Σοφία Σακοράφα: Το μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ που... ζυγίστηκε στο μαιευτήριο

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 η Σοφία Σακοράφα «τρέλανε» τους Έλληνες φιλάθλους με το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στον ακοντισμό, με βολή στα 74.20 μέτρα!

Ακόμα και σήμερα θα προκαλούσε αίσθηση η επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ από Ελληνίδα αθλήτρια. Φαντάζεστε, λοιπόν, τι χαμό προκάλεσε η Σοφία Σακοράφα στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 όταν έριξε το ακόντιο στα 74.20 μ., στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στα Χανιά!

Είκοσι ημέρες νωρίτερα, η αθλήτρια από τα Τρίκαλα είχε πάει ως η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας. Αρκέστηκε, ωστόσο, στο χάλκινο μετάλλιο αφού η Άννα Βερούλη έκανε την έκπληξη και με βολή στα 70.02 μ. ανέβηκε εκείνη στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Παρότι η τρίτη θέση αποτελούσε σημαντική διάκριση, η Σακοράφα δεν ήταν ικανοποιημένη. Πείσμωσε, πάντως, και βρήκε κίνητρο για να αποδείξει ότι παρέμενε η κορυφαία ακοντίστρια της χώρας μας – άλλωστε λίγο καιρό πριν από το Ευρωπαϊκό είχε σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ με 71.52 μ. Και τελικά κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ (72.40 μ.) που κατείχε η Φινλανδή, Τίνα Λίλακ!

«Η αποτυχία των Ευρωπαϊκών Αγώνων με ωφέλησε. Αν ερχόμουν πρώτη τότε, θα σταματούσα τους αγώνες και δεν θα ξαναέριχνα ακόντιο φέτος. Έτσι δεν θα έκανα παγκόσμιο ρεκόρ», είχε δηλώσει στα «Νέα» και στον Γιώργο Λιάνη η Σακοράφα.

Χρειάστηκε, βέβαια, να περιμένει λίγη ώρα μέχρι να αναγνωριστεί το ρεκόρ της, διότι στο Εθνικό Στάδιο των Χανίων δεν υπήρχε ζυγαριά ακριβείας, ώστε να ζυγιστεί το ακόντιο και να διαπιστωθεί αν πληρούσε τις προδιαγραφές της IAAF. Έτσι, το μετέφεραν στο… μαιευτήριο της πόλης, όπου η δουλειά έγινε στη ζυγαριά όπου ζυγίζονταν τα νεογέννητα βρέφη!

Η Σακοράφα έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια σε όλα τα σπορ που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία των γυναικών. Στους άνδρες, είχαν προηγηθεί ο Κωστής Τσικλητήρας, στο μήκος και το ύψος άνευ φοράς το 1912 και φυσικά ο Χρήστος Παπανικολάου, με το ιστορικό 5.49 μ. στο επί κοντώ το 1970.

Η διαφορά με το 74.20 μ. της Σακοράφα είναι ότι μπορεί να μην άντεξε ούτε έναν χρόνο ως παγκόσμιο ρεκόρ (τον Ιούνιο του 1983 το πήρε πίσω η Λίλακ με 74.76 μ.), αλλά ως πανελλήνιο δεν καταρρίφθηκε ποτέ! Άντεξε μέχρι και το 1999, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία άλλαξε το κέντρο βάρους των ακοντίων και ακύρωσε όλες τις παλιές επιδόσεις.

Μάλιστα, ως πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ με το νέο ακόντιο αναγνωρίστηκε η βολή της Μιρέλας Μανιάνι στα 67.09 μ., επίδοση με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Θεωρείται έτσι η δεύτερη Ελληνίδα ακοντίστρια με παγκόσμιο ρεκόρ, αν και δεν είχε καταρρίψει κάποιο παλιότερο.

Αφού διατέλεσε βουλεύτρια (2007-14 και 2019-23) και ευρωβουλεύτρια (2014-19), η Σακοράφα εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική και υπηρετεί ξανά τον στίβο, όντας εκλεγμένη από το 2021 στη θέση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Σεπτεμβρίου

2004: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο της κατηγορίας S13 των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με επίδοση 1:03.98. Το ασημένιο κερδίζει ο Κωνσταντίνος Φίκας στα 50 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας S8 με 27.54.

2001: Ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ και φτάνει τις τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες στον όμιλο του Champions League. Το μοναδικό γκολ πετυχαίνει ο Γιώργος Καραγκούνης με κεφαλιά στο 24ο λεπτό.

2000: Με γκολ του Γιώργου Νασιόπουλου στο 36′, ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 το Αμβούργο και αναπτερώνει τις ελπίδες του για πρόκριση από τον όμιλο του Champions League.

1992: Διεξάγεται η 1η αγωνιστική της επαγγελματικής πλέον, Α1 μπάσκετ. Ξεχωρίζει το ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (71-64 το Παγκράτι στο Ματς) και η άνετη νίκη του Άρη επί της Λάρισας με 102-59, με πρωταγωνιστή τον πρώην ΝΒΑer, Ρόι Τάρπλεϊ (26 π.).

1988: Αποκαλύπτεται ότι ο νικητής των 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, Μπεν Τζόνσον, είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ΔΟΕ αφαιρεί το χρυσό μετάλλιο από τον Καναδό σπρίντερ, ακυρώνοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει (9.79) και ανακηρύσσει νικητή τον Αμερικανό Καρλ Λιούις, ο οποίος είχε τερματίσει δεύτερος με 9.92. Την ίδια ημέρα, ο Λιούις κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και στο μήκος, με άλμα στα 8.74 μ.

1977: Το μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή στο πόλο ανάμεσα στον Εθνικό και τον Ολυμπιακό διακόπτεται λόγω συμπλοκής παικτών των δύο ομάδων. Ο διεθνής διαιτητής, Λάκης Τσαντάς, αποβάλλει τον Γούνα και τον Καπράλο του Ολυμπιακού και τον Σιταρένιο του Εθνικού. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιδρούν στην απόφαση και αποχωρούν προβάλλοντας ως δικαιολογία τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των παικτών τους και ο Εθνικός ανακηρύσσεται νικητής και πρωταθλητής Ελλάδας για 27η φορά.

1969: Δεκαεπτά ποδοσφαιριστές και τρεις συνοδοί της βολιβιανής ποδοσφαιρικής ομάδας The Strongest χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο όταν το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνουν συντρίβεται στο όρος Τσοκετάνγκα, 176 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ.

1956: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συντρίβει την Άντερλεχτ με 10-0 για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έως και σήμερα πρόκειται για την ευρύτερη νίκη της στα Κύπελλα Ευρώπης. Τέσσερα γκολ πετυχαίνει ο Ντένις Βάιολετ, τρία ο Τόμι Τέιλορ, δύο ο Μπίλι Γουίλαν και ένα ο Τζόνι Μπέρι.

1920: Η Ουρουγουάη αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής για τρίτη φορά, χάρη στη νίκη της με 2-1 επί της γηπεδούχου Χιλής στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα του 4ου Κόπα Αμέρικα. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Άνχελ Ρομάνο και ο Χοσέ Πέρες, οι οποίοι μοιράζονται και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με τρία γκολ ο καθένας.

1874: Στο Κρίντμουρ της Νέας Υόρκης διεξάγεται το πρώτο τουρνουά σκοποβολής επί αμερικάνικου εδάφους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News