ΕΛΕΝ ΣΤΙΒΕΝΣ - Η Χρυσή Ολυμπονίκης και η τρομερή αποκάλυψη για το φύλο της αντιπάλου που την κατήγγειλε ως… άνδρα» (vid, pics)
Έφυγε σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια από τη ζωή η ανίκητη Αμερικανίδα σπρίντερ την οποία Πολωνή αντίπαλος της στο Βερολίνο είχε καταγγείλει ότι ήταν άνδρας αλλά η ίδια μετά το θάνατος της αποκαλύφτηκε ότι ήταν … ερμαφρόδιτη
Στο χρονοντούπαλο της Ιστορίας του παγκόσμιου αθλητισμού μπήκε οριστικά και αμετάκλητα μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις στο χώρο του στίβου στις 17 Ιανουαρίου 1994 με τον θάνατο της Έλεν Στίβενς στο Σεν Λούις του Μιζούρι. Αν και επί της ουσίας αυτό είχε συμβεί 14 χρόνια νωρίτερα έπειτα από ένα ανάλογο οδυνηρό γεγονός. Τον φόνο της μεγάλης της αντιπάλου στα εξαιρετικά σκληρά χρόνια της δεκαετίας του 1930.
Η γεννημένη στις 3 Φεβρουαρίου 1918 στο Φούλτον του Μισούρι μεγάλη αθλήτρια κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου δύο χρυσά μετάλλια σε ηλικία 18 ετών και ουδέποτε γνώρισε την ήττα σε επίσημους αγώνες στην βέβαια όχι μακρά διαδρομή της στο χώρου κλασικού αθλητισμού. Έμεινε στην ιστορία του σπορ ως « η αστραπή του Φούλτον» και είχε κερδίσει εννιά ερασιτεχνικούς τίτλους ως τα 18 της χρόνια όταν και κλήθηκε στην ολυμπιακή ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών για τους Αγώνες στο Βερολίνο. Εκεί κέρδισε το χρυσό τόσο στην κούρσα των 100 μέτρων όσο και τη σκυταλοδρομία τα 4Χ100 καθώς στον τελικό του αγωνίσματος, η Γερμανία έχασε σε μια αλλαγή τη σκυτάλη και ακυρώθηκε. Μάλιστα λέγεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε σε τέτοιο βαθμό εντυπωσιαστεί από την Στίβενς που την κάλεσε στη σουϊτα του στα επίσημα του σταδίου. Αφού κατέκτησε άλλους τρεις εθνικούς τίτλους (στα 50 μέτρα, τη δισκοβολία και την σφαιροβολία) εγκατέλειψε τους αγώνες στίβου όπου σε διάστημα 30 μηνών είχε μόνον νίκες στις πάνω από 100 κούρσες στις οποίες έλαβε μέρος.
Περιοδεία με τον Τζέσι Όουενς, ιδιοκτήτρια και προπονήτρια ομάδας μπάσκετ
Μαζί με τον θρυλικό Τζέσι Όουενς έκαναν στη συνέχεια τουρνέ ως οι δύο τρανοί αστέρες των σπριντ εκείνη την εποχή και ακολούθως έκανε επαγγελματική καριέρα στο μπέιζμπολ και το σόφτμπολ. Φοίτησε στο Λύκειο του Φούλτον, το Πανεπιστήμιο του Γουίλιαμ Γουντς και από το 1938 ως το 1952 ήταν πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια ημιεπαγγελματικής ομάδας μπάσκετ (Ολύμπικ Προ –Εντς το όνομα αυτής) ενώ επί πολλά χρόνια ήταν και προπονήτρια της. Εργάστηκε επι μακρόν στο τμήμα ερευνών της Αεροναυτικής Εταιρείας των ΗΠΑ καθώς και το Κέντρο Πληροφοριών (που αργότερα αποτέλεσε παράρτημα του Υπουργείου Άμυνας) στο Σεν Λούις του Μιζούρι ενώ υπηρέτησε επίσης στο σώμα των Πεζοναυτών στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στη δεκαετία του 80 επέστρεψε στους αγώνες στίβου των βετεράνων διατηρώντας το αήττητο της αυτή η αναμφίβολα σπουδαία αθλητική προσωπικότητα η οποία χαρακτηριζόταν από την τεράστια αυτοπεποίθηση και το θράσος της. Μάλιστα σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Γουαλέτσίνσκι και την βιογράφο Σάρον Κίνι Χάνσον όταν την συνεχάρη ο Χίτλερ για τα χρυσά της μετάλλια , αγνόησε τον ναζιστικό του χαιρετισμό και ανταπέδωσε με αυτό που η ίδια αποκάλεσε « μια καλή παραδοσιακή χειραψία του Μισσούρι». Όμως η Έλεν Χέρινγκ Στίβενς που έζησε στην πόλη Φλόρισαντ της Πολιτείας Μιζούρι επί 41 χρόνια μαζί με τη σύντροφο της Μέιμπελ Ρόμπε (ως το 1985 όταν έφυγε εκείνη από τη ζωή) πέραν των αθλητικών επιτυχιών της έμεινε και για έναν επιπλέον λόγο στην Ιστορία των σπορ.
Χρυσό μετάλλιο, απίστευτη επίδοση και καταγγελία ότι ήταν άνδρας
Μ’ αφορμή τη σημαντικότερη εξ αυτών. Εκείνη την ημέρα στη γερμανική πρωτεύουσα είχε νικήσει την θριαμβεύτρια του αγωνίσματος τέσσερα χρόνια πριν (1932) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, αθλήτρια από την Πολωνία, Στανισλάβα Βαλασίεβιτς. Μάλιστα για να το πετύχει αυτό είχε κάνειχρόνο 11’’ 5, επίδοση που δεν αναγνωρίστηκε μεν ως παγκόσμιο ρεκόρ επειδή είχε δυνατό ευνοϊκό αέρα αλλά χρειάστηκαν να περάσουν 24 χρόνια για να ξεπεραστεί. Η Βαλασίεβιτς που γεννήθηκε στην Πολωνία το 1911 και όταν ήταν λίγων μηνών η οικογένεια της μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στο Κλίβελαντ, σε μια συνοικία που ονομάζεται «Σλαβικό Χωριό»ενώ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1947 σε ηλικία 36 ετών, όταν η πατρίδα της έγινε κομμουνιστική χώρα και η ίδια παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν ( μάλιστα παρόλο που ο γάμος δεν κράτησε πολύ είχε έκτοτε το ονοματεπώνυμο Στέλα Γουόλς Όλσεν). Όταν ηττήθηκε στο Βερολίνο έσπευσε να καταγγείλει την νεαρή θριαμβεύτρια Στίβενς ότι είναι άνδρας επειδή σύμφωνα με εκείνην «καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να τρέξει» όπως η νεαρή Αμερικανίδα θριαμβεύτρια της κούρσας. Κατηγορία που εντοξεύτηκε σύντομα και κατά της ίδιας. Ακολούθησε σάλος.
Η δικαστική δικαίωση και ο αδόκητος θάνατος της μεγάλης αντιπάλου
Η Στίβενς υποβλήθηκε σε ντροπιαστικές σωματικές εξετάσεις και αποδείχθηκε ότι πράγματι ήταν γυναίκα. Απάντησε με μήνυση κατά του περιοδικού Look για το ρυπαρό πρωτοσέλιδο με τη φωτογραφία της και τον τίτλο-ερώτηση:«Είναι αυτό ένας άνδρας ή μία γυναίκα;». Δικαιώθηκε πανηγυρικά. Ανάλογα… βάσανα πέρασε όμως και η καταγγέλλουσα που όμως η δική της ιστορία είχε εντελώς διαφορετική εξέλιξη. Ή πιο σωστά φινάλε. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 είχε τελειώσει τα ψώνια της έχοντας αγοράσει κορδέλες που σχεδίαζε να δώσει στην εθνική Γυναικών της πατρίδας της, πριν από ένα φιλικό ματς με το Πανεπιστήμιο του Κεντ και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της. Την πλησίασαν δυο άνδρες με σκοπό να την ληστέψουν. Αντιστάθηκε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα έπεφτε θύμα ληστείας. Είχε κάνει κάτι ανάλογο σ’ όλες τις προηγούμενες. Αυτή τη φορά όμως, ο ληστής Ντόναλντ Κάσιντι την απείλησε με όπλο, εκείνη του έπιασε το χέρι αλλά το πιστόλι εκπυρσοκρότησε και μια σφαίρα τη βρήκε στο στήθος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μπήκε στο χειρουργείο όμως η καρδιά της δεν άντεξε και πέθανε σε ηλικία 69 ετών.
Το συγκλονιστικό πόρισμα της νεκροψίας
Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις έγιναν μόλις εννέα εβδομάδες μετά το θάνατό της. Μέσα από το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων. «Η πλειοψηφία των εξετασθέντων κυττάρων είχε ένα κανονικό χρωμόσωμα Χ και Υ και μια μειοψηφία των κυττάρων της περιείχε ένα μόνο χρωμόσωμα Χ και κανένα χρωμόσωμα Υ. Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δεν θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται «σύνδρομο Turner» ανέφερε το πόρισμα του δρ. Γκέρμπερ. Με απλά λόγια η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη! Ο γιατρός πρόσθετε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία. Η Γουόλς δεν ήταν άνδρας, έζησε και πέθανε ως γυναίκα και για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν της αφαίρεσε ποτέ τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Στίβενς πέτυχε εκείνη την ημέρα μια ακόμα νίκη. Αν και σίγουρα κάθε άλλο παρά την χαροποίησαν τα θλιβερά μαντάτα για την μια φορά κι έναν καιρό μεγάλη της αντίπαλο. Η ίδια έζησε αρκετά χρόνια ακόμα, περήφανη και σίγουρη για την καθάρια αξία των επιτυχιών της μέσα στους αθλητικούς χώρους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα