Χρήστος Παπανικολάου: Το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε το τηλέφωνό του να χτυπά ασταμάτητα
Ιστορία έγραψε στις 24 Οκτωβρίου 1970 ο Τρικαλινός επικοντιστής, Χρήστος Παπανικολάου. Σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 5.49 μ., το πρώτο από οποιονδήποτε Έλληνα αθλητή στον στίβο.
Αν σήμερα κάποιος Έλληνας αθλητής καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμά του, η σελίδα του στα social media θα κατακλυστεί από συγχαρητήρια μηνύματα και σχόλια.
Όμως στις 24 Οκτωβρίου 1970, όταν ο Χρήστος Παπανικολάου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.49 μ., δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά. Ακόμα και η κινητή τηλεφωνία ήταν μακρινό όνειρο. Υπήρχε, όμως, η δίψα των φιλάθλων να εκφράσει τα συγχαρητήριά του προς τον αθλητή-είδωλο που έφτασε τόσο ψηλά.
Έτσι, η μόνη λύση ήταν το σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι του αθλητή. Μετά το μυθικό επίτευγμα του Παπανικολάου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Μικτών Ομάδων Αθήνας-Βελιγραδίου στο παλιό στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», οι εφημερίδες της εποχής δημοσίευσαν τον αριθμό του τηλεφώνου του, ικανοποιώντας την ανάγκη χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων να τον συγχαρούν!
Το τηλέφωνο του Τρικαλινού επικοντιστή δεν σταμάτησε να χτυπά επί πολλές μέρες και φυσικά δεν ήταν δυνατό να απαντά ο ίδιος σε όλες τις κλήσεις. Το παγκόσμιο ρεκόρ τον είχε μετατρέψει στο απόλυτο είδωλο για τους Έλληνες όλων των ηλικιών, κάτι που ήταν λογικό. Το γεγονός ότι πεντέμισι δεκαετίες αργότερα ελάχιστοι αθλητές μας έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο, τα λέει όλα για το πόσο ξεχωριστό ήταν αυτό που πέτυχε ο Παπανικολάου εκείνο το βράδυ.
Πανελλήνιο ρεκόρ επί 22 χρόνια
Ο Παπανικολάου είχε σημειώσει απ’ τα προηγούμενα χρόνια διεθνείς διακρίσεις που τον κατέτασσαν ως κορυφαίο ανάμεσα στους Έλληνες αθλητές στίβου. Το 1966 είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, έναν χρόνο αργότερα το χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας και το 1968 κατετάγη τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πόλης του Μεξικού.
Στην τελευταία διοργάνωση ήταν η μεγάλη μας ελπίδα για μετάλλιο, όμως και η τέταρτη θέση σε ένα αγώνισμα με τόσο υψηλό ανταγωνισμό ήταν σπουδαία διάκριση. Ο Αμερικανός, Μπομπ Σίγκρεν, ο Δυτικογερμανός, Κλάους Σιπρόφσκι και ο Ανατολικογερμανός, Βόλφγκανγκ Νόρτβιχ, πέρασαν άπαντες τα 5.40 μ. και άφησαν εκτός βάθρου τον Έλληνα αθλητή, ο οποίος ωστόσο βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ με 5.35 μ. και για μερικά λεπτά κατείχε και το ευρωπαϊκό.
Τέταρτος έμεινε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1969, που φιλοξενήθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Έτσι, το παγκόσμιο ρεκόρ στις 24 Οκτωβρίου 1970 ήταν μια κάποια ρεβάνς για τον ίδιο, αφού απέδειξε στους αντιπάλους του πόσο ψηλά μπορούσε να φτάσει.
Ήταν 5:49 το απόγευμα, όταν ο Παπανικολάου ζήτησε να τοποθετηθεί ο πήχυς στα 5.47 μ., για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του Νόρτβιχ με 5.46 μ. από τις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Όταν τα πέρασε, όμως, και προτού καταλαγιάσουν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των θεατών στην κερκίδα του «Γ. Καραϊσκάκης», οι κριτές ξαναμέτρησαν το ύψος (όπως απαιτείται για να αναγνωριστεί οποιοδήποτε ρεκόρ). Και διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα ο Τρικαλινός επικοντιστής είχε περάσει τα 5.49 μ., όπως η ώρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το άλμα!
Το ρεκόρ άντεξε ως παγκόσμιο για ενάμισι χρόνο, αφού στις 8 Απριλίου 1972 το κατέρριψε ο Σουηδός Κιελ Ίσακσον. Η εξέλιξη στο αγώνισμα, με τη βελτίωση των κονταριών, εκτόξευσε τις επιδόσεις των κορυφαίων αθλητών του κόσμου που διαδέχθηκαν τον Παπανικολάου. Τα 5.49 μ. όμως παρέμειναν το πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα για πολλά χρόνια ακόμα.
Μόλις το 1992 το κατέρριψε ο Χρήστος Παλλάκης με 5.52 μ. Ο σπόρος που είχε ρίξει ο Παπανικολάου, όμως, άρχισε να καρπίζει ακόμα πιο μετά. Τη δεκαετία του 2010 ο Κώστας Φιλιππίδης ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ πάνω από τα 5.80 και μετά πάνω από τα 5.90 μ. και πλέον τη σκυτάλη έχει παραλάβει ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος πέρα από τις διακρίσεις του σε Ολυμπιακούς Αγώνες (τέταρτος το 2021 στο Τόκιο και τρίτος το 2024 στο Παρίσι), έγινε ο πρώτος Έλληνας που πέρασε το φράγμα των 6.00 μ.
Θα θυμάστε επίσης ότι τον περασμένο Ιούνιο, στο γκαλά που είχε οργανώσει ο Καραλής στο Παναθηναϊκό Στάδιο μετά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, ο Παπανικολάου ήταν παρών και τον τίμησε δωρίζοντάς του ένα κάδρο με αποκόμματα εφημερίδων την επομένη του παγκόσμιου ρεκόρ του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Οκτωβρίου
2015: Η Μπάγερν του Πεπ Γκουαρντιόλα φτάνει τις 1.000 νίκες στην Μπουντεσλίγκα με το 4-0 επί της Κολωνίας.
2012: Με γκολ του Κώστα Μήτρογλου στην εκπνοή, ο Ολυμπιακός νικά 2-1 τη Μονπελιέ στη Γαλλία, για τη φάση των ομίλων του Champions League.
2007: Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου» με γκολ του Ζούλιο Σέζαρ στο 47ο λεπτό, θα γνωρίσει όμως την ήττα με 4-2 ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι κι αφού έχει χάσει ευκαιρίες για την ανατροπή η «Βασίλισσα» ανέκτησε το προβάδισμα.
2001: Ο Παναθηναϊκός νικά τη Σάλκε με 2-0 στη Λεωφόρο (31′ Ολισαντέμπε, 60′ Κωνσταντίνου) και κάνει το 4×4 στις νίκες στον όμιλο του Champions League, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.
1996: Η Αργεντινή τενίστρια Γκαμπριέλα Σαμπατίνι αποχωρεί από τα γήπεδα σε ηλικία μόλις 26 ετών, μια και πάσχει από μεσογειακή αναιμία.
1993: Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός διακόπτεται στο 83ο λεπτό λόγω πτώσης της τάσης στους προβολείς του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας. Το σκορ τη στιγμή της διακοπής είναι 1-1 (61′ Μητρόπουλος/17′ Τσαλουχίδης), ενώ ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 35′ λόγω αποβολής του Μπατίστα. Τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν επανάληψη του αγώνα από το πρώτο λεπτό, μια και διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχε ευθύνη της ΑΕΚ για τη συσκότιση, που οφειλόταν σε γενικότερα προβλήματα της ΔΕΗ στην Αττική. Στον αγώνα που θα επαναληφθεί την 1η Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός θα νικήσει με σκορ 2-1.
1994: Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χόρχε Βαλντάνο, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τον 17χρονο Ραούλ Γκονθάλεθ, ο οποίος θα εξελιχθεί σε ηγέτη της επιθετικής γραμμής της ομάδας για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια.
1971: Πεθαίνει από ασφυξία ο 35χρονος Ελβετός οδηγός, Τζο Σίφερτ, όταν το μονοθέσιο BRM που οδηγά βγαίνει από την πίστα του Brands Hatch και τυλίγεται στις φλόγες.
1968: Η ποδοσφαιρική ομάδα του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας μεταβαίνει στην Μαδρίτη για να μετάσχει στο Διεθνές Τουρνουά Αθιγγάνων
1959: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν ξεκινάει ένα ρεκόρ 799 συνεχόμενων αγώνων, στα οποία δεν θα αποβληθεί ούτε μια φορά με πέντε φάουλ
1951: Ο 18χρονος Βαγγέλης Πανάκης μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό από τον ΠΑΟ Καλογρέζας και δυόμισι χρόνια αργότερα, στι 8 Μαρτίου 1954 θα κάνει ντεμπούτο με την Εθνική με την οποία θα αγωνιστεί 14 φορές και θα πετύχει 5 γκολ.
1944: Πεθαίνει στη φυλακή σε ηλικία 67 ετών ο Λουί Ρενό, ο τελευταίος των τριών αδελφών που ίδρυσαν τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, ένα μήνα μετά τη σύλληψη του ως συνεργάτη των Ναζί.
1907: Σε αγώνα αερόστατου στο Σεν Λούις, το γερμανικό «Πόμερν» καταλαμβάνει την πρώτη θέση και κερδίζει το Κύπελλο James Gordon Bennett (2.500 δολάρια).
1901: Η 63χρονη Άνι Έντσον Τέιλορ πέφτει στον Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να επιζήσει μετά από ένα ταξίδι στους καταρράκτες μέσα σε βαρέλι
1857: Εγκρίνεται το καταστατικό του πρώτου ποδοσφαιρικού σωματείου στην ιστορία, της Σέφιλντ, στην Αγγλία. Ο σύλλογος δεν σχετίζεται με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ή τη Σέφιλντ Γουένσντέι, οι οποίες διακρίνονται έως και σήμερα στο άθλημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης