Μαξ Σμέλινγκ - Ναζιστική μαριονέτα ή ήρωας; - «Νεκρός» στη μάχη της Κρήτης, έζησε έως το 2005
Ο Max Schmeling -Μαξ Σμέλινγκ- πέθανε σαν σήμερα -2 Φεβρουαρίου- το 2005. Ήταν 99 ετών και αν για κάτι θα μπορούσε να καμαρώνει είναι σίγουρα ότι έζησε μια γεμάτη ζωή. Ακόμα και… δύο θανάτους.
Δεν πρόκειται για το σενάριο κάποιας ταινίας αλλά για την απόλυτη απόδειξη ότι τα καλύτερα σενάρια τα φτιάχνει η ζωή. Κι όταν μιλάμε για μια ζωή σχεδόν 100 ετών, όπως αυτή του Γερμανού πυγμάχου, Μαξ Σμέλινγκ και όσα συνέβησαν στη διάρκεια αυτής, τότε γίνεται κατανοητό ότι δύσκολα θα μπορούσε ανθρώπου νους να φτιάξει τέτοιο σενάριο.
Ο Max Schmeling πέθανε σαν σήμερα -2 Φεβρουαρίου- το 2005. Ήταν 99 ετών και αν για κάτι θα μπορούσε να καμαρώνει είναι σίγουρα ότι έζησε μια γεμάτη ζωή. Ακόμα και… δύο θανάτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο «Μότσαρτ των γηπέδων» ρεζίλεψε τους ναζί και βρέθηκε νεκρός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Δημήτρης Τσαφέντας – Σκότωσε τον «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γ. Ιβάνωφ – Πώς ο ήρωας του Ηρακλή δεν σκότωσε τον Μουσολίνι – Η προδοσία, η εκτέλεση
Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1905 στο Κλέιν Λούκοφ, την πρωσική επαρχία του Βραδεμβούργου. Όταν ο πατέρας του, Μαξ και η μητέρα του, Αμάντα κρατούσαν στα χέρια τους το μωρό, γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά γεροδεμένο παιδί συγκριτικά με τον πρώτο γιό τους, τον Ρούντολφ, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1902. Τιο ζευγάρι απέκτησε αργότερα και μια κόρη, η οποία γεννήθηκε το 1913.
Ο έρωτας του Μαξιμίλιαν Άντολφ Ότο Ζίγκφριντ Σμέλινγκ με την πυγμαχία προέκυψε ότι ήταν έφηβος. Ο πατέρας του τον πήγε να παρακολουθήσει μια ταινία, στην οποία μεταξύ άλλων προβαλλόταν ένας αγώνας πρωταθλήματος βαρέων βαρών μεταξύ του Τζακ Ντέμπσεϊ και του Ζορζ Καρπεντιέ. Εντυπωσιασμένος από την απόδοση του Ντέμπσεϊ, ο νεαρός Μαξ πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμου του νέου του ήρωα. Άρχισε την πυγμαχία σε ερασιτεχνικούς αγώνες και το 1924 κέρδισε τον εθνικό ερασιτεχνικό τίτλο της Γερμανίας στην κατηγορία ελαφρών βαρών. Λίγο αργότερα, έγινε επαγγελματίας. Το 1927 γίνεται πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας τον Fernand Delarge στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας που μεταδόθηκε ζωντανά στη Γερμανία.
Το αμερικανικό όνειρο
Πλέον αποφασίζει να φύγει εκτός Ευρώπης για να κυνηγήσει μεγαλύτερες επιτυχίες και περισσότερα χρήματα. Το 1928 τον βρίσκει στην Αμερική μόνο που εκεί θεωρείται ένας δυσκίνητος Ευρωπαίος που έχει επιδόσεις απέναντι σε άγνωστους και μέτριους Γερμανούς και Ευρωπαίους πυγμάχους. Προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει αναγνωρίσιμος και τα καταφέρνει όταν συνεργάζεται με τον Εβραίο προπονητή, Τζο Γιάκομπς,. Έρχονται οι νίκες, η αναγνώριση, τα χρήματα.
Το 1933 έρχεται ο γάμος του με την Τσέχα ηθοποιό, Ανι Οντρα. Μάλιστα πρωταγωνιστούν στην ταινία «Νοκ Αουτ». Είναι όμως η εποχή που η ανθρωπότητα γνωρίζει τον Αδόλφο Χίτλερ κι αυτός ανακαλύπτει τον Σμέλινγκ.
Οι ναζί τον θεωρούν «αμερικανόφιλο» και την ίδια ώρα οι αμερικανοί κάνουν λόγο για «ναζιστική μαριονέτα». Το 1936 αντιμετωπίζει τον αήττητο Τζο Λούις. Ο Σμέλινγκ είναι ξεκάθαρα το αουτσάιντερ στα στοιχήματα. Μελετά προσεκτικά τα φιλμ με τους προηγούμενους αγώνες του αντιπάλου του, εντοπίζει τις αδυναμίες του. Παρατηρεί ότι ο Λούις σχεδόν σε κάθε χτύπημα με το αριστερό, κατεβάζει κάτω το χέρι του. Στον τέταρτο γύρο, έγινε ακριβώς αυτό και με ένα δεξί χτύπημα, ο Λούς βρέθηκε στο έδαφος. Έδειχνε ζαλισμένος σε όλο τον αγώνα από αυτό το χτύπημα. Το σκηνικό επαναλήφθηκε αρκετές φορές και ο Λούις έπεσε και πάλι στον 12ο γύρο, χωρίς αυτή τη φορά να σηκωθεί.
Ο Σμέλινγκ θεωρήθηκε ήρωας στη ναζιστική Γερμανία και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια της μηχανής προπαγάνδας του Γιόζεφ Γκέμπελς. Είχε νικήσει τον μαύρο αντίπαλό του στο Μπρονξ κι αυτό για τον Χίτλερ και την παρέα του ήταν η απόδειξη της γερμανικής υπεροχής έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Και της Άριας φυλής, φυσικά. Η κυβέρνηση διέταξε να γίνουν παρελάσεις και συγκεντρώσεις προς τιμήν του. Όλοι είχαν ξεχάσει τις ήττες που είχε γνωρίσει ο Σμέλινγκ από τον Μαξ Μπέιρ, ο οποίος είχε πατέρα Εβραίο.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 22/6/1938, το σκηνικό άλλαξε. Ο Σμέλινγκ δεν έδιωξε τον Εβραίο προπονητή του, ούτε χώρισε της σύζυγό του, κάτι που του ζήτησαν οι ναζί. Πήγε με τον ίδιο προπονητή στον αγώνα ρεβάνς εναντίον του Τζο Λούις. Η προπαγάνδα είχε ήδη στραφεί εναντίον του και ήταν πλέον προδότης που δεν έκανε αυτό που του είπαν ενώ για τους Αμερικανούς παρέμενε «ναζιστική μαριονέτα». Ηττήθηκε από τον Τζο Λούις σε μόλις δύο λεπτά με σωρεία αντικανονικών χτυπημάτων σύμφωνα με τον ίδιο. Μια ήττα που το 1975, ο ίδιος ο Μαξ Σμέλινγκ χαρακτήρισε ευτύχημα λέγοντας: «Εάν νικούσα και ερχόμουν πίσω στη Γερμανία με νίκη θα με βράβευαν. Μετά τον πόλεμο θα μπορούσα να είχα θεωρηθεί εγκληματίας πολέμου».
Η μάχη της Κρήτης
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε στο σώμα των αλεξιπτωτιστών των Ναζί και στις 20 Μαΐου 1941 έπεσε στο Μάλεμε της Κρήτης. Την πρώτη ημέρας της μάχης της Κρήτης κυκλοφόρησε ότι τραυματίστηκε στο δεξιό γόνατο από πυρά όλμου και διακομίστηκε στην Αθήνα.
Θεωρήθηκε ανίκανος να πολεμήσει λόγω του τραυματισμού του και επέστρεψε στη Γερμανία όπου ανέλαβε υπεύθυνος για τη μεταφορά Εβραίων σε στρατόπεδα. Τον Ιούλιο του 1944 κυκλοφόρησε η φήμη ότι σκοτώθηκε.
Τελικά δεν είχε σκοτωθεί ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν τραυματίστηκε καν. Είχε δυσεντερία το βράδυ πριν από την επιχείρηση. Όμως έπεσε κανονικά από το αεροπλάνο στο Μάλεμε. Δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει και γι’ αυτό πήγε στην Αθήνα. Νοσηλεύτηκε για ένα μήνα. Προφανώς και οι αναφορές για την ανδρεία που έδειξε στο Μάλεμε ήταν μέρος της προπαγάνδας και όχι της πραγματικότητας.
Ο Σμέλινγκ φέρεται να έκανε προσπάθειες να σώσει Εβραίους. Όπως δύο έφηβους –γιους του ράφτη του- που έκρυψε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του για αρκετές ημέρες, πριν τους φυγαδεύσει στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα επίδειξης στο κατεχόμενο Παρίσι το 1944, φέρεται να αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά, υψώνοντας τις δύο γροθιές.
Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στα ρινγκ, μάζεψε χρήματα και αγόρασε μια φάρμα και μια εταιρεία διανομής της Coca-Cola ενώ τελικά έφτιαξε το δικό του εργοστάσιο εμφιάλωσης Coca-Cola. Έγινε πάμπλουτός και φιλάνθρωπος. Το μοναχοπαίδι του, ένας γιος, είχε πεθάνει σε ηλικία επτά μηνών και ο ίδιος προσπαθούσε να βοηθήσει κυρίως παιδιά. Ενίσχυσε τον παλιό αντίπαλό του Τζο Λούις έως τον θάνατό του το 1981.Έγιναν φίλοι και πλήρωσε ακόμα και για την κηδεία.
Στη Γερμανία ο Σμέλινγκ ήταν ήρωας, κυρίως διότι θεωρήθηκε ότι αντιτάχθηκε στους Ναζί. Οι δύο έφηβοι Εβραίοι που έσωσε κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Νύχτας των Κρυστάλλων» δεν τον ξέχασαν. Ο Henri Lewin, ο οποίος αργότερα έγινε πλούσιος ξενοδόχος στην Καλιφόρνια, είχε δηλώσει: «Αν αυτός είναι Ναζί, τότε είναι καλός Ναζί. Πάντως θέλω να ξέρετε ένα πράγμα – δεν θα καθόμουν εδώ σήμερα αν δεν ήταν αυτός ο Ναζί».
Το ρεκόρ του Ρονάλντο
2021: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα δύο γκολ που πετυχαίνει για την Γιουβέντους κόντρα στην Ίντερ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ιταλίας (1-2) φτάνει τα 763 και ξεπερνά κατά ένα γκολ τους θρύλους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Γιόζεφ Μπίκαν και τον Πελέ που έχουν 762 γκολ.
2020: Η ομάδα μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού επικρατώντας 91-65 των Χανίων για την 15η αγωνιστική της Α1 Γυναικών, φτάνει στην 112η σερί νίκη της στο Πρωτάθλημα (και τις 130 στις εγχώριες διοργανώσεις) και κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, αφού ξεπερνά αυτό που είχαν οι Connecticut Huskies στο NCAA.
2017: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Μίλτος Παπαποστόλου με μεγάλη καριέρα τόσο σαν αριστερός ακραίος αμυντικός του Αιγάλεω και της ΑΕΚ όσο και σαν προπονητής του Αιγάλεω (1972-1975), της ΑΕΚ(1980-1981), της Εθνικής Ομάδας (1984-1988) και του Ολυμπιακού.
2014:Ο τζουντόκα του Φίλιππου Αμυνταίου Αλέξης Ντανατσίδης, παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους το 2013, είναι ο νικητής του ελληνικού εμφυλίου που προέκυψε στο Ευρωπαϊκό Όπεν Ανδρών/Γυναικών της Σόφιας, επικρατώντας στον τελικό των ρεπεσάζ του πρωταθλητή Ευρώπης στους νέους το 2013, Ρομάν Μουστόπουλου κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -81 κιλών.
1997: Ο Raimundo Saporta, ο άνθρωπος που έφερε τον Alfredo di Stefano στην Ρεάλ Μαδρίτης την δεκαετία του ’50 και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών από μόλυνση στα νεφρά.
1996: Πεθαίνει από καρκίνο ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης, διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος του “Ελεύθερου Τύπου” και δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
1995: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Βρετανός θρύλος του τένις Fred Perry, πρωταθλητής του Wimbledon για 3 συνεχείς χρονιές (1934, 1935, 1936), ρεκόρ που θα σπάσει αργότερα ο μεγάλος Bjorn Borg.
Το πρώτο πρωτάθλημα του Άρη
1979: Ο 34χρονος Γιάννης Ιωαννίδης κοουτσάροντας τον Άρη και τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, που γράφει 30 πόντους με 20/20 βολές, κερδίζει τον Ολυμπιακό με 85-82 και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ για τους Θεσσαλονικείς μετά από το 1930.
1949: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ Ben Hogan τραυματίζεται σοβαρά όταν το αυτοκίνητό του συγκρούεται με λεωφορείο. Παρά τους φόβους των γιατρών θα συνεχίσει να παίζει γκολφ.
1940: Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση κολλεγιακών αγώνων στίβου γίνεται στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης από τον σταθμό W2XBS. Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατατάσσεται πρώτο.
1924: Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (FIE).
1918: Ο τελευταίος μποξέρ που αγωνιζόταν με γυμνά χέρια, John L. Sullivan πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών.
1900: Ιδρύεται η Baseball American League.
1892: Harry Sharpe – Frank Crosby: ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ κάτω από τους μοντέρνους κανόνες διαρκεί 77 γύρους στο Nameoki του Illinois.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα