανηγυρισμούς της, όπως έχει γραφτεί λανθασμένα).
Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που η Άκερμαν έφτασε κοντά στη βελτίωση της ατομικής επίδοσης που είχε σημειώσει στις 26 Αυγούστου 1977. Και η αποτυχία της να ανέβει στο βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, την ώθησε στην απόφαση να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Πήδησε μόλις 1.91 μ. και κατετάγη τέταρτη, έναντι 1.97 μ. της Σιμεόνι, η οποία ήταν οριστικά πια η νέα «βασίλισσα» του αγωνίσματος.
Η τελευταία ολυμπιονίκης με straddle
Η Άκερμαν έχει μείνει στην Ιστορία όχι μόνο ως η πρώτη γυναίκα που υπερέβη τα 2.00 μ., αλλά και ως η τελευταία χρυσή ολυμπιονίκης του ύψους (είτε γυναίκα είτε άνδρας) που χρησιμοποιούσε τον παραδοσιακό παλμό straddle.
Λίγο νεότερός ήταν ο Σοβιετικός, Βλαντίμιρ Γιαστσένκο, ο οποίος κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας με «ψαλίδι» (2.33 μ. το 1977 και 2.34 μ. το 1978), ενώ το 1978 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Αναγκάστηκε, ωστόσο, να εγκαταλείψει πρόωρα τον αθλητισμό λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο το 1979, προτού προλάβει να λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 βλέπαμε άλματα με straddle στο δέκαθλο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι o χρυσός ολυμπιονίκης του 1988, επίσης Ανατολικογερμανός, Κρίστιαν Σενκ, ο οποίος είχε ατομικό ρεκόρ 2.27 μ.
Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, ο παλμός έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, αφού θεωρείται πιο εύκολο για τα παιδιά που αρχίζουν να ασχολούνται με το ύψος, να υιοθετήσουν την τεχνική που καθιέρωσε ο Φόσμπερι.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Αυγούστου
2020: Ύστερα από την απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην αγωνιστούν στο Game 5 με τους Ορλάντο Μάτζικ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν, το ΝΒΑ αναβάλει όλα τα ματς των πλέι οφ. Την απόφαση αυτή ακολουθούν και άλλες ομοσπονδίες όπως το MLB (μπέιζμπολ) και το MLS (ποδόσφαιρο).
2015: Η Νικόλ Κυριακοπούλου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου με άλμα στα 4.80 μ.
2012: Ολοκληρώνεται το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ 3×3 που διεξάγεται από τις 23 του μήνα στο Ζάππειο. Η Σερβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση καταλαμβάνει στους άνδρες, οι ΗΠΑ στις γυναίκες και η Γαλλία στο μεικτό.
2011: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο του Παρισιού, επικρατώντας με ippon του Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα στον τελικό της κατηγορίας των 90 κιλών.
2007: Ο Αμερικανός Τάισον Γκέι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα με χρόνο 9.85. Δεύτερος τερματίζει ο Ντέρικ Άντκινς απ’ τις Μπαχάμες με 9.91 (εθνικό και ατομικό ρεκόρ) και τρίτος ο Τζαμαϊκανός, Ασάφα Πάουελ με 9.96.
2004: Η Εθνική πόλο γυναικών χάνει στην παράταση το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παρά τα πέντε γκολ που πετυχαίνει η Κική Λιόση, η Ιταλία νικά με 10-9 (κανονικός αγώνας 7-7) και αφήνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση. Ωστόσο, το ασημένιο μετάλλιο είναι το πρώτο που κατακτά η χώρα μας σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
2003: Ο Πιτ Σάμπρας ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του στο τένις.
2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα και κατκτά τον τίτλο για τρίτη φορά στην καριέρα του.
1999: Ο Μάικλ Τζόνσον κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Σεβίλλης, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ με 43.18 (43.29 το παλιό του Μπατς Ρέινολντς, από τις 17 Αυγούστου 1988).
1991: Ο Φινλανδός ακοντιστής, Κίμο Κίνουνεν, κάνει την έκπληξη στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Τόκιο. Με βολή στα 90.82 μ. από την πρώτη προσπάθεια, νικά τον συμπατριώτη του και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ (96.96 μ.) Σέπο Ράτι, ο οποίος αρκείται στο ασημένιο μετάλλιο με 88.12 μ.
1989: Η Εθνική Παίδων κατακτά το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ νικώντας τη Γιουγκοσλαβία με 81-79 στην Κουέντσα της Ισπανίας.
1976: H FIFA ενημερώνει την ΕΠΟ ότι ο ομογενής μεσοεπιθετικός του Ηρακλή, Βασίλης Χατζηπαναγής, δεν δικαιούται να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας μια και είχε συμμετάσχει σε έξι αγώνες της Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης, για το προολυμπιακό τουρνουά του Μόντρεαλ. Ο «Βάσια» είχε αγωνιστεί με την Ελλάδα στο φιλικό κόντρα στην Πολωνία (1-0), στις 6 Μαΐου 1976.
1960: Ο Δανός ποδηλάτης, Κνουτ Γένσεν, πεθαίνει στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί έπειτα από τη λιποθυμία κατά τη διάρκεια της κούρσας των 100 χλμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Τα αίτια του θανάτου του αποδίδονται σε χρήση φαρμάκων.
1950: Ο Εμίλ Ζάτοπεκ κάνει το νταμπλ στις μεγάλες αποστάσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Βρυξελλών. Μετά το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ. ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και των 5.000 μ., αφήνοντας δεύτερο τον Γάλλο, Αλέν Μιμούν και τρίτο τον Βέλγο, Γκαστόν Ρέιφ (ο οποίος τον είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης